Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций(адмін).doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
572.42 Кб
Скачать

Зміст лекції

Windows XP Professional включає кілька інструментів, які допомагають встановлювати зв'язок, будувати її й справлятися з деякими труднощами. Основними засобами є:

1. диспетчер пристроїв - цей інструмент дозволяє переглядати списки пристроїв, їхніх установок і властивостей, підключених до ПК. З його допомогою можна змінювати конфігурації цих пристроїв. Якщо майстер установки нових пристроїв виявляє конфлікт пристроїв, то диспетчер пристроїв запускається автоматично. Диспетчер пристроїв відобразить списки пристроїв, відсортовані по типу (якщо в роботі пристрою виникають якісь проблеми) або по з'єднанню (що зручно при налагодженні драйверів пристроїв).

2. технологія "plug and play" ("підключай і працюй"). При підключенні такого пристрою система Windows зчитує інформацію про пристрій і виконує всі настроювання автоматично. При відсутності в стандартному наборі необхідних драйверів, Windows автоматично запитує диск із драйвером пристрою. У системі Windows XP Professional технологія "plug and play" пропонує наступні можливості: виявлення "plug and play"-пристрою, визначення його апаратних вимог і ідентифікаційного номера; виділення апаратних ресурсів; автоматичне завантаження й ініціалізація драйверів.

3. драйвери пристроїв. Кожний пристрій має власні драйвери, що поставляються разом з ним та сумісні з ОС. При цьому Windows XP Professional виходить із набором стандартних драйверів для широкого кола моніторів, принтерів, ігрових платформ, модемів і т.д. Переглянути список стандартних драйверів для встановленого пристрою можна за допомогою вікна Properties (Властивості), відкритого для цього пристрою. Також це вікно дозволяє встановити, обновити або видалити драйвер.

Створення Інтернет-з'єднань

Windows XP Professional пропонує рішення цього завдання за допомогою «Майстра нових підключень». Цей інструмент дозволяє повідомити системі який тип з'єднання використовується і як конфігурувати це з'єднання. Програма може автоматично встановлювати й конфігурувати з'єднання аналогового, DSL, ISDN або кабельного модему. Запуск майстра починається з панелі керування. Майстер нових підключень дозволяє встановити один з типів мережних з'єднань:

1) Інтернет-з'єднання. Для цього необхідно вибрати «Підключення до Інтернету» і активізувати відповідний майстер. При запуску програми однією з опцій за замовчуванням є відключення спільного використання файлів і принтера в мережах Microsoft, що дозволяє посилити захист. Далі потрібно вибрати вид і спосіб з'єднання - по широкополосному каналу або шляхом телефонного набору, сповістити систему про те, який тип технології буде використовуватися. Якщо цього не зробити, то система сама дослідить підключення й сконфігурує з'єднання, вважаючи, що пристрій уже приєднаний. Далі, дотримуючись підказок, необхідно вказати IP-адресу; DNS-адреси й імена доменів і т.д.

2) LAN - з'єднання - при виборі цієї категорії з'являється 2 підкатегорії: пряме з'єднання й зв'язок через Інтернет-з'єднання. При прямому з'єднання встановлюється зв'язок з LAN шляхом наборного доступу або по широкополосному каналі. Якщо необхідно встановити зв'язок через Інтернет, то він встановлюється шляхом створення віртуального приватного з'єднання (VPN).

3) Розширене з'єднання. При настроюванні розширеного з'єднання надається вибір із двох варіантів.

а) Прийом вхідних з'єднань: дозволяє конфігурувати Windows XP Professional-клієнта для роботи як сервер віддаленого доступу. На комп'ютер будуть надходити вхідні сигнали від комп'ютерів, що встановлюють dial-up-з'єднання.

б) Пряме з'єднання з іншим комп'ютером: вибір цієї опції дозволяє встановлювати зв'язок Windows XP Professional-клієнта з іншим комп'ютером за допомогою паралельного, послідовного або інфрачервоного з'єднання. При виборі цієї опції необхідно сконфігурувати комп'ютер для роботи в якості хоста або гостьового комп'ютера. Хостом називається комп'ютер, що обмінюється даними; гостьовим називається комп'ютер, що одержує доступ до даних.

Керування з'єднанням

Після конфігурування пристрою, що буде використовуватися для доступу в Інтернет або локальну мережу, Windows XP Professional дозволяє проводити моніторинг мережних підключень. Для цього необхідно відкрити Network Connection (Мережне підключення), клацнути правою кнопкою миші на з'єднанні й вибрати Status (Стан). Можна встановити автоматичний постійний моніторинг стану активних з'єднань. Для цього треба викликати контекстне меню для з'єднання й вибрати Properties (Властивості), а потім вибрати значок Show (Показати в області повідомлення) і значок буде відображатися в системному треї.

Підключення до робочих груп

Є два способи з'єднання Windows XP Professional-клієнтів з локальною мережею: автоматичний і ручний. Автоматичний спосіб є кращим, тому що він дозволяє швидко й надійно виконати підключення. Проте, іноді буває необхідно зробити підключення клієнта вручну або застосувати певний протокол або сервіс. Розглянемо процедуру взаємодії клієнтів з локальною мережею, тобто установку з'єднання й забезпечення працездатності.

Першим кроком при підготовці Windows XP Professional-клієнта до роботи в локальній мережі є інсталяція мережної карти й з'єднання з мережею. Для запуску майстра необхідно зайти в Start\All Programs\Accessories\Communications\Network Setup Wizard (Пуск\Всі програми\Стандартні\Зв'язок\Майстер нових підключень) або вибрати Пуск\Панель керування\Мережні підключення. Далі потрібно вибрати Встановити домашню мережу або мережу малого офісу, клацнути на Далі й Майстер покаже на екрані серію кроків, які необхідно послідовно виконати: встановити мережні карти, модеми й кабелі; включити всі комп'ютери, принтери й зовнішні модеми; встановити зв'язок з Інтернетом. Далі майстер порушить питання про те, як буде встановлюватися зв'язок з Інтернетом, тобто чи буде комп'ютер прямо виходити в Інтернет або за допомогою локальної мережі. У наступному вікні потрібно ввести опис і ім'я комп'ютера, а потім ім'я робочої групи.

По закінченні майстер запитає, чи потрібно створювати диск установки Network Setup Disk, на якому будуть зберігатися всі виконані настроювання. При необхідності його можна буде використати для настроювання мережі. Таким чином, майстер встановлює наступне: клієнта Microsoft Network; набір протоколів TCP/IP; службу Printer Sharing.

Після того, як майстер установки мережі виконає всі завдання, у правій частині меню Start (Пуск) з'явиться значок My Network Places (Моє мережне оточення). Такий же значок з'явиться в діалоговому вікні додатка Open (Відкрити) для полегшення доступу до папок загального користування.

Система Windows XP Professional відображає різні з'єднання, які використовує комп'ютер у вікні Network Connections (Мережні підключення), яке можна відкрити двома способами: через меню Start (Пуск) вибрати Мережне оточення й викликати для нього Properties (Властивості) або за допомогою значка на робочому столі.

Конфігурування вручну. Організація локальних мережних з'єднань за допомогою майстра установки мережі досить проста, але іноді виникає потреба в інсталяції або видаленні таких компонентів мережі як клієнтські комп'ютери, протоколи або сервіси.

У кожного мережного з'єднання, що входить у список у вікні Network Connections (Мережні підключення), є певні властивості, які можна вивчати, конфігурувати або набудовувати за допомогою контекстного меню Properties (Властивості).

У звичайній локальній мережі із протоколом TCP/IP повинні бути присутні наступні компоненти:

1) Client for Microsoft Network (Клієнт для мереж Microsoft). Клієнтська програма, що дозволяє комп'ютеру обмінюватися даними з іншими Microsoft-комп'ютерами.

2) File And Printer Sharing For Microsoft Networks (Служба доступу до файлів і принтерів мереж Microsoft). Сервіс, що робить можливим спільне використання файлів і принтерів комп'ютерами Microsoft.

3) Qo Packet Scheduler (Планувальник пакетів Qo). Сервіс, що встановлює порядок пересилання пакетів, заснований на стандартах якості служби (Quality of Service, QoS).

4) Internet Protocol (TCP/IP). Набір протоколів TCP/IP.

Перед установкою, конфігурацією або видаленням будь-якого клієнта, сервісу або протоколу необхідно встановити й створити конфігурацію мережного адаптера. Якщо мережна карта є "plug and play" - сумісною, ОС визначить її автоматично й встановить або запитає установку драйвера.

Далі варто встановити клієнтський компонент мережного з'єднання, що визначає його тип. За замовчуванням Windows XP Professional установлює програму Client For Microsoft Networks (Клієнт для мереж Microsoft). Якщо треба встановити інший тип клієнта, то виконується наступне:

- викликаються властивості для Мережного оточення;

- викликаються властивості для Мережного підключення, для якого потрібно встановити клієнта;

- натикається кнопка Install (Установка), вибирається Protocol (Протокол) і потім натискається кнопка Add (Додати). Якщо необхідно встановити протокол іншого виробника - установка відбувається з диска.

Після установки протоколу Windows XP Professional автоматично поширює цей протокол на всі сервіси й клієнтські програми, інстальовані на комп'ютері. Прив'язка - це спосіб змусити Windows XP Professional використати певний протокол при звертанні до певного клієнта або сервісу. При необхідності можна відключити прив'язку.

Останнім компонентом мережі, який необхідно додати, це сервісна програма, що дозволяє комп'ютеру надавати свої ресурси для використання в мережі. На відміну від протоколів і клієнтських програм сервіси є додатковими (необов'язковими) компонентами, тобто щоб створити з'єднання сервіс не потрібний. Однак без сервісів спільне використання принтерів, файлів і т.п. стає неможливим.

Сервіси встановлюються шляхом вибору відповідної опції у вікні властивості для обраного мережного підключення. ОС надає список сервісів, доступних для установки, а також дає можливість установити необхідний сервіс із диска.

Безпровідні мережі.

Існує два основних способи побудови безпровідної мережі в системі Windows XP Professional.

1. Однорангова мережа. Найпростіша безпровідна мережа складається із двох комп'ютерів, оснащених безпровідними мережними картами. У цьому випадку точка доступу не потрібна, тому що щораз, коли ці два комп'ютери перебувають у радіусі взаємодії один з одним, вони утворять свою власну незалежну мережу. Така мережа називається одноранговою (peer-to-peer) мережею. Такі мережі зі швидкою реакцією встановлюються й настроюються легко, тому що кожний комп'ютер одержує доступ тільки до ресурсів іншого комп'ютера.

2. Внутрішні мережі. У таких мережах встаткування внутрішніх (всередині будинку) безпровідних мереж складається з PC-карти, PCI- і ISA-клієнтських адаптерів і точок доступу. Застосування безпровідних технологій дає організації таку гнучкість у роботі, якої складно досягти у звичайних локальних мережах.

Механізм роботи. Архітектура локальної мережі, що працює на протоколі 802.11, дуже схожа на мережу стільникового телефонного зв'язку. 802.11 LAN ділиться на осередки, а кожний осередок називається базовим сервісним набором (basic service set, BSS). Кожний BSS контролюється точкою доступу. Але тому що одна точка доступу може не справлятися з усіма потребами безпровідної мережі, то до базової мережі підключається кілька точок доступу (при необхідності їх може бути більше). Протокол 802.11 охоплює фізичний контроль і контроль несучого середовища. Але замість одного типу носія протокол 802.11 підтримує цілих три типи, а саме: розширення спектра сигналу в прямої послідовності, зі змінною частотою й в інфрачервоному діапазоні частот. Один MAC-рівень підтримує всі три фізичних рівні. До того ж, MAC-рівень надає зв'язок із протоколами верхніх рівнів. Ці функції містять у собі фрагментацію, повторну передачу пакетів і розпізнавання.

Установка безпровідних з'єднань. Настроїти мережі WLAN або WPAN в операційній системі Windows XP Professional дуже легко. Одним з головних удосконалень нової версії Windows в області безпровідного мережного зв'язку є поліпшення можливостей роумінгу, що дозволяє пристроям відслідковувати вхід (і вихід) в область обслуговування точки доступу. Поліпшення полягає в тому, що система визначає перехід пристрою до нової точки доступу й вимагає повторної аутентифікації для гарантії правильності рівнів мережного доступу. Можливість визначати зміни поширюється й на IP-підмережу, що дозволяє видавати ідеальні IP-адреси, що гарантують найкраще користування ресурсами.

Коли пристрій переходить із області дії однієї точки доступу до іншої точки доступу, інформація про нього переміщається разом з ним (наприклад, інформація про місце розташування пристрою для коректної доставки повідомлень). А властивості Windows XP Professional дозволяють під час цього переходу не конфігурувати заново свій пристрій або з'єднання. Для цього потрібно настроїти так звану нульову конфігурацію, що використовує Windows XP Professional-користувальницький інтерфейс при спробах встановити зв'язок між безпровідними пристроями. При переході з однієї WLAN в іншу система Windows XP Professional переглядає нову мережу й автоматично набудовує конфігурацію карти мережного адаптера для роботи в новому оточенні.

У безпровідних мережах також доступне ручне й автоматичне настроювання з'єднання. Для автоматичного настроювання необхідно:

1) Вибрати Start\Connect To\Show All Connections (Пуск\Підключити до\ Відобразити всі підключення).

2) Викликати вікно властивостей для необхідного підключення.

3) На вкладці Wireless Networking (Безпровідне підключення) необхідно включити або відключити опцію Use Windows to configure my wireless network settings (Використати Windows для конфігурування настроювань безпровідної мережі).

Список доступних WLAN буде виявлений і з'являється в області Available Networks (Доступні мережі). При цьому система дозволяє додавати до списку нові мережі. Для цього у відповідному вікні потрібно ввести властивості мережі - ім'я й ключ, а також вказати чи призначена мережа для роботи в спеціальному режимі. Там же мережу можна зі списку видалити.

Примітка. Мережі, що працюють у спеціальному режимі - це мережі, створені двома пристроями для тимчасової роботи. Наприклад, два співробітники обмінюються даними на конференції. Інфраструктурними називаються ті безпровідні локальні мережі, безпровідні пристрої яких одержують доступ до локальної мережі організації за допомогою точки доступу.

Аутентифікація. Це засіб підтвердження ідентичності комп'ютера. Для роботи аутентифікації 802.1х необхідно вибрати мережне з'єднання, для якого потрібно включити аутентифікацію. Це можна зробити за допомогою вікна «Властивості» на вкладці «Аутентифікація». Щоб повідомити ОС чи авторизувати в мережі незареєстрованного користувача, інформація про якого недоступна, необхідно поставити відповідний прапорець у вікні Властивості.

Підключення. Для підключення безпровідного пристрою до безпровідної локальної мережі WLAN необхідно виконати наступні дії:

1. Вибрати Start\Connect To\ ім'я безпровідного з'єднання.

2. У контекстному меню вибрати View Available Wireless Networks (Перегляд доступних безпровідних мереж).

3. В області Connect to Wireless Network (Підключення до безпровідної мережі) потрібно клацнути на безпровідній мережі й додержуватися підказок Майстра мережних підключень.

Лекція 5 (2 години)

Тема : Інформаційні служби Інтернет

Мета: ознайомити студентів з інструментами ОС Windows XP, які призначені для виконання завдань адміністрування ресурсів мережі Інтернет.

Література:

  1. Елсенпітер Р., Тобі Дж. Велт Адміністрування мереж Microsoft Windows XP Professional , Еком, 2006р.

  2. Курячий Г.В. Адміністрування мереж Windows XP Professional ІНТУІТ. Ру 2007

Хід заняття

1. Організаційна частина

а) готовність групи до заняття;

б) психоемоційний настрій;

в) перевірка присутніх;

2. Актуалізація опорних знань студентів:

а) повідомлення теми та мети;

б) повідомлення основних тез теми.

3. Викладення нового матеріалу:

План лекції:

1. Поняття інформаційних служб Інтернету

2. Можливості IIS

3. Встановлення та конфігурація IIS

4. Використання IIS та забезпечення захисту

5. Керування вмістом сайту

4. Узагальнення та систематизація знань.

5. Підведення підсумків заняття.

6. Домашнє завдання: вивчити матеріал лекції.

7. Самостійне вивчення: опрацювати теми „Задачі веб-хостингу, що виконуються під

керівництвом Windows XP Proffesional” з Методичного посібника для самостійної роботи або з будь-якого іншого джерела (наприклад, мережі Інтернет).