Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
упдмс.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

4.3. Призначення та облаштування медичного пункту військової частини

4.3.1. Загальні положення

4.3.1.1. Медичний пункт є медичним підрозділом, що призначений для всебічного медичного забезпечення військової частини.

4.3.1.2. Основними завданнями медичного пункту частини є:

організація і проведення диспансеризації військовослужбовців частини;

надання амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги військовослужбовцям, а у віддалених гарнізонах також членам родин військовослужбовців, працівникам ЗС України;

надання невідкладної медичної допомоги всім хто її потребує;

організація і проведення в частині комплексу санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів;

медичне забезпечення бойової підготовки особового складу, господарської діяльності та інших заходів, що проводяться у частині;

забезпечення підрозділів частини необхідним медичним майном;

участь у проведенні військово-медичної підготовки особового складу, роботи з пропаганди гігієнічних знань, здорового способу життя.

4.3.1.3. Медичний пункт частини, як правило, має у своєму складі амбулаторію з аптекою, лазарет та ізолятор.

Наявність у складі медичного пункту частини тих чи інших функціональних підрозділів і кількість ліжок в лазареті визначаються завданнями, які він вирішує та штатом військової частини.

Медичний пункт частини, що має за штатом одного лікаря, повинен мати очікувальну, кабінет лікаря, процедурну, перев'язочну, ізолятор і аптеку.

Медичний пункт частини з фельдшером – очікувальну, кабінет фельдшера, процедурну, ізолятор і аптеку.

4.3.1.4. Всі функціональні підрозділи медичного пункту повинні розміщуватись в просторих, теплих і сухих приміщеннях. Стіни мають бути пофарбовані масляною фарбою світлих тонів. У стаціонарному медичному пункті повинно бути центральне опалення і водопостачання, у процедурній, перев'язочній, аптеці і лазареті медичного пункту – аварійне освітлення

!!!!!!!!!!!!!!!!

4.3.2. Амбулаторія медичного пункту

4.3.2.1. Амбулаторія медичного пункту призначена для надання амбулаторної медичної допомоги особовому складу частини.

4.3.2.2. У складі амбулаторії медичного пункту частини має бути очікувальна, приймальна, кабінет начальника медичної служби, кабінети лікарів, кабінет функціональної діагностики, лабораторія, процедурна, дві перев'язочні, фізіотерапевтичний кабінет, стоматологічний кабінет, аптека, стерилізаційна (автоклавна) і туалет. В разі необхідності можуть бути розгорнуті, також, рентгенівський кабінет та операційна.

4.3.2.3. Очікувальна представляє собою спеціально виділене приміщення (коридор амбулаторії), призначене для очікування амбулаторного прийому. В очікувальній необхідно мати достатню кількість стільців для хворих та гардероб (вішалку) для верхнього одягу. На стінах очікувальної вивішують стенди та плакати. Зміст наочної агітації повинен бути цілеспрямованим і відображати найбільш актуальні для даної частини питання профілактики захворюваності і травматизму.

4.3.2.4. Приймальна призначається для прийому хворих черговим фельдшером (санітарним інструктором) по медичному пункту. Тут зберігаються і підбираються перед амбулаторним прийомом медичні книжки, проводяться виміри температури тіла, а також антропометричні дослідження. В приймальній мають бути термометри, шпателі, антропометричні прилади, шафа для медичних книжок, стіл, стільці, кушетка.

4.3.2.5. Кабінет начальника медичної служби обладнується таким чином, щоб у ньому можна було вести амбулаторний прийом хворих. Крім зазначеного для кабінету лікаря оснащення тут повинні знаходитись статути ЗС України, Керівництво з медичного забезпечення ЗС України, настанови, інструкції, методичні вказівки та інші керівні документи. На стінах рекомендується мати графіки і діаграми захворюваності особового складу за останні три-п’ять років по підрозділах з урахуванням основних заходів бойової діяльності частини, пори року, терміну служби особового складу тощо.

4.3.2.6. Кабінет лікаря призначений для амбулаторного прийому хворих, проведення медичних обстежень і оглядів військовослужбовців. В кабінеті необхідно мати апарат для виміру артеріального тиску, шпателі, термометри, таблиці вищих разових і добових доз сильнодіючих лікарських засобів, стіл, стільці, кушетку, рукомийник, а також книгу обліку хворих в амбулаторії, бланки історій хвороби, направлень, довідок і процедурних карток, необхідну довідкову медичну літературу.

4.3.2.7. В одному з кабінетів лікарів організовуються спеціальні робочі місця для діагностики і надання невідкладної медичної допомоги при захворюваннях і травмах очей і ЛОР-органів.

Перелік лікарських засобів і предметів оснащення офтальмологічного і оторіноларінгологічного робочих місць приводиться у додатках 20 і 21.

4.3.2.8. Кабінет функціональної діагностики призначений для виконання встановленого переліку функціональних досліджень. В кабінеті мають бути електрокардіографи, спірометр, пневмотахометр, стіл, стільці. кушетка, тумбочки, а також необхідні бланки, довідкові таблиці та література з функціональної діагностики.

4.3.2.9. Лабораторія призначена для проведення встановленого переліку загально-клінічних і біохімічних досліджень. В лабораторії повинні знаходитись мікроскоп, центрифуга, набір приладів, посуду, реактивів і предметів для виконання лабораторних досліджень, столи лабораторні, стільці, шафа для лабораторного посуду, витяжна шафа, а також книга обліку лабораторних досліджень, бланки аналізів, довідкові таблиці і література з лабораторної діагностики.

4.3.2.10. Процедурна призначена для виконання лікарських призначень амбулаторним хворим, надання невідкладної медичної допомоги при гострих захворюваннях, травмах і отруєннях. В процедурній повинні знаходитись шафа невідкладної медичної допомоги, таблиці (картотека) невідкладної допомоги при гострих захворюваннях, травмах і отруєннях, таблиця вищих разових і добових доз сильнодіючих лікарських засобів, 2-3 стерилізатори для шприців та інструментів, дихальна апаратура, кисневий балон, обладнаний редуктором і зволожувачем для кисню, шафа для медикаментів і предметів поточного користування, стіл, стільці, кушетка, умивальник. Тут зберігається укладка для надання невідкладної медичної допомоги за межами медичного пункту.

4.3.2.11. Отруйні, наркотичні та психотропні лікарські засоби з розрахунку на 1 день (у вихідні і святкові на 2-3 дні) знаходяться у процедурній в окремому металевому сейфі, що зачиняється на замок. Облік отруйних, наркотичних та психотропних лікарських засобів, що знаходяться у процедурній медичного пункту, ведеться у окремій книзі обліку. Лікарські засоби для поточного користування розміщуються в шафі окремо по групах: “Внутрішнє”, “Зовнішнє”, “Ін'єкційне”. Для очних і ЛОР-засобів виділяється в шафі окреме місце. Для відпуску хворим ліків у вигляді розчинів повинно бути не менш 5 мірних стаканчиків і графин з кип'яченою водою.

У процедурній знаходяться процедурні картки на осіб, які отримують амбулаторне лікування.

4.3.2.12. Перев'язочні № 1 '(“чиста”) та № 2 (“гнійна”) призначені для проведення малих оперативних втручань, виконання ін'єкцій, вливань, перев'язок при хірургічних і шкірних захворюваннях, а також для надання невідкладної лікарської допомоги при травмах, опіках і деяких гострих захворюваннях.

4.3.2.13. До оснащення і організації роботи перев'язочних висувають особливі вимоги, що обумовлені необхідністю дотримання в цих приміщеннях правил асептики. Підлоги, стіни, стеля, а також меблі в перев'язочних повинні мати гігієнічне покриття, яке легко миється. Підлогу доцільно покривати керамічною плиткою, стіни і стелю фарбувати масляною фарбою. Для роботи в перев'язочній повинні знаходитись стіл перев'язочний, столики для стерильного матеріалу і медикаментів, світильник, тази для миття рук з підставками, шафа для інструментів і медикаментів, умивальник. У “чистій” перев'язочній, крім того, повинні знаходитись флаконоутримувачі, системи для переливання кровозамінних рідин одноразового використання, стерильні набори для трахеостомії, венесекції, передньої і задньої тампонади носа при кровотечах, транспортні шини для іммобілізації, дихальна (наркозна) апаратура тощо.

4.3.2.14. Фізіотерапевтичний кабінет призначений для лікування фізичними методами амбулаторних та стаціонарних хворих. Кабінет оснащується табельною фізіотерапевтичною апаратурою.

В кабінеті повинно бути обладнано 5-6 кабін, у кожній з яких необхідно мати кушетку, тумбочку, стілець і один з фізіотерапевтичних апаратів. Крім того, у фізіотерапевтичному кабінеті повинні знаходитись медикаменти, які застосовуються під час виконання процедур, аптечка невідкладної допомоги, процедурні картки, інструкції з техніки безпеки, журнали обліку та реєстрації інструктажу і записів про ремонт та профілактичний огляд апаратури, довідкова література.

Кабінет повинен бути обладнаний у суворій відповідності з првилами обладнання, експлуатації та техніки безпеки фізіотерапевтичних відділень (кабінетів)

Батареї центрального опалення, труби водопровідної мережі і каналізації закриваються дерев'яними кожухами, струмоносні проводи ізолюються. Металеві корпуси апаратів заземлюються.

4.3.2.15. Стоматологічний кабінет призначений для надання стоматологічної допомоги в частині. Кабінет обладнується табельним майном, що забезпечує виконання встановленого обсягу допомоги, і повинен мати стоматологічну установку (електричну бормашину з освітлювачем), стоматологічне крісло, апарати для електродіагностики і діатермокоагуляції, столики для інструментарію та пломбувального матеріалу, шафу для інструментарію і медикаментів, шафу витяжну, стіл письмовий, стілець, стерилізатор сухожаровий, умивальник, кушетку та інше оснащення.

4.3.2.16. Стоматологічний кабінет доцільно розміщувати в двох суміжних кімнатах, одна з яких використовується для прийому хворих і надання терапевтичної стоматологічної допомоги, а друга – для видалення зубів і проведення інших оперативних втручань. При розміщенні кабінету в одній кімнаті необхідно виділити окремий день для екстракції зубів та інших операцій. Напередодні такого дня проводиться генеральне прибирання кабінету відповідно до вимог, що висуваються до перев'язочної. Всі оперативні втручання виконуються в кабінеті з дотриманням встановлених правил асептики і антисептики.

4.3.2.17. Аптека призначена для забезпечення медичного пункту і підрозділів частини медичним майном.

Аптека медичного пункту розгортається у складі асистентської, стерилізаційно-дистиляційної, матеріальної, миєчної і комор. Для збереження дезінфекційних засобів і тари повинні бути окремі приміщення.

Аптека обладнується типовими аптечними меблями (стіл асистентський, шафи для збереження медикаментів і майна, стільці аптечні тощо) і табельним майном.

4.3.2.18. Керівництва, методичні посібники, вказівки, інструкції та інша медична література, що надходить у частину, повинна знаходитись на обліку в аптеці нарівні з інвентарним медичним майном і видаватися по картках видачі (крім видань, призначених для пропаганди гігієнічних знань, здорового способу життя).

4.3.2.19. Стерилізаційна (автоклавна) призначена для проведення стерилізації інструментарію, перев'язувального матеріалу і білизни. Стерилізаційна обладнується автоклавом, водяним і сухо-жаровим стерилізатором. До роботи з автоклавом допускаються особи, які пройшли спеціальну підготовку і мають допуск.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]