Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Original_lab_robit_z_PROGRAMUVANNYa (1).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

2. Приклад створення консольного додатку.

Завдання:

Створити Windows-додаток для обчислення виразу

.

Чисельні значення даних x, y і z занести з клавіатури у відповідні поля панелі інтерфейсу. Один з можливих варіантів панелі інтерфейсу створюваного консольного додатку показаний на рис. 1.2.

Рис. 1.2

3. Збереження проекту.

У процесі проектування консольного додатку DELPHI створює декілька файлів - проект. Кожний проект доцільно зберегти в окремій, наперед створеній папці. За допомогою відповідного консольного додатку Windows створимо папку і назвемо її, наприклад, LAB2.

Для збереження проекту відкрийте в головному меню пункт File і клацніть “мишею” на опції Save Project As.(Зберегти проект як.). Спочатку DELPHI відкриє панель діалогу Save Unit1 As (Зберегти модуль як) для збереження модуля проекту. В цій панелі знайдемо створену папку LAB2 і збережемо в ній модуль під ім'ям, наприклад, UnLinAlg. Зверніть увагу на те, що DELPHI за замовчанням привласнить цьому файлу тип Delphi unit з розширенням *.pas. Потім відкриється панель діалогу Save Project1 As . Назвемо наш проект, наприклад, PrLinAlg і збережемо його в цій же папці. Тут DELPHI дасть файлу тип Delphi project і розширення *.dpr. Переконайтеся в тому, що головне вікно DELPHI тепер називається PrLinAlg, вікно головного файлу проекта- PrLinAlg.dpr, а вікно модуля проекта- UnLinAlg.pas.

Давати файлам осмислені імена замість одноманітних Unit1 і Project1, пропонованих DELPHI.

Щоб уникнути втрати файлів проекту в аварійних ситуаціях зв'язаних, наприклад, з виключенням блоку живлення, і т.д., рекомендується періодично зберігати проект, використовуючи піктограму головного меню або опцію Save All в меню File.

4. Настройка вікон.

Щоб працювати з вікном, необхідно зробити його активним, клацнувши “мишею” в будь-якому місці вікна. Біля активного вікна заголовок стає виділеним, наприклад, на мал. 1. активним є вікно Редактора Коду.

Вікна Форми і Редактора Коду модуля в правом верхньому куті мають кнопки управління, які призначені: -для згортання вікна в піктограму, -для розвертання вікна на весь екран і повернення до початкового розміру , -для закриття вікна.

За допомогою “миші”, захоплюючи одну з кромок вікна або виділений рядок заголовка, відрегулюєте потрібні розміри вікон Форми, Редактора Коду, Інспектора Об'єктів і їх положення на екрані.

5. Зміна заголовка Форми.

Нова Форма має однакові ім'я (Name) і заголовок (Сaption) - Form1. Програмістам, що починають, ім'я Форми змінювати не рекомендується, оскільки воно використовується в тексті модуля.

Для зміни заголовка активізуйте вікно Інспектора Об'єктів і на сторінці Properties у властивості Caption заміните заголовок Form1 на Лабораторна робота №2-Засоби консольного введення/ввиведення в Delphi. Переконайтеся, що одночасно змінився заголовок вікна Форми.

6. Розміщення компонентів на Формі.

Розміщуватимемо компоненти на Формі так, щоб вони відповідали панелі, показаній на рис 1.2.

Для нанесення тестів на Формі використовується компонент Label. Виберіть в Палітрі Компонентів на сторінці Standard піктограму компоненту Label і клацніть на ній “мишею”. Потім в потрібному місці Форми клацніть “мишею” - з'явиться напис Label1. У властивості Caption Інспектора Об'єктів замініть текстове поле Label1 на Введіть значення X:. У властивості Font підберіть шрифт. Аналогічно нанесіть на Форму решту текстів. Клацнувши “мишею” на будь-якому з розміщених компонентів, відрегулюйте його місцеположення на Формі і розмір.

Для введення/виведення консольних додатків в найпростіших випадках використовуються компоненти Edit і Memo. Компонент Edit застосовується в тих випадках, коли дані представляються одним рядком. Якщо дані є декількома рядками, то використовується компонент Memo.

Для створення полів введення чисельних значень змінних x, y і z використовуємо компонент Edit. Виберіть в Палітрі Компонентів на сторінці Standard піктограму і розмістіть компонент Edit в потрібних місцях Форми так само, як Ви це робили з компонентом Labe1.

Для виведення результатів використовуємо компонент Memo. Виберіть в Палітрі Компонентів на сторінці Standard піктограму , помістіть компонент Memo на Форму і відкоректуйте його місцеположення і розміри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]