Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
331.26 Кб
Скачать

Застосування окремих ставок єсв для працюючих інвалідів та ля організацій утог та утос (Інструкція 21-5)

Ставка ЄСВ у частині нарахувань

Об’єкт

8,41 % (п. 3.11)

Для підприємств, установ та організацій, в яких працюють інваліди, ЄСВ нараховується для працюючих інвалідів:

    1. нарахованої зарплати;

    2. оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця,

    3. допомоги з тимчасової непрацездатності.

5,3 % (п. 3.12)

Для підприємств та організацій всеукраїнських організацій інвалідів, зокрема спілок УТОС та УТОГ, в яких кількість інвалідів складає не менше 50% від загальної кількості працюючих, та за умов, що фонд оплати праці таких інвалідів складає не менш 25% всіх витрат на оплату праці, ЄСВ нараховують на суми (для всіх працівників):

  1. нарахованої зарплати;

  2. винагород за виконання робіт за цивільно-правовими договорами, укладеними між фізичними особами та підприємствами УТОГ та УТОС;

  3. оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця;

  4. допомоги з тимчасової непрацездатності.

5,5 % (п. 3.13)

Для підприємств та організацій всеукраїнських організацій інвалідів, в яких кількість інвалідів складає не менше 50% від загальної кількості працюючих, та за умов, що фонд оплати праці таких інвалідів складає не менш 25% всіх витрат на оплату праці, ЄСВ нараховують для працюючих інвалідів на суми:

  1. нарахованої зарплати;

  2. винагород за виконання робіт за цивільно-правовими договорами;

  3. допомоги з тимчасової непрацездатності.

Роботодавці нараховують ЄСВ на підставі бухгалтерських та інших документів, що підтверджують нарахування виплат (доходів), на які нараховується ЄСВ. Єдиний внесок нараховується на суми, що визначені базою для нарахування єдиного внеску, які не зменшені на суму відрахувань податків, інших обов’язкових платежів, що відповідно до закону сплачуються із зазначених сум, та на суми утримань, що здійснюються відповідно до закону або за договорами позики, придбання товарів та виплат чи на інші цілі за дорученням отримувача.

Сплата єдиного внеску здійснюється платниками виключно у національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для його зарахування.

диний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунка.

Платники, які не мають банківського рахунка, сплачують єдиний внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Днем сплати єдиного внеску вважається:

- у разі перерахування сум єдиного внеску з рахунка платника на відповідні рахунки Пенсійного фонду — день списання банком або Державним казначейством України суми платежу з рахунка платника незалежно від часу її зарахування на рахунок Пенсійного фонду;

- у разі сплати єдиного внеску готівкою — день прийняття до виконання банком або іншою установою — членом платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі.

При визначенні максимальної величини бази нарахування єдиного внеску виплати враховуються в такій черговості:

- сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці»;

- сума винагороди за цивільно-правовими договорами;

- сума допомоги по тимчасовій непрацездатності.

При цьому розмір єдиного внеску застосовується окремо для кожного виду виплат відповідної категорії платників.

Застосування максимальної величини при нарахуванні єдиного внеску на суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати щорічної відпустки, період яких більше одного місяця, здійснюється окремо за кожний місяць.

За порушення норм законодавства про єдиний внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до платників, на яких згідно з Законом покладено обов’язок нараховувати, обчислювати та сплачувати єдиний внесок, застосовуються фінансові санкції (штрафи та пеня) відповідно до Закону.

За порушення норм законодавства, що нарахування та сплати ЄСВ, органи Пенсійного фонду застосовують штрафні санкції у таких розмірах:

1. У разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платниками єдиного внеску, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2. За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. При цьому складається рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за формою згідно з додатком 10.

3. За донарахування органом Пенсійного фонду або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску накладається штраф у розмірі 5 відсотків зазначеної суми за кожний повний або неповний базовий звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 відсотків суми донарахованого єдиного внеску.

Для розрахунку зазначеного штрафу кількість звітних періодів розраховується, починаючи з місяця, на який припадає термін подання звітності за період, за який донараховано (обчислено) суми єдиного внеску, та закінчуючи місяцем, на який припадає отримання таким платником акта перевірки від органу Пенсійного фонду або в якому він подав звітність, де зазначено такі донараховані суми.

4. За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої Законом, накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

5. За неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується єдиний внесок, накладається штраф у розмірі від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

6. За несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.

На суму недоїмки платнику єдиного внеску нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно.

Документи, які є підставою для нарахування пені:

- документи, що підтверджують суму єдиного внеску та строк їх сплати,

- звіт платника щодо нарахування єдиного внеску (з позитивним значенням); вимога про донараховані суми єдиного внеску за актами перевірок, або актами звірок, або повідомленням-розрахунком; рішення суду;

- документи, що підтверджують суму та дату погашення недоїмки за єдиним внеском,

- виписки з рахунків у вигляді електронного реєстру розрахункових документів; корінець прибуткового документа про приймання установою банку платежів готівкою;

- звіт платника щодо нарахування єдиного внеску з від’ємним значенням; рішення про виключення з Державного реєстру підприємств та організацій України; свідоцтво про смерть фізичної особи.

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Приклад 7.1:

Сума недоїмки платника станом на 21.02.2011 складає 10000 грн.

Платник 17.03.2011 здійснює сплату платежу у сумі 2000 грн. На фактично сплачену суму недоїмки (2000 грн.) нараховується пеня.

Сума пені розраховується за допомогою такої формули:

Y = S х K х 0,1 %,

де Y — сума пені, що нараховується на фактично сплачену суму недоїмки зі сплати єдиного внеску (округлюється до другого знака після коми);

S — фактично сплачена сума недоїмки зі сплати єдиного внеску;

K — кількість днів прострочення платежу;

0,1 % — ставка для нарахування пені згідно з частиною 10 статті 25 Закону.

У даному прикладі:

Y = 2000 х 24 х 0,1 %, Y = 48,00 грн.

Таким чином, нарахована платнику пеня складає 48 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]