Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет ЛР БД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Хiд роботи

  1. Відкрити власну базу даних.

  2. Знайти в підпорядкованій таблиці кілька реквізитів, що починаються з конкретної літери або цифри.

  3. Знайти в окремому полі всі значення, що повторюються (ціле значення в полі).

  4. В іншій таблиці виконати заміну певних значень у не ключовому полі.

  5. За допомогою конструктора виконати індексацію по назві об’єкта.

  6. В підпорядкованій таблиці виконати сортування за збільшенням вторинного ключа.

  7. В іншій таблиці виконати сортування за зменшенням в будь-якому полі.

  8. В підпорядкованій таблиці виконати фільтрацію за виділеним значенням вторинного ключа.

  9. В підпорядкованій таблиці виконати фільтрацію за виключенням виділеного значення вторинного ключа.

  10. Встановити розширений фільтр за числовим значенням, яке більше або менше даного.

  11. Встановити розширений фільтр за текстовою інформацією.

Контрольні питання

  1. Якими способами можна встановлювати фільтрацію в таблицях?

  2. Чим відрізняється звичайний фільтр від розширеного?

  3. Як відсортувати дані в таблицях?

  4. Чи можливе впорядкування таблиці за кількома полями, якщо так, то яким чином воно відбувається?

Лабораторна робота № 4

ТЕМА: Розробка простих та підпорядкованих форм.

МЕТА: Навчитися створювати форми для введення та коригування даних.

Теоретичні відомості

Форми застосовуються для перегляду, введення або зміни даних у таблицях. Форма також дозволяє відібрати дані з однієї або декількох таблиць і вивести їх на екран, використовуючи стандартний або створений користувачем макет. Одночасно з цим у формі можна розмістити спеціальні елементи керування (лічильники, що розкриваються списки, перемикачі, прапорці та інше) для автоматизації введення даних. Переваги форм розкриваються особливо наочно, коли відбувається введення даних із заповнених бланків. У цьому випадку форму роблять графічними засобами так, щоб вона повторювала оформлення бланка - це помітно спрощує роботу укладача, знижує його стомлення і запобігає появі друкованих помилок.

У СУБД ACCESS для створення форм існує декілька режимів: Конструктор, Майстер форм, Автоформи (стовпчикова, стрічкова, таблична), Діаграма, Зведена таблиця.

Найпростішим і найшвидшим способом створення форми є використання автоформ. Але в автоформу включаються всі поля таблиці. Щоб створити форму за допомогою автоформ виконуються команди: ФормыСоздать

Автоформа: в столбец використовується для створення форми, у якій поля вирівняні по лівому краю і розташовані один над іншим. У цій формі на екран виводиться одночасно тільки один запис. Автоформа: ленточная використовується для створення форми, у якій поля розміщені по рядкам і стовпчикам. Автоформа: табличная використовується для створення форми, яка має такий же вигляд як таблиця.

Для створення форми, у якій виводяться дані з кількох таблиць або будуть виводитися не всі поля таблиці, доцільно використовувати Майстер форм. Щоб створити форму за допомогою майстра, вибирають команди: ФормыСоздать Мастер форм. Далі вибирають ім'я таблиці або запиту, що містять дані, на основі яких потрібно створити форму та вказують поля, які включаються у форму й обирається її вигляд:

Рис. 1. Створення форми з використанням майстра форм

Якщо створена форма не задовольняє вашим вимогам, є можливість змінити її в режимі конструктора. Структуру форми складають її розділи: заголовок, область даних та примітка:

Рис.2. Перегляд форми в режимі конструктора

Фоновий рисунок (ФорматАвтоформат), якій знаходиться під елементами керування, показує розмір робочого поля форми. Розміри розділів і робочого поля можна змінювати за допомогою мишки. При наведенні на границю розділу, коли вказівник мишки міняє форму, границю можна перетягнути.

У СУБД ACCESS є такі типи елементів керування: поле, напис, група, перемикач, позначка, вимикач, поле зі списком, список, кнопка, рисунок, приєднана рамка об'єкта, вільна рамка об'єкта, набір вкладок, підпорядкована форма, розрив сторінки, лінія, прямокутник і додаткові елементи. Панель елементів вмикається за допомогою кнопки Панель элементов панелі інструментів в режимі конструктора форми:

Рис.3. Панель елементів форми

Написи ( ) призначені для відображення у формі або звіті описових текстів, таких як заголовки, підписи або стислі інструкції. У написах не виводяться значення полів або виразів; вони завжди є вільними і не змінюються при переході від запису до запису. Можна змінювати параметри шрифту, вирівнювання тексту та інші елементи форматування кнопками панелі інструментів. Натискання на праву кнопку миші виведе контекстне меню, у якому містяться додаткові можливості зміни оформлення. Наприклад, можна зробити оформлення з тінню.

Для створення зв'язаного поля використовують елемент „Поле на панелі елементів. При створенні зв'язаного поля створюється ще один елемент управління – приєднаний напис, який ще називають підписом. Він переміщується разом зі зв'язаним поле і становить з ним єдині ціле. Цей напис з'являється як заголовок стовпчика у формі в режимі таблиці.

Для створення приєднаного поля у режимі конструктора форми або звіту потрібно натиснути кнопку «Список полей» на панелі інструментів, виділити в списку полів одне або декілька полів та перемістити за допомогою миші поля із списку полів у форму або звіт. Від’єднати поле від приєднаного напису дає можливість маркер, розташований у лівому верхньому кутку. При наведені на нього, коли вказівник миші приймає форму вказівного пальця, зв'язане поле можна переміщувати окремо.

Щоб елементи управління розташовувалися у формі рівними рядами, необхідно спочатку помітити групу елементів за допомогою інструмента Выбор объектов (група вибирається при натиснутій клавіші SHIFT) панелі елементів, а потім виконати команду: Формат Выровнять та вибрати метод вирівнювання.

Для додавання або видалення смуг прокручування у форму або у поле у режимі конструктора форми встановлюють покажчик на поле або область форми і відкривають вікно властивостей подвійним натисканням кнопки миші. Далі задають значення властивості Полосы прокручивания.

Перемикач у формі або звіті може бути використаний як окремий елемент керування, у якому відображаються значення логічного поля з базової таблиці, запиту або інструкції SQL. З ними можна пов'язувати команди, наприклад, які виконують фільтрацію.

Прапорці діють аналогічно перемикачам, але на відміну від них тут можливий множинний вибір; вони дуже зручні для організації сортування даних.

Вимикач у формі або звіті може бути використаний як окремий елемент керування, у якому відображаються значення логічного поля з базової таблиці, запиту або інструкції SQL.

Для створення кнопок у режимі конструктора форми потрібно натиснути на панелі елементів кнопку „Кнопка , вибрати у формі місце, де буде розміщатися верхній лівий кут кнопки, у вікні діалогу майстра: КатегорииПереходы по записям Действия тип кнопки.

В багатьох випадках зручніше вибрати значення із списку , чим вводити конкретне значення по пам'яті.

У тих випадках, коли у формі недостатньо місця для відображення списку, або якщо поряд із вибором із списку потрібно вводити нові значення з клавіатури, замість списку варто використовувати поля зі списком , яке дозволяє вибрати будь-який із цих способів вводу значення, не вимагаючи при цьому значного місця у формі.

Для створення лінії використовується кнопка на панелі елементів.

Для додавання нумерації сторінок у формі у режимі конструктора форми або звіту вибирають у меню команди Вставка Номер страницы та у вікні діалогу вибирають параметри, що визначають формат, розташування і вирівнювання номерів сторінок.

Для додавання поточної дати і часу у режимі конструктора форми або звіту вибирають у меню команди Вставка Дата и время та встановлюють прапорці Формат даты або Формат времени і вибирають потрібний формат.

Для відкриття форми вибирають команди: Формы потрібна форма Открыть.

Рис.4. Перегляд інформації бази даних із використанням форми

Для введення даних у форму потрібно натиснути кнопку „Новая запись” панелі інструментів або у нижній частині форми. Для переміщення на інше поле потрібно натиснути клавішу TAB або ЕNTER. Після введення інформації в останнє поле весь запис зберігається на диску, а на екрані з'являється наступна пуста форма.

Для перегляду форми необхідно використати спеціальні кнопки, які розміщені під формою: . Вони означають відповідно: на початок форми, до попереднього запису, номер поточного запису, до наступного запису, до останнього запису та додати запис.

Для знищення запису з форми необхідно перейти до цього запису і натиснути кнопки „Удалить” на панелі інструментів. Цю операцію потрібно виконувати дуже обережно, тому що відновити видалений запис неможливо. При зміні інформації в будь-якому із записів, інформація автоматично поновлюється у відповідних таблицях.

Для друку форми виконають команди ФайлПечать та задають значення параметрів у вікні діалогу Печать.

Для друку окремих записів у формі або в режимі таблиці потрібно виділити записи, призначені для друку, та виконати команду ФайлПечатьПечатать Выделенные записи.

MS ACCESS дозволяє створити багатотабличну форму як "просту форму" або як "ієрархічну форму". У простій формі дані вводяться до не пов’язаних таблиць. Ієрархічною формою називають форму з однієї або кількох підпорядкованих форм. Підпорядковані форми зручні для відображення даних із таблиць, між якими встановлене відношення "один-до багатьох".

Якщо у формі утримується велика кількість елементів керування, то може не виявитися місця для розміщення підпорядкованої форми. У подібному випадку майстер по створенню форм дозволяє створити синхронізовані форми. При натисканні кнопки в одній формі відкривається інша форма, синхронізована з записом першої форми.

Для створення форми з підпорядкованою формою потрібно відкрити форму, яку потрібно використовувати як головну, в режимі конструктора. Якщо форма, яка буде підпорядкованою вже створена, перетягніть її за допомогою миші з вікна бази даних у головну форму в область даних.

Рис.5. Додавання підпорядкованої форми в режимі конструктора

Інший спосіб: на панелі елементів натиснути кнопку „Подчиненная форма/отчет , вказати розмір та місце розташування підпорядкованої форми у головній формі за допомогою миші.