Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота СКБД, Олехнович К-91.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
158.01 Кб
Скачать

2.3. Системний аналіз предметної області

Передбачається, що інформаційна модель ПО містить у собі інформаційну структуру ПО, бізнес правила, що діють у ПО й інформаційно–довідкові задачі. Саме ці три складові інформаційні моделі розкриваються далі. Крім того, інформаційна структура ПО описується з використанням наступних трьох понять: сутність, атрибут і зв'язок. Тут під сутністю мається на увазі реальний або вигаданий об'єкт ПО, що становить самостійний інтерес із погляду інформаційної моделі ПО. Будь-яка сутність має унікальне в межах всієї ПО ім'я. Властивості сутності визначаються її атрибутами й зв'язками з іншими сутностями.

Атрибут - це властивості, що характеризують сутність. Серед атрибутів (і/або, можливо, зв'язків) існує такий набір властивостей, які унікально ідентифікують будь-які екземпляри сутності. Виділяються обов'язкові й факультативні атрибути. Зв'язок - це будь-яка пойменована асоціація двох сутностей.

Бізнесправила - це правила й обмеження, що діють у ПО відносно основних понять інформаційної структури (сутностей, атрибутів і зв'язків). Виділяються бізнес правила, що мають відносини до атрибутів однієї сутності (унікальність атрибутів, ідентифікація сутності, спеціальні правила,

Інформаційно–довідкові задачі (на відміну від прикладних задач) — це ті задачі, які вибирають деяку підмножину даних з інформаційної моделі ПО. Далі предметна область описується із вказівкою сутностей їхніх атрибутів, зв'язків і діючий бізнес-правил. Опис інформаційно–довідкових задач приводиться окремо. У результаті аналізу ПО були визначені наступні сутності, їх атрибути та зв’язки:

2.3.1. Сутність Людина

Короткий опис сутності. Сутність ЛЮДИНА призначена для зберігання загальних відомостей, як про пацієнтів лікарні, так і її працівників.

Атрибути. Сутність характеризується наступними атрибутами:

• Ідентифікаційний номер (ID);

• Прізвище;

• Ім’я;

• По- батькові;

• Паспортні данні;

Зв’язки. Сутність ЛЮДИНА має наступні зв’язки з іншими сутностями:

• ЛЮДИНА може бути ПРАЦІВНИКОМ у цій лікарні;

• ЛЮДИНА (якщо вона є пацієнтом), то відомості про неї можуть включатися в ІСТОРІЮ ХВОРОБИ.

Бізнес–правила. Ідентифікаційний номер (ID) та паспортні данні є унікальними та обовя’зковими атрибутами. Людина може бути працівнком лікарні і займати декілька посад, наприклад, різні посади у часі. Одна Людина може мати одну або декілька Історій хвороби (чи хвороб).

2.3.2. Сутність Посада

Короткий опис сутності. Сутність ПОСАДА призначена для опису посад які можуть мати працівники.

Атрибути. Сутність характеризується наступними атрибутами:

• Назва посади;

• Заробітна платня;

• Ідентифікаційний номер(ID);

Зв’язки. Сутність ПОСАДА має наступні зв’язки з іншими сутностями:

  • ПОСАДА обовязково займається ПРАЦІВНИКОМ;

Бізнес–правила. Ідентифікаційний номер (ID), та назва посади є унікальними та обовя’зковими атрибутами. Кожен працівник лікарні працює на певній посаді. Заробітна платня не може бути нижче нуля.