Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая Власова 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
261.12 Кб
Скачать

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економічного аналізу і аудиту

Курсова робота

з аналізу господарської діяльності

На тему: «Аналіз виробництва продукції рослинництва в сільськогосподарському виробничому підприємстві «Агро-Флагман», Єланецького району»

Виконав:

студент групи Е 4/2

Каракай І.В.

Перевірила: викладач

Белевят О.А.

Миколаїв 2011

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ З ТЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ

  1. Значення і завдання економічного аналізу

  2. Теоретичні основи аналізу виробництва продукції

  3. Методика дослідження

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИХ УМОВ ГОСПОДАРСТВА

  1. Аналіз розміру і спеціалізації

  2. Аналіз забезпеченості та ефективності використання ресурсів

  3. Аналіз фінансового стану

РОЗДІЛ 3. АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА

    1. Місце рослинництва в економіці господарства

    2. Аналіз виробництва продукції рослинництва

    3. Основні напрямки збільшення обсягів виробництва продукції ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

Вступ

Для України нарощування виробництва сільськогосподарської продукції має стратегічне значення для підйому національної економіки, тому що при успішному його розвитку створюються умови для подолання кризового стану ряду суміжних галузей. Але за останні роки її обсяги постійно скорочувалися. Отже, підвищення рівня ефективності виробництва сільськогосподарської продукції є найважливішим завданням, від рішення якого залежить продовольча безпека країни. Розв'язання його повинно здійснюватися не тільки на державному, але й на регіональному рівнях, де вирішуються питання забезпечення населення продуктами харчування.

Питаннями підвищення ефективності виробництва сільськогосподарської продукції займається велика група науковців. Ними розроблені стратегічні аспекти зміцнення сільськогосподарського виробництва в країні, структурної перебудови галузі, підвищення економічної ефективності використання земельних, матеріально-технічних і трудових ресурсів, ціноутворення, формування і функціонування ринків зерна.

Однак питання підвищення економічної ефективності виробництва сільськогосподарської продукції на рівні регіонів вимагають подальшого наукового обґрунтування і практичного вирішення.

Теоретична і практична значимість цієї проблеми обумовила вибір теми курсової роботи та її актуальність.

Основна мета роботи полягала у виявленні основних проблем розвитку сучасного сільського господарства та обґрунтуванні організаційно-економічних заходів з підвищення його ефективності.

Мета дослідження обумовила постановку і шляхи вирішення наступних завдань:

  • уточнити сутність економічної ефективності виробництва продукції рослинництва;

  • визначити тенденції змін, які відбулись у сільському господарстві;

  • визначити найважливіші фактори і механізм їх впливу на рівень економічної ефективності виробництва сільськогосподарської продукції;

  • обґрунтувати перспективи розвитку та шляхи підвищення економічної ефективності рослинницьких галузей.

Предметом дослідження є методичні й прикладні аспекти проблеми підвищення економічної ефективності та тенденції розвитку виробництва сільськогосподарської продукції в умовах ринкової економіки.

Теоретичною і методологічною основою дослідження стали системний підхід до вивчення економічних явищ, законодавчі та інші нормативні акти з питань аграрної реформи, праці економістів-теоретиків і сучасні концепції підвищення економічної ефективності в нових умовах господарювання. Широко використовувалися праці українських, російських та інших вчених з економіки й організації сільськогосподарського виробництва, зокрема, роботи, присвячені ефективності і резервам її підвищення, ефективності інтенсифікації і зростання рентабельності виробництва.

У процесі дослідження застосовувалися статистичний, економіко-математичний, графічний методи, а також метод порівнянь.

Курсова робота складається з 43 сторінок, 19 таблиць, 1 додатку та 7 джерел.

Під час виконання курсової роботи були використані економіко-статистичний (ланцюговий, базисний, індексний) та розрахунково-конструктивний методи дослідження, а також використані форми державної звітності:

  • ф.№ 50-СГ,

  • ф.№ 24,

  • ф.№ 11-ОЗ,

  • ф.№ 29-СГ,

  • інші матеріали.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ З ТЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ

  1. Значення і завдання економічного аналізу

Комплексний економічний аналіз виробничої фінансової діяльності займає центральне місце в системі управління підприємством. Жодний організаційний, технічний, технологічний процес не можна здійснювати до того часу поки не буде обґрунтування його економічної доцільності.

Основні функції аналізу господарської діяльності:

  1. полягає у підготовці інформації для планування і прогнозування результатів господарської діяльності та оцінювання ефективності планових показників у перевірці та об’єктивному оцінюванні їх виконання;

  2. є засобом для контролю за виконанням планів, з метою виявлення недоліків, помилок і оперативного впливу на економічний процес;

  3. визначення та використання резервів для підвищення ефективності діяльності підприємства в конкурентному середовищі на основах використання досягнень передового досвіду.

Отже, аналіз господарської діяльності – важливий елемент у системі управління виробництвом, дієвий засіб виявлення внутрішніх господарських резервів. Основа розробки науково обґрунтованих планів-прогнозів та управління рішень і контролю за виконанням їх, з метою підвищення ефективності функціонування підприємства.

  1. Теоретичні основи аналізу виробництва продукції

При аналізі виробництва продукції рослинництва розрізняють валовий і товарний вихід продукції. Валовий вихід характеризує обсяг виробленої продукції даного виду, а товарний тільки тієї його частини, що виходить за межі господарства. Показники валової і і товарної продукції широко застосовуються для характеристики обсягу виробництва та реалізації продукції, результатами діяльності господарства в цілому та його окремих виробничих бригад чи структурних підрозділів.

При дослідженні структури використання зерна на продовольчі цілі у країнах світу спостерігаємо традиційну перевагу зерна пшениці у країнах Європи та США, у країнах Далекого Сходу, наприклад у Китаї, її частка складає лише 40%, найбільшу частину в раціонах китайців, як відомо, займає рис. Порівняно з Україною у США споживання зернової продукції урізноманітнено кукурудзою - 11,3%, бобовим - 3,2%, рисом - 7,8%. Для України характерна наявність порівняно значної кількості жита у структурі споживання зернових культур, жито полюбляють також у Польщі та Білорусі, воно використовується переважно для виробництва хліба.

У процесі аналізу виробничої діяльності підприємства слід розглядати такі питання:

  1. Якість планування виробництва продукції в галузі;

  2. Напруженість і обґрунтування планів діяльності як в цілому так і окремих виробничих підрозділів;

  3. Оцінка виконання планв виробництва продукції, її розподіл, зберігання, реалізація по різним каналам збуту.;

  4. Визначення основних факторів, що впливають на загальний обсяг виробництва продукції протягом останніх років, зокрема у звітний період;

  5. Розкриття взаємозв’язку і взаємозумовленості показників обсягу виробництва, реалізації асортименту якості продукції;

  6. Визначення внутрішньогосподарських резервів зростання обсягів виробництва продукції та її реалізації , а також розробка заходів щодо розподілу;

  7. Проведення досліджень напрямку аналізу виробничих потужностей галузей рослинництва та виявлення резервів, щодо їх нарощування. Для проведення цих досліджень використовують статистичні звітності про виробництво продукції, планові матеріали, бухгалтерську документацію, щодо виробництва, розподілу, реалізації продукції також обов’язково вивчають показники із залишками незавершеного виробництва готової продукції на складах і продукції, що вже відвантажена, але кошти не отримані.