Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Внешняя экономическая деятельность КОНСПеКТ ЛеК...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
450.56 Кб
Скачать

4.2 Класифікація торгово-посередницьких операцій

У залежності від характеру взаємин між виробником і торго­вим посередником, а також від функцій, які виконують торгові по­середники, виділяють наступні види торгово-посередницьких опе­рацій: операції з перепродажу, комісійні, агентські та брокерські опе­рації.

4.3 Операції з перепродажу

Ці операції здійснюються торговим посередником від свого імені і за свій рахунок. Це означає, що торговий посередник сам виступає стороною договору як з експортером, так і з кінцевим покупцем, і стає власником товару після його оплати.

Розрізняють два види операцій з перепродажу.

До першого виду відносять операції, в яких торговий по­середник стосовно експортера виступає як покупець, що отримує товари на основі договору купівлі-продажі. Він стає власником то­вару і має право реалізувати його за власним розсудом на будь-якому ринку і за будь-якою ціною.

До другого виду відносяться операції, у яких експортер надає торговому посереднику, якого іменують торговцем за договором чи дилером, право продажу своїх товарів на визначеній території протягом погодженого терміну на основі договору про надання права на продаж. Цей договір встановлює тільки загальні умови, що ре­гулюють взаємини сторін з реалізації товарів на означеній терито­рії. Для його виконання сторони укладають самостійні контракти купівлі-продажу, у яких встановлюють кількість і якість товару, що поставляється, ціну, умови поставок, спосіб платежу і форму розра­хунків, терміни платежу, умови гарантії якості, порядок надання рекламацій.

4.4 Комісійні операції

Комісійні операції полягають в здійсненні однією стороною, що іменується комісіонером, за дорученням іншої сторони, що іме­нується комітентом, угод від свого імені, але за рахунок клієнта.

Взаємини між комітентом і комісіонером регулюються дого­вором комісії. Відповідно до нього комісіонер не купує товари ком­ітента, а лише укладає угоди з купівлі-продажу товарів за рахунок комітента.

Комісіонер укладає договір купівлі-продажу з покупцем від свого імені і сам одержує від нього платіж за поставлені товари. Та­ким чином, комісіонер є посередником тільки з погляду комітента.

Комісіонер за своє посередництво одержує від комітента ком­ісійну винагороду, що визначена в договорі. Це може бути означе­ний відсоток від суми угоди (у середньому до 10%) чи різниця між ціною комітента і реалізаційною ціною комісіонера.

Різновидом комісійних операцій є операції консигнації. Кон­сигнаційні операції здійснюються на основі договору консигнації, відповідно до якого одна сторона (консигнатор) зобов'язується з доручення іншої сторони (консигнанта) протягом визначеного часу за обумовлену винагороду продавати від свого імені і за рахунок консигнанта поставлені на склад у країні консигнатора товари.

4.5 Агентські операції

Агентські операції здійснюються на основі доручення однієї сторони, що іменується принципалом, незалежній від неї іншій сто­роні, що іменується агентом, здійснювати купівлю-продаж товару на обговореній території за рахунок і від імені принципала.

Агент сприяє здійсненню угоди купівлі-продажу, але сам у ній (як сторона контракту) не бере участь і не купує за свій рахунок товари. Він діє лише як представник принципала в рамках відпові­дальності, покладеної на нього агентською угодою.