Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
euro_integration.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
970.24 Кб
Скачать

Зобов”язання україни та єс про зближення законодавства згідно з угодою про партнерство та співробітництво

Ключовим елементом успішної євроінтеграції України є досягнення певного рівня узгодженості українського законодавства з правовими нормами ЄС. Стратегія інтеграції України до Європейського Союзу визначає, що адаптація законодавства є одним з основних напрямків інтеграційного процесу. Зближення законодавства України з законодавством ЄС забезпечить розвиток політичної, підприємницької, соціальної, культурної активності громадян України, економічний розвиток держави і сприятиме поступовому зростанню добробуту громадян, приведенню його до рівня, що склався у державах-членах ЄС, а також створить необхідні передумови для отримання Україною статусу асоційованого члена ЄС.

Наша держава керується в цьому питанні положеннями стаття 51 Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами (УПС), відповідно до якої Україна та ЄС визнали, що "важливою умовою для зміцнення економічних зв’язків між Україною та Співтовариством є зближення існуючого і майбутнього законодавства України із законодавством Співтовариства. Україна вживе заходів для забезпечення того, щоб її законодавство поступово було приведене у відповідність до законодавства Співтовариства" [15].

УПС не обмежує зближення законодавства окремими галузями права. Проте Угода визначає 17 галузей, у яких, у першу чергу, слід мати адекватні норми: митне законодавство, закони про компанії, банківську справу, бухгалтерський облік і податки, інтелектуальна власність, охорона праці, фінансові послуги, правила конкуренції, державні закупки, охорона здоров'я та життя людей, тварин і рослин, навколишнє середовище, захист прав споживачів, непряме оподаткування, технічні правила і стандарти, закони та інструкції стосовно ядерної енергетики, транспорт.

Зазначимо, що УПС не встановлює строків робіт щодо наближення законодавства, а також конкретний обсяг законодавчого масиву, що вимагає приведення у відповідність до законодавства ЄС. Стаття 51 не визначає план реалізації робіт щодо зближення законодавства, а також відповідні організаційні механізми.

Водночас УПС містить обов”язкові положення, які фактично вимагають високу міру зближення законодавства, іноді навіть у чітко визначених часових межах. Так, згідно зі статтею 50 УПС Україна повинна забезпечити рівень захисту інтелектуальної власності аналогічний рівню, що існує в Співтоваристві, включаючи ефективні засоби реалізації цих прав, до кінця п'ятого року після набуття Угодою чинності.

Положення про необхідність наближення законодавства, застосування Україною стандартів ЄС мають місце і в низці інших статей УПС про співробітництво у галузі стандартизації, оцінці відповідності (стаття 56), екології (стаття 63), сільського господарства (уніфікація відповідно до стандартів ЄС санітарних, фітосанітарних та інших вимог для харчових продуктів) (стаття 60), митної діяльності (стаття 76), оподаткування (стаття 15) та в інших сферах.

УПС передбачає надання Україні технічної допомоги для підтримки робіт з наближення законодавства. Зокрема, надання інформації про законодавство ЄС, організацію семінарів, навчання персоналу, обмін експертами, переклади законодавства ЄС у відповідних секторах.

Програма технічної допомоги ЄС TACIC передбачає різні види технічної допомоги.

Зближення законодавства у перелічених у статті 51 сферах іде в одному річищі з реформами, які Україна проводить для забезпечення кращого функціонування ринкової економіки та поступового зближення з ЄС та Спільним ринком. Сторони можуть визначити пріоритетні сфери зближення законодавства з урахуванням потреб України щодо впровадження належних економічних норм для підтримки своїх структурних реформ. Пріоритет може бути відданий зближенню законодавства в тих сферах, де воно найефективніше допоможе побудувати дієву ринкову економіку. При цьому більшу увагу слід приділяти якісному аспекту нового законодавства та механізму його ефективного застосування, ніж обсягу узгодженого законодавства.

Незважаючи на „м'яку” природу зобов'язань за статтею 51, Україна зацікавлена розвивати своє законодавство для досягнення рівня стандартів та практики, поширених у ЄС. Такий інтерес підкріплюється й тим фактом, що сусіди України та її найбільші партнери стали членами ЄС.

Проте, наближення і поступове приведення вітчизняного законодавства у відповідність з вимогами законодавства Європейського Союзу в жодному разі не може розглядатися Україною як самоціль. Це складний і тривалий процес. По-перше, нашою метою є забезпечення відповідності законодавства України зобов'язанням, які випливають з УПС і є важливою умовою для зміцнення економічних зв'язків між обома сторонами. По-друге, адаптація законодавства є важливою основою і рушійною силою правової реформи в Україні на шляху до створення ринкової соціально-орієнтованої економіки. І нарешті, адаптація законодавства, яка має створити правову базу для майбутнього членства України в ЄС, є основним напрямком поступової інтеграції України до Європейського Союзу.

Отже, адаптація законодавства – це складне і багатовимірне явище, і майбутнє членство України в Європейському Союзі є не єдиною його метою. Розвиток національного законодавства у напрямку його зближення із законодавством Європейського Союзу має забезпечити високий рівень підготовки в нашій країні проектів нормативно-правових актів, що, в свою чергу, допоможе створити ринкове соціально-орієнтоване законодавство, яке забезпечить розвиток політичної, підприємницької, соціальної, культурної активності громадян України, економічний розвиток держави і сприятиме поступовому зростанню добробуту громадян, піднесенню його до рівня держав-членів ЄС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]