Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 6.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
3.25 Mб
Скачать

Лекція 6

Тема лекції: Якість та естетика освітлення

Мета лекції:

1 Ознайомитися з функціями світло-колірного середовища та як вони можуть впливати на людину.

2 Вивчити основні принципи архітектурного світлотехнічного проектування

3 Ознайомитися з основними критеріями якості освітлення та їх регламентацією в міжнародних нормах.

4 Навчитися підбирати та визначати акцентуючи освітлення.

Література:

  1. О.И. Лесная Декоративно-художественное освещение архитектурной среды. Учебное пособие. – Харьков: ХНАГХ, 2007 – 283 с.

  2. В.Б Уистин Учебник дизайна. Композиция, методика, практика. – М.: АСТ: Астрель, 2009. – 254 с.

Міжпредметний зв’язок: Основи світлотехніки, освітлювальні установки, світлові прилади та технологія їх виготовлення, джерела світла.

План лекції:

  1. Функції світлового середовища по відношенню до людини.

  2. Схема процесу світлотехнічного проектування.

  3. Критерії якості освітлення.

  4. Акцентуюче освітлення.

1 Функції світлового середовища по відношенню до людини

Світло-колірне середовище виконує 3 функції по відношенню до людини: забезпечення гігієни зору, психоемоційну, біологічну.

Функції гігієни – створення сприятливих умов виконання зорової роботи при низькій втомі, що проявляється через інформативність та комфортність світло-колірного середовища.

Інформативність – обізнаність працівника про об’єкти праці (за рахунок необхідних яскравостей об’єкта та фону, яскравісних та колірних контрастів, правильної передачі кольору об’єкта, їх рельєфність і т.д.).

Комфортність, відповідно до норм, пов’язана з забезпеченням високої зорової працездатності при низькій втомі за рахунок обмеження зорового дискомфорту від небажаної нерівномірності розподілу яскравості, а також пульсації світлового потоку, від яскравісної та колірної переадаптації в полі зору.

Психоемоційний вплив світло-колірного середовища проявляється через естетичний вигляд інтер’єра або передбачений характер середовища для направленого психологічного впливу на людину.

Естетичний вигляд інтер’єра складається з наступних характеристик: насиченість приміщення світлом; гармонійність колірного рішення; гармонійність пропорцій; композиційно-просторове рішення; пластика елементів обробки; зв'язок з природним ландшафтом та природним освітленням, в тім числі й динамікою світло-колірного середовища з часом; правильно переданий вигляд людей.

Для забезпечення заданих параметрів світлотехніка та архітектура користуються наступними засобами:

  • Величина та напрям світлових потоків природного та штучного світла в просторі й часі;

  • Спектральні характеристики випромінювання джерел природного та штучного світла в просторі й часі;

  • Спектральні та інтегральні характеристики відбиваючих та світлопропускних матеріалів;

  • Фактура й текстура (чи рисунок) оздоблювальних матеріалів.

Ці засоби використовуються в різних поєднаннях для забезпечення необхідного комплексу характеристик світло-колірного середовища, але завжди з дотриманням економії будівництва, монтажу та виробництва.

Вибір характеристик світло-колірного середовища, які необхідні для створення оптимальних умов виконання певного виду робіт в об’єкті, що проектується, залежить від наступних факторів:

  • Виробничих (вид робіт з колірними або ахроматичними об’єктами; точність зорової роботи та її об’єм; ступінь монотонності; насиченість приміщення обладнанням; санітарно-гігієнічними умовами);

  • Умов адаптації;

  • Освітлення ( світло-кліматичні особливості району будівництва; орієнтації приміщень; система освітлення);

  • Архітектурно-будівельних (пропорція, об’єм приміщення, наявність вертикальних та горизонтальних поділів світлових пройомів);

  • Соціальних (режим роботи та відпочинку, контингент працівників).

Останнім часом світлотехніки світу виділяють наступні фактори, що впливають на енергоефективність освітлення:

  1. Технологічні: доступність ламп, світильників, систем керування, типів монтажу, які можна використати, щоб зменшити споживання електроенергії світлотехнічними системами порівняно з звичайною практикою.

  2. Економічні: різні методи оцінки вартості освітлювальної установки. Вартість освітлювальної установки може бути визначена як сума капітальних витрат та витрат на експлуатацію).

  3. Ціннісні: гроші, екологія, дизайн.

  4. Сприйняття: психологічна оцінка освітлення. Рівень видимості та зоровий комфорт. Соціальний статус, здоров’я та зовнішній вигляд.

  5. Очікування: передбачення користувача про гарне освітлення для кожного конкретного випадку.