Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

8. Чинність кримінально-процесуального закону у просторі, часі та щодо осіб

Кримінально-процесуальний закон, як і будь-який закон, має свої правила дії у просторі, часі та щодо кола осіб, які викладені у ст. З КПК.

Провадження в кримінальних справах на території України здійснюється незалежно від місця вчинення злочину (ч. 1 ст. З КПК).

Провадження у кримінальних справах про злочини на повітряному, морському чи річковому судні, яке перебуває за межами України під прапором або з розпізнавальними знаками України, здійснюється відповідно до кримінально-процесуального законодавства України, якщо інше не передбачене міжнародними договорами.

При виконанні на території України доручень судів і слідчих органів іноземних держав, з якими укладено договори про надання правової допомоги в цивільних, сімейних, кримінальних справах, застосовується процесуальне законодавство України. Однак на прохання установи, від якої надійшло доручення про правову допомогу, при виконанні доручення може застосовуватись процесуальне законодавство іноземної держави, якщо воно не суперечить законодавству України (ч. 1 ст. 8 Конвенції про правову допомогу і правові взаємовідносини в цивільних, сімейних і кримінальних справах, ратифікованої Верховною Радою України 10 листопада 1994 р.).

При провадженні у кримінальній справі застосовується кримінально-процесуальний закон, який діє відповідно під час дізнання, досудового слідства або судового розгляду справи (ч. 2 ст. З КПК). Коли під час розслідування чи розгляду справи у суді кримінально-процесуальний закон змінюється новим, то після набрання ним чинності застосовуються нові процесуальні норми, незалежно від того, коли було вчинено злочин і коли порушили справу. Таким чином, новий кримінально-процесуальний закон має зворотну силу, оскільки його дія поширюється і на ті процесуальні правовідносини, які виникли раніше. Однак, якщо новий закон скасовує чи обмежує те чи інше процесуальне право учасника процесу в справах, які уже перебувають у провадженні слідчих органів чи суду, це право зберігається за ним до закінчення провадження у даній справі.

Закон набуває чинності через 10 днів з дня його офіційного оприлюднення у "Відомостях Верховної Ради України" або в газеті "Голос України", якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше, як з дня його опублікування.

Норми КПК застосовуються при провадженні у справах про злочини іноземних громадян, за винятком осіб, які користуються правом дипломатичної недоторканності. Норми КПК застосовуються і в справах про злочини осіб без громадянства (ч. 3 ст. 3 КПК).

Коло осіб, які користуються правом дипломатичної недоторканності, визначено Віденською конвенцією про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961р. (ратифікована Указом Президії Верховної Ради УРСР від 21 березня 1964 р.) і Положенням про дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав в Україні, затверджені Указом Президента України від 10 червня 1993 р.

Дипломатична недоторканність включає недоторканність особи, архівів, документів, офіційного листування, дипломатичної пошти, службового і житлового приміщення, імунітет від кримінальної юрисдикції України і дачі показань свідків без згоди особи, яка користується правом дипломатичного імунітету. Про таку згоду робиться запит через Міністерство закордонних справ України.

Особами без громадянства вважаються особи, котрі проживають на території України, не є її громадянами та не мають доказів своєї належності до громадянства будь-якої іноземної держави (ст. 11 Закону "Про громадянство України").

Іноземці та особи без громадянства мають ті самі процесуальні права і обв'язки, що й громадяни України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]