Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСО.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
80.38 Кб
Скачать

Розділ IV електронні засоби навчання в початковій школі

10. Комп'ютер як дидактичний засіб навчання в початковій школі

10.1. Дидактичні основи комп'ютера як універсального засобу навчання

Персональний комп'ютер - універсальний навчальний засіб, що може бути з успіхом використань на всіляких позакласних занять за змістом і організацією. При цьому він вписується у рамки традиційного навчання із широким використанням усього арсеналу засобів навчання. ПК може сприяти активному включенню учня в навчальний процес, підтримувати інтерес, сприяти розумінню й запам'ятовуванню навчального матеріалу.

Комп'ютер у навчальному процесі виконує кілька функцій: служить засобом спілкування, створення проблемних ситуацій, партнером, інструментом, джерелом інформації, контролює дії учня й надає йому нові пізнавальні можливості.

Способи використання комп'ютера як засіб навчання різні: це й робота всім класом і групами, і індивідуальна робота. Перераховані способи обумовлені не тільки наявністю або недостачею достатньої кількості апаратних засобів, але й дидактичними цілями.

Так, якщо в класі є тільки комп'ютер учителя або якщо вчитель ставить перед собою завдання організації колективної роботи з й пошуку рішення завдань, постановки проблеми й т.д., воно організує роботу класу на основі вчительського комп'ютера. Такий підхід у ряді випадків виявляється навіть більше продуктивним, чим індивідуальна робота учнів з комп'ютером. У педагогічному процесі вибір способу використання комп'ютера стоїть у прямій залежності від дидактичного завдання.

Основні аспекти, якими треба керуватися при аналізі навчальної комп'ютерної програми і її застосуванні такі:

- її психологічний - як вплине дана програма на мотивацію навчання, на відношення до предмета, підвищить або знизить інтерес до нього, чи не виникне в учнів невір'я у свої сили через важкі, незрозуміло сформульовані або нетрадиційні вимоги, пропонованих машиною;

- педагогічний - наскільки програма відповідає загальної спрямованості шкільного курсу й сприяє виробленню в правильних уявлень про навколишній світ;

- методично - чи сприяє програма кращому засвоєнню мате-о ріалу, чи виправданий вибір пропонованих учневі завдань, чи о правильно методично подається матеріал;

- організаційний - чи раціонально сплановані уроки із застосуванням комп'ютера й нових інформаційних технологій,

Комп'ютери в навчанні варто використати тільки тоді, коли вони забезпечують одержання знань, які неможливо або досить складно одержати при бескомп’ютерних технологіях. Але дуже важливо навчання будувати таким чином, щоб учень, а не машина, що тільки він відповідає за наслідки ухваленого рішення. Школярі втрачають інтерес до роботи, якщо х наприкінці уроку знищуються плоди їхньої праці, тому необхідно с; використати виконану ними роботу на уроках при створенні програмних продуктів або розробці методичних матеріалів.

Найціннішими в навчальному процесі виявляються програмні засоби без однозначної логіки дій, твердих приписань, засобу, що о надають учневі волю вибору того або іншого способу вивчення в матеріалу, раціонального рівня складності, самостійного визначення форми допомоги при виникненні утруднень.

Із всіх видів ТЗН, застосовуваних дотепер, тільки комп'ютер ви-•= рішує такі проблеми, як:

а) адаптивність навчального матеріалу (залежно від індивідуаль-о них особливостей учнів);

б) многотермінальність (одночасна робота групи користувачів); в) інтерактівность (взаємодія ТЗН й учня, що імітує певною мірою природне спілкування);

г) підконтрольність індивідуальної роботи учнів у позакласний час. | Комп'ютери багато в чому здатні вирішувати ті ж методичні зав-о дання, що й традиційні ТЗН. Але в умовах комп'ютерного навчання § це робиться на могутнішій і швидкодіючій техніці. Комп'ютер реалізує навчання в діалоговому (ТЗН - учень) режимі. Комп'ютеризовані навчальні матеріали (навчальні комп'ютерні програми) здатні повніше й глибше адаптуватися до індивідуальних особливостей учнів.

Якість проведення занять як у школі, так й у дитячому саду залежить від наочності викладу, від уміння вчителя сполучати живе слово з образами, використовуючи різноманітні технічні засоби навчання, які мають наступні дидактичні можливості:

- є джерелом інформації; раціоналізують форми піднесення навчальної інформації; підвищують ступінь наочності, конкретизують поняття, явища, події; організують і направляють сприйняття;

- збагачують коло поглядів учнів, задовольняють їхню допитливість; найбільше повно відповідають науковим і культурним інтересам і запитам учнів;

- створюють емоційне відношення учнів до навчальної інформації;

- підсилюють інтерес учнів до навчання шляхом застосування оригінальних, нових конструкцій, технологій, машин, приладів;

- роблять доступним для учнів такий матеріал, що без ТЗН не доступний;

- активізують пізнавальну діяльність учнів, сприяють свідомому засвоєнню матеріалу, розвитку мислення, просторової уяви, спостережливості; є засобом повторення, узагальнення, систематизації й контролю знань; ілюструють зв'язок теорії із практикою;

- створюють умови для використання найбільш ефективних форм і методів навчання, реалізації основних принципів цілісного педагогічного процесу й правил навчання (від простого до складного, від близького до далекого, від конкретного до абстрактного);

- заощаджують навчальний час, енергію викладача й учнів за рахунок ущільнення навчальної інформації й прискорення темпу. Скорочення часу, затрачуваного на засвоєння навчального матеріалу, іде за рахунок перекладання на техніку тих функцій, які вона виконує якісніше, ніж учитель.

Експериментально доведено, що будь-який відеофільм заощаджує 25 хв. двогодинного заняття, тобто 30-40% часу, відведеного на пояснення нового матеріалу, а на технічних операціях по відтворенню графіків, таблиць, формул заощаджується 15-20% навчального часу.

Все це досягається завдяки певним дидактичним особливостям ТЗН, до яких ставляться:

а) інформаційна насиченість;

б) можливість переборювати існуючі тимчасові й просторові границі;

в) можливість глибокого проникнення в сутність досліджуваних явищ і процесів; показ досліджуваних явищ у розвитку, динаміку;

г) реальність відображення дійсності;

д) виразність, багатство образотворчих прийомів, емоційна насиченість.

Комп'ютеризація навчання дозволить зменшити розрив між тим часом, що дає своїм випускникам школа, і вимогами, які до них пред'являються сучасним суспільством. Тим більше вже зараз показником високого професіоналізму сучасного вчителя вважається комп'ютерна компетентність, а не просто комп'ютерна грамотність.

Комп'ютер у сфері освіти виступає в різних функціях:

а) як предмет вивчення;

б) як засіб у навчально-виховному процесі;

в) як компонент системи педагогічного керування;

г) як компонент керування освітніми установами

д) як засіб науково-педагогічної діяльності.

У зв'язку з настільки різноманітними функціями комп'ютера й а інформаційних технологій в освітній сфері академік О.П.Єршов запропонував наступну класифікацію видів їхнього застосування, н Навчальний - використання комп'ютера як засобу навчання т на матеріалі конкретного навчального предмета із застосуванням ї педагогічних програмних засобів спеціального призначення. Є програми типу «тренажер», «опрісник», програми, що дозволяють навчати новому й одночасно контролювати його засвоєння.

Гарматний - комп'ютерна підтримка універсальних видів діяльності: письма, малювання, обчислень, пошуку інформації, комунікації й ін. Для комп'ютерної підтримки цих видів діяльності розроблені спеціальні програмні засоби: текстові, графічні й музичні редактори, електронні таблиці, бази дани. Завдяки своїй універсальності вони можуть бути використані в навчальному процесі з 2 будь-якого навчального предмету.

Професійний й профорієнтаційне - застосування комп'ютерів для поглибленого вивчання інформатики й професійної орієнтації в різного роду професіях. Профорієнтаційне застосування комп'ютерів у навчальному процесі припускає використання програмних засобів для рішення прикладних завдань із відповідної н предметної області.

Дефектологічний - комп'ютерна підтримка навчання дітей з 5" дефектами й недоліками розвитку. Для ефективного дефектологічного використання комп'ютера необхідна розробка цілого ряду спеціальних апаратних і програмних засобів (наприклад, спеціальних клавіатур, аналізаторів і синтезаторів мови, пристроїв друку шрифту Брайля й т.п.), а також відповідного програмного забезпечення.

Дозвільний - всі види використання комп'ютера, пов'язані з особистими інтересами (захоплення й розваги, ведення особистого архіву). Використання комп'ютерів охоплює різноманітні види позакласної й позашкільної роботи учнів: проведення самостійної дослідницької роботи, ведення особистого архіву, комп'ютерні ігри й т.п. Слід зазначити, що більшість комп'ютерних ігор розвиває лише механічні навички роботи з комп'ютером і майже не робить впливу на розвиток розумових здатностей учнів або пізнавального інтересу до певного навчального предмета. Існує й клас розвиваючих комп'ютерних ігор, застосування яких значно підвищує мотивацію й пізнавальну активність учнів. У таких іграх домінуючим є пізнавальний мотив, а не демонстративність і видовищність, характерні для розважальних ігор.

Вчительський - застосування комп'ютера в діяльності вчителя, включаючи організацію, підтримку й контроль навчального процесу, а також різні види навчально-методичної й організаційно-методичної діяльності, тобто використання комп'ютера для підготовки необхідних навчальних матеріалів (поурочне планування, методичні розробки, індивідуальні завдання, контрольні роботи та ін.), для ведення особистого архіву вчителя.

Організаційний - використання комп'ютера для керування школою й іншими навчальними закладами, для забезпечення роботи установ керування народною освітою різного рівня.

Педвузівський - всі види застосування інформаційних технологій у педагогічних інститутах, орієнтовані на підготовку вчителя, здатного працювати з ними в освітніх установах. До перерахованих видів застосування інформаційних технологій можна додати й використання комп'ютера для проведення психолого-педагогічних досліджень, різного роду тестувань й обробки їхніх результатів, практичне використання комп'ютерних методик профвідбору, виявлення аномалій розвитку й т.д.