Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кухонна плита.doc1.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
95.44 Кб
Скачать

Підготува

учениця 16 групи

Кугаївська Н.І.

План

Газові плити:

  1. Загальні відомості про газові плити.

  2. Правила експлуатації.

  3. Будова і принцип роботи газових плит.

  4. Газова плита: перваги, недоліки.

Електричні плити:

  1. Призначення та види промислових електричних плит.

  2. Відчизняні професійні електроплити.

  3. Принцип роботи.

  4. Плита електрична ПЕСМ - 4Ш.

  5. Правила експлаутації.

  6. Електрична плита: переваги, недоліки.

Кухо́нна плита́ — нагрівальний прилад, призначений для приготування їжі. Складається з варильної поверхні, духової шафи і додаткових відділень. За типом використаного палива кухонні плити бувають:

  • Газові

  • Електричні

  1. Загальні відомості про газові плити

На підприємствах громадського харчування на газовому обігріві працюють плити, обладнані системою газової автоматики типу АБ, АРБ-ІІ

Використання горючого газу має ряд переваг порівняно з використанням твердого та рідкого палива: газ має високу теплоту згорання, тепловий апарат швидше виводиться на робочий режим, легше регулюється ступінь його нагріву, менше забруднення повітря димом та кіптявою.

На підприємствах громадського харчування в експлуатації знаходяться секційні газові плити типу ПГС, комбіновані плити ПГР-1М, вогневі плити, переобладнані для спалювання газу й побутові конфорочні газові плити.

Плити типу ПГС виготовляють окремими секціями в двох модифікаціях: ПГС-1МА (без жаровочної шафи) та ПГС-2МА (з жаровочною шафою).

2. Правила експлуатації газових плит

  • Перед початком роботи ретельно перевіряють приміщення, оглядають плиту і впевнюються в тому, що всі газові крани закриті.

  • Потім за допомогою стрічки паперу, піднесеної до одного із віконець передньої стінки плити, перевіряють наявність тяги. При відсутності тяги користуватись плитою забороняється.

  • Далі відкривають кран на газопроводі перед плитою й запалюють пальник жаровочної поверхні. Для цього через віконце до запальної трубки підводять запалений сірник, натискають на кнопку клапана-відсікача й притримують його в такому положенні на протязі 40-45 с.

Після відпускання кнопки полум'я в запальній трубці не повинне зникнути. Через отвір в жаровочному настилі впевнюються, що полум'я розповсюдилось по всій довжині запальної трубки.

  • Після цього перекривають подачу первинного повітря до пальника, прокрутивши за годинниковою стрілкою диск регулятора, і відкривають кран пальника.

  • Пальник шафи може бути запалений, як при працюючому пальнику жаровочної поверхні, так і при погашеному.

  • Якщо розташований над шафою пальник жаровочної поверхні не запалений, попередньо запалюють запальник датчика полум 'я, перевіряють чи горить його трубка усередині кнопкового об'єму пальника жаровочної поверхні, як описано вище.

  • Після цього відчиняють дверцята шафи, люк у поді, верхній кран подачі газу до пальника шафи. При цьому газ подається до пальника, загорається і по вогневій доріжці розповсюджується по всій довжині трубки.

  • Потім через відкритий люк поду впевнюються, що газ горить на запальній трубці поруч із насадкою пальника шафи, перекривають регулятор подачі первинного повітря, відкривають нижній кран на газопроводі і після запалювання пальника шафи регулюють поступання первинного повітря до неї.

  • Після цього зачиняють люк поду й дверцята шафи.

  • Інтенсивність обігрівання шафи регулюють шляхом зміни положення нижньої рукоятки. При припиненні подачі газу повільно закривають крани пальників й кран перед плитою.

  • Для вимкнення пальника шафи закривають нижній та верхній крани і, якщо верхній пальник жаровочної поверхні не працює, закривають кран на колекторі перед плитою.

  • Щодня після роботи очищають плиту від залишків продуктів, промивають теплою водою з милом та витирають насухо.

  • В процесі експлуатації плити не слід захаращувати простір під жаровочною шафою, так як це затруднює доступ вторинного повітря до пальника шафи.

  • Після закінчення роботи приміщення, де знаходиться плита, ретельно провітрюють.