Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка Пенальті.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДЗ „Луганський національний університет імені Тараса Шевченка”

Кафедра журналістики і видавничої справи

Творчий проект

Журнал "Пенальті"

КВАЛІФІКАЦІЙНА РОБОТА

на здобуття ступеня бакалавра

зі спеціальності

"Видавнича справа

та редагування"

студентів IV курсу

факультету

української філології

Бойко Анни Андріївни,

Хохлова Сергія Віталійовича

Керівник – кандидат наук із соціальних комунікацій,

асистент кафедри

журналістики і видавничої

справи: Куцевська ОльгаСтаніславівна

Луганськ – 2011

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………….3

Розділ 1. Теоретико-методологічна база………………………………………...5

1.1. Стан розробки………………………………………………………..5

1.2. Методологічна база………………………………………………….6

Розділ 2. Вимоги та головні засади створення футбольного видання………...9

2.1. Сучасне футбольне видання в Луганську: особливості, проблеми, перспективи………………………………………………………………………..9

2.2. Видавнича концепція футбольного видання……………………..11

Розділ 3. Практичне втілення теоретичних засад у проекті “Пенальті”..........19

3.1. Основні характеристики журналу “Пенальті”……………………19

3.2. Зіставлення теоретичних положень із реальним станом видавничої справи (можливості та характерні проблеми)……………………23

Висновки…………………………………………………………………………25

Список використаних джерел…………………………………………………..26

Додатки …………………………………………………………………………..28

ВСТУП

Представлений видавничий проект – це футбольне видання „Пенальті”. Футбол – один із найпопулярніших видів спорту в Україні та у світі, яким захоплюються більше третини населення планети. Тому футбольна преса не тільки має широке коло читачів, а й і впливає на рівень обізнаності пересічного вболівальника, формує правильне уявлення щодо подій в футбольному світі. Через стрімке зростання кількості ерудованих вболівальників, розширення гендерних меж, потреби в якісних матеріалах, спрямованих на інтелектуальний розвиток, зазнає більшість читачів. На нашу думку, є доцільним створення футбольного періодичного видання вищого рівня, яке б містило не тільки сухі факти, а й прагнення розібратися в них. Мало просто розповісти про матчі та голи, слід дати відчути читачеві автора, його позицію. Але позицію виважену та обґрунтовану. Саме таке видання буде користуватися попитом та вчити правильно, вдумливо вболівати. Для створення цього видавничого продукту, ми проаналізували низку наукових розвідок із таких галузей як дизайн видань, видавнича справа, технічна верстка, журналістикознавство, шрифтознавство, типологія видань, психологія тексту і т. ін.

Теоретично-методологічну основу дослідження становлять праці таких вітчизняних і зарубіжних вчених як С. Г. Антонова, Б. В. Валуєнко, О. А. Іванова, М. Картер, Й. Д. Лось, І. А. Розенсон, М. С. Тимошик, В. Б. Устін, В. Е. Шевченко та ін. На сучасному етапі немає ґрунтовних праць щодо створення та редагування футбольних видань. Побіжно спортивної тематики торкалися А. П. Воронов, С. А. Михайлов, А. Г. Мостов. Окремі моменти зазначено з власних статей.

Актуальність бакалаврської роботи зумовлена зростанням інтересу до футбольних подій наявного й сформованого кола читачів, які потребують на якісне видання з альтернативним поглядом.

Об’єктом дослідження є проект футбольного видання як доказ існування об’єктивної спортивної журналістики та окремий вид видання, який потребує систематизації, типізації та класифікації.

Предметом роботи є основні вимоги до футбольного видання, проблеми, можливості та перспективи втілення його в життя.

Мета дослідження – з’ясувати реальний стан сучасної футбольної періодики, оцінити можливості його створення, показати на конкретному прикладі втілення основних вимог до даного виду друкованої продукції. – реалізується в таких завданнях:

- сформувати вимоги до сучасного футбольного видання;

- проаналізувати можливості реалізації даного проекту в межах Луганська та країни;

- визначити основні шляхи поліпшення стану футбольної періодики;

- окреслити реальні перспективи даного видання.

Новизна дослідження полягає в тому, що досі не має ані чіткої класифікації футбольних видань, ані їх дефініції, ані сформованих вимог до їх змісту та оформлення. Новим є погляд на футбол крізь призму журналістики, видавничої справи та типології видань.

Апробація роботи пройшла на днях науки у вигляді презентації статті “Футбольні видання Луганщини” Бойко Анни, в якої було визначено основні риси існуючих у межах луганської області періодичних видань футбольної спрямованості. Також свою статтю “Рубрикація футбольних видань” представив Хохлов Сергій, в якій окреслив основну систему рубрикацій в сучасних футбольних виданнях.

Структура дослідження. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури, що налічує (24 джерел на 3 сторінках), додатків та оригінал-макету.

Розділ 1 теоретико-методологічна база

1.1. Стан розробки

У цій розвідці висвітлено основні теоретичні положення з таких фахових дисциплін як видавнича справа та редагування, журналістика, дизайн, верстка, видавничий маркетинг. Однією з фундаментальних праць з редагування є навчальний посібник З. В. Партико ”Загальне редагування” [15]. У посібнику описано об'єкт, предмет, мету, завдання, методологію, методи, методики, галузі та аспекти редагування. Редагування розглядається як приведення тексту у відповідність із нормами. Сформульовано нормативну теорію редагування. Детально класифіковані та описані всі основні методи контролю й виправлення помилок. Подано детальний опис інформаційних, соціальних, композиційних, логічних, лінгвістичних, психолінгвістичних, видавничих і поліграфічних норм редагування. Розглянуто методи комп'ютеризації процесу редагування. Посібник пропонує формалізовану методику проведення редагування, враховує досягнення теорії редагування розвинутих країн Заходу. Його ж підручник ”Галузеве редагування в засобах масової інформації” описує галузеві норми редагування газетно-журнальних видань, враховуючи цифрові технології опрацювання ЗМІ [14].

Корисним для нашої розвідки став підручник М. С. Тимошика ”Книга для автора, редактора, видавця”, у якому висвітлено та розкладено по поличках усі необхідні відомості про вимоги, стандарти до видавничої продукції [20].

Провідними дослідженнями для нашої бакалаврської роботи в галузі журналістики є вагома робота Г. С. Мельник та А. Н. Тепляшина ”Основы творческой деятельности журналиста” [12]. Наукова цінність цього посібника полягає в тому, що автори повно та доступно розповідають про основні засади творчої діяльності журналіста, тонкощі цього фаху.

У своєму підручнику ”Зовнішнє оформлення друкованих видань: Способи композиційного зв'язку шрифту та зображення” Б. В. Валуєнко чітко формує принципи графічної побудови майбутнього видання [4]. Автор у повному обсязі передає власну майстерність та допомагає зробити сторінки видавничого продукту естетичними та зручними для читання ц сприймання.

Незамінними в роботі над версткою є роботи М. Картера. ”Современный дизайн газет. Учебное пособие” – це посібник, який повністю дає уявлення про те, якими повинні бути газети і деяким боком стосується й журнальних видань, бо періодика має не тільки багато відмінностей, а й спільних рис [22].

Не менш важливим є й останній етап видавничої діяльності – маркетингова складова. Гутиря І.І. в своїх наукових дослідженнях ”Журналістський маркетинг: Тексти лекцій” допомагає засвоїти рекламні ходи та новинки, що допоможуть зробити продукт конкурентно спроможним на видавничому ринку [5]. Концепція цієї роботи полягає в докладному висвітленні поведінки видавця, яка б забезпечила успішний імідж того чи іншого видання.

1.2. Методологічна база

Створення оригінал-макету та виявлення вимог до його оформлення являє собою низку методів, застосованих до даного типу роботи. Провідним став метод спостереження. ”Спостереження це систематичне, цілеспрямоване вивчення об'єкта. Аби бути плідним, спостереження мусить відповідати таким вимогам:

  • задуманості заздалегідь (спостереження проводиться для певного, чітко поставленого завдання);

  • планомірності (виконується за планом, складеним відповідно до завдання спостереження);

  • цілеспрямованості (спостерігаються лише певні сторони явища, що викликають інтерес при дослідженні);

  • активності (спостерігач активно шукає потрібні об'єкти, риси, явища);

  • систематичності (спостереження ведеться безперервно або за певною системою) [9, с. 46]”.

Цей метод є одним з найважливіших для нашого дослідження, адже саме спостерігаючи за існуючими футбольними виданнями, за їх розвитком, а також за футбольними подіями і тенденцією їх висвітлення в ЗМІ, можна зробити певні висновки та сформувати власну систему вимог та вподобань щодо футбольного видання.

Другим, не менш важливим способом наукового дослідження став історичний метод, який зробив значний внесок у визначення таких аспектів видавничої концепції, як мова видання, жанрове розмаїття. ”Історичний метод дає змогу дослідити виникнення, формування та розвиток процесів і подій у хронологічній послідовності з метою виявлення внутрішніх та зовнішніх зв'язків, закономірностей та суперечностей [17, с. 22]”.

Значним для нашої бакалаврської роботи був метод порівняння, який дав змогу виокремити найважливіші аспекти роботи з футбольним виданням, порівнюючи провідні газети та журнали. ”Порівняння – метод наукового пізнання, за допомогою якого робиться висновок про подібність чи відмінність об'єктів пізнання. Цей метод дає можливість виявити кількісні якісні характеристики предметів, класифікувати, упорядкувати і оцінити їх. Метод порівняння використовують при вивченні сукупності однорідних об'єктів (предметів, явищ), що утворюють певний клас і мають істотні для зіставлення властивостей (ознаки, характеристики, параметри) [2, с. 12]”.

Особливе місце у методологічній системі зайняв контент-аналіз, який став провідним методом у відборі текстів. ”Визначення контент-аналізу як процесу дали А. Алексеев та В. Дудченко, зазначивши, що це "комплекс дослідницьких дій, який включає в себе ланцюжок від формування об'єкта і формулювання завдань до інтерпретації результатів формалізованого спостереження та статистичних операцій" [1, с. 47]”.  Н. Костенко та В. Іванов так визначають цей метод: ”Контент-аналіз це якісно-кількісний метод вивчення документів, який характеризується об'єктивністю висновків і строгістю процедури та полягає у квантифікаційній (квантифікація – це кількісне вираження якісних ознак. – Н. Г.) обробці тексту з подальшою інтерпретацією результатів. Предметом контент-аналізу можуть бути як проблеми соціальної дійсності, котрі висловлюються чи навпаки приховуються в документах, так і внутрішні закономірності самого об'єкта дослідження [8, с. 13]”.

Застосування вищезазначених методів робить наше дослідження ґрунтовним не тільки з практичного боку, а й з боку наукових досліджень. Спостереження, порівняння, контент-аналіз – це найбільш важливі та необхідні методи в нашій бакалаврській роботі, що становлять базову систему розробки футбольного видання.

Підсумовуючи викладені у підрозділи теоретичні та методологічні засади, можна виокремити такі основні фахові дисципліни, на базі яких побудована бакалаврська робота. До них належать: видавнича справа та редагування, журналістика, дизайн, верстка, видавничий маркетинг.

Для всеохоплюючого уявлення про сучасний стан періодики в Луганській області було застосовано такі методи наукового дослідження: порівняння, спостереження, історичний метод та контент-аналіз. Завдяки цим методам не тільки розвідка, а й підходи до її створення мають суто науковий характер.