Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_po_utrimannyu_plani.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
281.1 Кб
Скачать

Розділ іі ремонт автомобільних доріг і аеродромів

Тема 2.1. Організація і планування робіт по утриманню і ремонту автомобільних доріг і аеродромів

Мета: Розглянути основні принципи організації і планування робіт по утриманню і ремонту автомобільних доріг і аеродромів.

Актуальність: Планування робіт по утриманню і ремонту автомобільних доріг і аеродромів є важливою складовою роботи дорожньої і аеродромної служби, на основі якої базується розрахунок річного бюджету організації.

Міжпредметна інтеграція: Будівництво автомобільних доріг та аеродромів, дорожньо-будівельні матеріали, організація будівництва автомобільних доріг та аеродромів.

План

2.1.1. Класифікація робіт з ремонтів та утримання автомобільних доріг і аеродромів

2.1.2. Основні принципи технології та організації робіт з ремонтів та утримання доріг та аеродромів

Після вивчення теми студенти повинні знати:

  1. класифікацію робіт з ремонтів та утримання автомобільних доріг і аеродромів;

  2. основні принципи технології та організації робіт з ремонтів та утримання доріг та аеродромів;

  3. основні принципи планування ремонтів.

Ключові терміни і поняття: Організація робіт, планування ремонтів.

Самостійна робота: Система заходів з ремонтів та утримання автомобільних доріг та аеродромів. План проведення ремонтних робіт.

Література:

  1. Експлуатація автомобільних доріг : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл., які навчаються за напрямом підготов. «Буд.-во» / С.С. Кизима. — К. : НТУ, 2009. - 272 с.

  2. Сиденко В.М., Михович СИ. Эксплуатация автомобильных дорог. - М: Транспорт, 1976. -287с.

  3. Васильев А.П., Сиденко В.М. Эксплуатация автомобильных дорог и организация дорожного движения. - М.: Транспорт, 1990 -304с.

  4. Кизима С.С. Основи експлуатації автомобільних доріг. К.: МОНУ/НТУ, 2002. - 232с.

  5. Гончаренко Ф.П., Прусенко Є.Д., Скорченко В.Ф. Експлуатаційне утримання та ремонт автомобільних доріг за складних погодних та екологічних умов. - К.: ВІПОЛ, 1999. - 263с.

  6. Класифікація робіт з ремонтів автомобільних доріг загального користування . ВБН Г. 1 - 218 - 182: 2006/Укравтодор. - 11с.

  7. Класифікація робіт з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування. ВБН Г. 1-218-530: 2006/ Укравтодор. -9 с.

2.1.1. Класифікація робіт з ремонтів та утримання автомобільних доріг і аеродромів

Транспортно-експлуатаційний стан автомобільних доріг у процесі їх експлуатації регулюється системою дорожньо-експлуатаційних робіт, регламентованою діючими Відомчими Будівельними Нормами (ВБН) [22 і 23]. Згідно з ними, ця система включає три взаємоув'язані між собою основні групи робіт - капітальний ремонт, поточний ремонт і утримання доріг. При цьому група робіт з поточного ремонту в свою чергу об'єднує дві підгрупи - поточний відновлювальний ремонт і поточний підтримуючий ремонт доріг, а група робіт з утримання доріг, з огляду на досить виражений сезонний характер останнього, підрозділяється на підгрупи робіт з літнього, осіннього, зимового і весняного утримання.

За кінцевою метою дорожньо-експлуатаційні роботи розділяють на ремонтно-відновлювальні і ремонтно-експлуатаційні. Перші мають за мету періодичне відновлення транспортно-експлуатаційного стану доріг, другі -спрямовані на постійне підтримання цього стану у процесі експлуатації доріг. До ремонтно-відновлювальних робіт відносять капітальний і поточний відновлювальний ремонти, до ремонтно-експлуатаційних -поточний підтримуючий ремонт і утримання доріг.

Таким чином, у відповідності з діючими ВБН [22, 23], існуюча система дорожньо-експлуатаційних робіт характеризується структурною схемою, наведеною на рис. 8.1.

Нижче коротко викладені мета та особливості виконання кожної з груп робіт.

Капітальний ремонт дороги включає сукупність робіт, спрямовану на заміну зношених елементів дороги та підвищення міцності одягів до норм, які диктуються існуючим рухом.

Реконструкція доріг не відноситься до цієї групи - це роботи, спрямовані на підвищення категорії дороги. При капітальному ремонті

дозволяється при необхідності поширювати проїзну частину до однієї смуги руху, але категорія дороги при цьому залишаємся попередньою. Також ревізуються всі елементи і споруди автомобільної дороги на предмет їх придатності до нормальної служби і при необхідності відновлюються чи перебудовуються. Капітальний ремонт виконують за спеціально розроблюваними проектами. Основна увага при цьому надається підвищенню міцності одягу. При підсиленні дорожнього одягу приймають до уваги перспективу зростання дорожнього руху на дорозі на період строку служби дорожнього одягу.

Критерієм виникнення необхідності в проведенні капітального ремонту є невідповідність коефіцієнта запасу міцності одягу нормативним вимогам.

Капітальний ремонт проводять періодично - один раз в 8-Ю років, в залежності від типу одягу, по мірі досягнення ним мінімально допустимої величини коефіцієнта запасу міцності.

Поточний відновлювальний ремонт - група робіт, спрямованих на підтримання швидкостей руху на дорозі в межах норм для даної категорії дороги.

Підтримання швидкостей руху здійснюється за рахунок відновлення поточним відновлювальним ремонтом основних транспортно-експлуатаційних показників проїзної частини - рівності, зчіпних якостей, а в окремих випадках - і світлоповертаючої здатності. Таким чином, поточний відновлювальний ремонт спрямований в основному на ремонт покриття, і практично мало впливає на зміну міцності дорожнього одягу.

В якості поточного відновлювального ремонту можуть виступати різні види ремонтів покриття - від відновлення зношеного замикаючого шару до заміни покриття шляхом влаштування по ньому нового шару. Але найбільш розповсюдженим видом робіт при поточному відновлювальному ремонті є влаштування поверхневих обробок - одинарних чи подвійних.

Поточний відновлювальний ремонт є одним із найбільш ефективних дорожньо-ремонтних заходів. Це пояснюється тим, що при відносно невеликій його вартості (в 8-15 разів меншій від вартості капітального ремонту) він забезпечує відновлення основних транспортно-експлуатаційних показників проїзної частини до норм для існуючої категорії дороги. Тому поточний відновлювальний ремонт практично є тим заходом, який дозволяє регулювати ефективність роботи дороги в період її нормальної експлуатації.

Поточний відновлювальний ремонт проводять один раз в 3-7 років в залежності від особливостей і умов роботи одягу. Критеріями визначення необхідності в проведенні поточного відновлювального ремонту є погіршення рівності і зчіпних якостей проїзної частини (одночасно чи окремо) до або нижче встановленої межі допусків на них.

Поточний відновлювальний ремонт може виконуватися як за спеціально розробленими проектами, так і без них. Основними видами поточного відновлювального ремонту є наступні: поверхневі обробки; влаштування тонкого шару асфальтобетону; термопрофілювання проїзної частини з наступним влаштуванням поверхневої обробки; терморегенерація матеріалу бітумовміщуючого покриття; влаштування тонкошарових конструкцій з шламів і подібних до них матеріалів.

Поточний підтримуючий ремонт - це підгрупа робіт, головною метою яких є ліквідація дрібних дефектів, що виникають на дорозі в процесі її експлуатації. Роботи даної підгрупи мають дуже велике значення. По-перше, вони дозволяють вчасно локалізувати чи ліквідувати виникаючі на дорозі руйнування і деформації і тим самим суттєво сприяти як подовженню строків служби дорожніх конструкцій, так і збереженню і

Т, роки

підвищенню ефективності використання дорожньо-ремонтних ресурсів. По-друге, за рахунок вчасної ліквідації дефектів і руйнувань та збереження цілісності дорожніх конструкцій, особливо проїзної частини дороги, ці роботи забезпечують збереження високих швидкостей руху на дорозі і зв'язану з цим високу ефективність роботи рухомого складу.

Поточний підтримуючий ремонт повинен проводитись обов'язково щорічно і на протязі всього року. Він включає в себе значну кількість різнорідних дорожньо-ремонтних робіт, виконання яких необхідне для досягнення вирішуваної ним мети. Роботи з поточного підтримуючого ремонту виконуються без проектів.

Утримання доріг - це підгрупа робіт, метою якої є підтримання доріг і їх конструкцій та елементів в необхідному транспортно-технічному, екологічному та санітарному стані. Роботи з утримання доріг включають велику кількість різнорідних дорожніх робіт, пов'язаних з доглядом за проїзною частиною, земляним полотном, штучними спорудами, елементами підсистем інженерно-транспортного оснащення і інформаційного забезпечення руху, смугою відведення, придорожніми насадженнями та ін. Роботи цієї підгрупи повинні виконуватись не просто на протязі року, а щоденно.

Структура робіт з утримання доріг має чітко виражений сезонний характер. Так, літні роботи спрямовані на забезпечення максимальної ефективності роботи доріг: забезпечується повна справність проїзної частини і обладнання доріг, створюються передумови для нормальної психофізіологічної взаємодії водіїв з дорогою. Осінні роботи мають за мету підготовити дорогу до вводу в зимовий період. Зимові роботи спрямовані на забезпечення виконання дорогою її функцій в умовах зими. Весняні роботи по утриманню доріг спрямовані на нормальне виведення доріг з зимового періоду і попередження руйнувань їх елементів.

Весь наведений комплекс дорожньо-експлуатаційних робіт від капітального ремонту до утримання повинен носити тільки планово-попереджувальний характер. Основна його мета - не допустити виникнення руйнувань на дорозі.

Конкретний склад кожної з підгруп робіт регламентований Відомчими Будівельними Нормами України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]