Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ КД ІІ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

2. Основні розділи портфелю замовлень

У ринковій економіці портфель замовлень формує відділ маркетингу підприємства самостійно. Як правило, портфель замов­лень складається із трьох розділів:

  1. поточних замовлень, що забезпечують ритмічну роботу підпри­ємства в даний період;

  2. середньострокових замовлень на 1-2 роки;

  3. перспективних замовлень, близько двох років.

Будь-який “портфель” підприємства не може бути сформований раз і назавжди. Зміни в попиті зумовлюють необхідність змін у продукції, що її виготовляє підприємство, а це, в свою чергу, потребує змін у виробничому процесі. Якщо ринок формулює вимоги до продукції, яку має випускати підприємство, щоб забезпечити її збут, виробництво виступає тим фактором, який характеризує можливості більшого чи меншого рівня задоволення цих вимог.

3. Роль ринкових досліджень під час складання виробничої програми

Робота по організації збуту розпочинається з проведення ринкових досліджень, у результаті яких:

  • виявляються потреби ринку;

  • потенційні клієнти інформуються про товари та послуги, що мо­жуть задовольнити їх потреби;

  • визначаються ціни на продукцію та прогнозуються власні ціни.

При виявленні потреб ринку необхідно скласти уявлення про загаль­ний попит на ринку.

Постійне дослідження ринку необхідно проводити маркетинговим службам усіх підприємств. Обсяги збуту продукції широкого вжитку плануються на основі договорів, що укладаються між виробником і спо­живачами, та інших замовлень. Планування збуту продукції промисло­вого призначення, життєвий цикл яких більш тривалий, має свої особли­вості через те, що менше значення має чутливість до ринку.

План збуту такої продукції розробляється на основі державного замовлення і контракту, портфеля інших замовлень, договорів, які укла­даються між виробниками і споживачами. При плануванні збуту цієї продукції необхідно враховувати, у які роки (періоди) життєвого циклу товару буде вироблятися та реалізовуватись така продукція.

4. Завдання служби маркетингу на підприємстві

Служба маркетингу на підприємствіспеціальний підрозділ, основними завданнями якого є:

  • комплексне вивчення ринків і перспектив їх розвитку, виявлен­ня незадоволених потреб у товарах і послугах, пристосування ви­робництва до вимог споживачів;

  • вивчення діяльності конкурентів, стратегії і тактики їх впливу на покупців (реклами, цінової політики, інших методів конкурент­ної боротьби), формування попиту і стимулювання збуту, плану­вання і здійснення збутових операцій, забезпечення умов для стійкої реалізації товару;

  • ринкова організація виробництва, нау­ково-дослідних і проектно-конструкторських робіт.

  • формування попиту — дії підприємства, метою яких є повна інформованість потенційних покупців про товар, його особливості, технічний рівень, економічні параметри, ціни, додаткові послуги, які надаються при придбанні товару, про сервіс, а також про фінансову надійність самої фірми-продавця, її репутацію.

Керівники служби маркетингу та його співробітники повинні вміти вибирати вигідні ринки, аналізувати ринкову ситуацію, готувати реко­мендації щодо випуску нових товарів і давати прогнози ринків, розроб­ляти стратегію, тактику і програму маркетингу, виробляти основні вимо­ги до товару, його асортименту, визначати цінову і збутову політику підприємства і контролювати їх здійснення.