Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л1-2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

Лекція 1. Поняття інвестицій та інвестиційної діяльності.

Те, що курсивом – для усного оголошення, без запису. Звичайний текст – для конспекту.

1. Поняття інвестицій.

Предметом інвестиційного права є суспільні відносини, що виникають у процесі інвестиційної діяльності, відносини з приводу дій громадян, юридичних осіб і держави щодо реалізації інвестицій.

Суспільні відносини, що виникають в результаті здійснення інвестування, складні та багатоманітні. Саме це викликає труднощі у визначенні економічного та правового змісту поняття «інвестиції». Поняття «інвестиції», «іноземні інвестиції» визначають по-різному. Саме слово «інвестиції» англійського походження (investments) і означає «капіталовкладення». Таким чином,

«Інвестиції» та «капіталовкладення» — це синонімічні поняття.

Згідно ст. 1 Закону України «Про інвестиційну діяльність» інвестиції визначаються як всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (доход) або досягається соціальний ефект.

Згідно Податкового кодексу:

Інвестиція - господарська операція, яка передбачає придбання основних фондів нематеріальних активів, корпоративних прав та цінних паперів в обмін на кошти або майно. Інвестиції поділяються на капітальні, фінансові та реінвестиції. (це визначення більше відповідає світовій практиці)

Під капітальною інвестицією слід розуміти господарську операцію, яка передбачає придбання будинків, споруд, інших об'єктів нерухомої власності, інших основних фондів та нематеріальних активів, які підлягають амортизації згідно з цим Кодексом.

Під фінансовою інвестицією слід розуміти господарську операцію, яка передбачає придбання корпоративних прав, цінних паперів, деривативів та/або інших фінансових інструментів. Фінансові інвестиції поділяються на прямі та портфельні.

Пряма інвестиція - господарська операція, яка передбачає внесення коштів або майна до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права, емітовані такою юридичною особою.

Портфельна інвестиція - господарська операція, яка передбачає придбання цінних паперів, деривативів та інших фінансових активів за кошти на фондовому ринку (за винятком операцій із скупівлі акцій як безпосередньо платником податку, так і пов'язаними з ним особами, в обсягах, що перевищують 50 відсотків загальної суми акцій, емітованих іншою юридичною особою, які належать до прямих інвестицій).

Під реінвестицією слід розуміти господарську операцію, яка передбачає здійснення капітальних або фінансових інвестицій за рахунок доходу (прибутку), отриманого від інвестиційних операцій.

2. Поняття інвестиційної діяльності

Інвестиційна діяльність - це сукупність практичних дій фізичних та юридичних осіб і держави щодо реалізації інвестицій. Залежно від того, де вони здійснюються, інвестиції поділяються на внутрішні (внутрішньодержавні) та зовнішні (іноземні).

Ознаки інвестиційної діяльності:

  1. Реалізується відносно інвестицій.

  2. Має на меті отримання прибутку або іншого соціального ефекту.

  3. Має грошову оцінку.

  4. Має капітальний характер. (тобто створюються або купуються речі, що не пов’язані із побутовим споживанням та не є оборотними засобами)

Класифікація інвестиційної діяльності:

Непідприємницька інвестиційна діяльність фізичних осіб, які з цією метою вступають у відносини з господарюючими суб’єктами, підпадає під регулювання Закону України «Про захист прав споживачів».

Форми здійснення інвестиційної діяльності:

1. «Участь», при здійсненні якої інвестор набуває корпоративних прав, права щодо участі в юридичних особах (з метою отримання прибутку або досягнення іншого соціального ефекту) та у договорах спільної діяльності.

2. «Договірна» форма, що полягає у придбанні основних фондів, цінних паперів, інтелектуальних цінностей на підставі цивільних договорів.