Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
67-150 (класні).DOC
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
397.31 Кб
Скачать

89. Суть і види економічного відтворення: просте і розширене. Безперервне повторення виробництва отримало назву відтворення.

Для того, щоб виробництво повторювалось, необхідно виробле­ний продукт постійно реалізовувати, тобто доводити до споживача й тим самим давати новий поштовх для виробництва. Розрізняють два види відтворення: просте й розширене.

Просте означає, що виробництво з року в рік повторюється в незмінних масштабах. Це може відбуватися за умов, коли вся створена додаткова вартість буде використовуватися на задоволення особистих потреб товаро­виробника.

Розширене відтворення передбачає, що виробництво з року в рік повторюється у зростаючих масштабах. Це можливо лише за умови, коли частина додаткової вартості буде використовуватися для нагромадження. Отже, розширене відтворення передбачає розподіл додаткової вартості на дві частини: частина відходить в особисте споживання (фонд споживання), а частина йде на додат­кове придбання засобів виробництва та робочої сили (фонд нагромадження)

ФН використовується на додаткове придбання факторів вироб­ництва. Тільки розширене відтворення забезпечує постійне збільшення обсягів виробництва, а цим самим більш повне задоволення зрос­таючих потреб суспільства. Тому просте відтворення не є характе­рним для людського суспільства. Воно може бути лише як окремий епізод, а не як постійно діюча форма суспільного виробництва.

90. Кругообіг доходу, ресурсів і продукту у процесі відтворення. Відтворення всіх елементів економічної системи.

Суспільне виробництво як виробництво на макрорівні (країна, міждержавні економічні об'єднання тощо) є виробництвом для за­доволення людських потреб і знаходиться в постійному русі, про­ходячи такі стадії: власне виробництво, розподіл, обмін і споживан­ня продуктів і послуг. Усі ці чотири стадії суспільного виробництва, по-перше, взаємопов'язані в єдиному процесі і взаємодіють між собою; по-друге, перебувають у постійному економічному кругоо­бігу. Для існування людського суспільства виробництво має постій­но відновлюватись через свої чотири стадії, адже без особистого споживання неможливе існування людей. Для цього потрібні постій­не виробництво, розподіл та обмін продуктів та послуг як особис­того, так і виробничого призначення. Процес суспільного вироб­ництва, взятий не як одноразовий акт, а в постійному повторенні та відновленні, називається суспільним відтворенням.

Для цього процесу необхідне постійне відновлення всіх факто­рів виробництва: робочої сили, засобів виробництва та природних ресурсів, середовища існування.

Відновлення робочої сили пов'язане з відновленням працездат­ності її і у ширшому розумінні з підготовкою замість працівників, які відходять від виробництва, наступної належної зміни. На початку кожного наступного циклу економічного кругообігу слід мати необхідні засоби виробництва. Спрацьовані засоби праці (машини, механізми, технологічні лінії, будівлі, споруди тощо) ма­ють бути замінені на нові чи відремонтовані, а використане пали­во — відновлене. Відтворення не може відбуватися і без відновлен­ня предметів праці (запасів сировини).Складовими процесу відтворення сьогодні стало відтворення природних ресурсів, які використовують у процесі виробництва, та середовище проживання людей у цілому.

Відтворення завжди має суспільний характер, виступає у пев­них суспільних формах. Через це в кожній економічній системі поряд з відтворенням предметів споживання і засобів виробницт­ва, середовища існування здійснюється також відтворення певних економічних виробничих відносин між людьми. Звідси обов'язко­вою складовою процесу відтворення є його суспільний бік як фор­ма існування продуктивних сил.

91.Тіньовий сектор в економічному відтворенні. Масштаби і особливості тіньової економіки в Україні.

Тіньовий сектор в економіці України займає помітне місце. Адже податкова політика нашої держави настільки ще не розроблена в інтересах суб”єктів економічних відносин, що їм просто невигідно “випливати ззовні”. Взагалі тіньовий сектор на Україні займає приблизно 23% частку всієї економіки та помітно впливає як на розвиток малого, так і на розвиток великого бізнесу, банківської системи (маються на увазі комерційні банки), на розвиток всіх галезуй народного господарства.

Хоча офіційно не визнана наявність тіньового сектору в економіці України, він існує і продрвжує укріплюватись.

92. Національне багатство і його структура.

Національне багатство – це сукупність матеріальних благ, нагромаджених суспільством за всю історію, це все матеріальне багатство суспільства.

Структура:

  • матеріальне

  • нематеріальне

Елементи матеріального багатства:

Основний і оборотний капітал; осовний капітал сфери нематеріального виробництва; резерви капітальних благ ( законсервовані запаси основного капіталу); майно домашніх господарств, а також запаси і резерви споживчих благ.

Елементи нематеріального багатства:

Науково-технічний, освітний потенціал; природні ресурси ( залучені до господарського обороту – земля, надра, води, ліси, розвідані корисні копалини).

Національне багатство є одним з найважливіших показників економічної могутності країни, джерелом соціально-економічного прогресу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]