Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч.2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

1. Естрогенні препарати

A. Стероїдної будова:

Природні естрогени - естрон, естрадіол, естрогени кон'юговані, ест­ріол

Напівсинтетичні - етинілестрадіол

B. Естрогенні препарати нестероїдної структури - гексестрол, ди- местрол.

2. Антиестрогенні препарати кломіфенцитрат

Механізм дії

Естрогенні препарати вибірково накопичуються в органах-мішенях: матці, піхві, молочній залозі, передній долі гіпофіза, печінці, де зв'язуються зі специфічним позаядерним білком естрофіліном, рецепторами плазмати­чних мембран клітин-мішеней, утворюючи з ними гормон-рецепторні ком­плекси. Вони проникають в ядро, активують синтез ДНК та РНК, вплива­ють на біосинтез білка.

Фармакодинаміка

Естрогенні препарати викликають проліферацію ендометрія, стиму­люють розвиток матки, статевих органів та вторинних статевих ознак, по­кращують кровопостачання матки, сприяють розвитку секреторного епіте­лію молочних залоз, посилюють скоротливість і тонус матки, гальмують секрецію гонадотропінів аденогіпофіза, виявляють антиандрогенну дію.

- 189-

Показання до застосування та взаємозамінність

Аменорея, безплідність, гіпоплазія статевих органів, слабкість поло­гової діяльності (всі естрогени, крім естріолу).

Атрофія слизової оболонки піхви (естріол).

Клімактеричні розлади (всі естрогени).

Рак молочної залози (етинілестрадіол, гексестрол, диместрол, кломі-фенцитрат).

Рак простати (етинілестрадіол, синестрол, диместрол).

Дисфункціональні маточні кровотечі, безплідність, андрогенна недо­статність у чоловіків, рак молочної залози (кломіфенцитрат).

Побічна дія

Естрогенні препарати у жінок можуть викликати маткові кровотечі, набряки, порушення функції нирок, у чоловіків - фемінізацію, зниження лі­бідо, потенції.

Побічна дія кломіфенцитрату - біль внизу живота, метеоризм, мено-рагія, диспепсичні явища, пришіиви, алергічний дерматоз, тромбоемболічні ускладнення.

Протипоказання

Естрогени протипоказані хворим з пухлинами статевих органів, мо­лочних залоз, при маткових кровотечах, захворюваннях нирок, печінки.

Протипоказання кломіфенцитрату - вагітність, злоякісні та добро­якісні пухлини, органічні захворювання ЦНС, кровотечі, не пов'язані з по­рушенням овуляції, схильність до тромбоутворення.

Фармакобезпека

Швидка інактивація естрогенів у печінці виключає можливість вве­дення природних естрогенів внутрішньо, у зв'язку з чим їх вводять парен­терально.

Естрогени несумісні з антикоагулянтами непрямої дії.

Порівняльна характеристика препаратів

Естрогенні препарати

Естрон - природний фолікулярний гормон, його добувають із сечі вагітних жінок, тварин.

Естрадіол активніший, ніж естрон, і діє значно триваліше (вводять ] раз через 2 дні).

Етинілестрадіол активніший, ніж естрон, в 50 разів, вживають все­редину.

Естрогени кон'юговані. Препарат вміщує комплекс природних ест­рогенів.

Гексестрол за активністю відповідає естрону. Використання обме­жене у зв'язку з побічною дією.

Диместрол - препарат пролонгованої дії, ефективний впродовж 7 днів.

Антиестрогенний препарат Кломіфенцитрат є конкурентом естрогенів, зв'язується з рецепто­рами естрогенів у гіпоталамусі та яєчниках. У малих дозах зменшує вміст естрогенів, у великих дозах інгібує секрецію гонадотропінів.

-190-

Здатність кломіфенцитрату стимулювати овуляцію зумовлює засто­сування його при безплідності.

Перелік препаратів

ПРОГЕСТИНИ ТА ЇХ АНТАГОНІСТИ

Гестагени - гормональні препарати, що містять гормони, які вироб­ляються жовтим тілом, плацентою, сітчастою зоною кори надниркових за­лоз, частково яєчками, а також їх синтетичні аналоги.

Основним гормоном жовтого тіла є прогестерон. Секреція цього го­рмону починається після розриву фолікула і триває протягом усієї другої половини менструального циклу (10-12 днів), а якщо відбулося запліднення яйцеклітини, то і під час вагітності.

Фармакомаркетинг

Препарати

Механізм дії

Механізм дії гестагенів грунтується на взаємодії з прогестиновими рецепторами, розташованими в органах-мішенях (репродуктивних органах)

-191-

і в тканинах головного мозку. Прогестинові рецептори зв'язуються з АТФ, каталізують її дефосфорилювання. Після взаємодії зі специфічними білками хромосом відбувається взаємодія з РНК-полімеразою і активується процес транскрипції.

Міфепристон блокує прогестинові рецептори матки.

Фармакологічні ефекти

Гестагени зменшують збудливість і скорочення матки та її чутли­вість до ацетилхоліну, викликають перехід слизової оболонки матки з фази проліферації в секреторну фазу, сприяють збереженню вагітності, стиму­люють розвиток молочних залоз. При заплідненні вони пригнічують овуля­цію, скорочення матки, забезпечуючи спокій міометрія, знижують його чу­тливість до окситоцину. Препарати проявляють анаболічну активність: ак­тивують синтез білка в матці, виводять натрій та затримують калій в органі­змі. Гестагени гальмують гонадотропну активність гіпофіза.

Показання

Маткові кровотечі (усі гестагени, крім алілестренолу).

Загроза спонтанного аборту при вагітності, загроза передчасних по­логів (усі препарати, крім прегніну).

Ендометріоз (норетистерон); безплідність, аменорея (прогестерон, прегнін); контрацепція (ацетомепрегенол).

Побічна дія

Гестагенні препарати у порівнянні з естрогенами рідко викликають побічні реакції. При їх застосуванні можуть виникати алергічні реакції, дис­пепсичні розлади, зміни лібідо, порушення менструального циклу, зміни маси тіла, рідко - анафілактоідні реакції і жовтяниця.

Протипоказання

Гестагени протипоказані при маткових кровотечах, раку молочної залози, порфірії, тромбофлебітах.

Фармакобезпека

Алілестренол не слід призначати одночасно з препаратами, що ви­кликають індукцію мікросомальних ферментів печінки.

Гестагени слід уважно призначати хворим на цукровий діабет, з ар­теріальною гіпертензією, з порушенням функції нирок, серцевої діяльності, при депресивних станах.

За тривалого застосування прогестини здатні викликати атрофію ен-дометрія, вони затримують в організмі воду і солі, збільшують вміст азоту в сечі, стимулюють виділення шлункового соку, пригнічують виділення жо­вчі, викликають легкий гіпертензивний ефект, сприяють збільшенню про-тромбінового індексу.

Порівняльна характеристика препаратів

Прогестерон нестійкий, швидко інактивується в печінці. Признача­ють у вигляді олійних розчинів внутрішньом'язово, підшкірно.

Етистерон - синтетичний аналог прогестерону, менш активний, призначають у таблетках під язик.

- 192-

Норетистерон - поряд з гестагенними властивостями володіг анд-рогснною активністю. Стійкий до ферментів органів травлення, застосопу сться внутрішньо.

Алілестренол є пероральним прогестином.

Ацетомепрегенол - високоефективний пероральний гестагсіїпиіі препарат.

Оксипрогестерону капронат діє повільно, але тривало (протягом 7-14 днів).

До протигестагенних засобів належить сполука стероїдної структури міфепристон. Він перешкоджає дії прогестинів, стимулює скорочення мі-ометрія і виникнення аборту.

Перелік препаратів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]