Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Original_lab_robit_z_PROGRAMUVANNYa (1).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Лабораторна робота №13

Тема:Програмування алгоритмів з використанням компонениів StringGrid прои написані програми.

Мета : освоїти вживання компоненту StringGrid і створити додаток, в якому використовуються масиви.

Теоретичні відомості.

1. Приклад створення додатку.

Завдання:

Створити Windows-додаток для обчислення вектора x={x1,x2.,xm},рівного pрядку матриці A={aij}(xj=apj, j=1,2.,m) і вектора y={y1,y2.,yn}, рівного q-му стовпцю матриці A={aij}(yi=aiq, i=1,2.,n)(n6,m8). У панелі інтерфейсу передбачити можливість управління розмірністю масивів.

Один з можливих варіантів панелі інтерфейсу створюваного додатку показаний на рис.1.

2. Розміщення компонентів на Формі

При роботі з масивами введення і виведення інформації на екран зручно організовувати за допомогою компоненту StringGrid.

. Рис. 1

Компонент StringGrid використовується для відображення інформації у вигляді таблиці. Таблиця містить дві зони – фіксовану і робочу. Фіксована зона служить для виводу найменувань рядків і стовпців робочої зони і управління їх розмірами за допомогою “миші”. Фіксована зона виділена іншим кольором і в неї заборонено введення інформації з клавіатури. Кількість рядків і стовпців фіксованої зони встановлюється у властивостях FixedRows і FixedCols, відповідно.

Робоча зона містить RowCount рядків і ColCount стовпців інформації, яку можна змінювати як програмно, так і за допомогою “миші” або клавіатури.

Доступ до інформації в програмі здійснюється за допомогою властивості Cells[ACol, ARow: integer]: string, де ACol-номер стовпця, а ARow – номер рядка таблиці, причому нумерація починається з нуля.

Піктограма компоненту StringGrid знаходиться на сторінці Additional Палітри Компонентів. Оскільки в нашому завданні для всіх компонентів StringGrid фіксована зона не використовується, в Інспекторі Об'єктів значення властивостей FixedCols і FixedRows встановити рівними 0.

Відповідно до завдання встановіть граничні значення кількості рядків n і стовпців m для компоненту StringGrid1: ColCount=8, а RowCount=6 (вісім стовпців і шість рядків). Для компоненту StringGrid2 ColCount=1, RowCount=8, а для компоненту StringGrid3 ColCount=1, RowCount=6.

За замовченням в компонент StringGrid заборонено введення інформації з клавіатури, тому для компоненту StringGrid1 необхідно в Інспекторі Об'єктів двічі клацнути “мишею” на символі + властивості +Options і в списку опцій, що відкрився, встановити значення goEditing в True.

Для зручності роботи з компонентами SpinEdit встановити для компоненту SpinEdit1 значення властивостей: MinValue=1, MaxValue=6, а для компоненту SpinEdit2: MinValue=1, MaxValue=8.

3. Створення процедур обробки подій SpinEdit1Change і SpinEdit2Change

Події SpinEdit1Change і SpinEdit2Change виникають при будь-якій зміні значення в полі редактора SpinEdit1 і SpinEdit2 відповідно. Створимо процедури обробки цих подій, в яких привласнимо значення n і m, одержемо поля редакторів SpinEdit, з властивостям ColCount і RowCount компонентів StringGrid. Це дозволить управляти розмірами таблиць StringGrid за допомогою компонентів SpinEdit без додаткових кнопок, оскільки зміна значень в полі редактора SpinEdit відразу приведе до зміни розміру таблиць StringGrid. Двічі клацніть “мишею” на компоненті SpinEdit1 – курсор встановиться в тексті процедури-обробника події SpinEdit1Change:

procedure TForm1.SpinEdit1Change(Sender: TObject). Уважно наберіть оператори цієї процедури, використовуючи текст модуля UnMas(див. п.4.1.3). Аналогічним чином створіть процедуру події SpinEdit2Change: procedure TForm1.SpinEdit2Change(Sender: TObject).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]