Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_po_utrimannyu_plani.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
281.1 Кб
Скачать

1.4.2. Розділення транспортних потоків

Розділення транспортних потоків на однорідні групи транспортних засобів як один з методів організації дорожнього руху має за мету покращення умов руху за рахунок суттєвого зменшення імовірності виникнення конфліктів між окремими типами транспортних засобів.

При розділенні транспортних потоків за походженням і призначенням враховують наступні їх види:

- потоки, транзитні по відношенню до даного району чи населеного пункту (неперерваний транзит);

потоки з інших транзитних районів, які поглинаються в даному районі (вхідний перерваний транзит);

потоки, що виникають в даному транспортному районі і призначені для іншого району чи міста (вихідний перерваний транзит);

потоки, що виникають і закінчуються в даному транспортному районі чи місті (внутрішньорайонний чи міський рух).

Для організації неперерваного транзиту доцільно використовувати об'їзні (кільцеві) дороги. При їх відсутності для транзитного руху виділяють придатні для цієї цілі малозавантажені ділянки дорожньої мережі, розробляють схеми неперерваного і перерваного транзитів з розділенням транспортних потоків за призначенням шляхом встановлення знаків і розмітки доріг (вулиць), відібраних для обслуговування транзитів.

Розділення потоків за видами дозволяє суттєво знижувати число ДТП і транспортні затримки, а також сприяє більш раціональному використанню дорожньої мережі різними транспортними засобами і пішоходами. За видами потоки розділяють шляхом установки знаків, що забороняють певний вид руху (велосипедистів, тракторів, важких вантажівок, сільськогосподарської та іншої техніки) по дорогах загального користування, і світлофорів на перетинах; шляхом влаштування для пішоходів підземних і наземних переходів (у тому числі типу "зебра"), пішохідних світлофорних переходів, пішохідних доріжок і тротуарів; шляхом пропуску ненормативних вантажів, а по можливості і організованих колон в найменш напружений для руху час доби.

Розділення потоків за рівнями здійснюють шляхом будівництва пересічень з автомобільними дорогами і залізницями в різних рівнях, влаштування надземних і підземних пішохідних переходів.

Розділення потоків за напрямками є ефективним заходом організації руху, оскільки дозволяє упорядковувати транспортні потоки і виділяти для кожного напрямку руху окремі смуги. З цією метою будують окремі проїзні частини для руху в різних напрямках або наносять суцільні лінії розмітки, влаштовують напрямні острівці, каналізовані перетини в одному рівні і т. ін.

Розділення транспортних потоків за швидкостями - дуже ефективний захід для підвищення зручностей і безпеки руху, головним чином у зв'язку зі зменшенням числа обгонів, які завжди створюють конфліктні ситуації. З цією метою на експлуатованих дорогах влаштовують додаткові смуги для більш тихохідних автомобілів на підйомах, поширюють проїзну частину, влаштовують смуги руху розгону і гальмування на перетинах і примиканнях доріг та біля автобусних зупинок, обмежують верхню, нижню або і ту і іншу межу швидкостей на окремих смугах руху, забороняють проїзд тихохідних транспортних засобів на окремих дорогах і їх перегонах.

Розділення транспортних засобів, що рухаються, від тих, що стоять, здійснюють шляхом : влаштування укріпленої смуги узбіччя для стоянок і відділення її розміткою; будівництва спеціальних придорожніх майданчиків відстою; влаштування зупиночних майданчиків біля автобусних зупинок, пунктів харчування, торгівельних об'єктів і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]