Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспектМал биз.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Які види малих підприємств регламентовані законодавством?

  2. Назвіть засновницькі документи, необхідні для створення малого підприємства в Україні?

  3. Які підприємства належать до малих?

  4. В чому полягають особливості організації бухгалтерського обліку на малих підприємствах?

  5. У яких випадках малі підприємства можуть застосовувати загальний план рахунків, а в яких – спрощений?

  6. Чим відмінний спрощений план рахунків від загального?

  7. Які форми ведення бухгалтерського обліку можуть застосовуватися малими підприємствами?

  8. Назвіть та охарактеризуйте регістри бухгалтерського обліку для малих підприємств, що передбачені законодавством.

Тема 1. Особливості організації ведення бухгалтерського обліку на підприємствах малого та середнього бізнесу

Лекція 2 Бухгалтерський облік на підприємствах малого та середнього бізнесу.

План.

1.Спрощені форми бухгалтерського обліку, що застосовуються на малих підприємствах.

2.План рахунків, що застосовується малими підприємствами.

Мета: ознайомитись зі спрощеним Планом рахунків, обліковими регістрами, що використовуються на малих підприємствах.

1.В бухгалтерському обліку для узагальнення методом подвійної записи інформації про наявність та рух активів, капіталу, зобов’язань та фактах фінансово-господарської діяльності підприємств, організацій й інших юридичних осіб незалежно від форми власності, організаційно-правових форм й видів діяльності приказом Міністерства фінансів України від 30.11.99р. № 291 затверджено загальний План рахунків, а також Інструкція про використання Плану рахунків. (Інструкція № 291). Інструкція № 291 використовується для малих підприємствах також.

Відповідно до П(С)БУ 25 «» затверджено План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань й господарських операцій суб’єктів малого підприємництва, який називається спрощений План рахунків.

Підприємство самостійно вибирає який план рахунків буде використовувати й повинен зазначити свій вибір в облікової політики підприємства. В залежності від вибраного Плану рахунків підприємство використовує різні регістри бухгалтерського обліку. Забалансові рахунки використовується як й при використанні загального плану рахунків, так й при спрощеному рахунку.

Суб’єкти малого підприємництва самі приймають рішення щодо застосування спрощеного чи загального Плану рахунків.

Записи на рахунках спрощеного Плану рахунків, а також позабалансових рахунках здійснюються відповідно до Інструкції № 291. До характерних особливостей спрощеного Плану рахунків відносять:

  • порівняно з рахунками загально ПР рахунки спрощеного ПР застосовуються, як правило, для обліку узагальнення інформації про групи активів, капіталу і зобов’язань;

  • назви рахунків спрощеного Плану збігаються з назвами аналогічних рахунків загального ПР, за винятком рахунків: 40 «Власний капітал»; 70 «Доходи», 84 «Витрати операційної діяльності»;

  • у спрощеному Плані рахунків немає окремого синтетичного рахунка для обліку товарів. Так, облік товарів, транспортно заготівельних витрат і торгової націнки ведеться на рахунку 26 «Готова продукція» спрощеного Плану рахунків. Цей рахунок також призначено і для обліку готової продукції;

  • спрощений План рахунків не містить рахунків класу 9 «Витрати діяльності»;

  • у спрощеному плані рахунків відсутні рахунки 17 «Відстрочені податкові активи» та 54 «Відстрочені податкові зобов’язання» (см. п. 43 П(С)БУ 25передбачено заповнення рядка 170 «Податок на прибуток» у розмірі поточного податку на прибуток, тобто зазначеного в податковій декларації). Суб’єкти малого підприємства не обчислюють тимчасових різниць щодо податку на прибуток, які обліковуються на рахунках 17, 54.

  • спрощений План рахунків не містить таких рахунків, як 49 «Страхові резерви», 76 «Страхові платежі» (оскільки їх передбачено для суб’єктів страхової діяльності, на яких П(С)БО 25 не поширюється), рахунка 19 «Гудвіл при придбанні», рахунка 25 «Напівфабрикати».

Вимагають деталізації такі рахунки:

70 «Доходи»: «Доходи від реалізації продукції (товарів робіт, послуг)», «Інші операційні доходи» та «Інші надзвичайні доходи»;

84 «Витрати операційної діяльності»: «Матеріальні витрати»,д Витрати на оплату праці», «Відрахування на соціальні заходи», «амортизація», «Інші операційні витрати»;

85 «Інші операційні доходи»: «Інші звичайні доходи», «Інші надзвичайні доходи».

Основні умови використання регістрів бухгалтерського обліку для малих підприємств:

  • суб’єкт підприємницької діяльності має належати до суб’єктів, малого підприємства відповідно до чинного законодавства або бути юридичною особою (крім бюджетних установ), яка не займається підприємницькою (комерційною) діяльністю;

  • такий суб’єкт повинен застосовувати спрощений План рахунків.

  • такий суб’єкт повинен складати фінансову звітність відповідно до положень П(С)БО 25.

Узагальнення інформації про господарські операції малі підприємства можуть здійснювати у двох формах бухгалтерського обліку:

Проста форма бухгалтерського обліку застосовується малими підприємствами за незначним документообігом (кількістю господарських операцій), які здійснюють діяльність із виконання не матеріаломістких робіт і послуг. Вона передбачає використання таких регістрів бухгалтерського обліку, як журналу обліку господарських операцій, Відомості 3-м для аналітичного обліку розрахунків з оплати праці з дебіторами та кредиторами.

Спрощена форма бухгалтерського обліку застосовується малими підприємствами у разі, якщо не виконуються умови для застосування простої форми бухгалтерського обліку або на власний вибір суб’єкта господарювання.

Відомість 1-м – облік за рахунками 30, 31

Відомість 2-м – облік за рахунками 20, 26

Відомість 3-м – облік за рахунками 37, 55, 64, 68, 69 і 66

Відомість 4-м – облік за рахунками 10, 13, 14, 15, 18, 35.

Відомість 5-м – облік витрат 84, 85, 23, 44, 70,79,39, 40,47

Оборотно-сальдова відомість для узагальнення даних регістрів бухгалтерського обліку по кожному рахунку бухгалтерського обліку.