Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет ЛР БД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Хiд роботи

  1. Створити одну з таблиць засобами SQL, описати всі поля, їх властивості, визначити за необхідності ключове поле, індекси. Переглянути результати виконання запиту в режимі конструктора таблиць.

  2. Доповнити новостворену таблицю кількома записами.

  3. Доповнити існуючу таблицю додатковим полем (вторинним ключем) для зв‘язку з новоствореною таблицею.

  4. Заповнити поле таблиці, зазначивши різні умови для записів з використанням інструкції зміни записів таблиці.

  5. Встановити зв‘язки двох таблиць, скориставшись інструкцією для зміни структури таблиці. Переглянути результат за допомогою схеми даних.

  6. З іншої існуючої таблиці видалити один із записів, вказавши умову для видалення.

Контрольні питання

  1. Які основні групи операторів SQL існують для роботи з таблицями баз даних, їх полями й записами?

  2. Який формат оператора створення таблиці?

  3. Які типи числових полів використовуються при описі структури таблиці?

  4. За допомогою якого оператора SQL можна змінити структуру таблиці?

  5. Який формат оператора доповнення таблиці новими записами?

  6. Які логічні функції можна використати в операторах маніпулювання даними?

  7. В чому полягає специфіка роботи з полями типу Дата/час?

Лабораторні роботи № № 6-7

ТЕМА: Відбір та агрегування даних засобами SQL.

МЕТА: Навчитися створювати запити на вибірку засобами мови SQL Microsoft® Jet.

Теоретичні відомості

Запити на вибірку створюються для пошуку і відбору даних з таблиці, що задовольняють певним умовам. Існує декілька способів його створення.

Перший – в режимі Конструктора – створюється командою Запрос Создать Конструктор і далі як було описано раніше.

Або його можна створити за допомогою майстрів запитів.

  • Простий запит (ЗапросСоздатьПростой запрос) активізує вікно "Создание простых запросов". Далі майстер пропонує вибрати таблицю або запит, з яких будуть втбиратися дані та потрібні поля. Потім вибирається вид запиту подробный або итоговый та вказується ім'я запиту. У кінці пропонується відкрити результати виконання або змінити структуру запиту в режимі конструктора.

  • У перехресному запиті (ЗапросСоздатьПерекресный запрос) відображаються результати статистичних розрахунків (такі як суми, кількість записів і середні значення), виконаних за даними з одного поля. Ці результати групуються по двох наборах даних у форматі перехресної таблиці. Перший набір утворить заголовки рядків, а другий –заголовки стовпчиків.

  • Майстер пошуку у таблиці записів, які повторюються (ЗапросСоздать Повторяющиеся записи) дозволяє визначити, чи містить таблиця повторювані значення в один або декількох полях.

  • Майстер по створенню запитів для пошуку в таблицях записів, що не мають підпорядкованих (ЗапросСоздатьЗаписи без подчиненных), дозволяє знайти в таблиці записи, у котрих немає підпорядкованих записів в іншій таблиці.

Для створення запиту за допомогою Конструктора виконується команда Запрос Создать Конструктор. Далі потрібно вказати таблиці, з яких будуть вибиратись дані Потім вибираються поля, які будуть присутні у запиті. У бланку запиту також можна вказати порядок сортування полів за допомогою списку, що розкривається. Вказані поля будуть включені до запиту, але не обов’язково відображені на екрані після виконання запиту. Вимикаючи прапорець Вывод на экран, можна вказати, що значення даного поля не потрібно включати в результати виконання запиту і не виводити на екран. У нижній частині бланка запиту містяться рядки для вказування умов відбору записів (Рис. 1).

Після того, як всі параметри запиту будуть задані, натискається кнопка Запуск ! на панелі інструментів або команда Запрос Запуск в головному меню для виконання створеного запиту. При цьому результат виконання буде представлений у вигляді таблиці.

Рис. 1. Параметри полів при створенні запиту

Для вибору записів визначеного виду у запитах передбачений спеціальний рядок Условие отбора.

Запит із параметрами не потребує щораз вносити зміни в бланк запиту; замість цього виводиться запрошення користувачу ввести умови добору. Для створення такого запиту у рядку Условие отбора записується оператор LIKE [текст], де текст – будь-яке звернення до користувача.

Наприклад, потрібно виконувати запит для підрахунку загального числа замовлень прийнятих різними продавцями. У цьому випадку зручно створити запит із параметрами, у якому виводиться запрошення ввести ім'я продавця безпосередньо при запуску запиту. Тоді запит буде мати вигляд:

Рис. 2. Запит з параметром

Після запуску запиту на екрані з’явиться вікно:

Рис. 3. Введення параметру

Якщо у запиті декілька параметрів, то вікна значень параметрів будуть з'являтися на екрані у послідовності, вказаній у бланку.

Існує ряд обчислень, які можна виконати в запиті. Наприклад, знайти суму або середнє за значеннями одного поля, перемножити значення двох полів або обчислити дату, що відстоїть на три місяці від поточної дати.

Обчислювальне поле створюється за допомогою виразу, що вводиться в порожню клітинку Поле в режимі конструктора. Спочатку вказується назва поля, після якого ставиться двокрапка, потім сама формула. Якщо використовуються дані з різних таблиць, то перед іменем поля записується назва таблиці, після чого ставиться крапка і далі вказується ім'я поля з цієї таблиці. Наприклад, для обчислювального поля Обсяг вираз має такий вигляд: