Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криптографія.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать
  1. Шифр магічних квадратів

Шифр Кардано

Одним із способів ведення секретного листування є, так званий спосіб «грати». Його придумав Джироламо Кардано, відомий римський математик.

Бажаючі вести таємне листування за цим способом готують грати, тобто паперовий квадрат з прорізаними віконцями. Віконечка розміщені не довільно, а в певному порядку, який стане ясний з подальшого.

Наклавши грати на листок паперу, ми пишемо повідомлення букву за буквою в віконечках решітки. Так як віконець 16, то спочатку поміщається тільки частина записки. Знявши грати, ми побачимо запис, представлену на малюнку. Тут нічого засекреченого поки немає. Але це тільки почала; записка в такому вигляді не залишиться. Повертаємо грати за годинниковою стрілкою на чверть обороту. При новому положенні решітки всі раніше написані літери закриваються, а віконечках з'являється чистий папір. У них пишуть наступні 16 букв секретного повідомлення. Якщо тепер прибрати грати, отримаємо запис, показану на рисунку: Такий запис не зрозуміє не тільки стороння людина, а й сам писав, якщо забуде текст свого повідомлення.

л

ё

д

т

р

о

н

у

л

с

я

к

о

м

а

н

л

д

ё

о

д

в

т

а

р

т

о

ь

н

п

у

а

р

л

а

с

д

я

о

к

м

о

б

м

у

д

а

н

Таким чином квадрат повертають ще два рази, знову записуючи в віконечка по 16 наступних букв. В результаті літери тексту перемішуються. Якщо залишаються порожні клітини, то в них записуються літери російського алфавіту, для того, щоб в записці не залишалося пропусків. Нарешті, після останнього повороту решітки, виходить лист такого вигляду:
Спробуйте в нього що-небудь розібрати! Нехай записка потрапить в руки противнику, здогадатися про її зміст він не зможе. Прочитати її в стані тільки адресат, у якого є точно така ж решітка, як і у відправника.
Адресат накладе свою грати на текст, звернувши її цифрою 1 вгору, і випише ті букви, які з'являться в віконечках. Це будуть перші 16 букв повідомлення. Після чотирьох поворотів записка буде прочитана.

у

л

д

ё

я

о

д

н

ы

г

б

в

т

р

о

а

р

т

о

у

ч

ь

н

з

п

к

и

у

а

а

т

р

х

л

а

а

е

с

д

б

я

а

в

о

к

п

г

е

д

м

о

л

е

б

м

у

д

ь

ж

а

с

з

и

н


Шифр атбаш

Атба́ш — простий шифр підстановки для івриту. Даним алгоритмом зашифровано частину біблійних текстів.

Правило шифрування полягає у заміні i-тої літери алфавиту літерою з номером n − i + 1, де n — кількість літер в алфавіті. Таким чином, перша буква алфавіту замінюється останньою, друга - передостанньою і так далі. Приклад для латинського алфавіту виглядає так:

Вхідний текст: abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Зашифрований текст: ZYXWVUTSRQPONMLKJIHGFEDCBA

Застосування алгоритму до українського алфавіту:

Вхідний текст: а б в г ґ д е є ж з и і ї й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ь ю я

Зашифрований текст: я ю ь щ ш ч ц х ф у т с р п о н м л к й ї і и з ж є е д ґ г в б а

Походження слова «Атбаш» пояснюється принципом заміни літер. Слово אתבש складено з літер «Алеф», «Тав», «Бет» та «Шин», тобто першої та останньої, другої та передостанньої літер давньосемітського алфавіту.