Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаба по придатко 1-6, 9-10.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
2.58 Mб
Скачать

Практична робота №1

1. Визначення розрахункового навантаження цеху

Електричним навантаженням називають потужність, що споживається ЕУ в певний момент часу. При змішаному струмі розрізняють активне, реактивне та повне навантаження. Поняття навантаження поширюється також на електричний струм.

Розрахункове навантаження обумовлює допустиме нагрівання електричних машин, апаратів i струмопровідних частик у нормальному режимі роботи. За розрахункове навантажен­ня приймають таке умовно незмінне за часом значення наванта­ження, що викликае найбільш тяжке нагрівання провідника струму за максимальною температурою (піком температури) чи за тепловим зносом ізоляції, як i фактичне змінне за часом по­вне навантаження St = f(t) ,яке безперервно змінюється за ча­сом залежно від режиму роботи ЕП у групі.

Нагрівання е результатом впливу навантаження за визначений час. Вважається, що сталий тепловий стан тіла, яке нагріваються (наприклад, провідника струму), настав через проміжок часу, що дорівнює трьом сталим часу нагрівання (ЗТо). Та­ким чином, розрахункове навантаження можна розглядати як максимальне iз середніх значень навантаження на інтервалі часу ЗТо. При цьому визначають активне (Рр), реактивне (Qp) та по­вне (Sp ) розрахункові навантаження.

Відомо, що проводи та кабелі поширених малих i середніх значень поперечного перерізу звичайної конструкції в електрич­них мережах до 1 кВ мають сталу часу нагрівання порядку То = 10 хв. Тому за розрахунковий інтервал при визначенні розрахункового навантаження приймають інтервал часу 30 хв. Для однаковості розрахункової методики півгодинний макси­мум розглядається як розрахункове навантаження для вибору вcix елементів

електропостачання. Якщо стала часу провідника значно перевищує 10хв, то півгодинний максимум можна при­вести до більшої тривалості.

Величину розрахункового навантаження використовують для вибору потужності та перевірки навантажувальної спроможності силових трансформаторів, вибору потужності компенсуючих та перетворювальних установок, перерізу струмопровідних частин ЕУ за нагріванням та економічною густиною струму, для визначення втрат та відхилень напруги i витрат потужності й електроенергії в електричних мережах, розрахунку захисту.

При визначенні розрахункових навантажень в СЕП промислових підприємств е шість рівнів (рисунок 1.1), які розрізняються за місцем знаходження в cxeмi електропостачання:

I рівень - електричні мережі напругою до 1 кВ, які приєднують окремі ЕП до силових розподільних шаф (СРШ) або до шинопроводу розподільного алюмінієвого (ШРА);

II рівень - електричні мережі напругою до 1 кВ, як1 приєднують СРШ чи ШРА до збірних шин низької напруги (НН) цехових ТП або до магістральних шинопроводів алюмінієвих (ШМА);

  1. рівень - збірні шини НН цехових ТП та ШМА;

  2. рівень - збірні шини напругою 6-10 кВ РП;

V рівень - збірні шини напругою 6-10 кВ ГПП, ПГВ або ЦРП (якщо РП відсутні, то IV та V рівень збігаються);

VI рівень - межа розподілу балансової належності елект­ричних мереж енергосистеми та споживача.

1.1.Визначення розрахункового силового навантаження цеху

Рахункове силове активне навантаження

Рахункове силове реактивне навантаження

Рахункове силове повне навантаження

Табл.1.1. Визначення розрахункового силового навантаження

цеху

Назва цеху

кВт

Результати розрахунків

кВт

квар

кВА

6

Ремонтно-механічний цех

6900

0,10

0,68

690

469,2

834,42

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]