Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LectBL_DB_Theme3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
103.94 Кб
Скачать

10

Тема 3: JSP (Java Server Pages)

Тема 3: jsp (Java Server Pages )

Технологія Java Server Pages (JSP) є складовою частиною єдиної технології створення програм на основі технології J2EE з використанням web-інтерфейсу. JSP - це альтернативна технології Java Servlet методика розробки програм, що динамічно генерують відповідь на ті або інші запити клієнта. Перш ніж JSP документ буде використаний, спеціальна процедура перетворить його у відповідний сервлет. У свою чергу, сервлет, як правило, пишеться на мові Java і реалізує певний інтерфейс. Далі, сервлет також не є самостійною програмою і функціонує, тільки будучи поміщеним у відповідний web-контейнер. Web-контейнер забезпечує обмін даними між сервлетом і клієнтами, бере на себе виконання таких функцій, як створення програмного середовища для функціонування сервлета, ідентифікацію і авторизацію клієнтів, організацію сесії для кожного з них тощо.

На даний момент реалізована трансляція JSP сторінки в сервлет, програмний код якого пишеться на мові Java. Проте автори специфікації Java Server Pages залишають можливість реалізації JSP і на інших мовах програмування.

Залежність між сервлетами програми і адресами URL на сервері задається в дескрипторі розміщення. Відносно технологія створення сервлетів, важливо відзначити той факт, що програмний код, що використовується для написання сервлетів, не завжди зручний для динамічної генерації текстових документів у відповідь на запит клієнта. Наприклад, фрагмент сервлета, в якому здійснюється генерація динамічної HTML сторінки, може виглядати таким чином:

PrintWriter out = res.getWriter();

out.println("<html>");

out.println("<body>");

...

out.println("</body>");

out.println("</html>");

out.close();

Як бачимо, кожному рядку HTML документа в сервлеті відповідає певний фрагмент програмного коду, що не сприяє простоті розробки і супроводу програм – код стає громіздким, зі змішаними частинами логіки програми і виведення.

Зручніше розділити динамічну і статичну частині web-сторінки, що генерується. Для створення динамічної частини як і раніше використовуватиметься Java або інша мова програмування. Статичну ж частину має сенс оформити як текстовий документ - Java Server Page (JSP сторінку), оформлену відповідно до вимог HTML або іншого стандарту розмітки. Фактично, JSP сторінку можна розглядати як шаблон або прообраз динамічної сторінки, яку залишається доповнити динамічними елементами. Для опису динамічної складової, в технології JSP передбачено два основні механізми: компоненти JavaBean і бібліотеки додаткових тегів. Як результат, технологія JSP припускає паралельну роботу над програмою двох різних фахівців: програміста і відповідального за верстку документів (web майстра), які відповідають, відповідно, за розробку динамічної і статичної частин документів, що генеруються у відповідь на запити клієнтів.

Як було сказано, перед тим, як використовувати JSP сторінку, її необхідно перетворити у відповідний сервлет. Таке перетворення може виконуватися або в момент, коли JSP сторінка поміщається на сервер, або коли клієнт перший раз звертається до цієї сторінки. Оскільки процедура перетворення досить трудомістка і займає багато часу, то виконується вона звичайно тільки один раз. Все ж таки подальші звернення клієнта до JSP сторінки сервер автоматично переадресує на сервлет, який був одержаний в результаті її перетворення.

Сервлет, одержаний після перетворення JSP сторінки, функціонують в рамках стандартного контейнера сервлетів і використовують суворо регламентований інтерфейс. Тому ця технологія не залежить від яких-небудь особливостей тієї або іншої платформи. З іншого боку, оскільки JSP технології може будуватися на базі мови Java, що інтерпретується, то це дає гарантію портованості програм, побудованих на технології JSP, на будь-яку платформу, де можна встановити віртуальну Java машину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]