Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
597.5 Кб
Скачать

Практична робота № 3

Тема: Морфологічні ознаки баштанних культур.

3.1. Квітки та їх типи

3.2. Запилення

3.3. Запліднення

3.4. Плоди кавуна, дині, гарбуза (форма, розмір, забарвлення, характер поверхні)

3.5. Анатомічна будова плодів кавуна, дині, гарбуза

3.1. Квітки та їх типи.

3.2. Запилення.

3.3. Запліднення.

За типом квіток, характером їх розміщення, способами запилення і запліднення рослини баштанних культур істотно різняться.

Кавуни — перехреснозапильні однодомні рослини. У рослин кавунів є три типи квіток: чоловічі, жіночі, гермафродитні (мал. 6). У більшості сортів кавунів на одній рослині формуються чоловічі й гермафродитні квітки, але в деяких сортів рослин утворюються лише чоловічі й жіночі квітки.

Квітки розміщуються у пазухах листків: чоловічі — групами, жіночі — поодинці, переважно па головній огудині та огудині першого порядку. Квітки кавунів мають п'ятилопатевий широко-лійкоподібний віночок з пелюстками, зрослими біля основи. Пелюстки у сортів столових кавунів широкоокруглі, зеленкувато- або сірчисто-жовтуватого кольору. Першими з'являються чоловічі квітки, а через кілька діб — жіночі. У ранньостиглих сортів кавунів перші жіночі квітки з'являються біля п'ятого — восьмого, а в пізньостиглих — біля п'ятнадцятого — двадцятого листків. Цвітіння кавунів триває до приморозків, за цей час на рослині зацвітає від 200 до 400 чоловічих та до 25—30 жіночих квіток, з яких розвиваються і достигають усього 2 — 4 плоди.

Мал.6 Квітки кавуна:

1 чоловіча: а — вигляд збоку;

б— вигляд зверху;

в - поздовжній розріз; 1 - пиляки.

// — жіноча: а — вигляд збоку;

б — вигляд зверху; поздовжній розріз;

1— маточка; 2 — рудиментарні пиляки.

Чоловічі квітки менших розмірів мають п'ятилопатевий віночок та п'ять пиляків. У жіночих квіток віночок дзвоникоподібної форми, із п'яти пелюсток, які біля основи зрослися з чашечкою. У більшості столових сортів кавуна, у яких плоди кулястої форми, квітки двостатеві, тобто крім тричленикової маточки мають і три пиляки. Однак є сорти, що мають жіночі одностатеві квітки без пиляків, тому плоди в цьому випадку формуються видовженої форми.

Чоловіча квітка цвіте лише одну добу, жіноча 1—2 доби залежно від стану запилення. Пилок у кавунів важкий, липкий, а тому переноситься тільки за допомогою комах — бджіл, трипсів, мурашок. Запилення відбувається здебільшого від б до 10 год ранку. Зав'язь нижня, три-, чотири- або (іноді) п'ятироздільна, опушена.

У рослин лині квітки роздільно- або двостатеві (мал. 7).

Мал..7: Квітки дині:

/ — чоловіча: а — вигляд збоку;

б — вигляд зверху;

впоздовжній розріз; 1 — пиляки.

// — жіноча: а — вигляд збоку;

б — вигляд зверху;

в— поздовжній розріз;

1 — маточка; 2 — рудиментарні пиляки

Чоловічі квітки на коротких квітконіжках, зібрані в суцвіття у пазухах листків, розміщуються як на головній огудині, так і на огудині першого та наступних порядків. Чашечка келихоподібна або конічна, світло-зелена. Віночок п'ятипелюстковий, який зрісся біля основи з чашечкою, жовтого кольору. Тичинок п'ять, з яких чотири зрослися попарно. Пиляки жовті, зігнуті у вигляді петель. Жіночі квітки поодинокі, рідше по дві, у більшості сортів гермафродитні, розміщуються переважно на огудині першого і наступних порядків. У ранньостиглих сортів дині перші жіночі квітки та перші зав'язі утворюються, як і в 28 кавунів, ближче до основи стебла, а в пізньостиглих — трохи далі. На відміну від кавунів у рослин дині жіночі квітки розміщуються переважно на бічних пагонах першого і другого порядків. З'являються жіночі квітки через 3 — 5 діб після появи чоловічих квіток. Оцвітина у жіночих квіток за будовою така сама, як і в чоловічих, але набагато більша. Зав'язь нижня, опушена. Приймочка маточки подвійно-трироздільна, розміщена на короткому стовпчику. На пелюстках віночка майже завжди є рудименти андроцею. Чоловічих квіток на рослині закладається 90 — 200, жіночих — 11 — 23, з яких утворюються З — 5 плодів.

У гарбузів квітки переважно роздільностатеві (рідко жіночі з рудиментарними пиляками), дуже великі (мал. 8).

Мал..8: Квітки гарбуза:

1 чоловіча: а — вигляд зверху;

б — вигляд збоку; в — поздовжній розріз;

1 - пиляки.

// — жіноча: а — вигляд зверху;

б — вигляд збоку;

впоздовжній розріз;

1 — маточка

Двостатеві квітки або зовсім не утворюють плодів і після цвітіння обпадають, або формують безнасінні плоди. Пелюстки апельсиново-жовтуватого забарвлення. Пиляки петлеподібно зігнуті й зрощені в колонку, один пиляк вільний. Зав'язь нижня. Плоди здебільшого закладаються на головному пагоні.

Ч ашечка у великоплідного гарбуза келихо- або оберненоконусоподібна. Чашолистки тонкі, ниткоподібні, пелюстки віночка жовті, широкі, колонка пиляків циліндрична або конічна (мал. 9). Колір пиляків світло-жовтий. Бутон квітки біля основи здутий.

Мал..9: Колонки пиляків чоловічої квітки гарбуза:

а — великоплідного;

б — твердокорого;

в — мускатного

Чашечка в гарбузів мускатних плоска, чашолистки широкі, листоподібні. Пелюстки загострені, відігнуті. Колонка пиляків довга, циліндрична. Колір пиляків темно-жовтий. Бутон квітки у верхній частині розширений.

У гарбузів на одній рослині може закладатися до 400 чоловічих та до 80 жіночих квіток. Перші жіночі квітки закладаються у гарбузів твердокорих (включаючи кабачки) у 3— 11 вузлах, у великоплідних — у 7— 16, у гарбузів мускатних — у 12—16 вузлах.

Висока родючість ґрунт}', скорочений світловий день, знижена температура (переважно вночі) у період формування квіток, помірне азотне та калійне живлення, застосування бору, підвищена вологість ґрунту й особливо повітря сприяють утворенню жіночих квіток, тобто підвищенню врожаю.

За температури повітря 18 — 22 °С на 30-ту — 40-ву добу після появи сходів починається цвітіння. У цей час відносна вологість повітря не повинна бути нижчою за 40 — 50 %.

Пилок баштанних культур здатний до проростання не раніше як за 12 — 24 год. до розпускання квіток і тільки за температури не менш як 12— 15 °С та достатньої вологості повітря. Дозрілий пилок здатний до проростання впродовж 4 — 5 діб, проте най життєздатніший він у перші години після розпускання квітки. У жіночих квіток найвища здатність до запліднення триває впродовж 3 — 4 год. з моменту розкриття квітки. Якість запліднення зав'язей значною мірою залежить від кількості комах та наявності в квітках нектару. Доведено, що початок виділення нектару в квітках відбувається приблизно через 1 год. і досягає максимуму через 3 — 4 год. після їх розкриття. У цей період бджоли найінтенсивніше відвідують та запилюють квітки. Поливання рослин рано-вранці (до розкривання квіток) сприяє виділенню нектару, а отже, якісному їх запиленню та заплідненню. У разі пізніх поливань удень, коли квітки вже розкрилися, внаслідок потрапляння в квітки води утруднюється доступ бджіл до нектару і запилення квіток погіршується. Отже, запилення найкраще відбувається від 6 до 9 год. ранку. Чоловіча квітка живе добу, а жіноча (незапліднена) — 3 — 4 доби.

Для належного запліднення зав'язей баштанних культур необхідні підвищені температура та відносна вологість повітря. Найстійкіші до зниженої вологості повітря квітки кавунів і динь, менш стійкі — квітки гарбузів. Надмірна вологість повітря також небажана, особливо за низької температури, оскільки це затримує запилення і запліднення квіток.

Для вегетації кавуна і дині потрібна більш висока температура повітря, для гарбуза — помірна. Найінтенсивніше цвітіння відбувається в перші 14—15 діб, однак в умовах України може продовжуватися до настання приморозків.

Плоди нормально розвиваються лише після повного запліднення всіх насінних зачатків, яких у зав'язях близько 400 — 600 шт. Неповне запліднення, що спостерігається за несприятливої погоди (посуха, низька температура), призводить до неповноцінності плодів (однобокі тощо).

Цвітіння за сприятливих умов вирощування залежно від скоростиглості сортів починається у кавунів на 40-ву — 50-ту добу, у динь — на 30 — 60, у гарбузів — на 35 —60-ту добу після появи сходів.