Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практичне заняття №1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
889.59 Кб
Скачать

Практична робота №3

Тема: Аналіз навантажень та факторів що їх викликають.

Мета роботи: Провести силовий аналіз заданого обладнання. Визначити напружений стан деталей обладнання. Оцінити міцність окремих деталей.

Хід роботи

1.Перелік основних деталей і діючих на них навантажень.

2.Розрахункова схема деталі з визначенням необхідних параметрів.

Призначення привода штангового свердловинного насоса подвійне: з одного боку, він перетворює механічну енергію двигуна в енергію колони насосних штанг, з другого – створює оптимальний режим роботи привідного двигуна.

Привід забезпечує дві основних функції:

– створює рух точки підвісу штанг за визначеним законом, регулює режим відкачування пластової рідини за рахунок зміни довжини і частоти ходу точки підвісу штанг, пуск та зупинення установки, контроль режиму роботи внутрішньосвердловинного устаткування;

– дає змогу використовувати двигуни мінімальної потужності, на режим навантаження яких, закономірність зміни зовнішнього навантаження впливає мінімально.

Приводами штангового свердловинного насоса є верстати-качалки різних конструкцій.

Силовий орган верстата-качалки (скорочено – ВК) призначений для переміщення колони штанг і може бути механічним, що складається із системи важелів, канатів та блоків, гідравлічним чи пневматичним – із використанням гідравлічного чи пневматичного циліндрів.

Рисунок 1.5.5 – Штангова свердловинна насосна установка

Привід оснащений двигуном (електромотор, гідромотор чи двигун внутрішнього згоряння) й передавальним механізмом, що може бути механічим чи гідравлічним. Ці два блоки в основному забезпечують виконання першої функції привода, виконання другої забезпечується пристроєм, що врівноважує та накопичує потенційну енергію колони штанг при ході вниз і віддає при ході штанг вгору.

Досконалість конструкцій привода ШСН оцінюється ступенем впливу зміни навантаження в точці підвісу штанг на характер навантаження привідного двигуна. Ідеальною конструкцією установки можна вважати ту, яка в будь-який момент часу подвійного ходу буде забезпечувати постійне і мінімально можливе навантаження на двигун.

Потенційна енергія штанг може накопичуватися за рахунок підняття вантажу або іншої колони насосних штанг на визначену висоту, стискання газу в пневматичному акумуляторі, обертання маховика, швидкість якого збільшується і т.д. При використанні врівноважуючих пристроїв, що працюють з перерахованими накопичувачами потенційної енергії, їх ще називають вантажними (гравітаційними), груповими, пневматичними чи інерційними.

Класифікація приводів ШСН за їхніми параметрами умовна, оскільки в міру розвитку техніки для видобутку нафти такі поняття, як довгоходові чи потужні приводи, змінюють свій зміст. На сьогодні прийнятий наступний розподіл приводів свердловинних штангових насосів:

За максимальним навантаженням у точці підвісу штанг Ртах, тобто за сумою максимальних статичних, динамічних й інерційних навантажень у точці підвісу штанг, розподіляються на:

– легкі ................. Ртах  30 кН;

– середні ............. Ртах < 100 кН;

– важкі ................. Ртах> 100 кН.

За довжиною ходу точки підвісу штанг. Відомі конструкції приводів, що забезпечують довжину ходу точки підвісу штанг від 0,3 до 12 м при плавному чи східчастому регулюванні від мінімальної довжини до максимальної.

За максимальною довжиною приводи поділяють на:

– короткоходові .......... Smax < 1 м;

– середньоходові ...... 1 м < Smax < 3 м;

– довгоходові .......... 3 м < Smax < 6 м;

– понадовгоходові ....... Smax > 6 м.

За частотою ходів точки підвісу штанг приводи поділяють:

– тихохідні ...............nmax < 6 хв-1;

– середні ................6 < nmax < 15 хв-1;

– швидкохідні ...............nmax > 15 хв-1.

За величиною споживаної потужності класифікація приводів також умовна. Вона побічно характеризує роботу, виконувану установкою за одиницю часу. Прийнято приводи розділяти на такі групи:

– малопотужні N < 5 кВт;

– середньої потужності 5 < N < 25 кВт;

– потужні 25 < N < 100 кВт;

– надпотужні N > 100 кВт.

Найбільше поширення як у вітчизняній, так і закордонній нафтовидобувній промисловості дістали механічні приводи свердловинного насоса. Їх особливістю є використання механічного перетворювача, що служить для перетворення обертального руху вала привідного двигуна в зворотно-поступальний рух точки підвісу штанг, а також застосування механічної трансмісії. Крім того, для них характерне використання механічного зв'язку пристрою, що врівноважує, із силовим органом, та забезпечує переміщення точки підвісу штанг.

Відомі індивідуальні механічні приводи і групові приводи для експлуатації декількох свердловин.

Приводи першого типу (рисунок 1.5.6) містять двигун, трансмісію та перетворюючий механізм і забезпечують рух тільки однієї колони насосних штанг. Нині майже всі приводи ШСН належать до цього типу.

Рисунок 1.5.6 – Кінематична схема привода двоплічного балансирного верстата-качалки

Приводи другого типу служать для експлуатації групи (від 2 до 40) свердловин, розташованих близько одна одній.

Верстати-качалки з двоплічним балансиром виконуються за кінематичною схемою, наведеною на рисунках 1.6 та 1.7. При цьому опора балансира знаходиться між точками підвісу штанг і з’єднання балансира із шатуном.

Зусилля до балансира можуть передаватися декількома способами. Найчастіше для цього використовуються два шатуни, з'єднані з балансиром траверсою.

Існують різні способи зрівноважування двоплічних балансирних верстатів-качалок (рисунок 1.5.7).

Рисунок 1.5.7 – Способи механічного зрівноважування двоплічних балансирних верстатів-качалок:

а – балансирне зрівноважування; б – кривошипне (роторне) зрівноважування, в – комбіноване зрівноважування; г – зрівноважування за допомогою помилкової качалки; д – зрівноважування противагою обертовим з подвійною частотою, е – шатунне зрівноважування

Висновок: під час практичної роботи , я провів силовий аналіз СШНУ. Визначив та проаналізував стан деталей конструкції та конструкції в цілому.

Практична робота №4

Тема: Види робіт та періодичність ТО вібросит.

Мета: 1. Представити теоретичні положення системи ППР. Склад цієї системи: ТО, ПР, КР, СР. Ремонтний цикл.

2. Визначити періодичність ТО.

Хід роботи

1.Основою правильної експлуатації машин є планове забезпечення їхнім обслуговуванням і ремонтом, що виключає або зводить до мінімуму можливість раптових відмовлень.

У народному господарстві широко застосовується система планово–попереджувального обслуговування і ремонту машин (система ППР).

Система ППР — комплекс заходів щодо обслуговування і ремонту машин, виконуваних профілактично по заздалегідь складеному плані для підтримки машин у справному і працездатному стані.

Система ППР передбачає наступні основні положення:

1) ремонт устаткування виконується через плановані проміжки часу, називані міжремонтними періодами;

2) після планового капітального ремонту характеристика устаткування наближається до паспортних даних нового обладнання;

3) протягом ремонтного циклу устаткування в строгій черговості проходить усі планові ремонти, передбачені системою;

4) крім планових ремонтів виконується технічне обслуговування устаткування;

5) чергування, періодичність і обсяг обслуговування і ремонтів визначаються призначенням, конструкцією й умовами експлуатації устаткування.

Технічне обслуговування, строго регламентоване за часом і обсягом, виконується по переліку обов’язкових операцій, а ремонт планується за часом і обсягом і виконується у встановленим планом термін в обсязі, що залежить від фактичного стану машини.

Технічне обслуговування складається з щодня виконуваних робіт — очищення від бруду, огляд і підтяжка ослаблених нарізних сполучень, перевірка і налагодження мастильних пристроїв, перевірка дії контрольних, захисних і гальмових пристроїв, — і періодичного технічного обслуговування — всі операції щоденного технічного обслуговування, плюс змащення машини і зміна мастила відповідно до карти змащення, мийка зовні, перевірка і регулювання окремих частин і деталей, перевірка і налагодження всіх систем керування і контролю.

Технічне обслуговування повинне по можливості виконуватися під час технологічних простоїв устаткування. Як видно з перерахованого обсягу робіт, технічне обслуговування передбачає ретельну ревізію устаткування — перевірку положення усіх фіксованих і рухливих з’єднань, регулювання зазорів, контроль кількості і якості палива, мастила, води, а також перевірку працездатності окремих приладів, агрегатів і установки в цілому.

Для бурового устаткування технічне обслуговування необхідно виконувати також після завершення буріння чергової свердловини для виявлення можливості наступного використання устаткування. Ретельна ревізія устаткування повинна бути завершальним етапом і монтажними роботами на новому місці буріння.

Операції технічного обслуговування виконуються, як правило, персоналом машини або установки (мотористом, механіком, оператором). Усі виконані роботи, а також замічені зношення та інші дефекти, заносяться в спеціальний журнал. Таким чином, накопичується матеріал для наступних ремонтів з урахуванням фактичного стану машини.

Ремонтні роботи в залежності від обсягу і складності поділяються на три категорії.

Поточний ремонт (ПР) ставить задачею підтримувати працездатність окремих частин у цілому справної машини.

Обсяг і складність операцій ТР порівняно невелика — перевірка стану устаткування, заміна швидкозношуваних деталей, заміна при необхідності змащення, усунення всіх дефектів, не потребуючого розбирання складних частин устаткування. Устаткування після ремонтних робіт перевіряють і регулюють.

Поточний ремонт виконується безпосередньо на місці установки й експлуатації устаткування.

Середнім ремонтом (СР) називають ремонт, при якому відновлюється працездатність важливих частин машини, втрачена в результаті природного зносу деталей. Цей ремонт зв’язаний зі значним обсягом складально–розбірних робіт на основних агрегатах машини.

Середній ремонт стаціонарного важкого і громіздкого устаткування виконується безпосередньо на місці експлуатації; для прискорення і полегшення робіт максимально використовуються раніше відремонтовані на базі змінні деталі і вузли (принцип вузлового ремонту).

Щоб звести до мінімуму простої комплексних технологічних установок (наприклад, бурових), бажано зношений агрегат заміняти цілком відремонтованим, узятим з резерву (принцип агрегатного ремонту).

Усі ремонтні і монтажні роботи виконуються роз'їзними ремонтними бригадами, використовуються пересувні ремонтні майстерні.

Капітальним (КР) називають ремонт, здійснюваний з метою відновлення справності і повного, або близького до повного, відновлення ресурсу виробу з заміною або ремонтом будь–яких його частин, включаючи базові, і їх регулюванням.

Тут важливо підкреслити, що система ППР припускає використання при ремонті машин частково зношених деталей. Отже, капітальний ремонт не завжди може забезпечити повне відновлення ресурсу машини, що необхідно враховувати при розробці технічних умов на ремонт. Системами ППР технологічного устаткування машинобудівних заводів і устаткування

будівельної індустрії передбачене зниження приблизно на 10% часу міжремонтного циклу капітально відремонтованих машин у порівнянні з термінами роботи нового обладнання. Капітальний ремонт виконується на ремонтних заводах або добре оснащених великих ремонтних базах. Іноді капітальний ремонт сполучається з роботами по модернізації устаткування, наприклад, міняється цілком або частково апаратура централізованого змащення або запуску машини, при відновленні окремих відповідальних деталей або вузлів частково міняється конструкція, застосовуються більш сучасні матеріали і методи обробки, щоб підвищити довговічність деталей або вузлів і перевести них у більш високу по зносостійкості групу деталей.

Технічне обслуговування повинно виконуватись перед початком кожної зміни.

Таблиця 1. – Технічне обслуговування вібросита

План-графік планово-попереджувальних ремонтів

Рис. 1 – Структура ремонтного цикла автоматичного бурильного ключа:

КР – капітальний ремонт; СР – середній ремонт; ТР – текучий ремонт

Висновок: .Основою правильної експлуатації машин є планове забезпечення їхнім обслуговуванням і ремонтом, що виключає або зводить до мінімуму можливість раптових відмовлень