Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія А.І.Кравченко~.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
759.58 Кб
Скачать

4. Кіноман, Наркоман

Для цих статусів неможливо побудувати стратифика ционные профілю, унаслідок невизначеності характеристик профілів (статуси "Кіноман" і "Наркоман" на можуть належати індивідам різних класів).

"Сферная" сумісність. "Кіноман" - соціальний ста тус (основним критерієм приналежності до цього статусу яв ляется духовна сфера). "Наркоман" - социально-демографи ческий статус (головним критерієм приналежності до цього статусу є стан здоров'я індивіда). Статуси "Ки номан" і "Наркома" н мають "сферной" сумісність, з огляду на те, що духовні пристрасті індивіда не залежать від його стану здоров'я.

5. Колгоспник, Городянин, Пенсіонер

Розглянемо стратификационную сумісність цих трьох статусів. При цьому стратификационный профіль віз можна побудувати тільки для двох статусів "Колгоспник" і "Пенсіонер", а статус "Городянин" може мати будь-який індивід незалежно від його доходу, влади, освіти і престижу (мал. 4.25).

З цієї діаграми видно, що стратификационные про филя лежать на різних рівнях, отже можна зробити висновок, що ці статуси несумісні.

"Сферная" сумісність. "Колгоспник" - соціальний ста тус: основним критерієм приналежності до цього статусу є професія; "Городянин" - соціальний статус: ос новным критерієм приналежності до цього статусу є місце його проживання; "Пенсіонер" - социально-демогра фический статус: основним критерієм приналежності до це му статусу являється вік (мал. 4.26, мал. 4.27).

Для статусів Пенсіонер і Городянин є "сферная" сумісність, індивіди мають цей статус независи мо від місця їх проживання. Соціально-демографічний ста тус за характеристикою "вік" для Пенсіонера припускає, що індивід повинен мати вік вище за вік, при до тором законодавством надається можливість відходу на пенсію. Соціальний статус за характеристикою "профес ця" для Колгоспника неодмінно припускає його зайнятість, в певній професійній сфері діяльності (до відходу на пенсію). Тому можна зробити ув'язнення, що для Пенсіонера і Колгоспника є "сферная" не статусна сумісність.

Виходячи з вищесказаного, витікає, що дані три стату са не сумісні, тобто не можуть належати одному і тому ж індивідові.

6. Учитель, Бізнесмен, Стажист

Розглянемо стратификационную сумісність цих трьох статусів. При цьому стратификационный профіль можливо побудувати тільки для двох статусів "Учитель" і "Бізнесмен", а статус "Стажист" може мати будь-який індивід, незалежно від його доходу, влади, освіти і престижу (мал. 4.28).

З діаграми видно, що стратификационные профілі даних нам статусів не лежать на різних рівнях, слідчий але, ці статуси несумісні.

"Сферная" сумісність. "Бізнесмен" і "Учитель" отно сятся до групи соціальних статусів, оскільки і той і інший є професією. Відповідно, тут можна з упевнений ность говорити про несумісність даних двох статусів, унаслідок того, що ці дві професії несумісні. Статус "Стажист" може поєднуватися як із статусом "Учитель", так і "Бізнесмена", оскільки статус "Стажист" означає, що індивід працює або вчитися для набуття досвіду і навичок в певній сфері діяльності (наприклад, учитель мо жет відвідувати курси підвищення кваліфікації).

Таким чином, з вищесказаного можна зробити висновок про те, що дані три статуси несумісні, вони не можуть одночасно належати одній людині.

7. Міліціонер, Пенсіонер

Розглянемо стратификационную сумісність цих ста тусов. Для цього зображуватимемо діаграму стратификационных профілів (мал. 4.29).

З діаграми видно, що стратификационные профілі лежать на різних рівнях, отже дані два статуси несумісні.

"Сферная" сумісність. Наслідуючи логіку, визначимо, до якої групи відносяться ці статуси: "Міліціонер" - соци альный статус, "Пенсіонер" - соціально-демографічний. І як говорилося вище, пенсіонер - людина не працює, джерелом його прибутків є пенсія, яку йому передос тавляет держава, міліціонер - людина працює.

8. Турист, Ув'язнений

В даному випадку розглянемо тільки "сферную" поєднай мость. Для цього визначимо, до яких груп відносяться дан ные статуси. "Турист" і "Ув'язнений" - соціальні статуси, а саме - епізодичні. Ці статуси індивід має лише той час, поки триває термін туристичної путівки або термін ув'язнення. Отже, зіставимо дані дві характеристики статусів. Ув'язнений - людина, позбавлена волі, він обмежений місцем перебування (в'язниця), у нього немає права на вихід звідти до рішення суду або закінчення цього го йому терміну, відповідно, він не може мати статусу туриста з перерахованих вище причин. Ці статуси несумісні.

9. Інвалід, Спортсмен.

Тут також розглянемо тільки "сферную" сумісність двох статусів. Визначимо, до яких груп статусів вони від носяться: "Інвалід" - соціально-демографічний, він опре деляется за станом здоров'я індивіда. "Спортсмен" - соціальний статус, він визначається професією індивіда. Розглянемо два випадки:

Ці два статуси несумісні, оскільки спортсменом мо жет бути індивід, що тільки має хороше здоров'я, а інвалід його позбавлений.

Ці статуси сумісні, якщо говорити про спортсмене- інваліда, що бере участь в змаганнях серед таких же лю дій, як він сам.

10. Православний, Наркоман.

Як і в попередніх випадках, ми не можемо побудувати стр тификационные профілю для даних нам статусів, відповідно звернемося до іншого типу сумісності, а саме "сферной". Статус "Православний" - соціальний, оскільки відноситься до духовної сфери суспільства, це людина исповеду ющий православ'я. "Наркоман" - социально-демографичес кий статус (основним критерієм приналежності до цього ста тусу являється стан здоров'я). Хоча в православ'ї недо пустимы речі, подібні до наркотиків, це не суперечить тому, що будь-яка людина, у тому числі і наркоман, може бути вірянам, а отже, православним. Таким чином, ці два статуси є сумісними.

Варіант 2

Перевірте на сумісність статусів наступні поєднання:

1. Хірург, католик.

2. Ведмежатник, шахтар.

3. Модельєр, автолюбитель.

4. Школяр, вбивця.

5. Інтелігент, революціонер.

6. Садівник, міліціонер.

7. Паралітик, сталевар.

8. Закоханий, військовослужбовець.

9. Інкасатор, мотоцикліст.

10. Комерсант, вірменин.

11. Доброволець, раб.

12. Що підгуляв, батько.

13. Повія, домогосподарка.

Схема перевірки на сумісність статусів

Перевірка кожного статусу окремо на предмет стр тификационной несумісності (критерієм виступає стратификационный профіль по 4 шкалам стратифікації для цього статусу, тобто якщо він сильно відхиляється від прямої, то такий статус являється стратификационно несов местимым).

"Сферная" несумісність (несумісність статусів по сферах діяльності або статусних категоріях). Механізм визначення такої несумісності. Рассматрива ется статусний портрет людини, встановлюється принад лежность досліджуваних статусів до лівої (соціальні ста тусы), правої (соціально-демографічні) частинам схеми, а також до епізодичних і особистих статусів. У зависимос ти від цього вибирається один з наступних етапів :

1. Пошук несовместимостей між лівими і правими година тями ("усередині" правих статусів несовместимостей практично не буває).

2. Пошук статусних несовместимостей між лівими ста тусами.

3. Встановлення сумісності епізодичних статусів між собою або з лівими/правими статусами.

4. Встановлення сумісності особистих статусів між собою або з лівими/правими статусами.

11. Хірург, Католик

Визначити стратификационную несумісність для ста туса "Католик" практично неможливо, оскільки люди з та ким статусом (статус в духовній сфері) можуть займати прак тически будь-яке положення в стратифікації по доходу, владі, освіті і престижу. Це відноситься передусім до сучасних суспільств зі свободою віросповідання, де католицтво є поширеною релігією. Опреде лити ж стратификационный профіль католика в нашій стр не практично неможливо, головним чином тому, що та ких явна меншість.

Статус "Хірурга" в нашій країні важко назвати страти фикационно сумісним (Складність полягає у визначенні, про якого хірурга йде мова. В даному випадку (для Росії) говоритимемо про хірурга, працюю щем в державній поліклініці, лікарні.) : дохід, влада, престиж на уров не нижчого класу, освіта ж на рівні середнього клас са. Проте якщо врахувати, що з державних утворень пішло велике число професіоналів, а прийшли люди з не високою освітою, частенько навіть не цілком компетен тные у своїй професії, то такий же статус може бути і стратификационно сумісним. На заході ж такий ста тус є сумісним, оскільки має на увазі дохід, про разование, престиж на рівні верхнього середнього або вищого класів, влада теж досить висока, оскільки від його ре шения залежить поведінка великої кількості людей.

Обоє ці статусу відносяться до соціальних (один - до профес сиональным, інший - до статусів в духовній сфері). В цілому в сучасному суспільстві ці статуси можна назвати "сферно" сумісними. Вже той факт, що в паспорті відсутня графа "віросповідання", говорить про те, що католик може займати ця будь-якою професією, у тому числі і бути хірургом.

Хоча раніше католик не лише не міг займати високих постів в державі (згадаємо, наприклад, відмову визнання росіянами поляка Владислава царем в 1610 році через те, що він був католиком і не прийняв православ'я), але і взагалі но кую-нибудь значущу професію (а статус лікаря, хірурга належав, принаймні, до верхнього середнього класу). Я не думаю, що в Росії XVIII - XIX віків у хирурга-католи но знайшлися б пацієнти.

Потрібно врахувати і той факт, що прийняття католицтва не зап рещает людині бути хірургом. Адже окремі релігії зап рещают людям займатися деякими професіями. На приклад, члени такої секти, як "Свідки Єгови", не можуть носити зброю, а значить не можуть бути військовими, по ліцейними і ін. Виходячи з основної заповіді "не убий", наприклад, католики або православні не можуть бути вбивцями, найманцями і тому подібне. Виходить, що якщо професія хі рурга пов'язана з ризиком убити людину, то католик не може належати до цієї професії. Швидше за все, це не так, оскільки в даному випадку мета хірурга - не вбивство челове но, а його порятунок.