Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
597.5 Кб
Скачать

3.4. Плоди кавуна, дині, гарбуза (форма, розмір, забарвлення, характер поверхні)

3.5. Анатомічна будова плодів кавуна, дині, гарбуза.

Після запліднення квітка закривається. Уже па другу добу зав'язь починає розростатися. Найінтенсивніше відбувається ріст плодів у перші дні, а на початку достигання зменшується.

Тривалість часу від початку зав'язування до настання стиглості плодів залежить від погодних, агротехнічних, кліматичних і ґрунтових умов, а також від сорту. Для кавунів цей період триває 30—45 діб, для динь — 20 —70, для гарбузів — 50 —70 діб.

Плід у баштанних культур — велика багатонасінна несправж­ня ягода масою від кількох десятків грамів до 80 кг і більше. Найбільший у світі гарбуз мав масу 304,3кг та 3м. 63см. в обхваті. Плоди баштанних відрізняються за розмірами, формою, забарвленням і рисунком кори, забарвленням і структурою м'якуша, розмірами і формою насіння тощо. Однак вони мають багато спільних ознак, особливо в анатомічній будові.

Кора у баштанних культур має три шари: епідерміс з кутикулою, хлорофілоносну та багатошарову корову паренхіму. М'якуш плодів — це паренхіма, що складається з пухких тонкостінних клітин.

Плоди кавунів мають кору, м'якуш і плаценти з насінням (мал. 10) складається з верхнього одношарового кутиніованого епідермісу. Кутикула та епідермальні клітини най товщі колоцинта, потім у кормового кавуна, лежких і не лежких сортів столових кавунів.

М ал. 10. Будова кори плода кавуна:

/ — кутикула;

2 — епідерміс;

З — хлорофілоносна паренхіма;

4 — механічна тканина (панцир);

5 — паренхіма кори,

що переходить у паренхіму м'якуша плода

Під шаром епідермісу розміщена хлорофілоносна паренхіма, до складу якої входить 8—10 шарів клітин. Забарвлення плодів, а також рисунок кори залежать від кількості й характеру розміщення хлорофілу та наявності хромопластів у клітинах паренхіми. Наступний шар клітин — це механічна тканина (панцир), яка складається з товстостінних здерев'янілих склеренхімних клітин. Від міцності цього шару залежать лежкість і транспортабельність плодів кавунів. Під панцирним шаром знаходиться багатошарова паренхіма, яка переходить у паренхіму м'якуша плода і має різне забарвлення залежно від сорту в стані стиглості. У білому м'якуші кавуна в протоплазмі клітин містяться і лейкопласти, лимонному — хромопласти, малиновому і червоному — хромопласти. Паренхіма м'якуша плодів кавуна утворена з великих тонкостінних клітин, які від периферії плода до центру поступово збільшуються. У паренхімі м'якуша містяться плаценти, які кінцями розгалужень зрослися з коровою паренхімою. На бічних відгалуженнях плацент та м'якуші рівномірно розміщується насіння. Кожна насінина сполучена із судиною, по якій відбувається її живлення. Судини, у свою чергу, з'єднані в судинні пучки, розміщені в центрі плода.

Плоди мають сплюснуту, кулясту, тупоеліптичну, еліптичну, циліндричну форми (мал. 11). Розміри плодів за поздовжнім діаметром такі, см: дуже дрібні — менш як 10, дрібні — 10— 12, середні — 13—18, великі — 19 —20, дуже великі — понад 20. Поверхня плодів — гладенька, слабкосегмептована, нерівна, слабкоребриста — з маловідчутними на дотик опуклостями. Візерунок на плодах має вигляд смуг, плям чи сітки і забарвлений у темніший порівняно з фоном колір, однак плоди можуть і не мати візерунка. Забарвлення візерунка — світло-зелене, зелене, синьо-зелене, темно-зелене. Забарвлення фону — біле, світло-зелене, зелене, темно-зелене. Товщина кори: товста — 1,5 —2 см і більше; середня — 1 — 1,5; тонка — менш як 1 см. Забарвлення м'якуша — рожеве, червоне, жовтувато-червоне, кармінове, малинове, біле, малиново-жовте.

Консистенція м'якуша — зерниста, ніжна, інколи трапляється груба — у сортів, придатних для транспортування і зберігання. Щільний м'якуш характерний для кормових кавунів, твердий для колоципта. Смак м'якуша — малосолодкий, солодкий, дуже солодкий.

М ал. 11. Форми плодів кавуна:

/ — сплюснута;

2 — куляста;

З — яйцеподібна;

4 — грушоподібна;

5 — тупосліптична;

6 — еліптична;

7 — циліндрична

Плоди дині — також несправжні багатонасінні ягоди, але за анатомічною будовою вони відрізняються від плодів кавуна переважно наявністю внутрішньої порожнини, в якій розміщені плаценти з насінням, та відсутністю панцирного шару. Плаценти у дині сухі або вологі, вони не зростаються з паренхімою м'якуша, а розміщуються в порожнині плода та з'єднуються з м'якушем сіткою судин, через які відбувається живлення насіння. Плацент у плодах дині здебільшого три, рідко чотири або п'ять.

Форма плодів дині: куляста, коротко- або видовженоовальна, яйце- або веретеноподібна, циліндрична (мал. 12).

М ал. 12. Форми плодів дині:

1 — сплюснута;

2 — куляста;

З — еліптична;

4 — циліндрична;

5 — гру­шоподібна;

6 — яйцеподібна;

7 - змієподібна

Розміри плодів (за найбільшим діаметром) кулястої або сплюснутої форми: великі — понад 22 см, середні — 15 — 22, дрібні — до 15 см; довгастої форми: великі — понад ЗО см, середні — 25 — ЗО, дрібні — до 25 см.

Поверхня стиглого плода: гладенька, нерівна, горбиста, сегментована, зморшкувата, сітчаста (мал. 13).

Клітчастість сітки: великоклітчаста — клітинки розміром 2,5 мм і більше; дрібноклітчаста — клітинки розміром менш як 2,5 мм.

Мал. 13. Основні типи сітчастої поверхні плодів дині:

1 - сітчастість відсутня (гладенька поверхня); 2, З — поздовжні тріщини; 4 — рідкі зірчасті тріщини; 5 — грубі поздовжньо-поперечні тріщини; 6 — густі зірчасті тріщини; 7 — сітчастість ніжна густа; 8 — сітчастість ніжна рідка; 9 — сітчастість груба густа; 10 - сітчастість груба рідка.

Візерунок плода дині буває у вигляді стрічечок, смуг, плям до рапчастості. Забарвлення візерунка недостиглого плода — темно – сіро або світло-зелене. Забарвлення фону недостиглого плода — біле, білясте, світло-зелене, жовтувато-зелене, сіро - зелене, зелене, темно-зелене. Забарвлення візерунка достиглого плода - лимонне, апельсинове, зелене, сіро-зелене, темно-зелене, коричнево-зелене, коричневе. Забарвлення фону достиглого плоду - сріблясте, лимонне, апельсинове, коричневе, жовто, або темно-зелене, зелене.

Щільність кори: м'яка, середня, тверда. Міцність плодів: розтріскуються або не розтріскуються.

Розмір насінної порожнини: мала (менше половини діаметра плода), середня (дорівнює половині діаметра плода), велика, (понад половину діаметра плода).

Товщина м'якуша: товстий — товщина м'якуша з одного боку плода більша за радіус насінного гнізда, середній — товщина м'якуша дорівнює радіусові насінного гнізда, тонкий — товщина м'якуша менша за радіус насінного гнізда.

Ступінь стиглості м'якуша: достиглий — їстівна частина, майже досягає епідермісу, недостиглий — тверда неїстівна частина становить 1/6 товщини м'якуша, нестиглі — 1/3 товщини м'якуша.

Забарвлення м'якуша — біле, оранжеве, зелене. Консистенція м'якуша стиглого плода — картопляниста, хрумка, щільна, в'язка, нещільна, таїгуча. За цукристістю плід буває дуже солодкий, солодкий, малосолодкий, несолодкий.

П лоди гарбузів мають внутрішню порожнину — насінне гніздо з плацентами й насінням, як у дині, і панцерний шар, як у кавуна. Епідерміс складається з квадратних клітин із кутикулою на зовнішніх стінках. Нижче розміщується хлорофілоносна паренхіма, верхні шари якої у більшості сортів мають клітини з хлоро- та хромопластами. Під хлорофілоносною паренхімою сортів гарбуза виду Сисиг-Ьіїа реро Ь. знаходиться панцерний шар (мал. 14). У плодах інших культурних видів, наприклад С. тахіта С. шозспаіа ОисЬ., панцерний шар трапляється як виня­ток переважно в тропічних місцевостях.

Мал..14 Будова кори плода гарбуза звичайного:

1 - епідерміс із кутикулою;

2 - хлорофілон;

3 - механічна тканина (осн паренхіма нцир);

4 - паренхіма кори;

5 - паренхі­ма м'якуша

Під панцерним шаром знаходиться корова паренхіма, яка і становить м'якуш плода. Плаценти сухі, як і в дині, вони не зливаються з паренхімою, розміщені в порожнині плодів на стінках та об'єднані з паренхімою сіткою судин, за допомогою яких здійснюється живлення насіння. В їжу, як у дині, так і в гарбузів, використовують стінки плодів без плацент. Плоди гарбузів мають сплюснуту, кулясту, еліптичну, яйцеподібну, зворотно-яйцеподібну чи овальну форму (мал. 15, 16, 17). Розміри за найбільшим діаметром плода: у виду С. пдахіта округла форма - великі — понад 35 см, середні — 20 — 35, дрібні — до 0 см; видовжена форма великі - понад 40 см, середні - 40, дрібні — до 30 см; у виду С. реро — великі — понад см, середні — 25 — 35, дрібні — до 25 см; у виду С. тозсЬаіа ісЬ. у видовжених форм плода за довжиною — дрібні — менше 35 см, середні - 35-50, великі - 50-60, дуже ве­ликі - понад 60 см.

Мал. 15. Форми плодів:

гарбуза звичайного твердокорого: 1 — сплюснута горбисто-зморшкувата; 2 — куляста ребриста; 3 — овальна сегментована; 4 — овально-циліндрична з рсбистістю біля плодоніжки; 5 — циліндрична; 6 — овальна зі збігом до плодоніжки; 7 — овальна зі збігом до верхівки плоду; кабачка: 8 — видовжена слабкоребриста; крукнека: 9 — булавоподібна, загнута з боку плодоніжки; патисона: 10 — дзвоникоподібна; 11 — дископодібна

Мал. 16. Форми плодів гарбуза великоплідного:

1 — сплюснута слабкосегментована; 2 — сплюснута глибокосегментована;

З — середньосплюснута гладенька; 4 — куляста; 5 — короткоциліндрична;

6 — дзигоподібна; 7 — видовжено-дзигоподібна; 8 — чалмоподібна; 9 —

видовжено-овальна з горбкуватою поверхнею

Мал. 17. Форми плодів гарбуза мускатного:

1 — сильносплюснута; 2 — середньосплюснута; 3 — слабкосплюснута; 4 —

куляста; 5 — короткоовальна; 6 — видовжсно-овальна; 7 — яйцеподібна;

8 — видовжено-грушоподібна

Поверхня плодів — гладенька, сегментована, ребриста, горб­кувата, бородавчаста. Візерунок плода відсутній, смуги вузькі або середні, плями густі чи рідкі. Забарвлення фону — біле, кремувате, жовте, сіре, світло - або темно-зелене.

Забарвлення візерунка — білувате, світло-сіро-зелене, світло-зелене, зелене, темно-зелене, апельсинове, червоне.

Товщина м'якуша — товстий (дорівнює радіусові насінної порожнини або більший), середній (від половини до радіуса), тонкий (менший за половину радіуса).

Забарвлення м'якуша — біле, кремове, лимонно-жовте, брудно-яєчне, яєчно-жовте, апельсинове.

Розмір насінної порожнини плода — мала (дорівнює 1/2 піастра плода), велика (1/2 — 3/4 діаметра плода), дуже велика (понад 3/4 діаметра плода). У довгоплідних сортів гарбуза мускатного насінна порожнина розміщена у верхній частині плода, а в деяких сортів вона дуже мала. Консистенція м'якуша — нещільна, картопляїста, борошниста, хрумка, кавуноподібна щільна, середньої щільності, дуже щільна, відстає від кори.

Цукристість м'якуша — солодкий, малосолодкий, несолодкий.

Плодоніжка — здерев'яніла, циліндрична і конічна без опушення у великоплідних гарбузів; гранчаста з розширенням біля плода у вигляді зірочки, з коротким шорстким опушенням у мускатних гарбузів; різко гранчаста, призматична з колючим шипуватим опушенням у твердокорих гарбузів. Форма плодоніжки — характерна ознака ботанічних видів гарбузів.