Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 26-27.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
212.99 Кб
Скачать

Розділ 5 Ливарне вироб­ництво.

Тема 5.1 Загальні по­ложення.

Суть ливарного виробництва і його роль у машинобудуванні. Ли­варне виробництво на сучасному рівні.

Тема 5.2 Технологія виробництва відливок у піщано-глинистих формах.

Технологічний процес виготовлення відливок у разових піщано-глинистих формах. Модельний комплект, його склад і призначення. Формувальні і стержневі суміші їх склад і властивості. Літникові системи.

Основи конструювання литих заготовок за ДСТУ. Виконання кре­слень відливки за ДСТУ. Типові технічні умови на відливку.

Тема 5.3 Спеціальні види литва.

Класифікація спеціальних способів литва; литво у кокіль, центробі­жне литво, литво під тиском, литво у оболонкові форми, литво по моделям, що виплавляються. Сутність, переваги, недоліки і область застосування, обладнання, що використовується для цього.

Самостійна робота № 12

Спеціальні види литва.

Класифікація спеціальних способів литва; литво у кокіль, центр обіжне литво, литво під тиском, литво у оболонкові форми, литво по моделям, що випла­вляються. Сутність, переваги, недоліки і область за­стосування, обладнання, що використовується для цього.

Література: 1,с291-338, 2, с 330-240

Сьогодні немає жодної галузі машинобудування, де б не застосовувались литі деталі. Їх маса може змінюватись в ши­роких межах — від кількох грамів до кількох сотень тонн. Серед заготовок, які використовують у машинобудуванні, ви­ливки за сумарною масою посідають друге місце після звар­них металоконструкцій. Поширені такі литі деталі, як ста­нини верстатів і вальцівних станів, блоки циліндрів, колінчасті вали, поршні тощо. Для виготовлення виливків використову­ють чавун, сталь, сплави на основі алюмінію, міді, магнію, цинку, нікелю, титану та ін. Завдяки постійному вдоскона­ленню технологій ливарного виробництва вдається гранично наблизити форму й розміри виливків до форми та розмірів деталей машин.

Технологічний процес отримання виливка можна поділити па такі етапи:

  • виготовлення ливарної форми, стрижня і їх складання,

  • розплавлення металу й наповнення ним порожнини форми,

  • охолодження, вибивання, обрубування й очищення виливка.

Технологія виготовлення одноразових ливарних форм і стрижнів ручним способом

Виливки найчастіше отримують в одноразових піщано-глиняних формах (75...80% загальної маси випуску).

Елементарні відомості про отримання виливка в одноразовій формі

Для отримання виливка 1 (рисунок 1) з отвором в одноразо­вій формі необхідно мати форму, стрижень 4 і розплавлений метал. Ливарна форма складається із двох півформ 2 і 3, поро­жнина яких має конфігурацію зовнішньої поверхні виливка, а стрижень — конфігурацію отвору. Розплавлений метал з ков­ша заливають у порожнину форми через канали, які називають ливниковою системою. Вона складається з ливникової чаші 7, стояка 8 і живильника 9. Канал 6 — випор — призначений для виходу повітря з порожнини форми під час наповнення її мета­лом. Після кристалізації й охолодження металу форму та стри­жень руйнують і виймають виливок.

Рисунок 1- Виливок втулки (а) і форма (б) для його виливання: 1— виливок; 2 — нижня півформа; 3 — верхня півформа; 4 — стрижень; ,5 — опока; 6 — випор; 7 — ливникова чаша; 8 — стояк; 9 — живильник

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]