Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мова 2.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
23.88 Кб
Скачать

3. Замість крапок доберіть відповідні слова – назви мовних норм. Запишіть визначення цих норм і доберіть 2-3 приклади до кожної (завдання виконати у вигляді таблиці: назва, визначення, приклади).

1.  … - це норми вживання розділових знаків.

2.  … - це норми відбору морфем, їх розташування і сполучення у складі нового слова.

3.  … - це норми доцільного відбору мовних засобів залежно від ситуації спілкування

4.  … - це норми написання слів.

5.  … - це норми передавання звуків і звукосполучень на письмі.      

6.  … - це норми правильного вживання форм слова (у певному роді, числі, відмінку, відмінювання і дієвідмінювання, утворення ступенів порівняння  і под.).

7.  … - це норми правильного наголошування.

8.  … - це норми правильного слововживання (слів та фразеологізмів).

9.  … - це норми правильної вимови звуків, звукосполучень.

  1. … - це норми правильної побудови речень і словосполучень, уживання прийменників.

(Для довідки: акцентуаційні, орфоепічні, графічні, орфографічні, словотвірні, морфологічні,  лексичні, синтаксичні, пунктуаційні, стилістичні).

4. Занотуйте ознаки підстилів наукового та офіційно-ділового стилів, встановивши відповідність. Доберіть приклади. До якого підстилю належить текст з 2-го завдання?

Науковий стиль

1. Власне науковий

а) використовується для зрозумілого, доступного викладу наукової інформації нефахівцям; реалізується в неспеціальних часописах, книгах

2.Науково-популярний

б) розрахований на фахівців; стиль монографій, наукових   статей, рецензій, наукових доповідей, дисертацій, курсових і дипломних робіт, рефератів і под.

3.Науково-навчальний

в) стиль підручників, лекцій, навчальних посібників

Офіційно-діловий стиль

1. Законодавчий

а) стиль ділової кореспонденції, що регулює правові, виробничі контакти, допомагає підтримувати стосунки ділових партнерів

2. Дипломатичний

б) використовується в законодавчій сфері, обслуговує офіційно-ділові стосунки між державою і її громадянами;  реалізується в текстах Конституції, законів, указів, статутів, постанов

3. Юридичний

в) використовується у сфері міждержавних офіційно-ділових стосунків у галузі політики, економіки, культури;  реалізується в текстах конвенцій (міжнародних угод), комюніке (повідомлень), нот (звернень),  протоколів, меморандумів (дипломатичних листів), договорів, заяв, ультиматумів (дипломатичних вимог)

4.Адміністративно-канцелярський

(канцелярсько-діловий)

г) використовується в юриспруденції (судочинство, дізнання, розслідування, арбітраж), обслуговує правові та конфліктні відносини; реалізується в текстах актів, позовних заяв, запитів, протоколів

5.Службового листування

д) використовується в професійно-виробничій сфері, у діловодстві; реалізується в текстах заяв, ділових записок, службових листів, протоколів, розписок, доручень і т.д.).

5. Встановіть причину ненормативності слів і словоспо­лученьоднадцять, вибачте мене, дякую вас, в одному із шпиталей, давайте сядемо, зустрівся з Володимиром Кличко, при­було до п'ятидесяти чоловік, пане Сергіє, пішли по аудиторіях, підручник по вищій математиці, самий кращий спортсмен нашого факультету. Відредагуйте (запишіть нормативний варіант кожної з цих оди­ниць).