Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л 9.1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

5. Митні процедури на авіатранспорті

Переміщення товарів через митний кордон України повітряним шляхом здійснюється через міжнародні аеропорти, в яких розташовані митні органи. Переміщення товарів через митний кордон України через інші аеропорти та поза місцем розташування митних органів допускається у виняткових випадках за дозволом Кабінету Міністрів України або у разі вимушеної посадки повітряного судна.

Для здiйснення митного контролю командир ПС подає такi документи:

     генеральну декларацiю;

     карго-манiфест;

     авiацiйнi вантажнi та поштовi накладнi;

     товаросупровiднi документи.

     При потребi посадовiй особi митницi додатково подаються: список пасажирiв та iншi документи, передбаченi законодавством України з питань митної справи й потрiбнi для здiйснення митного контролю та митного оформлення.

авiацiйна вантажна накладна - документ, що свiдчить про укладення договору про повiтряне перевезення товарiв та iнших предметiв, умови перевезення, а також прийняття товарiв та iнших предметiв до перевезення;

 генеральна декларацiя - документ, який мiстить у собi iнформацiю щодо власника повiтряного судна або виконавця рейсу, а також реєстрацiйного номера повiтряного судна або його вiйськового знака, номера рейсу, дати виконання рейсу, аеропортiв вiдправлення, промiжних посадок i прибуття тощо;

карго-манiфест - зведена вiдомiсть, що мiстить iнформацiю про номери авiацiйних вантажних накладних, кiлькiсть вантажних мiсць, вагу, найменування товарiв та iнших предметiв, якi навантажуються на борт (вивантажуються з борту) повiтряного судна пiд митним контролем;

товаросупровiднi документи - документи, що мiстять данi про товари та iншi предмети, якi перемiщуються через митний кордон України. Товаросупровiдними документами вважаються товаротранспортнi накладнi, рахунки-фактури (iнвойси), вiдвантажувальнi специфiкацiї, пакувальнi листи, вантажнi митнi декларацiї тощо;

Дозвіл митного органу на вивантаження товарів з повітряного судна або завантаження товарів на нього надається після перевірки поданих документів та встановлення їх відповідності вимогам МКУ.

Командир повітряного судна, який здійснив вимушену посадку за межами міжнародного аеропорту, зобов'язаний вжити необхідних заходів для забезпечення збереження товарів, які підлягають митному контролю, та протягом доби повідомити найближчий міжнародний аеропорт про місце посадки судна. Адміністрація міжнародного аеропорту після одержання такого повідомлення зобов'язана забезпечити перевезення посадових осіб митного органу до місця посадки судна або доставити пасажирів, екіпаж, а також товари, що підлягають митному контролю, до митного органу.

Товари, що перевозяться транзитними авіапасажирами (за винятком товарів, заборонених до транзиту), не підлягають обкладенню податками і зборами та безперешкодно переміщуються в межах зони митного контролю міжнародного аеропорту.

Митний контроль за міжнародними авіаперевезеннями здійснюється митним органом міжнародного аеропорту у взаємодії з контрольними та іншими службами, що беруть участь в оформленні міжнародних повітряних суден та їх екіпажів, вантажів, пасажирів та багажу.

Спільні технологічні схеми оформлення міжнародних авіаперевезень та розподіл обов'язків під час їх здійснення затверджуються керівниками авіапідприємства, митного органу та органу охорони державного кордону України. У спільних технологічних схемах визначаються місце, строк та послідовність оформлення кожною службою міжнародних авіаперевезень.