Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fuck.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
191.82 Кб
Скачать

№1

1.При роботі з комп’ютером:

а)забороняється самостійно усувати будь-які неполадки в роботі комп’ютера, незалежно від причини їх появлення;

б)забороняється самостійно виконувати під’єднання та від’єднання пристроїв комп’ютера.

в)забороняється торкатися будь-яких деталей на задній панелі системного блоку.

г) забороняється знімати кришку корпусу системного блоку.

2.Слід запобігати попаданню на екран прямих сонячних променів, що значно ускладнює читання інформації з екрану дисплея.

3.Пилюка на екрані дисплея погіршує зорове сприймання інформації, тому необхідно, щоб монітор був чистим. Працювати можна тільки з чистими насухо витертими руками.

4.Клавіатуру, на той час коли вона не використовується, треба тримати накритою спеціальною прозорою кришкою, що зменшує можливість ушкодження клавіатури.

5.При роботі з мишкою треба використовувати спеціальний килимок. Це допоможе уникнути зайвого її забруднення, що в свою чергу гарантуватиме більш якісну роботу мишки.

6.Для отримання відповіді на запитання стосовно функціонування комп’ютера треба звернутись до вчителя або фахівця.

7.Під час роботи з комп’ютером через невеликі проміжки часу слід робити перерви. Перед перервою бажано зберегти отримані результати. Під час перерви можна попрацювати над планом або даними для продовження роботи, або просто відпочити.

8.Дисплей комп’ютера та системний блок повинні бути розташовані на відстані не менше ніж 50 см від очей. Задні та бокові стінки комп’ютера повинні знаходитись на відстані не менше ніж 1,5 м. Дисплей має бути зі спеціальним антибликовим та антистатичним покриттям.

2. Зміна є тимчасовим сховищем для даних у вашій програмі. Щоб грамотно використовувати зміну , потрібно її спочатку оголосити, зарезервувати під неї пам'ять. Для цього використовуються наступні ключові слова: Dim, Private, Public, Static, Global.

Зміні можна оголошувати на рівні модуля і на рівні процедури. Під рівнем модуля мається на увазі частина форми General і стандартний модуль, а під рівнем процедури мається на увазі Sub, Function.

Пояснення використовування Static. Описує змінні тільки на рівні процедури. Змінна, описана на рівні процедури, «живе» тільки в межах цієї процедури протягом роботи додатку.

Пояснення використовування Dim. Описує змінні як на рівні модуля так і на рівні процедури. Змінна, описана на рівні процедури живе тільки в межах цієї процедури і припиняє роботу тільки по закінченню процедури. ЇЇ ми і частіше всього застосовуємо як лічильник, оскільки він потрібен нам в даній процедурі. Змінна, описана на рівні модуля, доступна для всіх процедур даного модуля. Тобто якщо вам потрібна змінна, яку бачать всі функції і процедури то і оголосите її із словом Dim на рівні модуля.

Пояснення використання Public. Описує змінні на рівні модуля. Таким чином змінна стає глобальною, але на рівні форми і доступна всій решті модулів. При переході в іншу форму змінна буде порожньою, невідомою для другої форми. Щоб уникнути цього необхідно оголосити змінну в стандартному модулі із словом Public або Global. Тоді змінна буде доступна і відома кожній формі.

Пояснення використання Private. Описує змінні як на рівні модуля так і на рівні процедури. Змінна, описана на рівні процедури, живе тільки в межах цієї процедури. Змінна, описана на рівні модуля, доступна тільки цьому модулю, в якому вона оголошена.

Доступні значення імен змінних:

Abc; Interstate76; MyDate; Eto_prawilnoe_peremennoj; Imya_peremennoj.

Також користувач може створювати свої власні типи даних. Створюється він за допомогою ключового слова Type.

№2

Офіційно днем народження Windows вважають виставку Comdex, що відбулась в листопаді 1985 року в Лас-Вегасі, на якій прес-конференція Microsoft плавно перейшла в презентацію нового програмного продукту - Microsoft Windows 1.0.

Перша версія Windows навіть на той час була досить примітивною: вікна на екрані не накладались, робота була повільною, модуль керування файлами MS-DOS Executive працював у текстовому режимі. Слід відмітити, що на той час уже були графічні операційні системи для Macintosh і графічна оболонка GEM фірми Digital Research. Windows 1.0 вимагала для роботи 256 KB оперативної пам'яті і двох дисководів.

У квітні 1992 року з'явилась нова версія Windows 3.1. Крім цього - посилені можливості керування екранними об'єктами за допомогою маніпулятора "миша", зокрема задокументовано технологію Drag-&-Drop, введено вікна діалогу та ін. В оболонку ввійшли програмні засоби мультимедіа, які раніше постачались в окремому пакеті Windows Multimedia Extensions. Для розширення видавничих можливостей у Windows було вбудовано систему підтримки масштабованих True Type шрифтів. Восени 1993 року вийшла повністю 32-розрядна ОС Windows NT 3.1., яка мала дві поставки: Windows NT Server - для керування роботою серверів комп'ютерних мереж та Windows NT Workstation - для встановлення на ПК - клієнтах мережі. Дана ОС підтримувала файлові системи DOS та попередніх версій Windows, але мала власну - NTFS (New Technology File System). Ця файлова система характеризується значно вищою продуктивністю та підтримкою довгих імен файлів. Незважаючи на явні переваги даної операційної системи, вона не отримала значного поширення, оскільки вимагала значних на той час апаратних ресурсів.

Нарешті, восени 1995 року побачила світ комерційна версія 32-розрядної операційної системи Windows. Дана ОС самостійна і не вимагає для своєї роботи системних файлів DOS. Сама. Особливістю Windows 95 є зручний графічний інтерфейс користувача (GUI - Graphical User Interface).

День 25 червня 1998 року ввійшов в історію комп'ютерних технологій, як день офіційного представлення операційної системи Windows 98. Вона реалізована, як логічне продовження операційних систем напрямку Windows.

- 2 - ОС Windows 98 має такі основні характеристики:

• графічний інтерфейс користувача (GUI), завдяки якому значно простіше виконувати програми, створювати і редагувати документи, працювати з дисками і комп'ютерними мережами.

Він містить такі елементи:

- власне поверхню робочого столу з піктограмами, папками і ярликами;

- лінійку задач (TaskBar) з Start-меню;

• нова файлова система VFAT-32, що характеризується підтримкою довгих імен файлів (до 255 символів) та можливістю працювати з логічними дисками об'ємом до 2Г і файлами розміром до 4Г.

• Багатозадачність - це можливість одночасного виконання декількох прикладних програм.

• 32-розрядні драйвери віртуальних пристроїв - це драйвери захищеного режиму, що керують системними ресурсами так, щоб декілька задач могли отримати до них одночасний доступ.

• використання віртуальної пам'яті. Віртуальна пам'ять (Virtual Memory) це продовження оперативної пам'яті ПК на жорсткому диску у так званому файлі підкачки (Swap file). Це дає можливість значно розширити об'єм оперативної пам'яті, що необхідно у випадку одночасного виконання декількох програм.

• документоорієнтована робота, тобто орієнтація при роботі не на прикладні програми, а на документи. Дана характеристика проявляється в тому, що на відміну від DOS, для створення чи редагування документу не потрібно здійснювати пошук, завантаження прикладної програми і в ній відкривати документ, а досить вибрати його зі списку файлів і завантажити мишею чи клавішею Enter.

• підтримка технології Drag-and-Drop. В операційних системах з графічним інтерфейсом користувача вже давно існує зручний механізм перенесення і копіювання об'єктів, що називається Drag-and-Drop (перетягни і опусти). Згідно з цією технологією, для того. щоб перенести певний об'єкт (наприклад, файл) досить встановити на ньому курсор миші, натиснути ліву клавішу і, утримуючи її, перетягнути його в місце призначення.

• підтримка технології Plug-and-Play. У Windows 95 вперше реалізовано технологію Plug-and-Play, згідно з якою операційна система бере на себе функції автоматичного визначення пристроїв, підключення драйверів і їх конфігурування.

• вбудовані можливості для роботи з локальними та глобальними комп'ютерними мережами.

• використання масштабованих True Type шрифтів. В операційних системах з графічним інтерфейсом користувача вже давно використовуються масштабовані True Type шрифти. Масштабованість шрифту - це здатність плавно змінювати розміри символів без втрати якості.

• використання технологій обміну даними. Вони забезпечують вільний обмін даними між різними типами прикладних програм через спільний для всіх буфер обміну (Clipboard).

• багатокористувацький інтерфейс Windows 98.

• централізована база даних про конфігурування операційної системи.

• підтримка технології ММХ. що дозволяє в повній мірі використовувати можливості сучасних процесорів при роботі з аудіо- і відеоінформацією;

• підтримка AGP-шини, дозволяє сповна використати можливості шини AGP і відеокарт, які розроблені для неї

• можливість одночасного використання на одному ПК двох дисплеїв.

• більша продуктивність роботи порівняно з попередніми версіями ОС Windows.

№3

1. Жорсткий магнітний диск – це алюмінієва пластина, покрита шаром магнітної речовини. Накопичувач на жорстких магнітних дисках має невеликі розміри і монтується в корпусі системного блоку комп’ютера. Н жорсткому диску записуються найважливіша для роботи інформація – програми управління комп’ютером та обслуговування різних пристроїв.

Є диски що надають змогу здійснювати тільки читання даних. Інформація записується під час його виготовлення і потім не може бути змінена. Такі диски називають CD-ROM. На них можна записувати тексти, програми, звук, фрагменти відеофільмів тощо. Обсяг памяті цих дисків – сотні мегабайтів.

Існують також оптичні лиски, інформація на них може перезаписуватись. Вони називаються CD-R.

Основним магнітними носіями інформації є магнітні диски – жорсткі та гнучкі (дискети). Дані на магнітних дисках розміщуються на концентричних доріжках, кількість яких залежить від якості дисків. Магнітна головка – пристрій запису-читання, що рухається вздовж радіуса диска, який обертається.

Щільність запису на доріжках буває різною і відповідно до цього може бути об’єм пам’яті.

На оптичних дисках дані зберігаються на спіральних доріжках що складаються з впадин і рівних ділянок. При зчитувані інформації лазерним променем впадини інтерпретуються як нулі, а рівні ділянки які добре відбивають світло –як одиниці.

2. Як було вже сказано ядро Windows 9x складається з трьох частин User, Kernel і GDI, кожна з яких записана у окремому файлі. Вони знаходяться в системному каталозі WINDOWS у підкаталозі SYSTEM: user.exe, krnl386.exe, gdi.exe. Хоча розширення вказує на виконувані файли, насправді це бібліотеки. Крім exe-файлів в тому ж каталозі знаходяться споріднені з ними бібліотеки user32.dll, kernel32.dll, gdi32.dll. Число 32 в назві файла вказує нате, що ці системні бібліотеки володіють 32-розрядними командами будь-якої складової 'Windows. Exe-файли, навпаки, керують командами тільки для 16-розрядних програм. Тепер розглянемо детальніше призначення кожного із компонентів ядра (мал. 7.2.):

С

ама назва „User" вже дозволяє зрозуміти, що цей компонент Windows відповідає за зв'язок з користувачем. В Windows 98 це спілкування проходить в основному через меню і вікна. User надає в розпорядження користувача функції керування вікнами і видає символи, списки чи меню, а також виводить звуковий сигнал (наприклад, у випадку повідомлення про помилку чи при закритті програми). При цьому система User використовує клавіатуру, мишу чи будь-які інші пристрої введення інформації. Якщо користувач натискає комбінацію клавіш чи кнопку миші на піктограмі, то система User реєструє цю дію і передає відповідну команду.

Щоб забезпечити керування всіма цими елементами Windows резервує в загальному випадку 64 К основної оперативної пам'яті, це вже говорить про те що User є 16-розрядною програмою.

№4

  1. Для введення в комп’ютер інформації з паперових носіїв застосовується сканер.. Цей пристрій сприймає зображення, перетворює його по точках у послідовність кодів що характеризують яскравість та колір точок і передає їх до па’мяті комп’ютера.

Клавіатура – пристрій введення інформації: програм, даних, текстів різними мовами тощо.

На одній клавіатурі може бути зображено декілька символів, однак після натискання на неї на екрані зявляється лише один.

Клавішу Shift натискають і утримують під чс уведення прописних літер або верхніх символів !,»,№,;,%,:,?,*,(,),_,+,=, тощо.

Є клавіші за допомогою якої перемикають шрифт кирилиці на латинській і навпаки мовах.

Неправильно набраний символ вилучають. Для вилучення символу перед курсором використовують клавішу Back space, над курсором клавішу - Delete .

Найдовша клавіша призначена для відокремлення слів.

Уведення порції інформації (команди, абзацу тексту тощо) завершують натисканням клавішу ввод Enter.

Клавіші позначені стрілками служать для переміщення курсора.

2.Однією із найбільш важливих програм, що входять в операційну систему Windows 98, с програма Windows Explorer (Проводник). Вона призначена для перегляду списків папок та файлів, а також для виконання практично всіх операцій над ними. Будь-яка дія над файлом чи папкою (копіювання, перенесення, знищення, перейменування і т.д.), що проводиться в графічному середовищі операційної системи Windows 98 здійснюється програмою Explorer.

Саме вікно Explorer виступає, як інструмент для перегляду і керування піктограмами файлів і папок. Закриття цього вікна не приводить до вивантаження Explorer з пам'яті, а лише до закриття відповідної папки, що відображалась у вікні. В Explorer є два типи вікна для перегляду папок: звичайне вікно папки, описане в попередньому розділі та спеціальне вікно Windows Explorer. Для відкриття папки у звичайному вікні потрібно двічі натиснути ліву клавішу миші на її піктограмі (або один раз при певному налаштовуванні настройок, або викликати контекстне меню папки, де вибрати команду Open (Открыть). Існує кілька способів відкриття вікна Explorer, а саме:

• в пункті Programs (Программы) кнопки Start (Пуск) вибрати команду Windows Explorer (Проводник);

• викликати контекстне меню на піктограмі папки, де вибрати команду Explore (Проводник);

• у вікні відкритої папки вибрати потрібну підпапку і у пункті File (Файл) головного меню вікна папки вибрати команду Explore (Проводник);

• натиснути клавішу Shift і, не відпускаючи її, зафіксувати курсор миші на піктограмі папки, після чого двічі натиснути ліву клавішу;

• вибрати пункт Run (Выполнить) кнопки Start (Пуск) або натиснути комбінацію клавіш Start+R. при цьому відкривається вікно, де задаємо команду explorer'!;

• перейти до папки Windows, наприклад, засобами певної оболонки, де завантажити файл ехріогег.ехе

№5

1.Принтери – це струменеві та електрографічні пристрої для виведення інформації на папір. Струменевий принтер будує зображення з краплинок кольорового чорнила, що розбризкуються кількома друкувальними головками з чорнилом різних кольорів.

Високоякісне друкування забезпечують електрографічні принтери. Під дією лазерного променя змінюється провідність напівпровідникового покриття попередньо електризованого барабана і із засвідчених ділянок заряд стікає. До наелектризованих ділянок прилипає дрібний порошок. При цьому формується дзеркальне зображення всієї сторінки. Перед друкуванням наступної сторінки барабан нейтралізується і звільняється від порошку.

2. Саме вікно Explorer виступає, як інструмент для перегляду і керування піктограмами файлів і папок. Закриття цього вікна не приводить до вивантаження Explorer з пам'яті, а лише до закриття відповідної папки, що відображалась у вікні. В Explorer є два типи вікна для перегляду папок: звичайне вікно папки, описане в попередньому розділі та спеціальне вікно Windows Explorer. Для відкриття папки у звичайному вікні потрібно двічі натиснути ліву клавішу миші на її піктограмі (або один раз при певному налаштовуванні настройок папок, про що буде описано в розділі 9 даної частини посібника), або викликати контекстне меню папки, де вибрати команду Open (Открыть). Існує кілька способів відкриття вікна Explorer, а саме:

• в пункті Programs (Программы) кнопки Start (Пуск) вибрати команду Windows Explorer (Проводник);

• натиснути комбінацію клавіш Start + Е;

• викликати контекстне меню на піктограмі папки, де вибрати команду Explore (Проводник);

• у вікні відкритої папки вибрати потрібну підпапку і у пункті File (Файл) головного меню вікна папки вибрати команду Explore (Проводник);

• натиснути клавішу Shift і, не відпускаючи її, зафіксувати курсор миші на піктограмі папки, після чого двічі натиснути ліву клавішу;

• вибрати пункт Run (Выполнить) кнопки Start (Пуск) або натиснути комбінацію клавіш Start+R. при цьому відкривається вікно, де задаємо команду explorer'!;

• перейти до папки Windows, наприклад, засобами певної оболонки, де завантажити файл ехріогег.ехе.

У перших двох випадках відкривається вікно Explorer з активною папкою My Computer (Мой Компьютер), в останніх двох - кореневою папкою диску с:, а в інших випадках з папкою, над піктограмою якої виконувались дії.

Зверніть увагу, що одночасно можна відкрити практично необмежену кількість вікон Explorer. Це роблять переважно для операцій копіювання та перенесення об'єктів між папками.

Ліва частина робочого поля вікна Explorer показує ієрархічну організацію папок у Windows 98, як і при організації каталогів в MS-DOS. Але в основі дерева лежить не кореневий каталог диску, а робочий стіл Windows, на якому розміщені основні програми, серед них - папка даного комп'ютера - My Computer (Мой компьютер) та списку комп'ютерів, що входять в локальну мережу - Network Neighborhood (Сетевое окружение).

№6

1.Інтернет акумулює інформаційні ресурси в світовому масштабі і забезпечує до них швидкий і ефективний доступ. Будь-який документ в Інтернеті є доступним для кожного хто має доступ до Інтернету.

Існуючі комп’ютерні мережі можна поділити на два класи: локальні та глобальні.

Локальна мережа використовується для передавання даних на невеликі відстані.

Глобальними називаються мережі які об’єднують комп’ютери розміщені на великій території.

Користувачі Інтернету можуть надсилати один одному повідомлення. Природно що ці повідомлення надходять до адресата значно швидше ніж звичайні листи.

Кожний користувач має власну поштову скриньку, тобто виділений йому дисковий простір в комп’ютері, де зберігаються повідомлення , що надходять на його адресу. Абонент знайомиться з листами і відповідає на них у зручний для нього час. Повідомлення може включати не тільки текст, а й графіку та звук. Якщо однакові листи надсилаються різними абонентами, мережа надає можливість розсилання їх за всіма адресами що вказані відправником.

Одним сервером як правило користується група абонентів. У такому разі ім’я кожного абонента виділене від адреси спеціальним знаком «@».

2. Пошук файлів та папок

Розглянемо перший напрямок пошуку - пошук файлів і папок. У Windows 98 пошук файлів і папок здійснюється у вказаній папці та її підпапках. Здійснити пошук можна кількома способами:

• в Start-меню вибрати пункт Find (Поиск) а в ньому команду Files or Folders (Искать файлы и папки). При цьому пропонується здійснювати пошук в папці, де відбувався пошук минулого разу;

• викликати контекстне меню кнопки Start і вибрати в ньому команду Find... (Найти...). Пропонується здійснити пошук у папці \Windows\StartMenu;

• відмітити папку і в пункті меню File (Файл) вікна Explorer (Проводник) вибрати команду Find... (Найти...), або цю ж команду вибрати в контекстному меню відміченої папки. В цьому випадку пропонується здійснювати пошук у відміченій папці;

• відкрити потрібну папку у вікні Explorer (Проводник) і в пункті меню Tools (Сервис) вибрати підпункт Find (Поиск) а в ньому команду Files or Folders (Искать файлы и папки). Пропонується здійснювати пошук у активній папці;

• натиснути комбінацію клавіш Start + F. або, якщо активний робочий стіл - F3. При цьому пропонується здійснювати пошук в папці, де він здійснювався минулого разу;

• ввійти в потрібну папку і натиснути комбінацію клавіш Ctrl+F. Пропонується здійснювати пошук у активній папці.

Пошук файлів і папок здійснюється за критеріями, вказаними в діалоговому вікні Find (Поиск). Цих критеріїв досить для реалізації навіть найскладнішого алгоритму пошуку. Дане вікно має три закладки:

• Name & Location (Имя и размещение) встановлює ім'я потрібного нам об'єкту (Named (Имя)) та папку для пошуку (Look In (Где)). Для того, щоб змінити папку для пошуку можна скористатись кнопкою Browse (Обзор). Відкривається додаткове вікно із деревом папок де можна вибрати потрібну. Коли відмітити опцію Include subdirectories (Включая подкаталоги) пошук здійснюватиметься не лише у даній папці але й у її підпапках

№7.

1. За допомогою ПК можна розв’язувати велику кількість різноманітних задач. Функціонування ПК забезпечується цілим комплексом програм, який називається програмним забезпеченням.

Таким чином роботу ПК можна розглядати як опрацювання даних за програмою. ПК приймає вхідні дані, обробляє їх та отримує результати – вихідні дані.

до складу апаратної частини ПК повині входити такі основні пристрої : пристрій управління, арифметико – логічний пристрій, оперативна пам’ять і пристрої введення та виведення.

Одним із принципів роботи ПК є принцип єдиної лінійної пам’яті. «Єдиної» означає, що і програма і дані зберігаються в одній пам’яті. Одна і та сама комірка пам’яті для однієї задачі може зберігати команду, а для іншої – дані. «Лінійної» означає, що всі ділянки пам’яті пронумеровано від 0 до деякого числа N. Різні ПК мають різні розміри комірок пам’яті.

У ПК за допомогою двійкових кодів представляються як числа, так і символи. Для кодування символів здебільшого достатньо коду довжиною один байт. Для кодування цілого числа, як правило, використовується два або чотири байти, а для дійсного – чотири або вісім, інколи шість байтів, залежно від конкретної задачі та можливостей ПК.

Програмне забезпечення ПК дозволяє користувачеві не думати про те, які команди машиної мови використовуються і де саме в пам’яті знаходяться програми і дані.

При роботі з ПК використовуються зовнішні пристрої введення-виведення, які дають змогу відображати інформацію у зрозумілій користувачеві формі і вводити до комп’ютера дані та команди.

  1. Графічний редактор Paint

Як ми вже говорили, Paint - це простий растровий графічний редактор, який дозволяє створювати не дуже складні малюнки. Звичайно, використовувати його для професійної роботи з комп'ютерною графікою практично не можливо, але користувача-любителя він може повністю задовольнити. Крім цього, його можна використовувати для введення не дуже складних змін і в досить складні графічні документи, наприклад, редагування фотографій.

Редактор Paint створює документи в форматі BMP, хоча можна редагувати і записувати файли в форматах GIF та JPEG, що використовуються для оформлення web-сторінок Internet.

Для завантаження графічного редактора Paint, потрібно в пункті Programs (Программы) Start-меню вибрати підпункт Accessories (Стандартные), вибрати команду Paint (Графический редактор Paint) При цьому відкривається вікно нового файлу з іменем за замовчуванням untitled.bmp.

№8

-1-. ОС Windows 98 має такі основні характеристики:

• графічний інтерфейс користувача (GUI), завдяки якому значно простіше виконувати програми, створювати і редагувати документи, працювати з дисками і комп'ютерними мережами.

Графічний інтерфейс Windows 98, як і в інших передових ОС, включає в себе стратегію робочого столу (Desktop), тобто вигляд екрану Windows 98 максимально наближений до реального робочого столу ділової людини. Він містить такі елементи (детально вони будуть описані в розділі 4):

- власне поверхню робочого столу з піктограмами, папками і ярликами;

- лінійку задач (TaskBar) з Start-меню;

• нова файлова система VFAT-32, що характеризується підтримкою довгих імен файлів (до 255 символів) та можливістю працювати з логічними дисками об'ємом до 2Г і файлами розміром до 4Г.

• Багатозадачність - це можливість одночасного виконання декількох прикладних програм.

• 32-розрядні драйвери віртуальних пристроїв - це драйвери захищеного режиму, що керують системними ресурсами так, щоб декілька задач могли отримати до них одночасний доступ.

• використання віртуальної пам'яті. Віртуальна пам'ять (Virtual Memory) це продовження оперативної пам'яті ПК на жорсткому диску у так званому файлі підкачки (Swap file). Це дає можливість значно розширити об'єм оперативної пам'яті, що необхідно у випадку одночасного виконання декількох програм.

• документоорієнтована робота, тобто орієнтація при роботі не на прикладні програми, а на документи. Дана характеристика проявляється в тому, що на відміну від DOS, для створення чи редагування документу не потрібно здійснювати пошук, завантаження прикладної програми і в ній відкривати документ, а досить вибрати його зі списку файлів і завантажити мишею чи клавішею Enter.

• підтримка технології Drag-and-Drop. В операційних системах з графічним інтерфейсом користувача вже давно існує зручний механізм перенесення і копіювання об'єктів, що називається Drag-and-Drop (перетягни і опусти). Згідно з цією технологією, для того. щоб перенести певний об'єкт (наприклад, файл) досить встановити на ньому курсор миші, натиснути ліву клавішу і, утримуючи її, перетягнути його в місце призначення.

• підтримка технології Plug-and-Play. У Windows 95 вперше реалізовано технологію Plug-and-Play, згідно з якою операційна система бере на себе функції автоматичного визначення пристроїв, підключення драйверів і їх конфігурування.

• вбудовані можливості для роботи з локальними та глобальними комп'ютерними мережами.

• використання масштабованих True Type шрифтів.

• використання технологій обміну даними.

• багатокористувацький інтерфейс Windows 98.

• централізована база даних про конфігурування операційної системи.

• підтримка технології ММХ. що дозволяє в повній мірі використовувати можливості сучасних процесорів при роботі з аудіо- і відеоінформацією;

• підтримка AGP-шини,

• можливість одночасного використання на одному ПК двох дисплеїв.

• більша продуктивність роботи порівняно з попередніми версіями ОС Windows.

2.Текстовий редактор WordPad відноситься до складних текстових редакторів. Хоча можливості форматування, порівняно з іншими редакторами такого класу, в нього дещо обмежені. Він містить основні функції трьох перших рівнів форматування. Крім цього він мас можливість здійснювати попередній перегляд документу перед друком, використовувати в документах вбудовані об'єкти інших типів та форматів (наприклад, малюнки, електронні таблиці і т.д.).

Для завантаження текстового редактора WordPad потрібно в Sart-меню вибрати розділ Programs (Программы), в ньому пункт Accessories (Стандартные), де вибрати команду WordPad (Текстовый редактор WordPad). При цьому відкривається вікно з порожнім документом WordPad (мал. 7.163) для якого за замовчуванням приймається ім'я Document.doc (Документ^ос). Потрібно звернути увагу, що WordPad за замовчуванням записує файли в форматі текстового процесора Microsoft Word 6.0.

Процес створення та редагування документу в WordPad нічим не відрізняється від аналогічних операцій в інших редакторах для Windows, але в порівнянні з Notepad він має дещо більші можливості для виділення фрагментів документу за допомогою миші. Оскільки в WordPad є спеціальне поле зліва від робочого поля документу, яке призначене для виділення мишею фрагментів документу. Коли на цьому полі встановити курсор миші і натиснути ліву клавішу, то виділяється рядок справа від нього. При подвійному натисканні -виділяється цілий абзац, а при потрійному - весь документ. Весь документ можна також виділити натиснувши Ctrl і один раз ліву клавішу миші на цьому полі (інші способи аналогічні програмі Notepad).

Крім цього в WordPad комбінація клавіш Ctrl+Delete знищує текст не до кінця рядка, як в Notepad, a лише слово справа, тоді як Ctrl+Backspace знищує слово зліва від курсору.

Якщо користувач при редагуванні виконав неправильні дії. то їх можна відмінити командою Undo (Отменить) з пункту меню Edit (Правка) або піктограмою к">| чи комбінацією клавіш Ctrl+Z. Причому, на відміну від вищеописаних програм в WordPad можна зробити кілька кроків відміни дії. їх кількість залежить від складності виконаних операцій і в середньому складає близько 40 кроків.

Процес копіювання та перенесення фрагментів тексту повністю аналогічний відповідним операціям над об'єктами у вікні програми Windows Explorer. Можна користуватись як можливостями технології Drag-and-Drop так і через буфер обміну даними, використовуючи головне, контекстне та піктографічні меню або "гарячі" клавіші.

№9

1. Всі працюючі в Windows 98 програми, папки і документи відображаються у вікнах. Вікно - це прямокутна частина екрану, в якій виводиться певна інформація. Вікна є одним з основних елементів операційної системи. Це підтверджує навіть сама назва ОС - Windows (Вікна).

Розрізняють чотири основних типи вікон:

• вікна папок;

• вікна прикладних програм;

• залежні вікна;

• діалогові вікна.

Вікно папки - це вікно, в якому відображається вміст даної папки. Розглянемо будову вікна папки на прикладі папки диску С: (мал.7.9.).

Як видно з малюнку, вікно має складну структуру і містить такі елементи:

а) заголовок вікна (Title Bar) - містить назву поточної папки, або, при певних настройках, повний шлях до неї (згідно правил DOS). Заголовок вікна використовується також для переміщення його по екрану. Для цього потрібно зафіксувати на ньому курсор миші і, не відпускаючи його, перемістити в нове положення. Коли заголовок вікна підсвічено певним кольором, це свідчить про те, що вікно є активним;

б) головне меню (Main Menu) - містить пункти та команди для роботи з об'єктами, що знаходяться у вікні, команди для швидкого переходу до найважливіших папок, а також команди, які настроюють вигляд вікна. Зверніть увагу, що головне меню для всіх папок стандартне і схоже на меню програми

Explorer, яка є основним інструментом Windows 98 для роботи з папками, документами і ярликами. Це

меню буде описане в наступному розділі.

в) піктографічне меню (Toolbars Menu) - містить піктограми для швидкого виконання часто

використовуваних команд і функцій. В ньому знаходяться такі піктограми:

здійснює перехід до попередньої папки, тобто тієї, що була активна минулого разу. Перехід не обмежується сусідніми по дереву папками чи окремим диском. Таким чином можна здійснити декілька кроків переходу по дереву;

Операцію закриття вікна папки або програмного вікна можна здійснити також комбінацією клавіш Alt+F4. Для залежних вікон можна скористатись комбінацією клавіш Ctrl+F4.

є) кнопка швидкого підключення до Internet (Internet Connection) - дозволяє швидко викликати програму Internet Connection Wizard з вікна будь-якої папки, що ще раз підтверджує направленість Windows98 на роботу у мережах Internet;

ж) адресна панель (Address Bar) - відображає повний шлях до активної папки та дозволяє легко перейти до іншої папки по дереву папок. Це можна здійснити шляхом вибору лівою клавішею миші спеціальної кнопки у правій частині панелі. При цьому відкривається дерево папок, в якому потрібно вибрати папку;

з) панель зв'язків (Links) - містить ярлики для швидкого зв'язку з найпопулярнішими Web-сторінками. Це дозволяє безпосередньо встановити зв'язок з потрібною адресою, не переходячи до вікна Internet Explorer.

і, й, к) лінійка прокрутки - призначена для переміщення робочої частини вікна в певному напрямку. Лінійки прокрутки є двох видів: вертикальна (біля правого краю вікна) і горизонтальна (біля нижнього краю вікна). Варто відмітити, що вони з'являються тільки тоді, коли об'єкти, які знаходяться у вікні, не поміщаються в робочу частину вікна.

л) межі вікна призначені для відображення меж даного вікна і для плавної зміни його розмірів (масштабування).

м) рядок міні-статусу (Status Bar) - призначений для відображення службової інформації. При цьому, в залежності від того, де знаходиться курсор:

• при виборі одного, або кількох об'єктів вказується їх кількість, сумарний об'єм, а також місце знаходження (окремий ПК, локальна мережа, Internet - ресурс);

• при виборі будь-якої команди в одному з пунктів головного меню в рядку міні-статусу наводиться підказка про дії, які виконує дана команда.

н) робоча частина вікна призначена для відображення в ній певних об'єктів (папок, ярликів і документів);

о) частина вікна, в якій інформація відображається в стилі Web-сторінки. При цьому виводиться назва відміченого об'єкту, його тип, дата, час модифікації та розмір.

п) системне меню вікна містить продубльовані основні команди для роботи з вікном:

• Restore (Восстановить) - відновити нормальний розмір вікна;

• Move (Переместить) - перемістити вікно в інше положення;

• Size (Размер) - змінити розмір вікна;

• Minimize (Свернуть) - згорнути вікно в лінійку задач;

• Maximize (Развернуть) - розгорнути вікно на весь екран;

• Close (Закрыть) - закрити вікно

2. Програма ScanDisk, як і її аналог із зовнішніх команд DOS (див. том 1, частина 2, розділ 4.8), призначена для діагностики і лікування логічних та виявлення фізичних помилок на диску. Версія ScanDisk для Windows 98 здатна працювати як з FAT16 так із FAT32. Причому, у Windows 98 присутня як версія цієї програми, що працює в графічному інтерфейсі Windows 98 так і DOS-версія, яка завантажується лише у виключному режимі DOS.

Для завантаження утиліти ScanDisk потрібно в розділі Programs (Программы) Start-меню вибрати пункт Accessories (Стандартные), в ньому підпункт System Tools (Служебные), а в ньому - команду ScanDisk (Проверка диска). При цьому відкривається вікно зображене на малюнку. Для завантаження утиліти ScanDisk можна також відкрити вікно My Computer і в контекстному меню відповідного диску вибрати команду Properties (Свойства). Відкривається вікно властивостей диску, де слід вибрати закладку Tools (Сервис), а в ній натиснути командну кнопку Check Now (Проверить).

Дефрагментація диску програмою Disk Defragmenter

Операційна система Windows 98 як і MS-DOS записує інформацію у перші вільні кластери диску. В міру знищення файлів деякі кластери всередині зайнятої ділянки звільняються. При записі нових файлів, вони поміщаються в ці кластери. Якщо файл не поміщається в один кластер, то він дописується в наступний вільний кластер, що може знаходиться в іншій частині диску. Таким чином диск стає фрагментованим

В міру того, як диск стає фрагментованим, комп'ютер змушений переглядати все більше різних ділянок, щоб виконати програму або прочитати файл даних. Це знижує швидкодію і навіть може викликати проблеми при виконанні прикладних програм. Швидкодія зменшується за рахунок того, що для зчитування фрагментованого файлу механізм жорсткого диску змушений виконувати багаторазове переміщення головок запису-зчитування на різні доріжки вінчестеру, а це вимагає додаткових затрат часу.

Для вирішення даної проблеми створюються спеціальні програми дефрагментатори дискового простору, які переміщають інформацію між кластерами таким чином, щоб кластери, які належать одному файлу, розміщувались підряд. Щоб завантажити дану програму, потрібно в розділі Programs (Программы) Start-меню вибрати пункт Accessories (Стандартные), в ньому підпункт System Tools (Служебные), а в ньому команду Disk Defragmenter (Дефрагментация диска).

№10

Для того, щоб створити нову папку потрібно зайти в папку підпапкою якої вона повинна бути, а тоді викликати контекстне меню у вільному просторі активної папки (або викликати його на піктограмі закритої папки), а тоді вибрати команду New (Создать). Можна також вибрати цю команду в головному меню вікна Explorer (або вікна звичайної папки). В будь-якому випадку в підменю, що відкриється, потрібно вибрати команду Folder (Папка). При цьому з'являється нова папка з виділеним іменем New Folder (Новая папка). Можна вказати нове ім'я, а тоді натиснути Enter або відразу натиснути клавішу Enter, якщо ім'я, надане за замовчуванням, задовольняє користувача.

Щоб створити новий документ, потрібно викликати цю ж команду New (Создать) одним із вище описаних способів і в підменю вибрати команду, що відповідає тому типу документу, який потрібно створити. З'являється піктограма порожнього документу вказаного типу з іменем, що починається словом New ... (Новий ), а далі - тип документу. Можна залишити це ім'я, натиснувши Enter або набрати на клавіатурі нове ім'я, а тоді натиснути Enter. Після цього потрібно двічі натиснути ліву клавішу миші на ньому (або клавішу Enter). Завантажується вікно прикладної програми, що створює певний тип документа, і туди поміщається порожній бланк даного документу. Потрібно створити цей документ, а тоді в пункті File (Файл), вибрати команду Save (Сохранить), щоб записати вміст документу на диск, а після цього закрити вікно прикладної програми.

Коли потрібно створити ярлик до об'єкта, варто вибрати, одним із вищеописаних способів, пункт New (Создать), а тоді в підменю вибрати команду Shortcut (Ярлык). З'являється вікно (мал 7.12) в якому в полі Command line (Командная строка) потрібно вказати шлях до файла, ярлик на який встановлюється, та ім'я самого файла. Коли користувач не пам'ятає шляху до цього файла, то можна натиснути кнопку Browse (Обзор). При цьому відкривається вікно схоже на вікно папки. Користуючись вже описаними способами переміщення по папках, потрібно перейти до папки, де знаходиться потрібний файл (на який встановлюється ярлик) і вибрати його. Після цього вибрати кнопку Ok.

Встановивши шлях, потрібно вибрати кнопку Next (Далее). Відкривається нове вікно (мал. 7.13.), в полі якого вказують ім'я ярлика, що буде виводитись під його піктограмою. Після цього вибирають кнопку Finish (Готово). Але, якщо даний файл власної іконки немає. замість Finish (Готово) з'являється піктограма Next (Далее). При її виборі виводиться ще одне вікно (мал. 7.14.), де потрібно вибрати піктограму ярлика і натиснути кнопку Finish (Готово)

У кожному із описаних вікон є кнопка Back (Назад), яка дозволяє повернутись до попереднього етапу роботи (попереднього вікна).

Щоб створити ярлик об'єкту можна також зафіксувати курсор миші на ньому, натиснути праву клавішу і, не відпускаючи її, перетягнути об'єкт в потрібне місце (або поряд з ним). Відкривається контекстне меню, де потрібно вибрати Create Shortcut(s) Here (Создать ярлык). З'являється ярлик з іменем Shortcut to <ім'я об'єкту> (На < ім'я об'єкту >). Це можна зробити також вибравши об'єкт, а тоді, в пункті File (Файл) головного меню вибрати команду Create Shortcut (Создать ярлык).

Перейменування об'єктів

Для того, щоб перейменувати будь-який об'єкт у вікні Explorer (папку, файл, ярлик), потрібно зафіксувати курсор на його піктограмі, а тоді в контекстному меню або в пункті головного меню вікна File (Файл) вибрати команду Rename (Переименование). При цьому курсор потрапляє в поле назви піктограми, де можна відредагувати ім'я або вказати взагалі нове. Тоді слід натиснути Enter, щоб зафіксувати це ім'я або натиснути ліву клавішу в будь-яке місце поза об'єктом.

Перегляд і зміна властивостей об'єктів

До властивостей об'єкта відноситься малюнок його піктограми, атрибути об'єкта (були розглянуті в першому томі посібника на сторінці 60), назва, шлях та ім'я файла, з яким він зв'язаний для ярлика і т.д.

Для зміни властивостей об'єкта потрібно викликати його контекстне меню або пункт File (Файл) головного меню папки, де вибрати команду Properties (Свойства). Відкривається вікно, що складається як мінімум з однієї закладки General (Общие).

Перенесення об'єктів

Нагадаємо, що перед тим, як виконувати будь-які операції з об'єктами (чи окремим об'єктом) вони повинні бути відмічені (виділені) будь-яким з відомих способів. В загальному є два способи перенесення об'єктів:

1. За допомогою курсору миші з використанням технології Drag and Drop (Перемісти і опусти). На відмічених об'єктах потрібно зафіксувати лівою клавішею курсор миші і, не відпускаючи її, перемістити в потрібне положення (у вікно активної папки або зверху на піктограму папки) і тільки тоді відпустити ліву клавішу миші.

Копіювання об'єктів

Операція копіювання об'єктів у Windows 98 досить схожа на перенесення, але має такі відмінності:

• при копіюванні об'єктів з використанням технології Drag and Drop потрібно утримувати натиснутою клавішу Ctrl. Користувач може легко впевнитись, що виконується саме операція копіювання за допомогою вказівника, який відображається біля курсору миші у вигляді знака "4-". У випадку, коли копіювання здійснюється за допомогою правої клавіші миші, в контекстному меню, що з'являється після відпускання клавіші миші, потрібно вибрати команду Copy Here (Копировать).

Знищення і відновлення об'єктів

Для знищення відмічених об'єктів можна скористатись одним зі способів:

1. Натиснути клавішу Delete на клавіатурі.

2. Вибрати команду Delete (Удалить) з контекстного меню об'єктів, або таку ж команду з пункту меню File (Файл), або скористатись однойменною піктограмою

3. Перенести мишею відмічені об'єкти на піктограму сміттєвої корзини Recycle Bin (Корзина), або уїї відкриту папку. До недоліків цього способу можна віднести те, що піктограма сміттєвої корзини повинна бути видимою, а не закритою іншими вікнами. Незалежно від способу, яким здійснюється знищення об'єктів, вони потрапляють в сміттєву корзину.

2. Norton Utilities - це інтегрований набір програм, який дозволяє знаходити та виправляти різні помилки комп'ютерної системи, підвищувати швидкодію ПК, виконувати діагностику та профілактику збоїв. Утиліти завчасно попереджують про потенційні проблеми в комп'ютерній системі, скорочують час простою в аварійних ситуаціях (від яких не застрахований жоден комп'ютер), відновлюють загублені дані і забезпечують користувача інформацією про апаратне та програмне забезпечення ПК, яка буває корисною при встановленні нових компонентів, як апаратних так і програмних.

Пакет Norton Utilities дуже популярний серед користувачів ІВМ-сумісних ПК. Свою популярність він здобув завдяки великій історії розвитку, постійним вдосконаленням і значним можливостям. Перша версія пакету Norton Utilities була розроблена Пітером Нортоном (Peter Norton), а в даний час авторські права на Norton Utilities належать корпорації Symantec. В своєму розвитку пакет Norton Utilities пройшов три умовних етапи:

• версії пакету Norton Utilities від першої до шостої - орієнтовані на використання в операційній системі DOS;

• сьома та восьма версії пакету Norton Utilities - призначені як для роботи в DOS, так і для операційних оболонок Windows З.х;

• дев'ята версія Norton Utilities була орієнтована на операційну систему Windows 95. Пізніше ця версія була перейменована на Norton Utilities for Windows версії 1.0. Ця версія отримала подальший розвиток і в рультаті були створені версії 2.0, 3.0 та 4.0. Крім цього випускались проміжні версії, наприклад 3.3.

№11

. Програма Calculator

В наш час калькулятор належить до речей першої необхідності, тому розробники Windows ще з її перших версій ввели програму, що емітує роботу звичайного калькулятора. Зверніть увагу, що вигляд калькулятора у Windows 98 практично нічим не відрізняється від калькулятора попередніх версій Windows і від звичайного кишенькового калькулятора.

Для завантаження програми калькулятора потрібно в підменю Programs (Программы), головного меню Windows вибрати пункт Accessories (Стандартные), а в ньому підпункт Calculator (Калькулятор).

Програма Calculator виконує всі операції, доступні звичайному калькуляторові. Та калькулятор Windows має одну дуже важливу перевагу, він дозволяє копіювати отримані в результаті обчислень числа в інші програми та використовувати їх в подальших розрахунках.

Графічний редактор Paint

Як ми вже говорили, Paint - це простий растровий графічний редактор, який дозволяє створювати не дуже складні малюнки. Звичайно, використовувати його для професійної роботи з комп'ютерною графікою практично не можливо, але користувача-любителя він може повністю задовольнити. Крім цього, його можна використовувати для введення не дуже складних змін і в досить складні графічні документи, наприклад, редагування фотографій.

Текстовий редактор Notepad

Програма Notepad - це найпростіший текстовий редактор, який можна використовувати для створення та редагування конфігураційних файлів, що записані в текстовому форматі. Крім цього цю програму можна застосовувати як традиційний блокнот для створення приміток при роботі з іншими прикладними програмами Windows або звичайними текстовими файлами в ASCII-форматі. Ця програма не вимагає великого об'єму пам'яті і може бути дуже корисною для редагування тексту, який потрібно скопіювати в програми DOS або Windows, що не мають можливостей редагування. Потрібно відмітити, що дана програма може працювати лише з файлами об'ємом до 50 К.

2. -. Програма Norton WinDoctor

Norton WinDoctor - це безпечний і зручний засіб для діагностики та усунення найтиповіших помилок операційної системи Windows 98. Програма аналізує інформацію, необхідну для нормальної роботи системи і перевіряє склад всіх програм, що працюють під керуванням Windows 98. Для завантаження програми потрібно в лівій панелі вікна Norton Utilities Integrator вибрати розділ Find and Fix Problems (Устранение неполадок), а в правій - Norton WinDoctor, або вибрати однойменну піктограму в розділі Programs (Программы), пункті Norton Utilities Start-меню.

Діагностика та виправлення дискових помилок програмою Norton Disk Doctor

На гнучких і жорстких магнітних дисках нерідко виникають логічні помилки та фізичні пошкодження (див. том 1, частина 2, розділ 4.8). Вони часто призводять до збоїв в роботі прикладних програм, операційної системи і, що найнеприємніше - до втрати даних. Тому, до найважливих і найбільш часто використовуваних утиліт відносять програми, що виявляють та усувають дискові помилки.

Програма Norton Disk Doctor - це одна з найпотужніших і найпопулярніших програм для діагностики і виправлення логічних помилок на дисках та виявлення фізичних. Перевагами Norton Disk Doctor над Scandisk є більша кількість тестів, які виконуються для виявлення помилок, а також можливості детального налаштування параметрів роботи програми, особливо, що стосується тестування поверхні диску.

Дефрагментація диску програмою Speed Disk

В результаті виконання операцій знищення, копіювання та запису файлів на диск він стає фрагментованим. тобто окремі частини одного файлу розміщуються в різних місцях диску. Це явище призводить до зниження швидкості виконання операцій зчитування та запису інформації на диск, а отже і швидкодії комп'ютерної системи. Тому, існують спеціальні програми, які здійснюють дефрагментацію дисків. Дефрагментація здійснюється шляхом переміщення інформації між кластерами таким чином, щоб всі кластери, що належать одному файлу були розміщені на диску підряд.

№12

1.Для запуску програми потрібно розмістити в оперативній пам’яті та настроїти процесор на виконання першої команди цієї програми, після чого потрібно контролювати процес її виконання.

Щоб розпочати роботу з комп'ютером на якому встановлена операційна програма Windows, досить увімкнути живлення.. Невдовзі на екрані з’являється заставка, а потім робочий стіл Windows. Зовнішній вигляд екрана може змінюватись, однак у будь-якому разі на робочому столі можна побачити кілька піктограм, які відображають різні об’єкти Windows.

Відразу після запуску системи ми побачимо на екрані курсор мишки, який здебільшого має форму нахиленої вліво стрілки.

2. Контроль за роботою комп'ютерної системи програмою Norton System Doctor

Norton System Doctor - це резидентна програма, яка здійснює постійний контроль за роботою комп'ютерної системи і при виникненні певних критичних ситуацій повідомляє користувачеві про них і пропонує методи та програмні засоби для їх усунення. Дана програма працює в окремому вікні, яке організоване у вигляді "монітору" з сукупністю відповідних індикаторів та діаграм.

Зверніть увагу, що програма Norton System Doctor під час своєї роботи використовує значну частину ресурсів ПК (наприклад, ця програма займає більше 4М оперативної пам'яті). Тому, для малопотужних систем, автори не рекомендують використовувати Norton System Doctor, оскільки це може призвести до значного сповільнення роботи ПК.

Для завантаження програми Norton System Doctor потрібно в лівій панелі вікна Norton Utilities Integrator вибрати розділ Preventative Maintenance (Профилактика), а в правій Norton System Doctor, або вибрати однойменну піктограму в пункті меню Norton Utilities з розділу Programs (Программы) Start-меню Windows 98.

№13

-. Основні характеристики Microsoft Word

Будь-який користувач, що працює на ПК стикається з необхідністю створення і редагування текстових документів. Для вирішення таких задач є досить обширна група програм, які називають текстовими редакторами. У десятому розділі сьомої частини посібника описано саме класифікацію текстових редакторів, з якої виходить, що Microsoft Word (надалі Word) належить до групи текстових процесорів. Отже Word має практично весь набір функціональних можливостей, які дозволяють створювати і редагувати будь-які за складністю текстові документи.

Зверніть увагу, що Word є дуже популярним текстовим процесором, особливо серед українських користувачів.

Word в своєму розвитку пройшов досить великий шлях - від перших версій для операційної системи DOS до Word 97 для Windows 9-х. В даній частині посібника буде описано Word 97, який відрізняється від попередньої версії Word 95/6.0 такими особливостями:

1. Інтегрованість.даного текстового процесора в пакет Microsoft Office.

2. Підтримка технологій обміну даними.

3. Можливість роботи з масштабованими True Type шрифтами (True Type Font - TTF). Нагадаємо, що поняття масштабованих шрифтів введено в розділі 9.9 сьомої частини посібника. Причому, програма може працювати практично з необмеженою кількістю масштабованих та символьних шрифтів, які встановлені у Windows 98.

4. Можливість багатокрокової відміни операцій командою Undo (Отменить) або повторення відміненої операцій командою Redo (Повторить). При цьому кількість кроків відміни операцій залежить від складності самих операцій і в середньому становить 40-50 кроків.

5. Здатність одночасно працювати з декількома документами. Причому, кожен документ відкривається в окремому вікні. Потрібно відмітити, що Word не встановлює обмежень на кількість одночасно відкритих вікон. Їх кількість обмежується лише об'ємами оперативної та віртуальної пам'яті ПК.

6. Автоматичне записування документу на диск через певні проміжки часу - операція AutoSave (Автосохранение). Це дозволяє у випадку, коли виникла непередбачувана ситуація (зависання програми. відключення від ПК живлення і т.д.) захистити від втрати зміни, що зроблені користувачем в документі і не записані ним на диск.

7. Наявність операції AutoText (Автотекст), яка дозволяє автоматично вводити в текст документу слова.

8. Можливість автоматичного коректування часто повторюваних помилок під час набору тексту документу. Для цього використовуються спеціальні функції AutoCorrect (Исправление).

9. Можливість автоматичної перевірки правопису та граматики командою Spelling (Правописание). Причому. у Word 97 безпосередньо вбудовані модулі і словники для перевірки правопису та граматики на багатьох основних мовах світу. Але зверніть увагу, що для підключення словників та коректорської перевірки правопису тексту написаного українською мовою слід додатково встановити програму Ruta. Для перевірки російського правопису та граматики використовується програма Orfo.

10. Можливість захисту документу від несанкціонованого доступу (або редагування) з допомогою паролю.

11. Застосування стилів для швидкого форматування абзаців та символів. Нагадаємо, що стиль (Style) - це набір атрибутів форматування символів та абзаців які вибираються одночасно і об'єднані під однією назвою (частина 7 розділ 10.4 даного посібника). У Word всі стилі об'єднані в єдину бібліотеку, яка називається галереєю стилів - Style Gallery (Библиотека стилей). Стандартна бібліотека нараховує 90 стилів. Крім цього, користувач може створювати власні стилі (користувацькі), а також змінювати та знищувати існуючі.

12. Здатність завдяки команді AutoFormat (Автоформат), автоматично форматувати всі абзаци документу по наперед заданому стилю. Це дозволяє значно пришвидшити процес форматування символів та абзаців. Крім цього, завдяки даній команді можна легко і швидко встановити повністю однаковий формат всіх абзаців документу.

13. Можливість копіювання формату об'єкту на інший без копіювання самого об'єкту - операція Format Painter (Формат по образцу).

14. Використання великої бібліотеки шаблонів документів. Шаблон (Template) - це своєрідний бланк документу, який включає в себе параметри сторінки (розміри, просторове розміщення, поля відступів), колонтитули, а також може містити певний текст ^наприклад, заголовок документу) та інші об'єкти. Завдяки застосуванню шаблонів можна однією командою встановити всі параметри третього та четвертого рівнів форматування документу (див.: частину 7 розділ 10.4). Всі шаблони документів у Word записані в окремих файлах з розширенням *.dot, що знаходяться в підпапках папки Templates. Стандартна бібліотека у Word 97 нараховує 24 шаблони. Крім цього, користувач може створювати власні шаблони (користувацькі). а також змінювати та знищувати існуючі.

15. Можливість розбиття документу на секції (Section). При цьому в кожній секції можна встановлювати незалежні від інших параметри сторінки та окремі колонтитули. Це дозволяє розбивати документ на розділи та частини.

16. Дуже потужний апарат пошуку і заміни тексту, який дозволяє відфільтровувати різні форми, формати, стилі символів потрібного нам тексту.

17. Можливість автоматичної нумерації сторінок, абзаців та рядків тексту документу.

18. Здатність створювати виноски (частина 7 розділ 10.4 даного посібника), предметні покажчики, примітки та анотації до тексту документу. Причому Word підтримує створення як посторінкових (Foot Note) так і кінцевих (наскрізних) (End Note) виносок.

19. Можливість створення заголовків розділів документу, малюнків та списку ілюстрацій.

2. Виведення інформації про комп'ютерну систему програмою System Information з пакету Norton Utilities

При роботі користувача на ПК інколи виникає потреба отримати дані, що характеризують комп'ютерну систему: зайнятість ресурсів ПК, використовувані периферійні пристрої та їх драйвери і т.д. Тому в складі програмного забезпечення ПК бажано мати програму, яка б визначала всі ці характеристики.

В даному посібнику вже розглядалась схожа програма - це системна утиліта ОС Windows 98 System Information (частина 7, розділ 10 даного посібника), що входить в склад стандартних реквізитів цієї операційної системи. До пакету Norton Utilities 4.0 for Windows також входить схожа однойменна програма. Але програма System Information з пакету Norton Utilities є значно інформативнішою порівняно з відповідною системною утилітою Windows 98. Розглянемо цю програму більш детально.

Програму System Information можна завантажити, відкривши Norton Utilities Integrator. В його лівій панелі потрібно вибрати розділ Troubleshot (Информация), а в правій - System Information. Можна також вибрати однойменну піктограму в пункті меню Norton Utilities з розділу Programs (Программы) Start-меню Windows 98. При цьому відкривається вікно з дев'яти закладок (мал. 8.12).

Закладка System (Система), що зображена на малюнку 8.12 видає загальну інформацію про комп'ютерну систему вцілому - операційну систему та апаратне забезпечення. Ця закладка містить наступні інформаційні поля:

• Processor (Процессор) - тип та марка процесора;

• Math support (Сопроцессор) - тип та марка співпроцесора. Якщо він вбудований в процесор, то виводиться повідомлення On Chip (встроенный);

• BIOS - тип та дата створення BIOS;

• Bus Type (Тип шины) - тип інтерфейсу шин;

• Ports (Порты) - тип та кількість портів;

• Memory (Память) - об'єм оперативної пам'яті;

• Floppy Disk (Гибкие диски) - типи (номінальні об'єми) дисководів;

• Hard Disk (Жесткие) - об'єми встановлених жорстких дисків;

• Multimedia (Мультимедиа) - встановлені апаратні засоби мультимедіа;

• Video (Видео) - характеристики та модель відеоадаптера;

№14

• Windows - версія ОС Windows;

• DOS - версія емулятора DOS;

• Net Clients (Клиенты сети) - тип мережі клієнтом якої є даний ПК

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 14

№ п/п

Запитання

Оцінювання у балах

1.

Поясніть призначення програми Excel і основні її характеристики.

5

2.

Основні характеристики архіватора Rar, Zip.

5

3.

Практична робота №14.

10

=20

Оцінка = /4

Викладач Щесюк Т.А.

-1-.

Електронні таблиці - це будь-який набір даних, організованих у формі двомірної таблиці, над якими можна проводити довільні обчислення, а їх результати представляти як в числовому/гак і в графічному вигляді. В електронну таблицю можуть входити текстові фрагменти, числові дані, графічні зображення. Відмінність електронної таблиці від звичайної полягає в тому, що над даними, які знаходяться в ній, можна проводити обчислення за спеціально введеними формулами. Результати обчислення формул можна представляти у вигляді графіків та діаграм, що значно полегшує сприйняття числових даних.

Для обробки електронних таблиць використовуються спеціальні прикладні програми, їх називають табличними процесорами або просто електронними таблицями. До найбільш популярних табличних процесорів на даний час можна віднести Microsoft Excel, Lotus 1-2-3 та Quattro Pro. Крім цього існує багато інших менш потужних програм. Серед них можна відмітити такі розповсюджені на території України програми, як Improv, SuperCalc. Linda та інші.

Поширення програм обробки електронних таблиць пояснюється універсальними можливостями їх використання. Адже електронні таблиці можна використовувати як для вирішення різноманітних задач обчислення, бухгалтерського обліку, так і для створення різних бланків, ділової графіки і навіть повного балансу фірми. Наприклад, на підприємстві за допомогою електронних таблиць можна спростити вирішення таких задач, як обробка замовлень і планування виробництва, розрахунок податків і заробітної плати, облік кадрів, керування збутом і майном та багато інших операцій.

Використання електронних таблиць не обмежується лише сферою ділового життя. Завдяки великому набору математичних та інженерних функцій за допомогою електронних таблиць можна вирішити багато задач в галузі природничих та технічних наук.

-2-. Робота з архіватором WinZip

Перед тим, як знайомитись з матеріалом даного розділу, автори посібника наполеглево рекомендують повторити матеріал викладений в частині 5 першого тому "Посібника користувача ПК", оскільки пояснення практично до всіх термінів, що використовуються в цьому розділі, описано саме там.

WinZip - це дуже популярний і зручний архіватор, створений фірмою Nico Mak Computing, для архівування інформації в операційних системах типу Windows. В даному розділі буде розглянуто WinZip версії 7.0. Дана програма постачається в двох варіантах - 32-бітна версія для ОС Windows 95. Windows 98 та Windows NT та 16-бітна для операційної оболонки Windows 3.1.

Даний архіватор як і його DOS-аналог PKZIP архівує файли в форматі ZIP, надаючи їм однойменне розширення. Він має дуже широкий діапазон форматів розархівовуваних файлів - крім стандартного ZIP-формату (як DOS формат PKZIP так і його власний) дозволяє розархівовувати файли в форматі ARJ, ARC, RAR, AIN, РАК, LZH, а також такі популярні формати в Internet як TAR, gzip, Z files, UNIX compress, UUEncode, XXencode, BinHex та МІМЕ.

Архіватор WinZip працює в оболонці, вікно якої має будову схожу до будови стандартного вікна Windows-програм. Але архіватор WinZip може також працювати в режимі майстра WinZip (WinZip Wizard), що також характерно для програм, які працюють в операційній системі Windows 98. Зверніть увагу, що в режимі майстра WinZip досить зручно проводити розархівування архівів, але, як правило, його використовують користувачі-початківці.

Крім цього, архіватор WinZip інтегрується в операційну систему Windows.

№15

1.Офіційно днем народження Windows вважають виставку Comdex, що відбулась в листопаді 1985 року в Лас-Вегасі, на якій прес-конференція Microsoft плавно перейшла в презентацію нового програмного продукту - Microsoft Windows 1.0.

Перша версія Windows навіть на той час була досить примітивною: вікна на екрані не накладались, робота була повільною, модуль керування файлами MS-DOS Executive працював у текстовому режимі. Слід відмітити, що на той час уже були графічні операційні системи для Macintosh і графічна оболонка GEM фірми Digital Research. Windows 1.0 вимагала для роботи 256 KB оперативної пам'яті і двох дисководів.

У квітні 1992 року з'явилась нова версія Windows 3.1. Крім цього - посилені можливості керування екранними об'єктами за допомогою маніпулятора "миша", зокрема задокументовано технологію Drag-&-Drop, введено вікна діалогу та ін. В оболонку ввійшли програмні засоби мультимедіа, які раніше постачались в окремому пакеті Windows Multimedia Extensions. Для розширення видавничих можливостей у Windows було вбудовано систему підтримки масштабованих True Type шрифтів. Восени 1993 року вийшла повністю 32-розрядна ОС Windows NT 3.1., яка мала дві поставки: Windows NT Server - для керування роботою серверів комп'ютерних мереж та Windows NT Workstation - для встановлення на ПК - клієнтах мережі. Дана ОС підтримувала файлові системи DOS та попередніх версій Windows, але мала власну - NTFS (New Technology File System). Ця файлова система характеризується значно вищою продуктивністю та підтримкою довгих імен файлів. Незважаючи на явні переваги даної операційної системи, вона не отримала значного поширення, оскільки вимагала значних на той час апаратних ресурсів.

Нарешті, восени 1995 року побачила світ комерційна версія 32-розрядної операційної системи Windows. Дана ОС самостійна і не вимагає для своєї роботи системних файлів DOS. Сама. Особливістю Windows 95 є зручний графічний інтерфейс користувача (GUI - Graphical User Interface).

День 25 червня 1998 року ввійшов в історію комп'ютерних технологій, як день офіційного представлення операційної системи Windows 98. Вона реалізована, як логічне продовження операційних систем напрямку Windows.

2. - Основні характеристики Microsoft Word

Будь-який користувач, що працює на ПК стикається з необхідністю створення і редагування текстових документів. Для вирішення таких задач є досить обширна група програм, які називають текстовими редакторами. У десятому розділі сьомої частини посібника описано саме класифікацію текстових редакторів, з якої виходить, що Microsoft Word (надалі Word) належить до групи текстових процесорів. Отже Word має практично весь набір функціональних можливостей, які дозволяють створювати і редагувати будь-які за складністю текстові документи.

Зверніть увагу, що Word є дуже популярним текстовим процесором, особливо серед українських користувачів.

Word в своєму розвитку пройшов досить великий шлях - від перших версій для операційної системи DOS до Word 97 для Windows 9-х. В даній частині посібника буде описано Word 97, який відрізняється від попередньої версії Word 95/6.0 такими особливостями:

1. Інтегрованість.даного текстового процесора в пакет Microsoft Office.

2. Підтримка технологій обміну даними.

3. Можливість роботи з масштабованими True Type шрифтами (True Type Font - TTF). Нагадаємо, що поняття масштабованих шрифтів введено в розділі 9.9 сьомої частини посібника. Причому, програма може працювати практично з необмеженою кількістю масштабованих та символьних шрифтів, які встановлені у Windows 98.

4. Можливість багатокрокової відміни операцій командою Undo (Отменить) або повторення відміненої операцій командою Redo (Повторить). При цьому кількість кроків відміни операцій залежить від складності самих операцій і в середньому становить 40-50 кроків.

5. Здатність одночасно працювати з декількома документами. Причому, кожен документ відкривається в окремому вікні. Потрібно відмітити, що Word не встановлює обмежень на кількість одночасно відкритих вікон. Їх кількість обмежується лише об'ємами оперативної та віртуальної пам'яті ПК.

6. Автоматичне записування документу на диск через певні проміжки часу - операція AutoSave (Автосохранение). Це дозволяє у випадку, коли виникла непередбачувана ситуація (зависання програми. відключення від ПК живлення і т.д.) захистити від втрати зміни, що зроблені користувачем в документі і не записані ним на диск.

7. Наявність операції AutoText (Автотекст), яка дозволяє автоматично вводити в текст документу слова.

8. Можливість автоматичного коректування часто повторюваних помилок під час набору тексту документу. Для цього використовуються спеціальні функції AutoCorrect (Исправление).

9. Можливість автоматичної перевірки правопису та граматики командою Spelling (Правописание). Причому. у Word 97 безпосередньо вбудовані модулі і словники для перевірки правопису та граматики на багатьох основних мовах світу. Але зверніть увагу, що для підключення словників та коректорської перевірки правопису тексту написаного українською мовою слід додатково встановити програму Ruta. Для перевірки російського правопису та граматики використовується програма Orfo.

10. Можливість захисту документу від несанкціонованого доступу (або редагування) з допомогою паролю.

11. Застосування стилів для швидкого форматування абзаців та символів. Нагадаємо, що стиль (Style) - це набір атрибутів форматування символів та абзаців які вибираються одночасно і об'єднані під однією назвою (частина 7 розділ 10.4 даного посібника). У Word всі стилі об'єднані в єдину бібліотеку, яка називається галереєю стилів - Style Gallery (Библиотека стилей). Стандартна бібліотека нараховує 90 стилів. Крім цього, користувач може створювати власні стилі (користувацькі), а також змінювати та знищувати існуючі.

12. Здатність завдяки команді AutoFormat (Автоформат), автоматично форматувати всі абзаци документу по наперед заданому стилю. Це дозволяє значно пришвидшити процес форматування символів та абзаців. Крім цього, завдяки даній команді можна легко і швидко встановити повністю однаковий формат всіх абзаців документу.

13. Можливість копіювання формату об'єкту на інший без копіювання самого об'єкту - операція Format Painter (Формат по образцу).

14. Використання великої бібліотеки шаблонів документів. Шаблон (Template) - це своєрідний бланк документу, який включає в себе параметри сторінки (розміри, просторове розміщення, поля відступів), колонтитули, а також може містити певний текст ^наприклад, заголовок документу) та інші об'єкти. Завдяки застосуванню шаблонів можна однією командою встановити всі параметри третього та четвертого рівнів форматування документу (див.: частину 7 розділ 10.4). Всі шаблони документів у Word записані в окремих файлах з розширенням *.dot, що знаходяться в підпапках папки Templates. Стандартна бібліотека у Word 97 нараховує 24 шаблони. Крім цього, користувач може створювати власні шаблони (користувацькі). а також змінювати та знищувати існуючі.

15. Можливість розбиття документу на секції (Section). При цьому в кожній секції можна встановлювати незалежні від інших параметри сторінки та окремі колонтитули. Це дозволяє розбивати документ на розділи та частини.

16. Дуже потужний апарат пошуку і заміни тексту, який дозволяє відфільтровувати різні форми, формати, стилі символів потрібного нам тексту.

17. Можливість автоматичної нумерації сторінок, абзаців та рядків тексту документу.

18. Здатність створювати виноски (частина 7 розділ 10.4 даного посібника), предметні покажчики, примітки та анотації до тексту документу. Причому Word підтримує створення як посторінкових (Foot Note) так і кінцевих (наскрізних) (End Note) виносок.

19. Можливість створення заголовків розділів документу, малюнків та списку ілюстрацій.

№16

- Поняття про СКБД

Як ми вже описували, для керування базами даних на ПК створюють спеціалізовані програми, які називаються системами керування базами даних. Будь-який пакет програм СКБД повинен містити:

• середовище користувача, що надає можливість безпосереднього керування даними БД за допомогою клавіатури та миші;

• алгоритмічна мова для створення вузькоспеціалізованих програм обробки певних типів БД;

• компілятор для надання створеній програмі закінченого комерційного продукту в формі незалежного exe-файлу;

• програми-утиліти швидкого програмування операцій, які вимагають великих затрат робочого часу користувача (створення звітів, меню користувача та ін.).

Щодо класифікації сучасних СКБД, яких нараховується близько 50. то їх можна поділити за певними характеристиками.

За призначенням і галузями застосування СКБД поділяють на:

• спеціалізовані СКБД. наприклад, для зберігання графічної геофізичної інформації;

• СКБД загального використання, які призначені для вирішення широкого кола користувацьких

задач, наприклад: складський облік, відділ кадрів та ін. За складністю і функціональними можливостями:

• СКБД для персонального використання (наприклад, Paradox, Access, FoxPro та ін.);

• СКБД. які функціонують в режимі клієнт-сервер (наприклад, Oracle, Informix та Ingres).

СКБД для персонального використання працюють на одному окремо взятому ПК, або в локальній одноранговій мережі. При цьому використання спільної для багатьох користувачів БД практично неможливе.

-2- Огляд програм пакету Microsoft Office Professional 97

Пакет програм Microsoft Office Professional 97 - це набір сучасних програм, які призначені для комплексного вирішення офісних задач. Використовуючи програми, що є складовою частиною пакету можна створювати і редагувати складні текстові документи, виконувати різноманітні обчислення в електронних таблицях, здійснювати побудову графіків і діаграм, працювати з базами даних, створювати комп'ютерні презентації, організовувати робочий час ділової людини, працювати з електронною поштою, сканувати і редагувати растрові графічні зображення і т.д. Пакет програм Microsoft Office Professional 97 вже кілька років є найпопулярнішим в своїй галузі набором програм.

Office Professional характеризується інтегрованістю програм, тобто їх тісним взаємозв'язком. Дану характеристику підтверджують такі ознаки:

• наявність панелі програм та спеціальних папок;

• можливість завантаження будь-якої програми пакету безпосередньо з панелі інструментів відкритої програми;

• покращений обмін інформацією між програмами з підтримкою технології OLE2;

• можливість створення комплексних документів програмою Binder. Зверніть увагу на те, що всі програми, які входять в пакет Office Professional можуть інсталюватись і використовуватись кожна окремо.

В пакет Office Professional входять наступні програми.

Microsoft Word - один із найпопулярніших текстових процесорів на ринку програмної продукції. Він містить дуже широкий вибір інструментів для редагування та форматування текстів документів а також для вбудовування в них різноманітних об'єктів - математичних формул, растрових та векторних малюнків. графіків, діаграм і т.д. Більш детально про можливості текстового процесора Microsoft Word буде описано в наступних розділах даної частини посібника.

Microsoft Excel - це надзвичайно потужний і простий у використанні процесор для обробки електронних таблиць. В даній програмі вперше використано поняття робочої книги, що дозволяє оперувати кількома аркушами, які зберігаються в одному файлі електронних таблиць. Excel працює з діаграмами і графіками та може використовувати електронні таблиці в інших поширених форматах, наприклад у форматі Lotus 1-2-3 або Quattro Pro. Ця програма описана в частині 10 даного посібника.

Microsoft Access - система керування базами даних з широкими можливостями обробки реляційних баз даних та створення нових складних програмних елементів. Вона дозволяє створювати бази даних, які можуть містити в собі робочі таблиці, запити, модулі, форми і звіти. Зі створеними в Access базами даних дуже легко працювати навіть недосвідченим користувачам. Основні принципи роботи з Microsoft Access описані в частині 11 даного посібника.

№17

- Програма Disk Cleanup

Програма Disk Cleanup призначена для очистки диску від зайвих файлів (не використовуваних тимчасових файлів та тимчасових файлів Internet, попередніх копій документів, очищення сміттєвої корзини), а також для деінсталювання непотрібних програм. Це дозволить оптимальніше використовувати дисковий простір.

Якщо диск заповнений на стільки, що його вільного простору не достатньо для роботи завантажених програм або для запису файлу на диск, то операційна система автоматично завантажує програму Disk Cleanup. При цьому відкривається вікно програми, яке пропонує вибрати тип зайвих файлів для знищення.

Для примусового завантаження програми потрібно в розділі Programs (Программы) Start-меню вибрати пункт Accessories (Стандартные), в ньому підпункт System Tools (Служебные). Відкривається підменю. де слід вибрати команду Disk Cleanup (Очистка диска). Відкривається вікно, що містить лише один випадаючий список Drives (Диски), в якому потрібно вибрати диск для очищення і натиснути Ok.

Програма ScanDisk

Програма ScanDisk, як і її аналог із зовнішніх команд DOS (див. том 1, частина 2, розділ 4.8), призначена для діагностики і лікування логічних та виявлення фізичних помилок на диску. Версія ScanDisk для Windows 98 здатна працювати як з FAT16 так із FAT32. Причому, у Windows 98 присутня як версія цієї програми, що працює в графічному інтерфейсі Windows 98 так і DOS-версія, яка завантажується лише у виключному режимі DOS.

Для завантаження утиліти ScanDisk потрібно в розділі Programs (Программы) Start-меню вибрати пункт Accessories (Стандартные), в ньому підпункт System Tools (Служебные), а в ньому - команду ScanDisk (Проверка диска). Для завантаження утиліти ScanDisk можна також відкрити вікно My Computer і в контекстному меню відповідного диску вибрати команду Properties (Свойства). Відкривається вікно властивостей диску, де слід вибрати закладку Tools (Сервис), а в ній натиснути командну кнопку Check Now (Проверить).

Дефрагментація диску програмою Disk Defragmenter

Операційна система Windows 98 як і MS-DOS записує інформацію у перші вільні кластери диску. В міру знищення файлів деякі кластери всередині зайнятої ділянки звільняються. При записі нових файлів, вони поміщаються в ці кластери. Якщо файл не поміщається в один кластер, то він дописується в наступний вільний кластер, що може знаходиться в іншій частині диску. Таким чином диск стає фрагментованим (більш детально про фрагментацію дисків в розділі 2.4, частини 2. тому 1 даного посібника).

В міру того, як диск стає фрагментованим, комп'ютер змушений переглядати все більше різних ділянок, щоб виконати програму або прочитати файл даних. Це знижує швидкодію і навіть може викликати проблеми при виконанні прикладних програм. Швидкодія зменшується за рахунок того, що для зчитування фрагментованого файлу механізм жорсткого диску змушений виконувати багаторазове переміщення головок запису-зчитування на різні доріжки вінчестеру, а це вимагає додаткових затрат часу.

Для вирішення даної проблеми створюються спеціальні програми дефрагментатори дискового простору, які переміщають інформацію між кластерами таким чином, щоб кластери, які належать одному файлу, розміщувались підряд. У Windows 98 ці функції виконує утиліта Disk Defragmenter. Крім цього, дана програма визначає, які з програм використовуються найчастіше і розміщує їх на початку диску, щоб пришвидшити доступ до них.

Щоб завантажити дану програму, потрібно в розділі Programs (Программы) Start-меню вибрати пункт Accessories (Стандартные), в ньому підпункт System Tools (Служебные), а в ньому команду Disk Defragmenter (Дефрагментация диска)

-2- Перевірка орфографічних та граматичних помилок в документі Word

В текстовому процесорі Microsoft Word вбудовано дуже зручну підпрограму, яка дозволяє перевіряти орфографічні та граматичні помилки в створюваному та редагованому тексті. Це дозволяє запобігти появі механічних помилок при наборі тексту та допоможе вибрати правильні граматичні конструкції. Word має вбудовані тематичні словники на багатьох основних мовах світу. Крім цього, він дозволяє створювати власні словники користувача і працювати одночасно з кількома словниками. Як ми вже говорили, він не містить українських словників, тому для перевірки української граматики потрібно встановлювати додаткову програму, наприклад Ruta.

За допомогою засобів перевірки граматики можна перевірити правильність написання як одного окремого слова, так і всіх слів в документі. Однією із складових частин процесу перевірки граматики є перевірка виділеного фрагменту або цілого документу на граматичні помилки. Якщо Word знаходить таку помилку, то він підкреслює відповідне слово червоною хвилястою лінією. При викликанні контекстного меню на цьому слові пропонується вибрати один із декількох варіантів правильної конструкції слова. Якщо в словниках Word схожих слів немає, то в контекстному меню виводиться повідомлення no spelling suggestion (нет вариантов).

Для перевірки орфографії і граматики використовується основний словник та словник користувача. Основний словник вбудований в програму і не може бути змінений. Словник користувача за замовчуванням є додатковим словником і знаходиться у файлі custom.dic. При додаванні до словника нового слова, якщо не вказаний інший словник - воно поміщається в custom.dic.

№18

- Друк документів Word на принтері

Можливість виведення документу на друк мас будь-який текстовий редактор. Але текстовий процесор Word. в цьому плані мас досить широкі можливості: можна виводити на друк як весь документ, так і вибрані частини; друкувати інформацію, яка стосується документу (коротку довідку про документ, анотації, елементи автотексту, таблиці стилів і т.д.); виводити на друк одночасно декілька копій.

Перед тим, як здійснювати друк документу на принтері, бажано переглянути його у вікні Print Preview (Предварительный просмотр) (див.: розділ 8.1 даної частини посібника). Якщо вигляд документу в цьому вікні задовольняє користувача, то можна скористатись піктограмою Us або комбінацією клавіш Ctrl+P. Але, при цьому документ завантажується на друк із параметрами за замовчуванням (без додаткового вікна налаштування параметрів друку). Параметрами друку за замочуванням є: друк однієї копії цілого документу принтером встановленим у Windows за замовчуванням. Якщо ж користувач не згідний із параметрами друку, встановленими за замовчуванням, то потрібно закрити вікно попереднього перегляду і завантажити на друк з основного вікна документу.

Для того, щоб у вікні редагування Word завантажити документ на друк. потрібно в пункті меню File (Файл) вибрати команду Print (Печать) або натиснути комбінацію клавіш Ctrl+P чи Ctrl+Shift+F12. При цьому відкривається вікно Print (Печать), показане на малюнку 9.48.

Для друку документу на принтері можна також скористатись піктограмою Ц (Print (Печать)) із стандартної панелі інструментів (Standard (Стандартные)). Але при цьому відбувається автоматичне завантаження документу на друк із параметрами встановленими за замовчуванням (без виведення діалогового вікна Print (Печать)).

-2-. Ділова графіка в Word

Microsoft Word має можливість працювати не лише з текстовою інформацією але й поміщати в документ малюнки або створювати векторні графічні об'єкти безпосередньо у вікні Word. Графічні зображення, що використовуються в текстових документах, поділяють на ділові діаграми і графіки та звичайні ілюстрації. тобто на ділову та ілюстративну графіку.

В документи Word можна імпортувати графіки та діаграми створені в спеціалізованих програмах таких як Lotus 1-2-3, Microsoft Excel або Microsoft Works. Для цього можна скористатись копіюванням через буфер обміну даними або імпортуванням графіка за допомогою команди Object... (Объект...) з пункту меню Insert (Вставка). Можна також скористатись піктограмою ІД. При цьому відкривається вікно, яке емулює комірки таблиці. В ньому, натиснувши клавішу миші, потрібно вказати кількість колонок та рядків таблиці. Після цього ввести в електронну таблицю значення, виділити комірки і натиснути піктограму ДІ'. В результаті цього викликається вікно майстра побудови діаграм Microsoft Excel Chart Wizard. Порядок створення діаграми за допомогою майстра Chart Wizard описане в п'ятому розділі десятої частини посібника.

Потрібно відмітити, що текстовий процесор Microsoft Word має вбудовану підпрограму для створення діаграм та графіків - це програма Microsoft Graph. Для того, щоб в документ Word вставити діаграму за допомогою Microsoft Graph, потрібно в пункті меню Insert (Вставка) вибрати підпункт Picture (Рисунок), а в ньому команду Chart (Диаграмма) або піктограму |Д. Можна також використати команду Object (Объект), з пункту меню Insert (Вставка). При цьому відкривається діалогове вікно, в якому слід вибрати закладку Create New (Создание), а тоді в списку - пункт Microsoft Graph 97 Chart і натиснути на ОК. В будь-якому випадку на екрані з'явиться встановлена за замовчуванням діаграма і вікно таблиці даних (мал. 9.40). Зміниться також головне та піктографічне меню: в ньому будуть представлені пункти, спеціально призначені для роботи з діаграмами. Замість встановлених за замовчуванням числових даних потрібно ввести відповідні конкретні значення. Причому, вигляд діаграми автоматично зміниться відповідно до введених значень.

Після цього потрібно вибрати тип діаграми. Для цього в пункті меню Chart (Диаграмма) слід вибрати команду Chart Type... (Тип диаграммы...) або скористатись однойменною піктограмою. Після чого, в тому ж пункті меню. вибрати команду Chart Options... (Параметры диаграммы...) для встановлення потрібних компонентів діаграми. При цьому відкривається вікно, зображене на мал. 10.17 (див. розділ 5 частина 10).

Для виходу з режиму роботи в Microsoft Chart досить натиснути ліву клавішу миші в будь-якому місці документу поза графіком. Якщо потрібно відредагувати вже створену діаграму, то слід двічі натиснути ліву клавішу миші на графіку.

7.2. Ілюстративна графіка в Word. Вбудований векторний графічний редактор

Ілюстративна графіка в текстовому документі дозволяє надати йому привабливішого вигляду. Одним із найпопулярніших способів вставки в документ малюнків є їх імпортування за допомогою команди From File... (Из файла), яка знаходиться в пункті меню Insert (Вставка) підпункті Picture (Рисунок). Можна також скористатись піктограмою |В з панелі інструментів Picture (Рисование). При цьому відкривається вікно, де в полі Files of Type (Тип файлов) слід вказати тип імпортованого файлу, тоді вибрати потрібну папку та назву цього файлу і натиснути командну кнопку Insert (Добавить).

В Word можна імпортувати графічні файли наступних форматів: DXF, GIF, CGM, WPG, EPS, HGL, JPG, PCT, DRW, PCX, TIF. TGA, BMP, WMF. Для вставки зображення цих типів в документи Word використовують спеціальні файли драйверів - графічні фільтри, які встановлюються під час інсталювання пакету Microsoft Office.

Якщо потрібно зв'язати вставлене зображення, з файлом-оригіналом малюнка, то у вікні Insert Picture (Добавтъ рисунок) слід відмітити опцію Link to File (Связать с файлом). Графічне зображення вставиться у вигляді поля і його можна буде поновити при внесенні змін у файл малюнка. Для поновлення змін в копії малюнка потрібно натиснутиклавішуР9.

Досить часто для вставки малюнка використовують його копіювання через буфер обміну даними з відповідних графічних редакторів.

Крім цього, в пакет Microsoft Office входить стандартна бібліотека малюнків в форматі Windows MetaFile (WMF), яка має назву Microsoft ClipArt Gallery. Для того, щоб вставити малюнок з цієї бібліотеки потрібно встановити курсор у відповідне місце документу, а тоді в пункті меню Inset (Вставка) вибрати підпункт Picture (Рисунок), а в ньому - команду ClipArt... або скористатись піктограмою .ДВІ. При цьому відкривається вікно, яке складається з чотирьох закладок. Перша закладка (мал. 9.41) цього вікна призначена саме для роботи з бібліотекою ClipArt. Всі малюнки бібліотеки посортовані за категоріями. При цьому в лівій частині вікна слід вибрати категорію, а в правій - сам малюнок і натиснути кнопку Insert (Добавить).

№19

-. Операційна система (ОС) MS DOS є невід’ємною частиною ПК. Вона забезпечує керування всіма апаратними засобами та надає можливість здійснювати діалог користувача з комп’ютером. ОС орієнтовані на певні типи мікропроцесорів. Прикладні програми, які створені для конкретної ОС, як правило, не працюють під керуванням інших систем.

Однією з умов реалізації швидкого доступу до файлів – створення певної структури формату диску. При чому кожна ОС орієнтується тільки на унікальну структуру, будь–яке відхилення від якої порушує нормальну роботу. Це великий недолік, так як працюючи з якимись прикладними програмами в одній ОС, вже не можливо працювати з ними в іншому операційному середовищі, де в основу технічної реалізації доступу до файлів покладена інша організація структури диску. В цьому випадку говорять про програмну і технічну несумісність комп’ютерів, які працюють під керуванням різних ОС.

Працювати з диском стає можливим тільки після того, як на ньому створена певна структура. Цей процес називають форматуванням і реалізується він спеціальною командою ОС. В результаті форматування на диску утворюється 80 доріжок з обох сторін диску. Доріжки на гнучкому диску – це не фізичні, реально відзначені на поверхні кола, а результат намагнічування окремих часток магнітного шару електричним струмом, який протікає по обмотці магнітної головки.

Прийнята скрізна нумерація доріжок: 00, 01, 02,…, 79 починаючи з зовнішньго краю. Кожна доріжка розбита на дев’ть рівних частин ємністю 512 байт кожна, які називаються секторами. Сектори розділяються міжсекторними проміжками. Доріжки утворюються почергово на обох сторонах диску – по 40 доріжок на кожній. Кожна доріжка починається з заголовка, де вказані номер доріжки і індикатор дефектності. Цей індикатор використовується для вказання дефектних і заповнених доріжок .

При роботі з MS – DOS прийнята згода, що всі модулі цієї системи, а також деякі команди, які розширюють її можливості, повинні зберігатися на одному диску, який називається системним. Структура такого диску нічим не відрізняється від описаної вище і повністю відповідає принципам організації файлової системи. На мал. показана структура системного диску. Перші 12 секторів (0 – 11) використовується так само, як в звичайному диску. Початок області розміщення файлів зайнято двома модулями ОС – базовою системою вводу – виводу (БСВВ) і базовим модулем DOS. Для їх розміщення необхідно приблизно 40 Кбайт. За цими модулями розташовуються в довільному порядку інші складові частини MS – DOS.

-2- Вбудований графічний редактор Drawing

Як ми вже говорили. Word має можливість створювати нескладні векторні графічні зображення. Для реалізації цієї можливості використовується вбудований графічний редактор Drawing

Кожен об'єкт малюнка при створенні автоматично поміщається в фрейм і він легко переміщається по документу. Це інколи може створювати деякі незручності, адже створений малюнок може „розсипатись" в різних ділянках документу. Щоб усунути цей недолік, бажано після створення малюнка, що складається з декількох об'єктів, виділити всі об'єкти і згрупувати піктограмою Group (Группировать). Після чого вони всі будуть вважатись одним об'єктом.

Оскільки об'єкти створені за допомогою Drawing автоматично беруться у фрейми, то порядок їх переміщення по документу та масштабування повністю аналогічний як і для інших об'єктів у фреймах, наприклад, імпортованих в документ малюнків (див. попередній матеріал). Зауважте, що порядок форматування цих об'єктів також аналогічний. Для встановлення параметрів форматування векторного об'єкту Drawing, його слід виділити і в пункті меню Format (Формат) вибрати AutoShape... (Автофигуры...) або натиснути піктограму ^ . При цьому відкривається вікно Format AutoShape (Автофигуры), що скадається з шести закладок, вміст яких практично нічим не відрізняється від однойменних закладок вікна Format Picture (Формат рисунка).

Робота з художнім текстом WordArt

Для оформлення текстового документу і надання йому привабливішого вигляду, у Word можна скористатись підпрограмою Microsoft WordArt. Вона дозволяє створити в документі об'єкти із художнім текстом.

Художній текст - це невеликий текстовий фрагмент, до якого застосовано різні спецефекти: тримірний шрифт, написання тексту по кривій траєкторії, заливка фону символів текстурами та кольорами з переходами і т.д. Будь-який текстовий фрагмент автоматично поміщається у фрейм, а тому легко масштабується та переміщається по тексту документу. Йому можна надавати ефект омивання основним текстом і т.д.

Створювати художній текст можна двома шляхами - перетворити вже існуючий текст в художній або створити новий. Якщо потрібний текст вже існує в документі, то його слід виділити і в пункті меню Insert (Вставка) вибрати підпункт Picture (Рисунок), а в ньому команду WordArt... (Обьект WordArt) або скористатись піктограмою 1||. В будь-якому випадку відкривається вікно із набором різних стилів художнього тексту, де слід вибрати потрібний і натиснути кнопку Ok

№20

-1-.Перші спроби створення інструментів для обробки інформації пов’язані з прагненням спростити та прискорити виконання дій над числами. У Стародавньому Китаї близько 4000 років тому була винайдена рахівниця. Греки та римляни більше 2000 тому почали використовувати абак – рахункову дошку, на якій числа зображувались певної кількістю камінців, а дії над числами виконувались пересуванням камінців.

У 1642 французький фізик і математик Б.Паскаль винайшов арифмометр – механічний прилад виконання додавання та віднімання чисел. А через 20 років німецький математик Г.Лейбніц удосконалив цю машину , додавши до неї можливості дії множення і ділення.

Наприкінці 19 століття в США проводився черговий перепис населення. Для опрацювання результатів було застосовано табулятор Г.Холлерита – пристрій для обробки перфокарт.. перфокарти невеликі аркуші паперу тонкого картону розміром з паперовий долар.

Ідеї, реалізовані в сучасних комп’ютерах, були сформовані ще в 1830р. англійським ученим Ч.Беббіджем. Розроблена ним аналітична машина повинна була мати пам’ять що вміщує до 100 сорокарозрядних чисел, та арифметичний пристрій.

Головна ідея аналітичної машини – виконання обчислювальних операцій за інструкціями.

Розробка сучасних обчислювальних машин або комп’ютерів почалася в різних країнах у 30 – 40 рр. 19 ст.

У 1943 р. у США було створено обчислювальну машину Марк – 1, основними елементами якої були електромеханічні реле. Ця машина мала довжину 17 м і висоту близько 2,5 м, містила близько 750тис. реле. Вона пропрацювала в Гарвардському університеті майже 17 років.

Першою електронною електричною обчислювальною машиною, зібраною на радіоприладах, стала ENIAC, створена в США у 1946 р.

У 1951 р. У Києві групою українських учених було створено першу на території нинішніх країн СНД електрону обчислювальну машину МЭСМ.

Комп’ютери першого покоління розуміли тільки машинну мову.

У 1976 р. у США С.Возняк і С.Джобс сконструювали перший персональний комп’ютер Apple. А в 1981 р. фірма ІВМ випустила свою відому модель ІВМ РС, з її появою розпочалася нова епоха.

-2- Створення та редагування бази даних в Excel

База даних (надалі БД) це впорядкований набір даних, над якими можна проводити операції їх обробки. Інформація в БД, як правило, зберігається в рядках і колонках, так само, як і в електронній таблиці. Тому логічно, що електронні таблиці можна використовувати для роботи з БД. При цьому рядки в БД називаються записами (Record), а колонки - полями (Field).

Для створення БД на робочому аркуші Excel потрібно виконати наступну послідовність дій:

• ввести назви полів в порожній рядок робочого аркуша електронної таблиці;

• вибрати ширину полів таким чином, щоб в них поміщалась вся інформація, що вводиться в комірки;

• в наступних рядках ввести всі потрібні записи, відповідно до вказаних назв полів;

• відділити БД разом із назвами полів від іншої інформації на робочому аркуші порожніми рядками та колонками;

• в разі потреби більш точно налаштувати ширину полів, щоб в комірках було видно повністю їх вміст.

В жодному разі не можна залишати порожніх рядків між записами в БД та колонок між полями, оскільки програма буде вважати це закінченням БД, тобто користувач не зможе працювати з цими даними, як з єдиною базою.

Для того, щоб числа що вводяться в комірки БД, форматувались як текст (наприклад поштовий індекс, номер телефону), потрібно перед їх введенням поставити символ апострофу.

Після введення записів в БД користувач отримаєте набір даних, впорядкований по рядках і колонках, причому, його формат буде таким самим, як формат даних, представлених на малюнку 10.29. Працювати з БД буде набагато легше, якщо її розмістити на окремому робочому аркуші. Для того, щоб зберегти декілька баз даних на одному робочому аркуші, користувачу доведеться вказувати діапазони комірок для кожної БД, що, звичайно, значно ускладнить роботу з БД. Крім цього, якщо не розміщувати інші записи на аркуші, на якому знаходиться БД, то можна уникнути організаційних проблем, оскільки нові записи додаються в кінець таблиці. Якщо ж в таблицю будуть введені інші дані, що знаходяться нижче, то це може призвести до їх знищення.

Для того, щоб добавити новий запис до БД, досить натиснути командну кнопку New (Добавить). При цьому з'явиться порожня форма, в поля якої можна вводити дані нового запису. Після цього необхідно натиснути повторно кнопку New (Добавить). Цю ж дію потрібно повторити для всіх наступних нових записів. Якщо потрібно перейти на інший запис, то можна скористатись лінійкою прокрутки справа від форми БД або кнопками: Find Next (Далее) - перейти на наступний запис та Find Prev (Назад) - на попередній запис. Крім цього потрібний запис можна знайти, вказавши відповідний критерій пошуку.

Для пошуку запису за певним критерієм необхідно натиснути командну кнопку Criteria (Критерии), в результаті чого з'явиться порожня форма БД (при цьому, замість кнопки Criteria (Критерии) з'явиться кнопка Form (Правка)). Тепер потрібно ввести в відповідне поле певний критерій пошуку. Наприклад, якщо користувач бажає знайти всі записи, для яких в полі "Ім'я" вказано "Оксана", то потрібно записати це слово у відповідне поле, після чого натиснути клавішу Enter або кнопку Find Next (Далее). Після цього в формі з'явиться перший запис, який відповідає даному критерію. Для пошуку наступного такого запису потрібно повторно натиснути кнопку Criteria (Критерии), а тоді Find Next (Далее).

В критерії можна використати символи шаблонів "*"- заміняє будь-яку кількість будь-яких символів, "?"- заміняє один символ, або жодного. Наприклад:

• *на - шукати записи, в яких вміст поля закінчується на "на";

• І??на - шукати слова, що починаються на "І" і не більше як через дві літери йде послідовність символів "на", якими вміст поля закінчується. Наприклад слова "Ірина", "Інна" і т.д.

Для пошуку числових даних можна використовувати логічні оператори порівняння: "=" - рівність числу. ">" - більше, ">=" - більше або рівне, "<" - менше, "<==" - менше або рівне, "О" - не рівне. Наприклад. для того, щоб знайти записи для яких поле "Серед, бал" більше 4,5, потрібно записати такий критерій пошуку: ">4,5".

Зверніть увагу, що пошук можна здійснювати одночасно по декількох полях, вказавши в них відповідні критерії.

Для редагування запису за допомогою форми, потрібно перейти до нього одним із вищеописаних способів, а тоді внести відповідні зміни у вмістимо полів. Якщо потрібно знищити даний запис, то слід у вікні форм скористатись командною кнопкою Delete (Удалить).

№21

- 1.При роботі з комп’ютером:

а) забороняється самостійно усувати будь-які неполадки в роботі комп’ютера, незалежно від причини їх появлення;

б) забороняється самостійно виконувати під’єднання та від’єднання пристроїв комп’ютера.

в) забороняється торкатися будь-яких деталей на задній панелі системного блоку.

г) забороняється знімати кришку корпусу системного блоку.

2.Слід запобігати попаданню на екран прямих сонячних променів, що значно ускладнює читання інформації з екрану дисплея.

3.Пилюка на екрані дисплея погіршує зорове сприймання інформації, тому необхідно, щоб монітор був чистим. Працювати можна тільки з чистими насухо витертими руками.

4.Клавіатуру, на той час коли вона не використовується, треба тримати накритою спеціальною прозорою кришкою, що зменшує можливість ушкодження клавіатури.

5.При роботі з мишкою треба використовувати спеціальний килимок. Це допоможе уникнути зайвого її забруднення, що в свою чергу гарантуватиме більш якісну роботу мишки.

6.Для отримання відповіді на запитання стосовно функціонування комп’ютера треба звернутись до вчителя або фахівця.

7.Під час роботи з комп’ютером через невеликі проміжки часу слід робити перерви. Перед перервою бажано зберегти отримані результати. Під час перерви можна попрацювати над планом або даними для продовження роботи, або просто відпочити.

8.Дисплей комп’ютера та системний блок повинні бути розташовані на відстані не менше ніж 50 см від очей. Задні та бокові стінки комп’ютера повинні знаходитись на відстані не менше ніж 1,5 м. Дисплей має бути зі спеціальним антибликовим та антистатичним покриттям.

-2- Створення таблиць. Робота із структурою таблиці

Перш ніж створювати нову таблицю, потрібно точно встановити, які вона буде містити поля, тобто намітити собі її структуру. Структура таблиці включає в себе назви всіх її полів разом із їх типами та довжиною. Користувач повинен вирішити наперед (ще до створення БД) скільки потрібно таблиць, які атрибути, або поля, вони будуть містити, які типи даних будуть записуватись в полях (символи, числа, грошові одиниці, графіка і т.д.).

Для створення нової таблиці потрібно у вікні бази даних (мал. 11.5) вибрати закладку Tables (Таблицы) і в ній натиснути кнопку New (Создать). З'являється діалогове вікно New Table (Новая таблица) (мал. 11.6), в правій частині якого потрібно вибрати один з п'яти режимів створення таблиці і натиснути на кнопку Ok.

№22

- Ядро операційної системи Windows 98

Ще при створенні графічної оболонки операційної системи Windows 95 програмісти Microsoft написали нове системне ядро, що об'єднало в собі три компоненти: User, Kernel, GDI, які взаємодіючи між собою керують Windows. У Windows 98 це ядро було переписане і вдосконалене. Деталі взаємодії трьох основних компонентів Windows і їх функцій у новій ОС Windows 98 Microsoft тримає у таємниці. Тому опис ядра Windows буде здійснено на основі ядра Windows 95. Хоча деякі нововведення взаємодії компонентів у Windows 98, що відомі авторам посібника, будуть описані.

Як було вже сказано ядро Windows 9x складається з трьох частин User, Kernel і GDI, кожна з яких записана у окремому файлі. Вони знаходяться в системному каталозі WINDOWS у підкаталозі SYSTEM: user.exe, krnl386.exe, gdi.exe. Хоча розширення вказує на виконувані файли, насправді це бібліотеки. Крім exe-файлів в тому ж каталозі знаходяться споріднені з ними бібліотеки user32.dll, kernel32.dll, gdi32.dll. Число 32 в назві файла вказує нате, що ці системні бібліотеки володіють 32-розрядними командами будь-якої складової 'Windows. Exe-файли, навпаки, керують командами тільки для 16-розрядних програм. Тепер розглянемо детальніше призначення кожного із компонентів ядра (мал. 7.2.):

Сама назва „User" вже дозволяє зрозуміти, що цей компонент Windows відповідає за зв'язок з користувачем. В Windows 98 це спілкування проходить в основному через меню і вікна. User надає в розпорядження користувача функції керування вікнами і видає символи, списки чи меню, а також виводить звуковий сигнал (наприклад, у випадку повідомлення про помилку чи при закритті програми). При цьому система User використовує клавіатуру, мишу чи будь-які інші пристрої введення інформації. Якщо користувач натискає комбінацію клавіш чи кнопку миші на піктограмі, то система User реєструє цю дію і передає відповідну команду. Щоб забезпечити керування всіма цими елементами Windows резервує в загальному випадку 64 К основної оперативної пам'яті, це вже говорить про те що User є 16-розрядною програмою.

-2-.-1-. Операційна система (ОС) MS DOS є невід’ємною частиною ПК. Вона забезпечує керування всіма апаратними засобами та надає можливість здійснювати діалог користувача з комп’ютером. ОС орієнтовані на певні типи мікропроцесорів. Прикладні програми, які створені для конкретної ОС, як правило, не працюють під керуванням інших систем.

Однією з умов реалізації швидкого доступу до файлів – створення певної структури формату диску. При чому кожна ОС орієнтується тільки на унікальну структуру, будь–яке відхилення від якої порушує нормальну роботу. Це великий недолік, так як працюючи з якимись прикладними програмами в одній ОС, вже не можливо працювати з ними в іншому операційному середовищі, де в основу технічної реалізації доступу до файлів покладена інша організація структури диску. В цьому випадку говорять про програмну і технічну несумісність комп’ютерів, які працюють під керуванням різних ОС.

Працювати з диском стає можливим тільки після того, як на ньому створена певна структура. Цей процес називають форматуванням і реалізується він спеціальною командою ОС. В результаті форматування на диску утворюється 80 доріжок з обох сторін диску. Доріжки на гнучкому диску – це не фізичні, реально відзначені на поверхні кола, а результат намагнічування окремих часток магнітного шару електричним струмом, який протікає по обмотці магнітної головки.

Прийнята скрізна нумерація доріжок: 00, 01, 02,…, 79 починаючи з зовнішньго краю. Кожна доріжка розбита на дев’ть рівних частин ємністю 512 байт кожна, які називаються секторами. Сектори розділяються міжсекторними проміжками. Доріжки утворюються почергово на обох сторонах диску – по 40 доріжок на кожній. Кожна доріжка починається з заголовка, де вказані номер доріжки і індикатор дефектності. Цей індикатор використовується для вказання дефектних і заповнених доріжок .

При роботі з MS – DOS прийнята згода, що всі модулі цієї системи, а також деякі команди, які розширюють її можливості, повинні зберігатися на одному диску, який називається системним. Структура такого диску нічим не відрізняється від описаної вище і повністю відповідає принципам організації файлової системи. На мал. показана структура системного диску. Перші 12 секторів (0 – 11) використовується так само, як в звичайному диску. Початок області розміщення файлів зайнято двома модулями ОС – базовою системою вводу – виводу (БСВВ) і базовим модулем DOS. Для їх розміщення необхідно приблизно 40 Кбайт. За цими модулями розташовуються в довільному порядку інші складові частини MS – DOS.

№23

Програма ScanDisk

Програма ScanDisk, як і її аналог із зовнішніх команд DOS (див. том 1, частина 2, розділ 4.8), призначена для діагностики і лікування логічних та виявлення фізичних помилок на диску. Версія ScanDisk для Windows 98 здатна працювати як з FAT16 так із FAT32. Причому, у Windows 98 присутня як версія цієї програми, що працює в графічному інтерфейсі Windows 98 так і DOS-версія, яка завантажується лише у виключному режимі DOS.

Перед тим, як приступати до ознайомлення з даною програмою автори посібника радять повторити матеріал описаний в томі 1, частині 2, розділі 4.8, щоб були зрозумілими всі терміни та принцип роботи програми.

Дефрагментація диску програмою Disk Defragmenter

Операційна система Windows 98 як і MS-DOS записує інформацію у перші вільні кластери диску. В міру знищення файлів деякі кластери всередині зайнятої ділянки звільняються. При записі нових файлів, вони поміщаються в ці кластери. Якщо файл не поміщається в один кластер, то він дописується в наступний вільний кластер, що може знаходиться в іншій частині диску. Таким чином диск стає фрагментованим (більш детально про фрагментацію дисків в розділі 2.4, частини 2. тому 1 даного посібника).

В міру того, як диск стає фрагментованим, комп'ютер змушений переглядати все більше різних ділянок, щоб виконати програму або прочитати файл даних. Це знижує швидкодію і навіть може викликати проблеми при виконанні прикладних програм. Швидкодія зменшується за рахунок того, що для зчитування фрагментованого файлу механізм жорсткого диску змушений виконувати багаторазове переміщення головок запису-зчитування на різні доріжки вінчестеру, а це вимагає додаткових затрат часу.

Для вирішення даної проблеми створюються спеціальні програми дефрагментатори дискового простору, які переміщають інформацію між кластерами таким чином, щоб кластери, які належать одному файлу, розміщувались підряд. У Windows 98 ці функції виконує утиліта Disk Defragmenter. Крім цього, дана програма визначає, які з програм використовуються найчастіше і розміщує їх на початку диску, щоб пришвидшити доступ до них.

Програма System Information

В склад операційної системи Windows 98 ввійшла нова дуже корисна утиліта System Information. Вона слідкує за всіма версіями файлів, що знаходяться на ПК, за ресурсами, використовуваним обладнанням, а також за компонентами обладнання і програмного забезпечення. Крім цього, це чудовий засіб боротьби з помилками в системі. Хоча вона безпосередньо не виправляє помилок, але з неї можна завантажити інші системні утиліти, які призначені для діагностики та лікування системних помилок.

Програма Resource Meter

Протягом сеансу роботи на ПК користувачу доводиться час від часу завантажувати (вивантажувати) досить велику кількість програм, з'єднуватись з Internet, працювати з електронною поштою і т.д. На всі ці дії затрачаються системні ресурси, зайнятість яких постійно міняється в залежності від виконуваної в даний момент на ПК роботи.

В таких випадках часто виникає потреба динамічно відслідковувати розподіл ресурсів. У ОС Windows 98 для вирішення цього завдання використовується системна утиліта Resource Meter, що резидентно працює в пам'яті. Для її завантаження потрібно в розділі Programs (Программы) Start-меню вибрати пункт Accessories (Стандартные), в ньому підпункт System Tools (Служебные), а в ньому команду Resource Meter (Индикатор ресурсов).

Після її завантаження в лінійці задач з'являється індикатор програми При встановленні на нього курсору миші виводиться випадаюча підказка, де вказані в процентах вільні ресурси ПК. При подвійній фіксації курсору миші на цьому індикаторі відкривається вікно, де виводиться ця ж інформація, але в графічному вигляді - панель індикації вільних ресурсів.

Не варто також забувати, що дана програма, як і будь-яка інша, сама використовує системні ресурси (близько 60,4 К оперативної пам'яті), тому, перед тим, як її використовувати потрібно впевнитись в необхідності цього.

Програма System Monitor

System Monitor - це багатофункційна утиліта, що дозволяє слідкувати фактично за всіма програмами, що звертаються до центрального процесора, жорсткого диску, пам'яті і мережевих ресурсів. Це дуже зручна програма для виявлення вузьких місць в роботі ПК. найчастіше це оперативна пам'ять та процесор.

-2- Вбудований графічний редактор Drawing

Як ми вже говорили. Word має можливість створювати нескладні векторні графічні зображення. Для реалізації цієї можливості використовується вбудований графічний редактор Drawing.

Кожен об'єкт малюнка при створенні автоматично поміщається в фрейм і він легко переміщається по документу. Це інколи може створювати деякі незручності, адже створений малюнок може „розсипатись" в різних ділянках документу. Щоб усунути цей недолік, бажано після створення малюнка, що складається з декількох об'єктів, виділити всі об'єкти і згрупувати піктограмою Group (Группировать). Після чого вони всі будуть вважатись одним об'єктом.

Оскільки об'єкти створені за допомогою Drawing автоматично беруться у фрейми, то порядок їх переміщення по документу та масштабування повністю аналогічний як і для інших об'єктів у фреймах, наприклад, імпортованих в документ малюнків. Зауважте, що порядок форматування цих об'єктів також аналогічний. Для встановлення параметрів форматування векторного об'єкту Drawing, його слід виділити і в пункті меню Format (Формат) вибрати AutoShape... (Автофигуры...) або натиснути піктограму ^ . При цьому відкривається вікно Format AutoShape (Автофигуры), що скадається з шести закладок, вміст яких практично нічим не відрізняється від однойменних закладок вікна Format Picture (Формат рисунка).

Робота з художнім текстом WordArt

Для оформлення текстового документу і надання йому привабливішого вигляду, у Word можна скористатись підпрограмою Microsoft WordArt. Вона дозволяє створити в документі об'єкти із художнім текстом.

Художній текст - це невеликий текстовий фрагмент, до якого застосовано різні спецефекти: тримірний шрифт, написання тексту по кривій траєкторії, заливка фону символів текстурами та кольорами з переходами і т.д. Будь-який текстовий фрагмент автоматично поміщається у фрейм, а тому легко масштабується та переміщається по тексту документу. Йому можна надавати ефект омивання основним текстом і т.д.

Створювати художній текст можна двома шляхами - перетворити вже існуючий текст в художній або створити новий. Якщо потрібний текст вже існує в документі, то його слід виділити і в пункті меню Insert (Вставка) вибрати підпункт Picture (Рисунок), а в ньому команду WordArt... (Обьект WordArt) або скористатись піктограмою 1||. В будь-якому випадку відкривається вікно із набором різних стилів художнього тексту, де слід вибрати потрібний і натиснути кнопку Ok

№24

Профілактичні та інформаційні програми пакету Norton Utilities

Контроль за роботою комп'ютерної системи програмою Norton System Doctor

Norton System Doctor - це резидентна програма, яка здійснює постійний контроль за роботою комп'ютерної системи і при виникненні певних критичних ситуацій повідомляє користувачеві про них і пропонує методи та програмні засоби для їх усунення. Дана програма працює в окремому вікні, яке організоване у вигляді "монітору" з сукупністю відповідних індикаторів та діаграм.

Зверніть увагу, що програма Norton System Doctor під час своєї роботи використовує значну частину ресурсів ПК (наприклад, ця програма займає більше 4М оперативної пам'яті). Тому, для малопотужних систем, автори не рекомендують використовувати Norton System Doctor, оскільки це може призвести до значного сповільнення роботи ПК.

Для завантаження програми Norton System Doctor потрібно в лівій панелі вікна Norton Utilities Integrator вибрати розділ Preventative Maintenance (Профилактика), а в правій Norton System Doctor, або вибрати однойменну піктограму в пункті меню Norton Utilities з розділу Programs (Программы) Start-меню Windows 98.

Програми Rescue Disk та Image

Будь-які носії інформації, в тому числі і магнітні диски, мають свою системну ділянку. Завдяки цій ділянці можна розпізнати тип диску, тип та структуру інформації на ньому, координати логічних дисків на жорстокому диску, конкретні координати місця знаходження відповідних файлів на ньому та ін. До системної ділянки диску відносяться Master Boot Record. Boot Record, таблиці файлової системи (наприклад FAT або VFAT), кореневий каталог Rood Directory (див. том 1, частина 2. розділ 2.4).

Під час роботи на ПК інколи виникають різні аварійні ситуації, внаслідок чого пошкоджується системна ділянка жорсткого диску, окремого логічного диску чи системні файли ОС і робота ПК стає неможливою або втрачається доступ до окремого логічного диску. Системна ділянка диску також часто є об'єктом деструктивної дії комп'ютерних вірусів. Якщо непрофесійний користувач створить нову системну ділянку, то тим самим він втратить всю інформацію, яка зберігалась на цьому диску. Тому важливо застрахувати комп'ютер від таких непередбачуваних ситуацій.

Для вирішення цієї проблеми в пакет Norton Utilities входить програма Rescue, яка дозволяє створити так званий диск спасіння. Він обов'язково містить копії:

• Boot Record;

• Partition Table;

• CMOS;

• системних файлів (io.sys, msdos.sys, command.com);

• бази реєстрів Windows;

• основних шістнадцятирозрядних драйверів;

• конфігураційних файлів Windows;

• DOS-версій основних утиліт з пакету NU (rescue, diskedit. ndd, unerase, unformat);

• основні зовнішні команди DOS (format, fdisk, sys, attrib). Диск спасіння можна створити на:

• іншому жорсткому диску в спеціальній, однойменній папці;

• мінімум трьох гнучких дисках;

• Zip-диску.

При створенні диску спасіння на Zip-диску крім системних файлів, достатніх для завантаження Windows в режимі командного рядка (винятковий режим DOS), копіюються й інші системні файли, що дозволяють завантажити Windows в нормальному режимі.

Програма image

В пакет Norton Utilities входить ще одна програма, яка дозволяє створити резервну копію системної ділянки диску - це програма Image. Але програма Rescue Disk крім системної ділянки диску створює резервні копії ще багатьох інших системних файлів та драйверів для ОС Windows 98, тоді як Image копіює лише системну ділянку.

Програма Image копіює системну ділянку диску в спеціальний файл image.dat (так званий "образ диску"), який розміщується на тому самому диску (на відміну від Rescue Disk). Цей файл використовується програмами UnErase Wizard та Unformat (працюють у виключному режимі DOS) при відновленні знищених файлів і каталогів, та логічного диску, який був випадково відформатований або сильно пошкоджений. Процес відновлення відбувається таким чином. Якщо диск відформатовано методом швидкого або безпечного форматування (див.: томі, частина 2, розділ 4.2), то знищується лише системна ділянка, а на решту частині диску дані залишаються. Програма Unformat, при завантаженні, звертається до останнього кластера диску, де знаходиться файл image.idx, створений програмою Image. В цьому файлі вказано фізичну адресу на диску файлу image.dat, з якого відбувається зчитування копії системної ділянки диску і її запис в початкові кластери диску. В результаті відновлюється стан диску, що був до форматування.

-2- Огляд програм пакету Microsoft Office Professional 97

Пакет програм Microsoft Office Professional 97 - це набір сучасних програм, які призначені для комплексного вирішення офісних задач. Використовуючи програми, що є складовою частиною пакету можна створювати і редагувати складні текстові документи, виконувати різноманітні обчислення в електронних таблицях, здійснювати побудову графіків і діаграм, працювати з базами даних, створювати комп'ютерні презентації, організовувати робочий час ділової людини, працювати з електронною поштою, сканувати і редагувати растрові графічні зображення і т.д. Пакет програм Microsoft Office Professional 97 вже кілька років є найпопулярнішим в своїй галузі набором програм.

Office Professional характеризується інтегрованістю програм, тобто їх тісним взаємозв'язком. Дану характеристику підтверджують такі ознаки:

• наявність панелі програм та спеціальних папок;

• можливість завантаження будь-якої програми пакету безпосередньо з панелі інструментів відкритої програми;

• покращений обмін інформацією між програмами з підтримкою технології OLE2;

• можливість створення комплексних документів програмою Binder. Зверніть увагу на те, що всі програми, які входять в пакет Office Professional можуть інсталюватись і використовуватись кожна окремо.

В пакет Office Professional входять наступні програми.

Microsoft Word

Microsoft Word - один із найпопулярніших текстових процесорів на ринку програмної продукції. Він містить дуже широкий вибір інструментів для редагування та форматування текстів документів а також для вбудовування в них різноманітних об'єктів - математичних формул, растрових та векторних малюнків. графіків, діаграм і т.д. Більш детально про можливості текстового процесора Microsoft Word буде описано в наступних розділах даної частини посібника.

Microsoft Excel

Microsoft Excel - це надзвичайно потужний і простий у використанні процесор для обробки електронних таблиць. В даній програмі вперше використано поняття робочої книги, що дозволяє оперувати кількома аркушами, які зберігаються в одному файлі електронних таблиць. Excel працює з діаграмами і графіками та може використовувати електронні таблиці в інших поширених форматах, наприклад у форматі Lotus 1-2-3 або Quattro Pro. Ця програма описана в частині 10 даного посібника.

Microsoft Access

Microsoft Access - система керування базами даних з широкими можливостями обробки реляційних баз даних та створення нових складних програмних елементів. Вона дозволяє створювати бази даних, які можуть містити в собі робочі таблиці, запити, модулі, форми і звіти. Зі створеними в Access базами даних дуже легко працювати навіть недосвідченим користувачам.

№25

-.Програми призначені для виявлення і видалення комп’ютерних вірусів називають антивірусними. Для обробки з комп’ютерними вірусами розроблено досить велику кількість спеціальних антивірусних програм, або антивірусів. Найбільш популярним є так звані програми-сканери. У багатьох випадках антивірусні програми здатні лікувати заражені файли, вилучаючи з них вірусний код.

Серед найбільш відомих антивірусних сканерів можна назвати DrWeb, AVP, Aidstest, McAfee Virus Scan, Norton Antivirus, IBM Anti-Virus…

Досить ефективними є також антивірусні прграми-рквізори, в тому числі так звані СRC-сканери. Зараження файла вірусом призводить до зміни цього файла. Програма-ревізор контролює будь-які зміни файлів і у разі їх виявлення повідомляє про можливість вірусного зараження.

Не існує універсального засобу боротьби з вірусами. Але потрібно знати і виконувати хоча б основні правила антивірусного захисту які зменшують ризик зараження.

. Комп’ютерний вірус – це, як правило, дуже невелика програма (модуль) мовою Ассемблера, яка написана програмістом високої кваліфікації.

Спочатку вірус записується його розробником на одну дискету. Далі при тиражуванні цієї дискети він потряпляє на інші дискети. Цей процес звичайно проходить лавиноподібно. Модуль віруса спочатку приєднується до файла або проникає всередину його (частіше до програм). Потрапивши разом з файлом у комп’ютер, вірус починає діяти самостійно. Він може розмножуватися, тобто створювати свої копії, які проникають в інші програми.

Джерела вірусів:

  • дискета, з якої копіюється заражена програма;

  • комп’ютерна мережа, за якою разом з файлами передаються і віруси;

  • вінчестер, на який попав вірус у результаті роботи з зараженими програмами;

  • вірус. Який залишився у внутрішній пам’яті комп’ютера від попереднього користувача.

Для виявлення та ліквідації вірусів розроблені сотні різних антивірусних програм. Однак ні одна антивірусна програма не може гарантувати 100 % виявлення і усунення віруса. До того ж самі антивірусні програми іноді є джерелами нового віруса. Один вірус вони можуть знищити, а інший, новіший, - внести.

Антивіруси можна поділити на спеціалізовані і універсальні. Спеціалізовані антивірусні програми здатні знаходити та ліквідовувати тільки певні типи уже відомих вірусів. З невідомими вірусами ці програми боротися не можуть. Щодо надійності виявлення віруса спеціалізовані програми значно переважають універсальні. Універсальні антивіруси, орієнтовані на цілі класи вірусів, в свою чергу, поділяються на резидентні і ревізори. Резидентні постійно присутні у внутрішній пам’яті комп’ютера і періодично здійснюють перевірку на наявність вірусів. Антивіруси-ревізори здатні лише установити, чи піддавався файл будь-яким змінам (у тому числі вірусним) після останнього його використання.

-2-. З метою забезпечення надійного збереження інформації створюються резервні копії даних. Процес створення резервних копій даних називається архівацією.

Збереження великих об’ємів інформації потребує не тільки містких носіїв інформації , а й значних матеріальних витрат. До певної міри зменшити вимоги до місткості носіїв допомагають спеціальні програми, які дозволяють стискати інформацію. Такі програми називаються архіваторами.

До основних можливостей сучасних архіваторів належать: занесення цілих груп файлів та підкаталогів до архіву, поновлення та перевірки цілісності архівів, перегляд вмісту архівів, перегляд вмісту санкціонованого доступу, створення багатотомних архівів, які автоматично розкриваються.

Файлом який міститься в архіві, можна скористатися лише після того , як його буде відновлено у початковому вигляді, тобто розархівовано.

При виборі конкретного типу архіватора керуються двома критеріями: швидкістю його роботи та ефективності стискування даних. При цьому для одних типів файлів кращим може бути один архіватор, а для інших файлів – інший.

№26

  1. Робота з архіватором WinZip

WinZip - це дуже популярний і зручний архіватор, створений фірмою Nico Mak Computing, для архівування інформації в операційних системах типу Windows. В даному розділі буде розглянуто WinZip версії 7.0. Дана програма постачається в двох варіантах - 32-бітна версія для ОС Windows 95. Windows 98 та Windows NT та 16-бітна для операційної оболонки Windows 3.1.

Даний архіватор як і його DOS-аналог PKZIP архівує файли в форматі ZIP, надаючи їм однойменне розширення. Він має дуже широкий діапазон форматів розархівовуваних файлів - крім стандартного ZIP-формату (як DOS формат PKZIP так і його власний) дозволяє розархівовувати файли в форматі ARJ, ARC, RAR, AIN, РАК, LZH, а також такі популярні формати в Internet як TAR, gzip, Z files, UNIX compress, UUEncode, XXencode, BinHex та МІМЕ.

Архіватор WinZip працює в оболонці, вікно якої має будову схожу до будови стандартного вікна Windows-програм. Але архіватор WinZip може також працювати в режимі майстра WinZip (WinZip Wizard), що також характерно для програм, які працюють в операційній системі Windows 98. Зверніть увагу, що в режимі майстра WinZip досить зручно проводити розархівування архівів, але, як правило, його використовують користувачі-початківці.

Крім цього, архіватор WinZip інтегрується в операційну систему Windows.

2. -. Операційна система (ОС) MS DOS є невід’ємною частиною ПК. Вона забезпечує керування всіма апаратними засобами та надає можливість здійснювати діалог користувача з комп’ютером. ОС орієнтовані на певні типи мікропроцесорів. Прикладні програми, які створені для конкретної ОС, як правило, не працюють під керуванням інших систем.

Працювати з диском стає можливим тільки після того, як на ньому створена певна структура. Цей процес називають форматуванням і реалізується він спеціальною командою ОС. В результаті форматування на диску утворюється 80 доріжок з обох сторін диску. Доріжки на гнучкому диску – це не фізичні, реально відзначені на поверхні кола, а результат намагнічування окремих часток магнітного шару електричним струмом, який протікає по обмотці магнітної головки.

Прийнята скрізна нумерація доріжок: 00, 01, 02,…, 79 починаючи з зовнішньго краю. Кожна доріжка розбита на дев’ть рівних частин ємністю 512 байт кожна, які називаються секторами. Сектори розділяються міжсекторними проміжками. Доріжки утворюються почергово на обох сторонах диску – по 40 доріжок на кожній. Кожна доріжка починається з заголовка, де вказані номер доріжки і індикатор дефектності. Цей індикатор використовується для вказання дефектних і заповнених доріжок .

№27

Огляд програм пакету Microsoft Office Professional 97

-1-.Пакет програм Microsoft Office Professional 97 - це набір сучасних програм, які призначені для комплексного вирішення офісних задач. Використовуючи програми, що є складовою частиною пакету можна створювати і редагувати складні текстові документи, виконувати різноманітні обчислення в електронних таблицях, здійснювати побудову графіків і діаграм, працювати з базами даних, створювати комп'ютерні презентації, організовувати робочий час ділової людини, працювати з електронною поштою, сканувати і редагувати растрові графічні зображення і т.д. Пакет програм Microsoft Office Professional 97 вже кілька років є найпопулярнішим в своїй галузі набором програм.

Office Professional характеризується інтегрованістю програм, тобто їх тісним взаємозв'язком. Дану характеристику підтверджують такі ознаки:

• наявність панелі програм та спеціальних папок;

• можливість завантаження будь-якої програми пакету безпосередньо з панелі інструментів відкритої програми;

• покращений обмін інформацією між програмами з підтримкою технології OLE2;

• можливість створення комплексних документів програмою Binder. Зверніть увагу на те, що всі програми, які входять в пакет Office Professional можуть інсталюватись і використовуватись кожна окремо.

В пакет Office Professional входять наступні програми.

Microsoft Word

Microsoft Word - один із найпопулярніших текстових процесорів на ринку програмної продукції. Він містить дуже широкий вибір інструментів для редагування та форматування текстів документів а також для вбудовування в них різноманітних об'єктів - математичних формул, растрових та векторних малюнків. графіків, діаграм і т.д. Більш детально про можливості текстового процесора Microsoft Word буде описано в наступних розділах даної частини посібника.

Microsoft Excel

Microsoft Excel - це надзвичайно потужний і простий у використанні процесор для обробки електронних таблиць. В даній програмі вперше використано поняття робочої книги, що дозволяє оперувати кількома аркушами, які зберігаються в одному файлі електронних таблиць. Excel працює з діаграмами і графіками та може використовувати електронні таблиці в інших поширених форматах, наприклад у форматі Lotus 1-2-3 або Quattro Pro. Ця програма описана в частині 10 даного посібника.

Microsoft Access

Microsoft Access - система керування базами даних з широкими можливостями обробки реляційних баз даних та створення нових складних програмних елементів. Вона дозволяє створювати бази даних, які можуть містити в собі робочі таблиці, запити, модулі, форми і звіти. Зі створеними в Access базами даних дуже легко працювати навіть недосвідченим користувачам. Основні принципи роботи з Microsoft Access описані в частині 11 даного посібника.

-. З метою забезпечення надійного збереження інформації створюються резервні копії даних. Процес створення резервних копій даних називається архівацією.

Збереження великих об’ємів інформації потребує не тільки містких носіїв інформації , а й значних матеріальних витрат. До певної міри зменшити вимоги до місткості носіїв допомагають спеціальні програми, які дозволяють стискати інформацію. Такі програми називаються архіваторами.

До основних можливостей сучасних архіваторів належать: занесення цілих груп файлів та підкаталогів до архіву, поновлення та перевірки цілісності архівів, перегляд вмісту архівів, перегляд вмісту санкціонованого доступу, створення багатотомних архівів, які автоматично розкриваються.

Файлом який міститься в архіві, можна скористатися лише після того , як його буде відновлено у початковому вигляді, тобто розархівовано.

При виборі конкретного типу архіватора керуються двома критеріями: швидкістю його роботи та ефективності стискування даних. При цьому для одних типів файлів кращим може бути один архіватор, а для інших файлів – інший.

№28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]