Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Характеристика загальних засад конституційного...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

3. Вибори, виборча система і виборче право України.

Термін «вибори» означає процес, у результаті якого певна спільність людей, почасти організована у політичне об'єднання, шляхом голосування формує державний орган чи заповнює вакантну виборну посаду. Утворені в результаті виборів органи або обрані посадові особи набувають права під час виконання своїх функцій виступати від імені певної спільноти людей і наділяються повноваженнями приймати загальнообов'язкові рішення.

За допомогою виборів формується значна частина органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Інакше кажучи, саме завдяки виборам, що є формою безпосереднього народовладдя, одержують можливість функціонувати на законних підставах органи представницької демократії.

Виборча система - це визначений законом порядок формування виборних органів держави.

Система правових норм, що врегульовують ці відносини, утворює такий інститут конституційного права, як виборче право.

Виборча система охоплює два аспекти проблем, пов'язаних з формуванням виборних органів:

§ визначає принципи виборчого права, тобто умови участі громадян у виборах;

§ визначає порядок організації і проведення виборів (виборчий процес) і відкликання обраних осіб.

У ст.71 Конституції України закріплено положення про те, що вибори до органів державної влади та органів місцевого самоврядування є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Принцип загальності виборів в Україні означає, що всі її громадяни, які на день виборів досягли 18 років, мають право голосу. Цього права позбавляються лише ті, кого у судовому порядку визнано недієздатними.

Пряме виборче право означає, що громадяни, беручи участь у виборах, віддають свої голоси безпосередньо «за» чи «проти» кандидата на виборну посаду будь-якого рівня - від члена органу місцевого самоврядування до депутата Верховної Ради чи Президента України. Таким чином, пряме виборче право забезпечує остаточність вирішення питання про зайняття виборної посади.

Конституційним принципом виборів в Україні є таємність голосування, яка передбачає недопущення будь-якого нагляду і контролю за волевиявленням виборців.

Рівність виборчого права - це наявність у виборців однакової кількості голосів. За сучасних умов вона означає реалізацію принципу: "Один виборець - один голос".

Оскільки виборчий процес може мати певні відмінності, то згідно з ними розрізняють мажоритарну, пропорційну і змішану виборчі системи.

Мажоритарна виборча система передбачає необхідність змагання за місце у виборному органі персонально кожного з кандидатів, оскільки кількість місць у цьому органі визначає і кількість виборчих округів, які формуються приблизно з однаковою кількістю виборців, від кожного з яких повинен бути обраьгий лише один депутат (одномандатні виборчі округи) і виборці якіх мають право лише одного голосу. При цьому депутатом стає той кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів виборців і таким чином стає представником і певної території, і певної групи виборців.

Пропорційна виборча система передбачає необхідність змагання за отримання місць у виборному органі громадських об'єднань (партій, громадських організацій, їх блоків), оскільки ці місця розподіляються між ними пропорційно сумі голосів, набраних кожним з них на виборах.

Вибори за пропорційної системи проводяться або в одному загальнодержавному окрузі, або у багатомандатних округах.

Змішана виборча система поєднує принципи і мажоритарної, і пропорційної виборчих систем. За таких умов половина парламенту обирається за мажоритарною, а половина - за пропорційною системою.