Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л1-2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

3. Суб’єкти інвестиційної діяльності

Суб'єктами інвестиційної діяльності є інвестори і учасники.

Інвестори - суб'єкти інвестиційної діяльності, які приймають рішення про вкладення власних, позичкових і залучених майнових та інтелектуальних цінностей в об'єкти інвестування. Інвестори можуть виступати в ролі вкладників, кредиторів, покупців, а також виконувати функції будь-якого учасника інвестиційної діяльності.

Учасниками інвестиційної діяльності можуть бути громадяни та юридичні особи України, інших держав, які забезпечують реалізацію інвестицій як виконавці замовлень або на підставі доручення інвестора. (ст.5 Закону України «Про інвестиційну діяльність»).

Крім інвесторів, учасниками інвестиційних правовідносин можуть виступати:

  1. виконавці - суб'єкти господарювання, що здійснюють практичні дії щодо реалізації інвестицій (наприклад, проектні, будівельні та інші організації, що виконуюють роботи, виготовляють продукцію, надають послуги, необхідні для реалізації інвестицій);

  2. банки та інші фінансові установи, що надають кошти для вкладення інвестицій;

  3. інвестиційні структури, серед яких чільне місце посідають інвестиційні фонди та інвестиційні компанії, довірчі товариства (виконують роль фінансових посередників на ринку інвестицій);

  4. органи державного, галузевого, міжгалузевого тощо господарського управління (господарські міністерства та відомства, виконкоми місцевих рад народних депутатів, господарські об'єднання тощо);

  5. органи державного регулювання в сфері інвестиційної діяльності (у т.ч. Державний комітет України в справах архітектури, містобудування та житлової політики).

Згідно ст. 5 Закону України «Про інвестиційну діяльність» суб'єктами (інвесторами і учасниками) інвестиційної діяльності можуть бути:

    1. громадяни,

    2. юридичні особи України,

    3. юридичні особи іноземних держав,

    4. держави.

Зауваження. На момент прийняття Закону України «Про інвестиційну діяльність», під терміном «громадянин» розумілася будь-яка фізична особа, в тому числі і іноземець, а також апатриди. Таким чином, суб’єктами інвестиційної діяльності можуть бути будь-які фізичні особи.

Спеціальними видами суб’єктів інвестиційної діяльності є:

  1. Промисловий інвестор – це категорія приватизаційного законодавства – це вітчизняний чи іноземний інвестор або їх об'єднання, до якого висуваються додаткові вимоги, та якій не зареєстрований в офшорній зоні (що таке «Офшорна зона» - самостійно).

  2. Стратегічний інвестор (самостійно).

  3. Іноземний інвестор (будемо проходити).

інші.

4. Об’єкти інвестиційної діяльності

Об'єктами інвестиційної діяльності можуть бути будь-яке майно, в тому числі основні фонди і оборотні кошти в усіх галузях та сферах народного господарства, цінні папери, цільові грошові вклади, науково-технічна продукція, інтелектуальні цінності, інші об'єкти власності, а також майнові права.

Таким чином, класифікація видів інвестицій залежить від класифікації майнових та інтелектуальних цінностей.

Об’єкти інвестування:

  1. Основні фонди – майно, яке споживається протягом багатьох циклів споживання, зокрема:

    1. нерухоме майно (житлового будівництва, фінансування спорудження яких здійснюється за рахунок приватних осіб),

    2. земля,

    3. автомобілі,

    4. виробниче устаткування,

    5. інше.

  2. Грошові кошти:

    1. в національній валюті, які знаходяться на рахунках відповідних видів (види банківських рахунків в Україні – самостійно, буде на контрольній) та готівкові кошти,

    2. в іноземній валюті,

    3. валютні цінності.

  3. Цінні папери:

    1. акції,

    2. облігації всіх видів,

    3. іпотечні сертифікати,

    4. іпотечні облігації,

    5. сертифікати фондів операцій з нерухомістю,

    6. інвестиційні сертифікати,

    7. казначейські зобов'язання України.

  4. Інтелектуальні цінності (вже все це проходили)

    1. авторське право (на літературні та художні твори, комп'ютерні програми, бази даних, інші твори), (про це детально нижче)

    2. на виконання, фонограму, відеограму та програму (передачу) організації мовлення (суміжні права), (про це детально нижче)

    3. право на винахід, корисну модель, промисловий зразок, на які виданий патент відповідно до Закону України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі"

    4. компонування інтегральної мікросхеми (це зафіксоване на матеріальному носії просторово-геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та з'єднань між ними, на яке видане свідоцтво відповідно до Закону України „Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем”),

    5. раціоналізаторська пропозиція (це визнана юридичною особою пропозиція, яка містить технологічне (технічне) або організаційне рішення у будь-якій сфері її діяльності щодо матеріального об'єкту або процесу),

    6. право на сорт рослин, породу тварин, що засвідчується патентом відповідно до Законів України "Про охорону прав на сорти рослин" та "Про племінне тваринництво",

    7. комерційне найменування (це найменування, що дозволяє відрізнити особу з-поміж інших, воно є чинним з моменту першого використання цього найменування та охороняється без обов'язкового подання заявки на нього чи його реєстрації і незалежно від того, є чи не є комерційне найменування частиною торговельної марки),

    8. торговельна марка (це будь-яке позначення або будь-яка комбінація позначень, які придатні для вирізнення товарів (послуг), право на яке засвідчене свідоцтвом, виданим відповідно до Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг"),

    9. комерційна таємниця (це інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв'язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію),

    10. промисловий зразок (це результат творчої діяльності людини у галузі художнього конструювання, на який виданий патент відповідно до Закону України "Про охорону прав на промислові зразки")

  5. Інше майно:

    1. майнові права,

    2. деривативи, (самостійно)

    3. коносамент, (самостійно)

    4. тощо

Як інвестиції інтелектуальні цінності можуть виступати лише у випадку, якщо вони підлягають відчуженню.

Майновими правами інтелектуальної власності є:

1) право на використання об'єкта права інтелектуальної власності;

2) виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності;

3) виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання;

4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Режим нерухомої речі може бути поширений законом на повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об'єкти, а також інші речі, права на які підлягають державній реєстрації.

Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Рухомими речами є речі, які можна вільно переміщувати у просторі.

Майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки.

Споживною є річ, яка внаслідок одноразового її використання знищується або припиняє існувати у первісному вигляді.

Неспоживною є річ, призначена для неодноразового використання, яка зберігає при цьому свій первісний вигляд протягом тривалого часу.

Подільною є річ, яку можна поділити без втрати її цільового призначення.

Неподільною є річ, яку не можна поділити без втрати її цільового призначення.

Речі, визначені індивідуальними ознаками, є незамінними.

Річ, що має лише родові ознаки, є замінною.

Якщо кілька речей утворюють єдине ціле, що дає змогу використовувати його за призначенням, вони вважаються однією річчю (складна річ). Правочин, вчинений щодо складної речі, поширюється на всі її складові частини, якщо інше не встановлено договором.

Законним платіжним засобом, обов'язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України - гривня.