Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

5.6. Медичне страхування громадян, які від’їжджають за кордон

Асистанс - компанії представляють собою організації з надання допомоги, які співпрацюють зі страховими компаніями з питань обслуговування громадян інших країн, які перебувають за кордоном у відрядженні або як туристи. Основна мета діяльності асистансу – надання медичної і технічної допомоги застрахованим особам. Оплату послуг асистанс компаній здійснюють страхові компанії, які видавали страховий поліс, що передбачає одночасне страхування від нещасних випадків і медичне страхування та послуги, які виходять за межі особистого (до полісу може входити юридична допомога і допомога по технічному обслуговуванню автотранспорту, який попав в аварію).

Основний зміст даного виду страхування представляє компенсація медичних витрат, які можуть виникнути в закордонній подорожі внаслідок раптового захворювання або нещасного випадку. Відмінністю від звичайного страхування є територіальна дія полісу. Дія полісу поширюється на закордонні держави, а не поширюється на країну постійного проживання застрахованого.

Поліс медичного страхування «асистанс» гарантує за кордоном не тільки медичну допомогу з відшкодуванням витрат на госпіталізацію та лікування, а й повернення на батьківщину хворого чи загиблого та осіб, що його супроводжують [22].

Відмінність страхування «асистанс» від інших видів страхування полягає в тому, що більшість інших видів ризикового страхування передбачає відшкодування збитків застрахованій особі, а страхування «асистанс» передбачає надання послуги у вигляді негайної допомоги.

Прийнявши виклик застрахованого, вони зобов'язані (за необхідністю) доставити його у відповідний лікувальний заклад, передати кваліфікованому медичному персоналу і контролювати процес надання допомоги.

Якщо із застрахованим туристом трапилося нещастя, йому треба лише зателефонувати до асистанс-компанії. Телефони компаній працюють цілодобово, усі дзвінки реєструються і записуються на плівку, тому відмова у допомозі обов’язково несе за собою відповідальність компанії.

Усі компанії, які працюють за системою «асистанс» мають розгалужену систему постачальників відповідних послуг (медичних, технічних, юридичних) в країнах дії полісу. «Асистанс – компанії» укладають договір зі страховиками різних країн і виставляють їм рахунки за надані страхові послуги.

4 грудня 1998 року КМУ прийняв постанову «Про створення мережі закладів з організації надання медичної допомоги “Асистанс-Україна». 13 січня 1999 року КМУ видав Постанову «Про вдосконалення порядку надання медичної допомоги іноземним громадянам, які тимчасово перебувають на території України». Ця постанова була спрямована на забезпечення страхового захисту іноземних громадян та осіб без громадянства, які потребують екстреної медичної допомоги. За змістом постанови громадяни можуть під час оформлення в’їздних віз або при перетині державного кордону України укласти відповідний договір з державною компанією «Укрінмедстрах». Але коштів на створення розгалуженої асистанс-служби з бюджету не було виділено. Тому положення постанови в повній мірі не виконувалися. В 2004 році державна компанія «Укрінмедстрах» була продана російській страховій групі «РЕСО-гарантія» (зараз компанія має назву ПРОСТО страхування і продовжує спеціалізуватися на медичному страхуванні).

Кількість «асистанс – компаній» в Європі і світі є достатньо обмеженою і вони є надзвичайно потужними у фінансовому плані, оскільки утримувати мережу представництв в багатьох країнах світу достатньо дорого. Лідерами ринку є наступні компанії СОRІS, Europe Assistance, Gesa Assistance [22].

Ряд українських страховиків активно створює власні мережі асистансу.

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

Асистанс - перелік послуг (у рамках договору страхування), які надаються в потрібний момент через медичну, технічну і фінансову допомогу здебільшого туристам у закордонних поїздках (у разі хвороби, нещасного випадку).

Безперервне страхування здоров’я - поліклінічне обслуговування застрахованого (включаючи й аптечне), стаціонарне обслуговування, послуги невідкладної медичної допомоги, а також стоматологічну допомогу. Воно проводиться на випадок захворювання, яке триває не менш як два тижні.

Медичне страхування - вид особистого страхування на випадок втрати здоров’я від хвороби або внаслідок нещасного випадку. Застосовується з метою нагромадження й ефективного використання коштів, потрібних для покриття витрат на медичне обслуговування страхувальників.

Медичні установи - установи, які мають ліцензію на право надання медичної допомоги і послуг згідно з програмами обов’язкового (добровільного) медичного страхування (лікувально-профілактичні установи, науково-дослідні інститути, інші установи).

Об’єкт медичного страхування - життя і здоров’я громадян.

втручання), задоволеність пацієнта медичним обслуговуванням.

Спеціалізовані страхові поліси - полісі, які дають змогу скористатися медичними послугами лікарів із вузьких спеціалізацій або брати під страховий захист лише певний стан здоров’я (вагітність, пологи, інфікування вірусом СНІД і т. ін.).

Страхова медицина - форма медичного обслуговування населення з фінансуванням витрат на основі медичного страхування.

Страхування здоров’я на випадок хвороби - страхування медичних витрат на випадок конкретної хвороби, яка зазначається в договорі страхування.

Універсальний поліс медичного страхування - поліс, який як страхові перед­бачає ті випадки (стан здоров’я), медична допомога при яких не потребує спеціального лікування або консультацій лікарів вузьких спеціальностей.

Якість медичної допомоги - виконання медичним персоналом професійних функцій, ефективне використання ресурсів, ступінь ризику для застрахованих.

? Запитання для РОЗДУМУ, самоперевірки

  1. В чому полягає соціальне значення медичного страхування?

  2. Чим відрізняється безперервне страхування здоров’я від страхування здоров’я на випадок хвороби?

  3. Які програми медичного страхування надаються в рамках безперервного страхування здоров’я?

  4. Які дії необхідно провести застрахованій особі, якщо стався страховий випадок, а поблизу не має лікарняних закладів з якими у страховика укладено договір про обслуговування?

5. Що представляє собою медичне страхування, яке здійснюється за допомогою асистанс - компаній?

6. Які переваги та недоліки має обов’язкове медичне страхування?

7. Які труднощі виникають щодо впровадження медичного страхування в Україні? Які існують шляхи вирішення цих проблем?

ТЕСТИ

1. Що таке «асистанс»:

а) комплексна допомога при обслуговувані клієнтів страхових компаній;

б) допомога при оформленні страхового полісу;

в) допомога страхової компанії у здійсненні відшкодування, яка діє лише за межами даної країни;

г) послуга, яка надається спадкоємцям лише у разі смерті застрахованого;

д) послуга, яка діє лише при страхуванні туристів.

2. Соціальне значення медичного страхування полягає в :

а) в активізації розвитку страхового ринку України;

б) в збільшенні надходжень страхових премій і зростанні прибутків страховиків;

в) в забезпеченні більшої доступності, якості і повноти щодо задоволення різноманітних потреб населення в наданні медичних послуг;

г) усі відповіді правильні;

д) немає правильної відповіді.

3. Які програми містить в собі безперервне страхування здоровя:

а) поліклінічне, стоматологічне обслуговування;

б) поліклінічне, стоматологічне, санаторне обслуговування;

в) стаціонарне, стоматологічне, санаторне обслуговування;

г) стаціонарне, стоматологічне, поліклінічне, санаторне обслуговування, швидка допомога;

д) стаціонарне, стоматологічне, поліклінічне обслуговування, швидка допомога.

4. Що містить програма додаткової медичної допомоги при безперервному страхуванні здоровя:

а) страхування на випадок захворювання СНІДом;

б) продовження лікування застрахованої особи, яке було розпочате за кордоном, в Україні (по факту нещасних випадків, загострення хронічних хвороб, інфекційних хвороб отриманих за кордоном тощо)

в) страхування на випадок захворювання СНІДом і туберкульозом;

г) усі відповіді правильні;

д) додаткове покриття у випадку втрати здоров’я через нещасний випадок.