Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заняття 07.03.12.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Що таке дебати?

Це:

1) Міжнародний молодіжний (шкільний та студентський) рух, який використовує рольові ігри як освітні технології. Завдання руху – розвиток комунікативних навичок учасників, формування критичного мислення і культури парламентаризму, набуття практики публічних виступів дискусійному форматі.

2) Це гра, що містить в собі схему обговорення законопроекту в парламенті. В обговоренні беруть участь дві команди, що відстоюють протилежні точки зору. У дебатах перемагає той, чия позиція більш аргументована, чия мова більш логічний, переконлива, коректна. Так що ви зможете сміливо називатися прем'єр-міністром чи лідером опозиції.

3) Це форма соціальної активності молоді. Клуб дебатів залучає студентів та старшокласників до обговорення актуальних проблем, вчить їх висловлювати власну думку, доносити її до інших і розуміти протилежну точку зору.

Як бачите, ви зможете провести час серед соціально активної молоді з максимальною користю: дозвілля стане не тільки розвагою, але і навчанням, напевно, найбільш важливим для сучасної людини якостей – логічному мисленню, вмінню спілкуватися, ділитися своїми думками «не на лавці», а на публіці.

Фактично – дебати є спробою оформити власну думку, зробити її переконливою завдяки чітко вибудованій системі аргументів.

Дебати носять звання не просто гри та спорів з актуальної для суспільства теми, а мають ознаки механізму, що базується на своїх правилах та принципах, оскільки мова йде про життєві цінності в пошуку соціально-політичного ідеалу організації життя.

Три формальні принципи дебатної гри:

1) Навчання важливіші за перемогу. Дебати організовані таким чином, щоб допомогти вам отримати знання та вміння, необхідні для вашого успіху в сучасному демократичному суспільстві. Спочатку вони були задумані як вид діяльності, який збагачує вашу освіту і одночасно доставляє вам задоволення. Згідно з цим принципом, перше призначення дебатів – навчання. Іншими словами, навчання має більше значення, ніж перемога. Якщо Ви берете участь у дебатах тільки для того, щоб виграти, то ви поставили собі неправильну мету. Але можна переслідувати обидві мети, спортивний інтерес не завадить і тут.

2) Чесність. Чесність – стрижень (хребет) дебатів. Ми завжди хочемо знати правду і, найчастіше, наша позиція залежить від домінування якоїсь групи аргументів і не повної інформації про наявність інших фактів. Визнати, що ти не все знаєш – вже перемога над собою, використовувати справжні факти - обов'язок усіх дебатерів. Істина та історія. Взаємозв’язок в системі пізнання як філософської категорії.

3) Повага до опонента. Дебати не стосуються особи учасників. Не можна принижувати людину за те, що він з вами не згоден. Дебати стосуються ідей і їх зіткнення, а також того, які ідеї корисні людству. А в зіткненні ідей єдиним прийнятною зброєю можуть бути тільки обґрунтовані аргументи. Іншими словами, ви повинні «нападати» на аргументи, міркування та свідоцтва – але не на опонента.

Кожен може знайти симпатичний йому формат дебатів. Їх теж налічується кілька: Парламентські дебати (Американський формат), Парламентські дебати (Британська формат), Політичні дебати, Програма дебатів Карла Поппера, Модель Організації Об'єднаних Націй, Менеджер-формат, Відкриті дебати. Більшість дебатів в Росії проходять в російській форматі.

Дуже важливим показником ефективності технології є показник того, наскільки можливо цю технологію застосовувати не за прямим призначенням, не цілком, а для створення нового продукту, який ґрунтується навіть не на змісті, а на фундаменті – на принципах, на ідеї. Так учасники руху дебатів представляють думки молодого покоління в Молодіжних парламентах міст, доносячи його до людей «високого польоту». Дебати здатні показати, чому суперечка за правилами призведе до результату, і якими мають бути правила, щоб результат цей був.

Студентські клуби в сотнях університетів світу: Оксфорд, Прінстон, Гарвард, Сорбонна та інші. У Росії – МДУ, Вища Школа Економіки, Санкт-Петербурзький ДУ, Самарський ДУ, Нижегородський ДУ, Новосибірський ДУ та інші. В Україні функціонує МГО «Дебатна Академія» (м. Київ), яка має відділення в багатьох містах країни.

Дебати мають право на розвиток і в шкільному молодіжному середовищі оскільки розвивають серед старшокласників вміння та надають знання, які згодяться під час визначення індивідуального шляху кожної особистості в пошуках успішного життя.

Отже, що таке дебати (як структурна гра)?

  • Інтерактивна освітня методика;

  • Навчання демократичних процедур та толерантності;

  • Підготовка учасників програми до публічної діяльності;

  • Форма позакласної організації молоді;

  • Рольові інтелектуальні змагання;

  • Риторична гра;

  • Засіб соціалізації молоді;

  • Метод безконфліктного розв’язання проблем;

  • Навчальна програма поглибленого пізнання світу;

  • Спосіб розширення світогляду;

  • Форма комунікації молоді;

Дебатні формати:

  • Британський формат парламентських дебатів;

  • Американський формат парламентських дебатів;

  • Дебати Лінкольна-Дагласа;

  • Дебати Теда Тернера;

  • Дебати Карла Поппера;

  • Дебати On-line;

  • Фан-дебати;

  • Юридичні дебати;

Принципи дебатування:

  • Демократичність;

  • Чесність;

  • Рівність можливостей;

  • Критика ідеї, а не автора;

  • Повага до опонентів;

  • Толерантність;

  • Критичність мислення;

  • Імпровізаційний характер;

  • Участь заради навчання та досвіду спілкування;

Що дають дебати?

  • Цікаве спілкування;

  • Вміння приймати рішення;

  • Вміння аналізувати та синтезувати;

  • Розвиток невербальних засобів переконання (міміка, жести, поза тощо);

  • Романтика турнірів та змагань;

  • Вдосконалення професійних навичок;

  • Розвиток самостійного мислення;

  • Вміння критично мислити;

  • Вміння бути переконливим;

  • Творчий підхід до вирішення проблем (креативність);

  • Нові знайомства;

  • Вміння «говорити гарно» (риторичне мистецтво);

Ще раз: що таке дебати? І чому вони стають все більш і більш популярні в сучасному світі?

  Давайте спробуємо дати відповідь на це оманливо просте запитання. В першу чергу, терміном «дебати» (від французького слова «debat» - дискусія) називають чітко структурований організований публічний обмін думками між двома сторонами з актуальної теми. Метою такої дискусії є переконання в своїй правоті третьої сторони, а не одне одного. Тому вербальні і невербальні засоби використовуються учасниками дебатів виключно для формування у слухачів позитивного враження від власної позиції.

Як бачимо з визначення, ціллю дебатів не є переконати суперника в своїй правоті чи визначення спільної точки зору. 

Тепер давайте спробуємо з'ясувати, чому дебати такі популярні серед студентів, школярів. З першого погляду, складно дати однозначну відповідь. На сьогоднішній день існує величезне різноманіття дебатних клубів, організацій, громад, ліг, федерацій тощо. Кожна з них має свої специфічні правила, канони, теми для обговорення, форму проведення. Вступ до такого клуб може надати студентам можливість спілкування з однолітками, обміну думками та точками зору. Однак залишається відкритим питання чому саме дебатні клуби, а не клуби любителів образотворчого мистецтва, художників, мандрівників, психологів, стають все більш і більш популярними в наші дні. 

Відповідь дуже проста і очевидна. Ми всі живемо в XXI столітті – в епосі швидкого технологічного та  економічного росту, постійно змінних умов функціонування, і тому вміння швидко лаконічно презентувати свої думки, адаптуватись до нестійких умов є надзвичайно важливим. Саме цим навичкам і вмінням навчають дебатні клуби, організації та змагання. Тому, незалежно від твоїх інтересів, професії та вподобань, навики дискутування й переконання у власній правоті стануть в нагоді кожному та допоможуть тобі досягнути значних успіхів у наш непростий, але водночас дуже цікавий час.

Давайте більш детально розглянемо звідки прийшли до нас дебати. Однією з найстаріших форм публічних дискусій є політичні дебати античної Греції, які використовувались в якості демократичного методу обговорення законів. Сучасні політичні дебати беруть початок від дебатів у британському парламенті, що веде свою історію з 1265 р. [Wikipedia].

Дебати у формі гри та студентських змагань з'явились лише в середині ХХ століття і звичайно одним з основоположників такого виду змагань був Гарвардський університет, який організував в 1953 році Harvard Model United Nations.

На сьогоднішній день існує величезна кількість різноманітних міжнародних ліг, що проводять щорічні змагання серед найкращих студентських команд: National Forensic League, International Public Debate Association, International Public Debate Association, World Individual Debating and Public Speaking Championships, World Universities Debating Championship.

Тепер давайте коротко розберемось як виглядає типовий диспут на таких змаганнях і скільки людей приймає в ньому участь.

У будь-якому турі дебатів беруть участь 2 команди, які складаються з 2-4 людей.

Командам надається для обговорення проблема у стверджувальній формі (інтерпретація).  Одна команда бере на себе завдання підтвердити справедливість та істинність твердження, тоді як інша – докладає усіх зусиль для повного й абсолютного спростування цього твердження.

Фактично: одна команда грає роль адвоката твердження, інша – прокурора.

Кожна з команд почергово презентують свої аргументи і намагаються спростувати аргументи викладені суперниками за допомогою влучних контраргументів. Тривалість виступів, форма подання аргументів та кількість учасників змінюється залежно від правил того чи іншого змагання. Однак, в загальному, тривалість виступу складає від 3 до 6 хвилин. Інколи командам надається окремо час на висловлення контраргументу, а тоді вже для презентації власного аргументу. Інколи гра містить 10-15 хвилинний етап взаємних відповідей та запитань між командами. Дебатна гра може завершитись виступом капітанів, які узагальнюють всі представлені аргументи та намагаються переконати суддів у своїй правоті.

Ось ми коротко описали що таке дебати і «з чим їх їдять». Якщо Вас це зацікавило, і ви завжди хотіли спробувати свої сили у регульованих публічних інтелектуальних диспутах, а не лише у емоційних, інколи трішки нетверезих, сварках, тоді запрошуємо Вас до «Debate club», в якому з Вами поділяться власним досвідом участі у таких змаганнях та розкажуть про деякі секрети успішного публічного виступу та переконання інших людей у власній правоті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]