Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по курсовой последняя.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать

23

Міністерство освіти і науки України

Одеська національна юридична академія

Положення про курсову роботу

Одеса – 2007

1. Загальні положення

Курсова робота - це навчальне дослідження студента, метою якого є допомогти студенту у закріпленні, поглибленні та узагальненні знань, одержаних їм під час вивчення конкретної дисципліни, навчити студента самостійно застосовувати отримані в ході навчання знання щодо комплексного рішення конкретних практичних задач, прищепити навички самостійного проведення юридичних досліджень.

Для студентів ОНЮА, курсові роботи, поряд з вивченням лекційного матеріалу, участю у семінарських та практичних заняттях, є невід’ємною складовою частиною, передбаченою навчальними програмами.

Курсова робота – це форма науково-дослідної роботи студентів, форма самостійного пошуку, поглибленого вивчення відповідної теми курсу. Вона потребує тривалого і глибокого вивчення нормативно-правових актів, монографічної та іншої літератури. Підготовка та написання курсових робіт допоможе студентам значно розширити й поглибити спеціальні знання з окремих проблем, набути досвіду самостійного вивчення й аналізу першоджерел та спеціальної літератури.

Кількість курсових робіт визначається навчальним планом.

На курсову роботу відповідна кафедра розробляє тематику та завдання. Теми курсових робіт розробляються викладачами у відповідності з основним змістом навчальної дисципліни (групи дисциплін), розглядаються та затверджуються на засіданнях відповідних кафедр. Тематика курсових робіт повинна щорічно корегуватись з урахуванням набутого на кафедрах досвіду, побажань керівників курсових робіт. Вона повинна бути актуальною і відповідати вимогам державного стандарту та перспективам розвитку нормативно-правової бази.

Для керівництва роботою студентів призначають керівників з числа викладачів та наукових робітників відповідних кафедр, на якій пишеться робота. Організація та контроль за процесом підготовки й захисту курсових робіт покладається на завідуючих кафедрами та керівників курсових робіт.

Важливим елементом самостійності та науковості курсових робіт є аналіз діючого законодавства України та зарубіжних країн із застосуванням порівняльно-правового, історичного, логіко-юридичного та інших методів з висловленням студентом власного погляду, оцінок стосовно тих явищ та фактів, що стали предметом наукової дискусії та висвітлені в підручниках, монографіях, періодичних виданнях тощо.

Самостійний пошук необхідних відомостей, їх систематизація, узагальнення, аналіз, висновки – необхідні умови написання курсової роботи. Виконати ці вимоги студенту допоможе науковий керівник під час відповідних консультацій.

Курсова робота виконується студентом під час самостійної роботи. За результатами захисту курсової роботи студенту виставляється залік з диференцьованою оцінкою. Результати захисту курсової роботи оцінюються за чотирибальною шкалою (“відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”).

Якщо студент отримає незадовільну оцінку, він повинен виконати роботу за новою темою або переробити попередню роботу в строк, встановлений деканатом факультету.

В якості курсової роботи рішенням завідувача кафедри може бути зарахована робота, яку студент виконав на актуальну тему з високою якістю, під час, коли він брав участь в студентському гуртку.

Що стосується загальних вимог щодо курсових робіт, то згідно з ними курсові роботи повинні містить:

  1. Актуальність тематики, відповідність її сучасному стану зарубіжної та вітчизняної юриспруденції.

  2. Вивчення та аналіз законодавчого та іншого нормативного матеріалу, наукової, навчально-методичної літератури та періодики за темою дослідження.

  3. Проведення самостійного дослідження: чітка характеристика предмету, об’єкту, мети, задач та методів дослідження.

  4. Узагальнювання результатів проведених досліджень, обґрунтування висновків.

  5. Культура оформлення (її відповідність вимогам стандарту).

При виконанні курсової роботи вона повинна відповідати наступним вимогам:

  • Якщо курсова робота виконується у комп’ютерному варіанті її обсяг повинен становити 25-30 сторінок тексту, набраного через 1, 5 інтервали на комп’ютері (розмір (шрифту) кегля 14) Times New Roman;

  • Якщо курсова робота виконується на печатній машинці її обсяг повинен становити 30-35 сторінок тексту, набраного через 2 інтервали;

  • Якщо студент виконує роботу у рукописному варіанті її обсяг повинен становити 40-45 сторінок, при цьому на сторінці має бути не менш, ніж 28-30 рядків.

Основний текст має бути вирівняний по ширині сторінки; поля: верхнє – 2 см, нижнє – 2 см, ліве – 3 см, праве – 1 см.

кожен розділ роботи необхідно розпочинати з нової сторінки.