Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bank.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
20.85 Кб
Скачать

1. Процедура відкриття філій та безбалансових підрозділів банку на території України

Комерційні банки можуть відкривати філії, представництва та територіальні відокремлені безбалансові відділення, які мають бути зареєстровані в НБУ.

Філія банку - це банківська установа, яка не є юридичною особою. Вона діє на підставі окремого положення, виступає від імені головного банку, має свій субкореспондентський рахунок і МФО, здійснює банківські операції на основі довіреності головного банку і дозволу, виданого регіональним управлінням НБУ за місцем знаходження філії.

Представництво банку - це установа банку, яка не є юридичною особою, діє на підставі окремого положення, виступає від імені головного банку і ним фінансується, не має права здійснювати банківські операції. Відкриває поточний рахунок у НБУ.

Територіальне відокремлене безбалансове відділення банку здійснює лише розрахунково-касове обслуговування клієнтів та вкладні операції.

1.1. Поняття та правове положення філій і представництв комерційних банків та інших фінансово-кредитних установ

Законодавство про банки передбачає право комерційних банків відкривати свої філії та представництва, які не є юридичними особами.

Філією комерційного банку є його відокремлений підрозділ, розміщений поза місцем знаходження банку і який здійснює від його імені банківські операції згідно з отриманою на них ліцензією Національного банку України. Філії мають право здійснювати банківські операції в межах, зазначених в положенні про філію, але в рамках спеціальної правоздатності банку. Керівник філії може укладати угоди від імені банку на підставі довіреності.

В деяких країнах, зокрема у Франції, керівники філій та агентств банку діють від імені останнього на підставі його довіреності з правом передовіри своїм співробітникам. Список останніх, які мають право підпису, пред'являється клієнтам банку.

Представництвом комерційного банку є відокремлений підрозділ банку, розміщений поза місцем його знаходження, який не має права здійснювати банківські операції. Воно створюється для захисту інтересів комерційного банку. Як правило, представництва комерційних банків пропагують послуги своїх банків серед потенційних клієнтів.

Відповідно до банківського законодавства окремі банківські операції можуть виконувати юридичні особи, які володіють певним мінімальним розміром статутного капіталу,

встановленим законодавством, але не є банками. їх називають іншими фінансово-кредитними установами. Це, зокрема:

фінансові компанії;

фінансові групи;

страхові компанії;

кредитні спілки;

лізингові компанії;

інвестиційні компанії;

ломбарди;

пенсійні фонди тощо.

На сьогодні діяльність переважної більшості з них, а також їх правове положення закріплені у відповідних законах і підзаконних актах, таких як закони України «Про страхування», «Про лізинг», «Про інвестиційну діяльність» «Про заставу», Декрет Кабінету Міністрів України «Про кредитування» тощо.