Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП_Лаб1_1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
266.75 Кб
Скачать

Лабораторно робота № 1/1 Середовище програмування Borland Delphi

Основні характеристики Delphi. Огляд середовища та можливостей, які ним надаються. Етапи розробки програм в середовищі Delphi. Розробка інтерфейсу користувача програми та кодування. Використання компонентів

1. Основні характеристики

Журнал PC Magazine присвоїв Delphi свій знак якості (Technical Excellence) в категорії засобів розробки (Development Tools), а Computer World на основі опитування покупців назвав Delphi продуктом найвищого гатунку. Навіть в публікаціях, присвячених конкурентам Delphi, цьому продукту дається висока оцінка — журналом Visual Basic Programmers Journal Delphi присуджена нагорода Editor's Choice. Що ж насправді представляє собою Delphi?

Delphi – це середовище візуальної розробки програм під ОС Windows, яке є поєднанням кількох передових технологій:

  • Високопродуктивний компілятор в машинний код

  • Інтегроване середовище розробки

  • Об'єктна орієнтація

  • Бібліотека компонентів

  • Підтримка візуального програмування

  • Стійкість до помилок

  • Підтримка ActiveX

  • Засоби для розширеної роботи з базами даних

  • Високопродуктивний компілятор.

Багато із систем розробки програм для Windows генерують проміжний код, або р-код, який не може бути виконаний процесором без додаткової трансляції під час виконання самої програми, що суттєво знижує продуктивність комп'ютера. Delphi ж використовує справжній компілятор і компонувальник і генерує 100% машинний код. Така реалізація виключає затрати на додаткову трансляцію, що особливо важливо для великих програм, які зараз розробляються і потребують високопродуктивних систем. Новий 32-розрядний оптимізований компілятор забезпечує підвищення потужності від 300 до 400 відсотків, причому завдяки компіляції в машинний код досягається швидкість виконання прикладень в 10-50 разів більша, чим при використанні інтерпретаторів. Можливе також повторне використання згенерованого коду.

Інтегроване середовище розробки. Середовище розробника в Delphi складається із ряду елементів, завжди присутніх на екрані: головного вікна (що містить панель швидкого доступу і палітру компонентів), інспектора об'єктів та двох вікон – вікна для візуального створення програми і вікна для написання коду (редактора), а також утиліт, які стають доступними в визначених випадках, — дизайнера меню та графічного редактора. До того ж Delphi надає розробникам відкриту архітектуру, що дозволяє додавати компоненти, та оперувати цими компонентами в візуальному дизайнерові. Розробники можуть додавати до середовища CASE-інстументи, кодові генератори і т.п. Delphi підтримує Two-way tools - однозначну відповідність між візуальним проектуванням і класичним написанням тексту програми. Це значить, що розробник завжди може бачити код, що відповідає тому, що він побудував за допомогою візуальних компонент і навпаки. Delphi дозволяє розробникові налагодити середовище для максимальної зручності. Ви можете легко змінити палітру компонентів, інструментальну лінійку, а також налаштувати виділення синтаксису кольором.

Об'єктна орієнтація. Такі мови програмування, як наприклад, Visual Basic, є псевдооб'єктно-орієнтованими — вони використовують об'єкти та методи, але при цьому не підтримують основних концепцій об'єктно-орієнтованого програмування, такі як інкапсуляція, наслідування та поліморфізм. В Delphi цього недоліку немає. Використовується справжня об'єктно-орієнтована мова програмування Object Pascal, яка дозволяє об'єднувати дані та код в один клас (інкапсуляція), створювати класи-нащадки (наслідування), працювати з породженими класами як з класом-предком(поліморфізм).

Бібліотека компонентів. Можливості мови Object Pascal можна оцінити ознайомившись з Бібліотекою Візуальних Компонентів (Visual Component Library, VCL). VCL є об'єктно-орієнтованою "надбудовою" над функціями Windows API, причому, вона повністю ховає від програміста АРІ, не вимагаючи глибоких знань системи.

Підтримка візуального програмування. Середовище Delphi містить в собі повний набір візуальних інструментів для швидкої розробки Windows-програм (RAD - rapid application development), який підтримує розробку інтерфейсу користувача. Вже згадувана бібліотека візуальних компонентів містить стандартні об'єкти побудови інтерфейсу користувача, об'єкти керування даними, графічні об'єкти, об'єкти для створення мультимедіа-програм, діалоги та об'єкти керування файлами, керування DDE і OLE.

Стійкість до помилок. Кожен програміст так чи інакше зустрічається з проблемою обробки помилок та захисту ресурсів. Попередній підхід до вирішення цих задач складався в виконанні відповідної функції з аналізом результату її дії. Delphi ж справляється з проблемою виявлення помилок за допомогою концепції виключних станів. Замість того, щоб працювати з впевненістю, що кожний крок програми може призвести до збою, Delphi дозволяє писати програму, виходячи з успішного виконання всіх її операторів. У випадку виникнення відмови Delphi викличе виключну ситуацію, яка перехвачується одним-єдиним обробником виключних ситуацій.

Підтримка ОСХ та ActiveX. Delphi підтримує об'єкти, написані за допомогою інших мов програмування (наприклад, C++) на основі стандарту ОСХ. ОСХ-об'єкти найчастіше пропонуються незалежними компаніями, що розроблюють програмне забезпечення. ActiveX представляє собою змінену модель ОСХ і прийнятий як стандарт для об'єктів, що підключаються, особливо це стосується браузерів Internet.

Засоби для розширеної роботи з базами даних. Об'єкти БД в Delphi побудовані на основі SQL і містять в собі всю потужність Borland Database Engine. В склад Delphi також залучено Borland SQL Link. тому доступ до СУБД Oracle, Sybase, Informix і InterBase відбувається з високою ефективністю. Крім того, Delphi містить локальний сервер Interbase для того, щоб можна було розробити розширювані на будь-які зовнішні SQL-сервери програми, що працюють в режимі off-line. Розробник в середовищі Delphi, який проектує інформаційну систему для локальної машини (для прикладу, невелику систему обліку медицинських карток для одного комп'ютера), може використовувати для зберігання інформації файли формату .dbf (як в dBase або Clipper) або .db (Paradox). Якщо ж він буде використовувати локальний InterBase for Windows 4.0 (це локальний SQL-сервер, що входить до поставку), то його програма без будь-яких змін буде працювати в складі великої системи з архітектурою клієнт-сервер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]