Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция урок.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
484.86 Кб
Скачать

3 Стр. Заключна частина (3-5 хвилин).

Мета: забезпечення поступового переходу від напруги і збудження, викликані основною частиною заняття, до відносного спокійного стану; підведення висновків уроку, завдання додому; організований перехід до нових дій (організований перехід до роздягалень).

Зміст: шикування, ходьба, ритмічні, танцювальні вправи, вправи на нормалізацію дихання, ігри низької інтенсивності, заключне слово вчителя, виставлення оцінок, завдання додому.

Домашні завдання.

Домашні завдання відіграють важливу роль у навчанні, бо вони доповнюють самостійну роботу школярів на уроці фізкультури, сприяють зміненню здоров’я, забезпечують чітке засвоєння програмового матеріалу, позитивно впливають на руховий режим учнів, збільшують час занять фізичними вправами.

Домашнє завдання не повинні носити епізодичний напрямок у роботі вчителя, а складати чітку систему його діяльності та праці учнів протягом цілого року.

Ця система складається на рік і включає завдання, які тісно пов’язані між собою з тим, щоб при умові виконання попереднього можна було виконати наступне. Крім цього, повторюючи засвоєний матеріал, учень готується до виконання більш складного програмового матеріалу наступного класу. Домашні завдання підбираються так, щоб вони тісно були пов’язані з програмовим матеріалом, який вивчається. Домашні завдання – є формою системи фізичного виховання школярів, а тому з одного боку вони контролюються вчителем, а з другого батьками.

Вправи для домашніх завдань необхідно підбирати так, щоб вони викликали в дитини інтерес до занять ними, позитивні емоції, в міру були важкими, але посильними та виконуваними.

Домашні завдання необхідно вивчати на уроках фізкультури.

Учні можуть записувати їх в спеціальні картки домашніх завдань, де вказується свій початковий та запланований результат, а також записуються щоденні результати.

Завдання додому, як і його перевірку, можна здійснювати протягом усього уроку, але нагадати про цього варто перед закінченням уроку.

Для самостійних занять можна рекомендувати: загально розвивальні вправи, вправи з короткою скакалкою, стрибки з висоти і у висоту, метання на дальність і в ціль, лазіння і вправи на рівновагу, ігрові вправи тощо.

Орієнтовні завдання додому:

1. знати й вміти виконувати дві перші вправи ранкової зарядки.

2. тренуватись у стрибках вдвох з короткою скакалкою.

3. навчитись віддавати рапорт.

4. навчитись кидати і ловити м’яч лівою (правою) рукою;

Завдання повинні бути доступними, безпечними й посильні, але разом з тим у міру важкими.

Кожне завдання продумується вчителем заздалегідь. Пропонується воно під час проведення уроку (при вивченні певних вправ, з яким домашнє завдання буде пов’язане), а у кінці заняття учням нагадується про нього. У процесі уроку завдання додому може бути змінене.

Щоб учні чітко усвідомили зміст і техніку виконання завдання додому, воно повинно бути добре пояснене вчителем. Одночасно вказується порядок і місце виконання (доім, на спортивній площадці тощо).

Домашнє завдання обов’язково повинне бути провірене і оцінене, в іншому випадку діти втратять інтерес до виконання домашнього завдання.

Заключну частину доцільно розглядати як момент зв’язку між досягнутим і наступною роботою.

Суттєвою особливістю сучасного уроку є органічне об’єднання його частину у єдиний процес засвоєння навчального матеріалу, який передбачає технічну, теоретичну, фізичну і спеціальну рухову підготовку, а також вироблення навичок самостійних занять.

Водночас, урок загалом – це частинка певної системи уроків, а повноцінно проведений урок – це урок, який виконав свої завдання (функції) в межах цієї системи.