Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 15.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
37.93 Mб
Скачать

Лекція 15

Тема лекції: Декоративно-художнє освітлення інтер’єрів

Мета лекції:

1 Повторити класифікацію світлових приладів та ознайомитися з прийомами їх застосування в інтер’єрі.

2 Вивчити основні вимоги та етапи розробки проекту декоративно-художнього освітлення.

Література:

  1. О.И. Лесная Декоративно-художественное освещение архитектурной среды. Учебное пособие. – Харьков: ХНАГХ, 2007 – 283 с.

  2. В.Б Уистин Учебник дизайна. Композиция, методика, практика. – М.: АСТ: Астрель, 2009. – 254 с.

Міжпредметний зв’язок: Основи світлотехніки, освітлювальні установки, світлові прилади та технологія їх виготовлення, джерела світла.

План лекції:

  1. Способи та прийоми використання світильників різних класів в інтер’єрі.

  2. Етапи розробки проекту декоративно-художнього освітлення.

1 Способи та прийоми використання світильників різних класів в інтер’єрі

Світловий дизайн – це багаторівнева система з різних освітлювальних приладів та джерел світла, яка одночасно вирішує функціональні, естетичні та емоційні задачі у відповідності з призначенням того чи іншого приміщення.

Світильники прямого світла є найбільш економічними. Вони створюють досить нерівномірний розподіл яскравостей в приміщенні, стеля залишається темною і створює різкий контраст з іншими поверхнями. Перевагою їх є низька вартість та гарне екранування джерела світла. Раніше вони застосовувалися переважно в підсобних та виробничих приміщеннях, а зараз вони отримали розповсюдження в установках з підвищеними архітектурними вимогами.

Світильники прямого світла іноді вбудовують в стелю, причому стеля може бути підвісною. Відстань між підвісною стелею та перекриттям визначається висотою світильника.

Світильники прямого світла

При освітленні вертикальних поверхонь можливі два варіанти:

  1. Корпус вбудованого світильника може обертатися, орієнтуючи оптичну вісь в потрібному напрямку;

  2. Світильники встановлюють відкрито та направляють під потрібним кутом на виставковий стенд, утворюючи декоративну лінію, що оформлює інтер’єр.

Світильники акцентуючого освітлення

Світильники розсіяного світла найбільш поширені та досить економічні. Вони створюють в приміщенні приблизно рівномірний розподіл яскравості залежно від світлоти стін та меблів. Щоб стеля та верхня частина стін були досить яскравими, необхідно, частина світлового потоку, направленого в верхню півсферу, складала 30-50%.

Світильники розсіяного світла

Світильники відбитого світла за своїми світлотехнічними якостями в багатьох випадках є найкращими, оскільки повністю виключають блискучість та практично не створюють тіні. В експлуатації ці світильники складніші та дорожчі. Споживана потужність при відбитому освітленні зростає в 2-6 разів порівняно з світильниками прямого світла, але в деяких випадках відбите та розсіяне освітлення за потужністю бувають рівноцінними. При відбитому освітленні можливе деяке зниження рівня освітленості. При влаштуванні відбитого світла велике значення має поверхня стелі. Чим більша відстань від світильника до стелі, тим більш рівномірно освітлюється стеля, що необхідно при плоскій стелі.

В установках відбитого світла часто застосовуються світлові карнизи. Карниз повинен екранувати лампи так, щоб їх не було видно, однак для збільшення ККД карнизу лампи не повинні надмірно заглиблюватися. Карниз повинен бути по можливості широким та дрібним і мати плавні обриси.

Схема устаткування світлових карнизів

При виконанні світлових карнизів люмінесцентними лампами, вони повинні розміщуватися суцільними рядами. При розміщенні ламп в один ряд відстань від осі до стіни повинна бути не менше 150 мм, при розміщенні ламп в кілька рядів відстань можна зменшити до 75 мм, але кінці ламп сусідніх рядів повинні бути взаємно зміщені по довжині не менше ніж на 75 мм, відстань між осями ламп сусідніх рядів повинна бути не менше трьох діаметрів лампи.

В багатьох сучасних будівлях, особливо в великих залах, використовують в сукупності світильники прямого, розсіяного та відбитого світла. Така система освітлення дозволяє підкреслити об’єм зали та усунути недопустимі яскраві сні контрасти.

«Світлові стелі» створюють в приміщенні умови освітлення, схожі з природним дифузним світлом небозводу. Це добре реалізовується в високих приміщеннях. Іноді такі стелі поєднують з фонарями природного світла.

Останнім часом виникає попит на більш різноманітні, елегантні та ефективні рішення. На перший план виходить вигляд та дизайнерські якості світильника, які дозволяють в поєднанні з іншими елементами інтер’єру та архітектурних рішень передати особливості, характер та емоційний настрій приміщення.

Світильники незвичної форми

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]