Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика. Правознавство.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
6.42 Mб
Скачать

Методичні рекомендації

Для запуску архіватора двічі клацніть мишею або натис­ніть <Enter> на значку WinRAR. Ви також можете запустити його з меню "Пуск": зайдіть у групу "Програми", потім у гру­пу "WinRAR" і виберіть пункт "WinRAR".

При запуску WinRAR показує у своєму вікні список файлів і папок у поточній папці.

Для зміни поточного диска можна використовувати комбінацію клавіш <Ctrl+D>, список дисків під панеллю ін­струментів чи клацнути на маленькому значку диска в нижньо­му лівому куті вікна.

Для переходу в батьківську папку використовуйте кла­віші <BackSpace> (BS), <Ctrl+PgUp>, маленьку кнопку "Наго­ру" під панеллю інструментів чи двічі клацніть на папці "..." у списку файлів.

Для переходу в іншу папку натисніть <Enter>, <Ctrl+PgDn> чи двічі клацніть мишею на цій папці. Для пере­ходу в кореневу папку поточного диска натисніть сполучення клавіш <Ctrl+V>.

Після того як ви ввійшли в папку з потрібними файлами, виділіть файли і папки, що хочете архівувати. Це можна зробити клавішами керування чи курсором лівою кнопкою миші при натиснутій клавіші <Shift> (як у Провіднику й інших програмах Windows). Виділяти файли у вікні WinRAR можна також клаві­шами <Пробіл> чи <Insert>. Клавіші <+> і <-> на цифровій клавіатурі дозволяють виділяти і знімати виділення з групи фай­лів за допомогою шаблонів (тобто задаючи маски файлів симво­лами '*' і'?').

Щоб виділити один чи кілька файлів, натисніть кнопку "Додати" (та сама дія відбувається при натисканні <Alt+A> чи виборі команди "Додати файли в архів" з меню "Команди").

У діалоговому вікні, що з'явилося, введіть ім'я архіву чи просто підтвердьте ім'я, запропоноване за замовчуванням. Тут же мож­на вибрати формат нового архіву (RAR чи ZIP), метод стиску, розмір тому та інші параметри архівації. Натисніть кнопку "ОК" для створення архіву.

Додавати файли в існуючий архів RAR можна також методом перетягування. Виділіть архів у вікні WinRAR і натис­ніть <Enter> (чи двічі клацніть мишею) на його імені — RAR прочитає архів і покаже його вміст. Тепер ви можете додавати файли в архів, просто перетаскуючи їх з іншої програми у вікно WinRAR.

Розархівація файлів

Щоб розпакувати файли за допомогою оболонки WinRAR, спочатку потрібно відкрити архів у WinRAR. Це мож­на зробити кількома способами:

• двічі клацнути чи мишею натиснути <Enter> на файлі архіву в оболонці Windows (чи у Провіднику на Робочому сто­лі). Якщо WinRAR був зв'язаний з типами файлів-архівів під час установки (що робиться за замовчуванням), то архів буде від­критий у WinRAR. Ви також можете зв'язати WinRAR з архіва­ми і після його установки за допомогою діалогу "Інтеграція";

• двічі клацнути чи мишею натиснути <Enter> на файлі архіву у вікні WinRAR;

• перетягнути архів на значок вікно WinRAR. Перш ніж це зробити, переконайтеся, що у вікні WinRAR не відкрито інший архів; архів, що інакше перетаскується, буде додано в уже відкритий;

При відкритті архіву у вікні WinRAR виводиться його вміст. Виділіть файли і папки, які ви хочете витягти. Це можна зробити клавішами керування чи курсором лівою кнопкою миші при натиснутій клавіші <Shift> (як у Провіднику й інших про­грамах Windows). Виділяти файли в WinRAR можна також кла­вішами <Пробіл> чи <Insert>. Клавіші <+> і <-> на цифровій клавіатурі дозволяють виділяти і знімати виділення з групи фай­лів за допомогою шаблонів (тобто задаючи маски файлів симво­лами '*' і'?').

Виділивши один чи кілька файлів, натисніть кнопку "Из­влечь в" угорі вікна WinRAR чи натисніть <Alt+E>, уведіть у дішюзі, що з'явився, потрібний шлях, а після цього натисніть кнопку "ОК". Тут можна також поміняти кілька додаткових па­раметрів (більш докладну інформацію див. у розділі "Діалог указівки шляху і параметрів витягу").

Під час витягу відображається вікно зі статистикою. Як­що ви хочете перервати витяг, натисніть кнопку "Скасування". Вікно WinRAR можна мінімізувати в системний лоток (tray) на панелі задач. Для цього натисніть кнопку "Фоновий". Якщо витяг закінчиться без помилок, то WinRAR повернеться в оболон­ку, у протилежному випадку з'явиться Вікно діагностичних по­відомлень.