Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВОЙСТВА ВЗРЫВЧАТЫХ ВЕЩЕСТВ, ИЗДЕЛИЙ И ПРОДУКТО...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
45.06 Кб
Скачать

Властивості вибухових речовин, виробів та продуктів вибуху, які негативно впливають на організм людини.

Останнім часом з боку працівників підрозділів НДЕКЦ областей та на транспорті виникає ряд питань щодо дотримання санітарних норм і особистої гігієни при дослідженні вибухових речовин та виробів. Крім цього, при оглядах місць подій за фактами вибухів чи їх загрозою експерти змушені також торкатися вибухових речовин та продуктів вибуху, що теж фізіологічно впливає на людський організм.

Аналіз властивостей вибухових речовин свідчить, що їх фізіологічний вплив на людину здійснюється через:

- органи дихання;

- органи травлення;

- шкіряний покрив при відкритому контакті з речовинами;

- слизову оболонку очей.

Негативний фізіологічний вплив на людину вказаних речовин і виробів відображається в основному у вигляді:

- отруєння;

- гепатиту;

- катаракти очей;

- дерматиту;

- враження центральної нервової системи;

- виразки шлунку;

- набряку легенів.

Перелік та деякі властивості вибухових речовин надані в Додатку 1.

Якщо експерти знають з якими вибуховими речовинами та виробами вони працюють, можливо звести до мінімуму їх негативний вплив на організм. Але, в Додатку 1 надані не тільки короткі характеристики фізіологічного впливу речовин, їх гранична концентрація, а й орієнтована галузь застосування в виробах, що допомагає зорієнтуватись експертам. Виходячи з хімічних якостей речовин, необхідно врахувати, що вибухові речовини взаємодіють з деякими металами та іншими речовинами, що також відзначено в Додатку 1. При таких хімічних взаємодіях виділяються отруйні гази. Таке явище здійснюється за рахунок того, що на поверхні стикання металів і речовин виникають ряд з’єднань, пари яких мають негативний фізіологічний вплив на організм людини (крім цього деякі речовини за рівнем небезпеки переходять у розряд надзвичайно небезпечних).

Але експертна практика свідчить, що в 60 % при розрядженні та наданні на дослідження вибухових речовин та виробів властивості на першочерговому етапі роботи з ними конкретно не визначені. В зв’язку з чим ігнорування загальних норм та правил особистої гігієни призведе до негативних наслідків на здоров’я працівників НДЕКЦ. В повній мірі це стосується відповідальних за зберігання вибухових речовин та виробів.

В Додатку 1 невипадково надані гарантовані терміни зберігання деяких вибухових речовин та виробів. Ці терміни визначаються згідно державних та галузевих стандартів, технічних умов. Але необхідно врахувати, що гарантовані терміни надані за умови дотримання відповідних технічних умов зберігання вибухових речовин і виробів. Враховуючи те, що надані на дослідження речовини або вироби у 50 % не мають спеціального маркування, в яких вказані дати виготовлення та термін їх зберігання, подальший час зберігання визначається за зовнішніми ознаками і стану речовин або виробів. В такому разі необхідно також врахувати, що в речовинах і виробах здійснюються необоротні хімічні перетворення з виділенням отруйних газів.

Небезпека отруєння пилом та парами вибухових речовин зростає при виконанні дослідницьких робіт з непаронированими речовинами (вибуховими речовинами, які не мають захисної зовнішньої оболонки). Це особливо стосується випадків експертного дослідження вибухових речовин хімічними та інструментальними методами, іспитом на вспалах. При зберіганні вибухових речовин та виробів в спеціально обладнаних приміщеннях (накази МВС України №233 1995р. та №381 1999 р.) гранична допустима концентрація газів при відсутності повільного або примусового провітрювання, буде перевищувати допустимі безпечні норми. Величини гранично допустимої концентрації парів деяких речовин або пилу в повітрі надані в таблиці 1.

Таблиця 1

Речовина

ГДК мг/м3

Речовина

ГДК, мг/м3

Тротил

0,5

Сірководень

10

Нітрогліцерин

2

Пари ртуті

0,01

Гексоген

1

Пари свинцю

0,01

Алюміній

2

Аміачна селітра

10

Окис азоту

5

Масла мінеральні та

Окис вуглецю

20

нафтяні

5

Крім пилу та парів вибухових речовин фізіологічний вплив на людей здійснюють деякі продукти вибуху: окис азоту, окис вуглецю, сірчані з’єднання та інші.

При вибуху речовин виникає окис азоту (NO), яка у з’єднанні з киснем повітря переходить в двоокис азоту (NO2). Вона має бурий колір і осідає (адсорбується) на оточуючих об’єктах. Двоокис азоту негативно впливає на організм (скритий період 4-6 год.) та викликає набряк легенів.

Окис вуглецю СО (чадний газ) - безкольоровий газ, що погано розчинюється у воді. Адсорбується у пористих матеріалах. При нетривалому вдиханні викликає головні болі, нудоту, сонливість. При тривалому вдиханні незначної дози викликає втрату свідомості, а при вдиханні значної дози-удушення та смерть.

Прикладом утворення отруйних газів є патрон вибухової речовини ПЖВ діаметром 32-36 мм, який при вибуху утворює близько 30 л/кг окису вуглецю та до 5 л/кг окису азоту.

Необхідно врахувати, що отруйні гази утворюються при вибуху всіх вибухових речовин. Їх кількість залежить від хімічного складу речовин, детонаційних характеристик та інших факторів, що визначають повноту хімічної реакції при вибуховому перетворенні. Наприклад, амоніт, який складається з 17,6 % тротилу та 82,4 % аміачної селітри, дає 20 л/кг вуглекислого газу та 13,3 л/кг окисів азоту.

Додатковим джерелом створення отруйних газів є хімічні, фізико-механічні, теплофізичні якості оболонок, в яких знаходиться вибухова речовина і об’єкти оточення, що знаходяться поблизу осередку вибуху. Як правило, вироби промислового та саморобного виготовлення, що містять вибухову речовину, мають металеву, пластифікатну та інші оболонки, ряд елементів конструкцій приведення їх у дію. При вибуху, за рахунок надзвичайно нагрітих газів, оболонка та складові частини виробів частково перетворюються в отруйні гази. Виникнення отруйних газів додатково здійснюється з об’єктів оточуючої обстановки, що знаходяться під впливом хімічної реакції вибуху на відстані 10-15 діаметрів вибухової речовини. До таких об’єктів відносяться грунти, бетонні та інші будівельні конструкції, речі іншого призначення (наприклад, оточуючі речі в квартирі, офісі, автомобілі та інше). В цьому випадку внаслідок наявності різноманітних об’єктів навіть перелік отруйних газів неможливо передбачити.