Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електротехніка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.67 Mб
Скачать

2 Програма роботи

2.1 Ознайомитись з електричними машинами та апаратами, необхідними для дослідження схеми.

2.2 Визначити потужність електричного двигуна.

2.3 Вибрати за каталогом електричний двигун.

Запустити електричний двигун, знайти неполадки в схемі керування.

  1. Опис схеми установки

Промисловість випускає блоки керування електроприводами верстатів-качалок, які можуть бути використані як при груповому автоматичному повторному увімкненні, так і при відсутності його, на номінальні струми 15, 20, 40 і 100А.

В металевій шафі змонтована вся апаратура блоку, зовні закріплений привод з ручкою для увімкнення автоматичного вимикача QF.

Керування електродвигуном здійснюється за допомогою універсального перемикача SA (рис. 9.1), який має одне фіксоване (нульове) положення з поверненням в дане положення (таблиця 9.1). Для запуску двигуна (після увімкнення QF) SA переводять в праве положення, при якому контакти 1-1 і 2-2 замикаються. Котушка контактора KM отримує живлення і силовими контактами KM підключає електродвигун до мережі. Одночасно замикається блок-контакт KM1 і розмикається блок-контакт KM2.

При відпусканні ручки перемикач SA повертається в попереднє положення, контакти 1-1 розмикаються, а 2-2 залишаються замкнутими, електродвигун продовжує працювати.

У випадку зникнення напруги під час роботи електродвигуна він вимикається з мережі, так як припиняється живлення котушки KM. При появі напруги одержує живлення котушка реле часу КT. Через певний час замикається замикаючий контакт КT, отримує живлення котушка KM. Двигун верстата-качалки підключається до мережі. Здійснюється автоматичне повторне уівмкнення. Котушка реле КT обезживлюється розмикаючим блок-контактом KM2.

Для вимкнення двигуна перемикач SА переводять в ліве положення, при якому обидва контакти розмикаються, котушка KM обезживлюється, двигун вимикається.

При аварійних ситуаціях свердловини (обрив штанг, штока, заклинення плунжера і т.п.) замикається контакт інерційного магнітного вимикача IMQ. Отримує живлення реле KL2. Розмикаючий контакт KL2 розмикається і знеструмлює котушку KM, електродвигун вимикається. Після ліквідації аварії реле KL2 приводиться у вихідне положення після вимкнення автоматичного вимикача QF. Замикається контакт реле KL2 в колі KM і підготовлюється коло для увімкнення електродвигуна.

Реле KL1 здійснює захист від обриву фаз. У випадку зникнення напруги між фазами воно розмикає контакт KL1. Котушка контактора KM знеструмлюється, двигун вимикається.

Контакт Q1 забезпечує дистанційне управління.

В схемі передбачено керування електродвигуном верстата-качалки в залежності від тиску в викидному колекторі. При різкому збільшенні тиску в викидному колекторі замикається контакт ВТ (високий тиск) електроконтактного манометра. Реле KL3 отримує живлення і розмикає контакт KL3 в колі контактора КМ, електродвигун вимикається. При досягненні нормального тиску замикається контакт НТ (нормальний тиск) манометру, отримує живлення котушка реле KL4, яке розмикає блок-контакт KL4 і знеструмлює котушку реле KL3, яка замикає контакт KL3. Отримує живлення реле часу КT, здійснюється самозапуск двигуна.

Крім описаної схеми, існують ще її модифікації. Одна з них передбачає керування двигуном в режимі періодичної експлуатації свердловини, коли приток нафти настільки малий, що не забезпечує нормального заповнення насосу. Схема подана на рисунку 9.2. Реле КL3 своїм контактом КL3 почергово замикає і розмикає коло котушки KM, чим визначається тривалість увімкнення і вимкнення електродвигуна. Положення контакту Q2 залежить від дебіту нафти.

Таблиця 9.1 - Таблиця замикань контактів SA

№ контактів

Ліве

0

Праве

1-1

-

-

-

Х

2-2

-

-

Х

Х