Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Внешняя экономическая деятельность КОНСПеКТ ЛеК...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
450.56 Кб
Скачать

Тема 3. Міжнародні зустрічні операції

3.1 Поняття міжнародних зустрічних операцій.

3.2 Види міжнародних зустрічних операцій.

3.3 Товарообмінні і компенсаційні угоди на безвалютній основі.

3.4 Компенсаційні угоди на комерційній основі.

3.5 Компенсаційні угоди на основі угод про виробниче співробітництво.

Основні терміни і поняття: міжнародні зустрічні операції, бартерні операції, компенсаційні угоди.

3.1 Поняття міжнародних зустрічних операцій

Міжнародні зустрічні операції — це експортно-імпортні операції, що доповнюються прийняттям партнерами зустрічних зо­бов'язань: експортером — з закупівлі конкретно визначених товарів і послуг у імпортера, а імпортером — з поставки обумовлених то­варів і послуг імпортеру.

Особливістю міжнародних зустрічних операцій, незалежно від форми, є ув'язування експорту з зустрічними закупівлями товарів імпортної фірми чи країни імпортера, і навпаки. Такі міжнародні уго­ди, котрі об'єднані принципом компенсації, приймають різні форми, відрізняються технологією їхнього здійснення, що обумовлено різни­ми цілями і характером цих угод.

3.2 Види міжнародних зустрічних операцій

Існує кілька класифікацій зустрічних операцій: класифікація експортерів ООН, фахівців організації економічного співробітницт­ва і розвитку та ін.

Зустрічні операції, виходячи з організаційно-правової основи і принципу компенсації, класифікуються так:

1) Товарообмінні і компенсаційні угоди на безвалютній основі;

  1. Компенсаційні угоди на комерційній основі;

  2. компенсаційні угоди на основі угод про виробниче співробі­тництво.

3.3 Товарообмінні і компенсаційні угоди на безвалютній основі

Товарообмінні і компенсаційні угоди на безвалютній основі при­пускають оплату поставок у товарній формі, коли продаж одного чи декількох товарів одночасно погоджується з покупкою іншого товару, і розрахунки в іноземній валюті не здійснюються.

Найбільш розповсюдженими операціями цього виду є:

- бартерні операції ( передбачають обмін погодженої кількості одного товару на інший. При визначенні вартості таких товарів оцінка робиться на основі світових цін з урахуванням вит­рати на товарообмін);

- компенсаційні угоди ( передбачають взаємні постав­ки товарів на рівну вартість без розрахунків у валюті. Але на відміну від бартерних операцій вони припускають узгодження між сторо­нами цін товарів, що поставляються. Крім того в таких угодах може передбачатися неконвертоване грошове сальдо, що повинно бути витрачено в країні кредитора).

3.4 Компенсаційні угоди на комерційній основі

Компенсаційні угоди на комерційній основі являють собою уго­ди, у яких поставка і відповідна зустрічна поставка товарів здійсню­ються протягом встановленого терміну на основі або одного кон­тракту купівлі-продажу і прикладених до нього угод про зустрічні, або угоди про авансові закупки. Такі угоди мають визначений меха­нізм фінансових розрахунків, що припускає наявність товарних і фінансових потоків у кожному напрямку. При цьому фінансові роз­рахунки між учасниками угод можуть здійснюватися як шляхом переказу іноземної валюти, так і шляхом взаєморозрахунків. На практиці основним стимулом укладання більшості компенсаційних угод є прагнення уникнути переказу іноземної валюти.

Найбільш розповсюджені види компенсаційних угод на ко­мерційній основі:

- угоди з частковою компенсацією (припускають, що визна­чена і погоджена частка експорту повинна компенсуватися закупів­лею товарів у країні імпортера, а залишок оплачується грошима);

- угоди з повною компенсацією (припускають узгодження компенсаційної закупівлі, що рівна або перевищує за вартістю по­ставку експортера);

- зустрічні закупки (це комерційні угоди, що мають вигляд декількох зв'язаних контрактів. Відповідно до них експортер по­годжується в рамках своїх договірних зобов'язань отримувати то­вари і послуги в імпортера в межах погодженої частки своїх поста­вок. На відміну від угод з частковою і повною компенсацією, зуст­річні закупівлі завжди засновані на двох чи декількох контрактах, у яких міститься зобов'язання кожної сторони сплатити готівкою за отримані товари):

- угоди з передачею фінансових зобов'язань (вони припус­кають передачу експортером своїх зобов'язань з зустрічної закуп­ки третій стороні);

- дострокові авансові закупки чи "попередня компенса­ція " (за сутністю ця угода аналогічна зустрічним закупкам, але проходить у зворотному порядку. Тобто експортер зобов'язується придбати товари у фірми-імпортера в обмін на її зобов'язання заку­пити еквівалентний обсяг товарів експортера);

- викуп (відкуп) застарілої продукції (він припускає продаж експортеру застарілої моделі в залік нової продукції, що постав­ляється. Така форма зустрічної торгівлі найчастіше застосовуєть­ся при продажі автомобілів, сільськогосподарської техніки, комп'ю­терів, верстатів, устаткування, літаків).