Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya_zaoch.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать
    1. Обгрунтування необхідності і способу побудови висотної основи

Висоти пунктів геодезичних мереж згущення визначають методом геометричного або тригонометричного нівелювання. В залежності від приладу, яким передбачено виконувати нівелювання, а саме нівелір Н3, було прийнято рішення розбудови висотної основи способом геометричного нівелювання.

Необхідно врахувати, що нівелювання IV класу прокладається по пунктах розрядної геодезичної мережі, а нівелювання технічне - по точках знімальної основи.

При нівелюванні IV класу ходи прокладають в одному напрямку, секціями. Секцією називають частину ходу між суміжними нівелірними знаками. Довжина ліній не повинна перевищувати 8 км на забудованій території і 12 км на незабудованій.

Під час нівелювання IV класу нівелірні рейки вставляють на репери та перехідні точки. За перехідні точки, зазвичай, використовують так звані "башмаки". Башмак - це невелика металева плита зі сферичним виступом. На цей виступ і встановлюють рейку.

Нівелювання виконують із середини, нормальну довжину плечей (віддалі від нівеліра до рейки) під час нівелювання IV класу - 100м. Якщо збільшення труби нівеліра більше 30гта відсутні коливання зображень дозволено збільшувати довжину плечей до 150м. Обов'язковим є захист нівеліра від прямих променів сонця, які неоднорідно нагрівають різні частини нівеліра, що викликає значні зміни променя за час роботи станції.

Під час нівелювання IV класу відліки червоних і чорних сторін рейок роблять середньою ниткою, а для визначення віддалі від нівеліра до рейки беруть відлік ще й верхньою віддалемірною ниткою. Висота променя над підстилаючою поверхнею повинна бути не менше 20 см.

Візирний промінь не повинен проходити над землею нижче 20 см. (мінімальний відлік рейки в міліметрах 0200). Рейки встановлюють прямовисно за допомогою виска або рівня, який прикріплюється до них. Перевищення вираховують тільки за відліками середньої нитки. Відліки віддалемірних ниток використовують для визначення довжини ходу та нерівностей плечей нівелювання. На кожній станції отримують два перевищення: за чорними і червоними сторонами рейок. Розходження між перевищеннями не повинні перевищувати 5мм з урахуванням різниці висот нулів пари рейок, це контроль.

Для розходжень більше 5мм, спостереження повторюють, попередньо змінивши висоту нівеліра менше ніж Зсм.

Якщо контроль виконується, переходять на наступну станцію.

Місця встановлення нівеліра та башмаків розмінуються робочими, що виконують трасування. Передній реечник залишається на своєму місці і стає заднім реєчником; нівелір переносять в перед за ходом; задній реєчник іде до нової точки встановлення нівеліра і проходить від неї віддаль, яка рівна віддалі до задньої рейки. Якщо бригада працює без робочих, що виконують трасування, тоді задній реєчник міряє "ковильком" (сажнем ) кількість метрів від рейки, що стає: задньою, до точки встановлення нівеліра і таку ж кількість метрів відкладає "ковильком" вперед за ходом від нівеліра, та встановлює передній башмак і рейку. Довжину плечей можна вимірювати віддалеміром, допускається накопичування нерівностей до 10м, а нерівність плечей на 'станції допускається до 5м.

Нев'язки в ходах між вихідними пунктами та в полігонах повинні бути не більше 20√L(мм) при кількості станцій менше 15 на 1км ходу і 5√n (мм) на

місцевості із значними кутами нахилу, коли кількість станцій більша 15 на 1км

ходу, де довжина ходу (полігону) в км; п - кількість станцій в ході (полігоні).

Висоти точок знімальної мережі визначають геометричним або тригонометричним нівелюванням.

Технічне нівелювання. Ходи технічного нівелювання прокладають між двома вихідними пунктами у вигляді одиночних ходів або системи ходів з однією або декількома вузловими точками. Прокладання замкнутих ходів, що опираються обома кінцями на один і той самий вихідний знак, не дозволяється.

У мережу технічного нівелювання, включаються всі пункти планових мереж згущення (полігонометрії, тріангуляції), які не включені в мережу нівелювання IV класу.

Довжини ходів технічного нівелювання визначають у залежності від висоти перерізу рельєфу топографічного знімання. Допустимі довжини ходів технічного нівелювання наведено в таблиці 2.13.

Для виконання технічного нівелювання застосовують нівеліри із збільшенням зорової труби не менше 20 іта ціною поділки рівня не більше 45" на 2мм, нівеліри із самовстановлювальною лінією візування, а також теодоліти з компенсатором або з рівнем на трубі.

Нівелювання виконують в одному напрямку. Відліки по рейці, ЩО встановлена на нівелірний башмак, костиль чи вбитий в землю кілок беруть по середній нитці.

Порядок спостережень на станції такий:

  • відліки по чорній та червоній сторонах задньої рейки;

  • відліки по чорній та червоній сторонах передньої рейки.

Розходження значень перевищення на станції, що визначені по чорній та червоній сторонах рейок допускається 5мм.

Віддалі від приладу до рейок визначають по крайніх віддалемірних нитках труби. Нормальна довжина променя візування 120 м. За добрих умов видимості та спокійних зображеннях довжину променя збільшити до 200 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]