Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до ЛР з ТКМ січ 12.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать
  1. Мета роботи

  • отримати відомості про технологічний процес виготовлення деталей;

  • розробити маршрутно-операційну карту виготовлення болта на токарно-гвинторізному верстаті;

  • виготовити болт згідно ескізу та маршрутно-операційній карті.

  1. Оснащення роботи

        1. Токарно-гвинторізний верстат підвищеної точності 16Е16КП

        2. Патрон токарний трикулачковий самоцентруючий

        3. Ріжучий інструмент: різці токарні (підрізний, прохідний упорний, прохідний відігнутий, відрізний), плашка

        4. Вимірювальний інструмент: штангенциркуль

  1. Послідовність виконання роботи

  1. Ознайомитись з елементами технологічного процесу та з основними технологічними документами

  2. Розробити маршрутно-операційну карту виготовлення болта

  3. За допомогою навчального майстра налагодити токарно-гвинторізний верстат, настроїти його на заданий режим різання і виготовити болт згідно ескізу

  4. Оформити звіт за результатами роботи

Стислі теоретичні відомості

  1. Елементи технологічного процесу

Технологічним процесом називається частина виробничого процесу, пов’язана з послідовною зміною форми, розмірів і якості поверхні заготовки з моменту надходження її в обробку до отримання готової деталі у відповідності з кресленням.

Технологічний процес механічної обробки деталей повинен проектуватися таким чином, щоб за допомогою найбільш раціональних і економічних способів обробки задовольнялись вимоги до деталей (точність обробки і шорсткість поверхонь, взаємне розташування осей і поверхонь і т.д.), що має забезпечити правильну роботу складеної машини.

Розробка технологічного процесу включає рішення наступних основних питань: вибір заготовки, вибір припусків на обробку, вибір порядку і способів обробки поверхонь, вибір типів і розмірів верстатів, пристосувань, ріжучого інструменту, вибір режимів різання, нормативів часу і т.д.

Елементами технологічного процесу при обробці деталей різанням є операції, установи, переходи і проходи.

Операція – викінчена частина технологічного процесу обробки заготовки, що виконується на одному робочому місці (на одному верстаті) безперервно, до початку обробки наступної заготовки.

Установ – частина операції, що виконується при одному закріпленні оброблюваної заготовки.

Перехід викінчена частина операції, що характеризується постійністю поверхні, що оброблюється, ріжучого інструменту і режиму роботи верстата.

Прохід – частина переходу, що здійснюється при одному повному переміщенні інструмента в напрямку подачі; за один прохід знімають один шар матеріалу.

  1. Побудова технологічного процесу

Вихідними даними при розробці технологічного процесу є річна виробнича програма випуску машин.

Технологічний процес виготовлення будь-якої деталі обмежений спеціальними документами, до яких відносять маршрутно-операційні карти. Маршрутно-операційні карти містять в собі послідовне описання всіх операцій та верстатів, на яких вони виконуються, розчленування операцій на установи та переходи з указанням режимів обробки, нормативів часу і даних про оснастку, ріжучий, допоміжний і вимірювальний інструмент.

Маршрутна карта складається з двох частин. В першій частині розміщуються дані про деталь та заготовку, а в другій – описання кожної операції виготовлення деталі в порядку обробки. Описання операції включає в себе наступні строки:

А – дані про операцію (номер цеху, дільниці, робочого місця, номер операції по порядку, код і найменування операції, позначення документа).

Б – дані про обладнання (верстат) (код і марка верстата, ступінь механізації, код професії і т.д.).

О – установ (установи позначаються великими літерами кирилиці; в кожній операції позначення починається з першої літери алфавіту).

О – перехід (переходи позначаються арабськими цифрами, нумерація переходів в межах однієї операції – наскрізна). Кожен новий перехід записують з початку нової строки. Зміст переходу викладають докладно з вказівкою порядкового номера або розміру поверхні, що обробляється. Перехід повинен починатись ключовим словом, що характеризує метод обробки і виражатись дієсловом у наказному відмінку (наприклад, точити, свердлити, фрезерувати і т.д.). Після ключового слова записують найменування оброблюваної поверхні або предметів виробництва (наприклад, поверхню, канавку, отвір, і т.д.).

Р – режим різання (якщо маршрутна карта використовується, як операційна, то після кожного переходу записують строки режимів різання, куди входять:

t глибина різання, мм; sподача, мм/об; Vшвидкість різання, м/хв;

n частота обертів шпинделя, хв-1.

Тоснастка та інструмент. Після всіх строк установів та переходів або після кожного установу чи переходу перелічують оснастку, ріжучий, допоміжний та вимірювальний інструмент, що використовуються в даній операції. Запис кожного інструменту виконують з початку нової строки.