Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКА МОЯ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
135.69 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, спорту та молоді України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Факультет дистанційної та післядипломної світи

Кафедра економіки підприємства

Звіт

з передкваліфікаційної практики

на ПОК ВКП «ПОЛТАВАПАЛИВО»

Виконала студентка групи 5ЕП

Калембет Лариса Володимирівна

Керівник від підприємства

МП

________________________________________ підпис посада, прізвище

Керівник від кафедри економіки підприємства

________________________________________

підпис посада, прізвище

Полтава 2012 рік

Зміст

Вступ

1. Організаційно-правові основи функціонування підприємства………...4

1.1. Визначення юридичного статусу підприємства ……………….....4

1.2. Мета та види діяльності підприємства ……….……….…….……….5

1.3.Організаційна структура управління та виробництва підприємства……………………………………………………………..9

2. Визначення та аналіз основних фінансово-економічних показників діяльності підприємства……………………………………………………..13

3. Факторний аналіз обсягу випуску продукції ….……………………….25

Висновки

Глосарій

Список літератури за темою дослідження

Додатки

Вступ

У зв’язку із здорожчанням газу уряд ініціює багато проектів з енергозбереження за участю державного фінансування. Серед них у тому числі використання альтернативних джерел енергії. Тож кожній області необхідна база і підприємство, яке накопичує, зберігає і реалізовує населенню, бюджетній сфері або вугілля, або торф, або дрова, або паливні брикети і таке інше. З іншого боку, такий вид палива, як вугілля, хоча дешевший за газ, але все одно дороговартісний. Крім того, в Полтавській області практично не залишилося котелень, здатних працювати на вугіллі. Тому на сьогодні обласне комунальне підприємство «Полтавапаливо», яке займається закупівлею та реалізацією вугілля на Полтавщині, — залишилося єдиним у державі.

У ході своєї практики я ознайомилась з діяльністю Полтавського обласного комунального виробничо-комерційного підприємства «Полтавапаливо», яке закуповує (в основному на Луганщині та на Львівщині) та реалізує камінне вугілля. Обласне підприємство реалізує тверде паливо в основному населенню та бюджетним організаціям — школам, лікарням, сільським радам, у тому числі із наданням пільг.

Метою даної роботи є вивчення комерційної діяльності підприємства, що займається оптовою та роздрібною торгівлею.

При ознайомленні і аналізі результатів діяльності підприємства була використана бухгалтерська і статистична звітність за 2008-2010 роки. Крім цього методичною і методологічною основою досліджень послужили Закони України.

Представлена робота складається із трьох розділів. У першій розглянуті організаційно-правові основи функціонування підприємства. У другому розділі проаналізовані та визначені основні фінансово-економічні показники діяльності підприємства. У третьому розділі зроблений факторний аналіз обсягу реалізації продукції та визначені невикористані можливості щодо збільшення обсягу реалізації продукції.

1. Організаційно-правові основи функціонування підприємства

1.1. Визначення юридичного статусу підприємства

Полтавське обласне комунальне виробничо-комерційне підприємство "Полтавапаливо", надалі Підприємство, засноване на майні спільної (комунальної) власності територіальних громад сіл, селищ і міст Полтавської області і передане в управління Головному управлінню промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації.

Засновник Підприємства - Полтавська обласна рада.

Власник Підприємства - територіальні громади сіл, селищ і міст Полтавської області.

Підприємство - підзвітне та підконтрольне Полтавській обласній раді.

Підприємство - підпорядковане та підзвітне Головному управлінню промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації.

Полтавське обласне комунальне виробничо-комерційне підприємство "Полтавапаливо" є правонаступником Полтавської обласної виробничо-комерційної фірми "Полтавапаливо".

Підприємство - самостійно господарюючий статутний суб'єкт, є юридичною особою і здійснює виробничу та комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку.

Підприємство має самостійний баланс, розрахунковий рахунок та інші рахунки в установах банків, фірмові бланки, круглу печатку та кутовий штамп зі своїм найменуванням.

Підприємство не має в своєму складі інших юридичних осіб.

До складу Підприємства на правах структурних підрозділів входять паливні склади-магазини, які знаходяться на території області, мають односторонні спецсудні рахунки у банках районів області, проводять розрахункові операції за відпущене паливо із споживачами районів, мають просту круглу печатку із найменуванням паливного складу. Склади-магазини діють на підставі Положень, які розробляються і затверджуються Підприємством.